Äitiysloman parhauksia ja Kelan tukiviidakosta

Itse olen kovin nauttinut tästä vauvan kanssa kotona olosta. Varsin rankkaahan se arki välillä on, tosin melko eri tavoin kun työelämä, mutta kuitenkin! Ehdottomasti puolensa molemmissa. Onhan tämä varsin ainutlaatuinen kokemus omalla kohdallani ainakin. Pikkuhiljaa sitä on kuitenkin jossain määrin alkanut ikävöidä töihinkin. Niitä aamun hetkiä työmatkabussissa musiikkia kuunnellen ja kun pääsee pukeutumaan kivoihin vaatteisiin, sekä noin muuten kommunikoimaan ihmisten kanssa muutenkin kun lässyttämällä 😀

Mutta on äippälomailussa ehdottomasti lukuisia hyviä puolia ja tässäpä niitä:

Ei stressiä töistä. Joskus aikaisemmin kun olin tekemisissä suoraan asiakkaiden kanssa, saatoin illalla stressata vaikka jotain tulevaa haastavaa asiakastapaamista tai jotain muuta tulevaa juttua töissä. Joskushan saattoi yöunetkin mennä niitä miettiessä. Nykyään suurimmat stressin aiheet on lähinnä, että ehtiikö imuroimaan, saako pojalle syötettyä yhtään aamupuurosta tai ennättääkö tekemään jonkun blogipostauksen.

Valvotun yön
jälkeen ehtii juomaan niin monta kuppia kahvia kun tahtoo ja voi
venyttää unia aamusta vaikka ylimääräisellä tunnilla jos yö on tullut
valvottua! Päikkäreitä en osaa nukkua ja melko mahdottomuus se olisi muutenkin, kun poika nukkuu päivän aikana kahdet ehkä 30min päikkärit. Enhän ehtisi siinä ajassa edes nukahtaa! Hyvin pärjää edelleen ilmankin, mutta tekisihän ne päikkärit varmasti joskus terää.

Se kun voi ulkoilla päivänvalossa,
talvellakin. On ihan eri juttu lähteä lenkille illan pimeydessä kun
(mahdollisessa) auringonpaisteessa päivällä. Onhan pimeissä lenkeissäkin
tietty oma tunnelmansa, mutta puolensa kummassakin.

Kiireettömät aamut kun ei tarvitse meikkailla tai muutenkaan kiirehtiä minnekään. Periaatteessa voisi olla vaikka koko päivän pyjamassa! Eilen muuten oltiin, ekaa kertaa 😀

Tietysti se kun saa viettää aikaa pikkuisen kanssa ja nähdä toisen ilot ja riemut! Ihanin asia on herätä aamulla siihen kun pieni höpöttelee iloisena viekussa ja tuijottaa 🙂

Äitiysloma ja hoitovapaa ovat myös ihan superhyviä mahdollisuuksia reissailuun. Tietty isän lomat ovat rajoitteena, mutta noin käytännössä. Selailin eilen jostain ihan hetken mielijohteesta ekaa kertaa varmaan kymmeneen vuoteen pakettimatkoja Thaimaahan! Olisi niin ihana päästä!!!

