Paras guacamole ikinä

Se joka ei ole koskaan tehnyt itse guacamolea tai pahimmassa tapauksessa koskaan edes maistanut semmoista, suorastaan käsken nyt kipin kapin kauppaan ostamaan aineksia! Tässäpä näppärä ja edes vähän terveellisempi herkkuvaihtoehto vaikkapa nyt pyhille. Guacamolesta on nimittäin moneksi ja mikä parasta, se on myös aivan todella hyvää (ja koukuttavaa)! En ole itse ikinä ostanut niitä kaupan valmis-guacamoleja enkä kyllä suosittele ketään muutakaan. Niissähän ei avokadoakaan ole käytännössä ollenkaan, jotenkin raivostuttavaa että semmoista edes saa kaupata guacamolena? Vai saakohan edes enää?

Viimeistään siinä vaiheessa kun on tutustunut itse tehdyn maailmaan, niin ei enää paluuta ole. Itse koukutuin kunnolla guacamoleen Kalifornian reissulla 2013 kun ostettiin Wholefoodsista siellä tehtyä semmoista tuore-guacamolea ja sitä tuli kyllä sitten ostettua purkkikaupalla. Sen jälkeen olen ostanut sitä jokaisella jenkkireissulla, aina kun on löytynyt Wholefoods. Aivan superhyvää! Tosin nykyään vielä enemmän lemppari on semmoinen juustodippi mitä siellä myydään.. Sitä ei oikein voi kotonakaan helposti tehdä 😀

Tämänkin suhteen on vähän makuasia millaisesta tykkää. Joku saattaa haluta maksimoida korianterin, toinen limen kun taas kolmas jättää jonkun aineksen kokonaan pois. Joihinkin versioihin tulee myös tomaattia, mutta itse en taas tomaattisesta guacamolesta niin välitä. Mielestäni kyllä seuraavat kolme ainesta ovat pakollisia täydelliseen guacamoleen: lime, korianteri ja ripaus chiliä. Nyttemmin olen närästyksen vuoksi vähentänyt chilin käyttöä, mutta lime ja korianteri on ja pysyy ehdottomasti!

Täydelliseen guacamoleen tarvitset:

4-5 avokadoa, semmoista esikypsytettyä joka antaa pehmeänä vähän periksi painaessa. Jos avokado on liian raaka, ei tästä tule mitään!

Maun mukaan limeä, itse käytän suunnilleen puolikkaan limen mehun

Korianteria, puolikas ruukullinen suunnilleen, joskus olen laittanut kokonaisenkin, riippuen vähän kuinka suuren satsin tekee

Chiliä, itse olen käyttänyt tuorechiliä. Esimerkiksi semmoiset ruokakaupoissa myytävät ”yleischilit” ovat ihan hyviä tähän, ei mitään överitulisia, mutta silti kivasti potkua.

Pari kynttä valkosipulia on myös oleellinen ainesosa, rakastan muutenkin valkosipulia ruoanlaitossa. Pieneksi vaan kynnet ja ainesten sekaan!

Valmistus nyt on varsin yksinkertaista. Ainekset vaan sekaisin kulhoon, itse möyhin ne yleensä haarukalla. Jos avokadot ovat optimaalisen kypsiä, niin ei niitä tarvitse ihan kamalalla käsivoimalla survoa. Mössäämisen jälkeen puristan sekaan limen. Mausteet heitän lopuksi: suolaa, ihan vähän sokeria tuomaan täyteläisempää makua ja hyppysellinen mustapippuria! Hetkeksi maustumaan jääkaappiin ja sitten onkin valmista syötäväksi.

Näistä aineksista on tehty täydellinen guacamole 🙂

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.