En olekaan tainnut täällä mainita, että jään helmikuussa kesään asti hoitovapaalle. Kesän alkaessa mies taas jää kotiin ja bebe menee hoitoon näillä näkymin syksyllä. Alunperin olisin palannut töihin helmikuun lopussa, virallisesti loppuu vanhempainvapaa jo helmikuun alussa, mutta käytän sen loppuu kaikki jemmassa olevat vuosilomapäivät viime vuodelta.
Nyt on pakko sanoa, että olen kyllä ymmälläni. Sain nimittäin päätöksen kodinhoidon tuesta ja suuni meinasi loksahtaa auki kun näin summan. Tai loksahti meillä kummallakin. Perusosa kuntalisän kanssa yli 600 euroa! Lapsilisän kanssa siis 700e. Bruttona siis vajaat 500e käteen kuussa, kaikille. Tekemättä mitään. Siis maksetaan siitä, että on kotona vanhempainvapaan jälkeen ja hoitaa itse lastaan. Huhhuh! Olin luullut tuon summan olevan nettona lähempänä jotain 100 euroa ja se summa takaraivossa tässä säästänytkin sen varalle. Olen jo aikaisemmin ollut positiivisesti ymmälläni tästä Suomen systeemistä, jossa saa viettää jopa kahdeksan kuukautta kotona lapsen kanssa varsin hyvin toimeen tullen. Monessa kehittyneessä maassa kun lapsi on tavallista laittaa hoitoon jo ihan muutaman kuukauden ikäisenä. Suomessa taas kauhistellaan sitä, jos joku oikeasti laittaa lapsen päivähoitoon alle vuoden ikäisenä, sekin on monelle vielä liian aikaista, mutta sitä vartenhan on näinkin loistava systeemi, että kullakin on mahdollisuus tehdä kuten parhaaksi näkee. Olen ollut superkiitollinen, että äideille (tai tietysti isälle myös) on Suomessa olemassa näin loistava juttu. Nyt sen vasta huomaa  ja osaa arvostaa kun on itse päässyt kokemaan.
Tarkoitukseni ei ole millään tapaa yrittää olla ärsyttävä näsäviisastelija ja tiedän kyllä varsin hyvin, ettei tuo kht:n summa vetele vertoja monen ihmisen palkalle tai edes sille vanhempainpäivärahalle, koska eihän tuen tarkoituskaan ole tehdä töihinpaluusta kannattamatonta suuruudellaan, mutta onhan tämä nyt silti aika ennenkuulumatonta. Tuon tuen tarkoitus kun on toimia kannustinvaihtoehtona päivähoidolle ja semmoinen se kyllä onkin! Monessa maassa kun on ennenkuulumatonta, että saisi mitään, siis euroakaan siitä että jäät kotiin. Usein se ei olekaan mahdollista, ellei miehellä ole erityisen hyvä palkka, vaan töihin on palattava jo pian. Tietysti itsekin rehellisyyden nimissä nautin tästä kotona olosta ja tottakai aion repiä kaikki mahdolliset etuudet kun kerrankin on itse mahdollista noista kaikista maksetuista veroeuroista hyötyä. Silti olen sitä mieltä, etten kyllä näe mitään syytä että varsinaisen vanhempainvapaan tulisi olla yhtään sen pidempi mitä se on nytkään tai tuon kodinhoidontuenkaan yhtään enempää (ja puhun siis tuosta summasta Helsinkilisän kanssa). Siihen kyllä pitäisi panostaa, että saataisiin kotiäiditkin kannustavammin takaisin työelämään, monelle kun töihinpaluu saattaa olla ahdistava ajatus sen jälkeen kun on ollut vuositolkulla kotona. Monilla naisvaltaisilla aloilla kun on muutenkin naurettava palkkataso, varsinkin jos tukiin peilaa. Itse en kyllä ehkä kovin pitkään yli vuotta kotona viihtyisi yhteen putkeen.

Olin
itse hakenut kht:ta vasta siitä eteenpäin kun vuosilomani loppuu (eli
kun olisin palannut töihin), mutta Kela tiesi kertoa, että sitä kyllä
maksetaan jo lomankin ajalta ja halusivat oikoa päätöksen, että saan
tuet jo tuolta 3 viikon loma-ajalta. Kerrankin näin päin Kelan kanssa
asioidessa, olen oikeasti aivan pöyristynyt 😀 Onhan
500e käteen tietty vähän eri summa kun se mihin tässä on totuttu, mutta
huomattavasti enemmän kuitenkin kuin odotin. Järjestelyjä se tietty vaatii ja yritän
kyllä viimeiseen asti, etten joutuisi säästöjäkään nostamaan. Onhan
tässä kyllä 8kk tullut harjoiteltua tätä pienemmällä toimeentulolla
elämistä, ettei tulisi aivan shokkina tuo hoitovapaa. Omistusasunnossa
saa kuitenkin lyhennysvapaalla asumismenot  melko nimimiin, tähän asti
kun ollaan maksettu ihan normaalisti asuntolainaa pois ja jemmattu noita
lyhennysvapaita juurikin ensi kevääseen, pahin olisi se ettei laina
lyhenisi ollenkaan pitkään aikaan. Vastike tietysti tulee aina maksaa,
mutta siinäpä se sitten onkin. Varsin pientä vuokraan verrattuna kuitenkin. Korot ovat niin alhaalla, että
asuntolainallinen pääsee tosi helpolla lyhennysvapaallakin. Tietty niitä
muitakin kiinteitä kuluja on, kuten puhelin, sähkö, netti ja jotainhan sitä
pitäisi syödäkin. Omien laskelmieni mukaan perukuluista pitäisi kyllä
selvitä ihan hyvin, varsinkin jos peliin tulee vaikka ruokakulujen
suhteen vähän sitä suunnitelmallisuutta ja edullisempia ruokia. Varmasti jää kyllä shoppailut väliin 😉 Lisäksi
myös pojan säästämiseen tulee keväällä paussi kun lapsilisä menee
luonnollisesti varmasti meidän talouden menoihin. Ja kyllä mielestäni
töissäkäyvän puolison tulee osallistua enemmän talouden menoihin,
varsinkin jos tekee kovin tiukkaa!

Kyllä ihan tosissaan rehellisyyden nimissä pistää joskus ärsyttämään se kun välillä tuntuu, ettei mikään ilmainen raha ole tarpeeksi. Aina halutaan lisää! Ja puhutaan nyt näistä etuuksista, joita ei kertakaikkiaan ole tarkoitettu miksikään kattavaksi toimeentuloksi tai palkankorvikkeeksi kenellekään jatkuvalla syötöllä, vaan nimenomaan tilapäiseen hätään takaamaan katon pään päälle ja sen, että saa ruokaa syödäkseen. Ei mielestäni vaikka nyt sitten opiskelijalla tai työttömällä pitäisikään olla kaikkia samoja mukavuuksia kun työssäkäyvällä, miksi kukaan siinä tapauksessa edes kävisi töissä? Ymmärrän kyllä, että oikeasti melko paskamainen homma jos on vaikkapa vammautunut ja työllistyminen mahdottomuus, näissä tapauksissa vastustan ehdottomasti tukien leikkaamista. Välillä pitäisi jättää iltalehdistä lukematta kaikki ne jutut perheestä, jolla jää tuista elämiseen 2000e asumiskulujen jälkeen, eikä silti riitä tai Minna näkee nälkää kun täytyy maksaa pikavipit pois. Monella työssäkäyvälläkin perheellä voi jäädä vähemmän viivan alle! Niissä tapauksissa kun ”raha ei riitä”, pitäisi vähän vaikka piirtää paperille, että mitkä niitä ralouden rahareikiä oikein on.

Tai miettii vaikka seuraavaa kuviota: Pekka ei vaan yksinkertaisesti tule toimeen toimeentulotuella. Ai miksi, kun raha kuitenkin riittää viiteen röökiaskiin viikossa ja lähikapakan bisseihin. Ulosottovelkoihin menee satoja euroja kuussa kun ”on tullut nuorena vähän hölmöiltyä”, nekö sitten on reilua maksaa veronmaksajien selkärangasta? Suomessa on kuitenkin semmoinen puskurimeinikinki, että lähes kaikkiin ongelmiin on kyllä apu saatavilla ja viimeistään sossun täti kyllä auttaa todellisten ongelmien kanssa, jos vaan osaa ja jaksaa sitä apua hakea. Se nyt olisi jotenkin hävyttömyyden huippu, että valtio maksaisi muiden velkojakin tai sen, että pääsee elämään leveästi ja saa kyllä savun nousemaan korvistani. Kyllä vähän pistää ihmettelemään, että mihin rahaa kuluu, jos näkee oikeasti nälkää kaikilla näillä tuilla! Toivon kyllä, että perustulo menisi läpi, koska auttaisi nimenomaan niitä kaikkein pienituloisimpia ja kannustaisi ottamaan vastaan pätkä- ja osa-aikatöitä.

En nyt tiedä mistä ajatus tähän vuodatukseen lähti, mutta ei tätä tukiviidakkoa ennen osannut samalla tavalla arvostaa. Olinhan tietty nostanut opintotukea, mutta jotenkin sitäkin piti nuorena aivan itsestäänselvyytenä samaan tyyliin kun moni muukin pitää näitä kaikkia muita etuuksia. Rehellisyyden nimissä välillä tuntuu, että monilta unohtuu se vastuu omasta elämästään kun koko systeemi on tehty pehmustetuksi leikkikehäksi, jossa aina autetaan jos vähän kolahtaa. Enkä nyt tarkoita, ettei saisi auttaa, tietysti apua tarvitsevia täytyy tukea. Lähinnä nyt sitä, ettei edes yritetä pärjätä itse kun opiskelupaikat, asunnot ja työpaikat pitäisi kaikki tuoda nenän eteen, eikä siltikään oikein kelpaa. Tiedättekö mitä tarkoitan?

34 vastausta artikkeliin “Äitiysloman parhauksia ja Kelan tukiviidakosta”

  1. Moi! Anteeks, ei liity tähän postaukseen, mutta miten oot saanut noin vaaleat hiukset? Värjäätkö itse ja millä värillä vai käytkö kampaajalla? 🙂

    1. Kampaajalla käyn 🙂 En siis tarkemmin osaa sanoa, mutta koko päähän on vedetty väri kylmällä sävytteellä ja käytän joka pesussa jotain keltaista taittavaa tuotetta niin pysyy sävy kylmänä!

  2. Toivottavasti en nyt pahoita sinun tai jonkun muun äidin mieltä, mutta mielestäni tuo kodinhoitotuen määrä on ihan liian suuri, jos verrataan sitä vaikka määrään, jonka itse saan työttömänä Kelan työmarkkinatukena; se on hieman yli 500 €/kk. Lasken tulokseni toki myös asumistuen, joka tosin laski tämän vuoden alussa yli 10 €/kk.
    Olen korkeakoulutettu, mutta töitä en ole saanut yli vuoteen yrityksistä huolimatta. Olen ollut onnekas siinä mielessä, että olen päässyt tosi moneen haastatteluun, mutta työtä en ole saanut. Syytä kysyessäni vastaus on ollut se, että "ei ole tarpeeksi työkokemusta". No millä pirulla sitä kokemusta saa, kun ei saa töitä?! Ja kyllä, olen kysellyt myös ns. harjoittelupaikkoja (eli työkkärin kautta työelämävalmennus), mutta eipä minua ole huolittu silläkään tavalla. Minua niin ärsyttää, että meidät työttömät luokitellaan automaattisesti lusmuiksi!

    En siis syytä tällä vuodatuksellani sinua, mutta jollekin oli pakko purkaa sydäntä. 🙂 Tällä kertaa jouduit uhriksi. 😀

    Paistaa se aurinko välillä risukasaankin: Minulla on maanantaina taas työhaastattelu! 🙂 Toivottavasti tärppäisi tällä kertaa, niin pääsisi pitkästä aikaa työelämään, ja päivissä olisi muukin tarkoitus kuin liiallinen datailu. 😀

    1. En tietysti loukkaannu, sanoinhan itsekin että tuo on melko suuri. Eihän noilla työmarkkinatuilla kyllä todellakaan juhli, mutta eihän niitä ole tietysti semmoiseen tarkoitettukaan :/ Oletko miettinyt, että voisi harkita toiseen kaupunkiin muuttoa töiden perässä tai uudelleen kouluttautumista jos kerta työllistyminen siellä on hankalaa? Kuvittelisi kyllä, että moneen paikkaan otettaisiin avosylin vastaan ilmaiseen harkkaan vaikka juuri sillä työmarkkinatuella, mutta aika kumma juttu kyllä jos ei?!

    2. Ei ole mitenkään tarkoitus vähätellä tms. Tiedän kyllä millaista on elää työmarkkinatuella. Mutta ihan mielenkiinnosta haluaisin kysyä, miksi koet niin että kotona lastaan hoitava vanhempi ansaitsisi saada vähemmän tukea kuin työtön? Ajatteletko samoin muistakin sosiaalietuuksien saajista, jotka saavat saman verran tai enemmän kuin sinä?

    3. Iines: Kyllä olen harkinnut muuttoa. Jäi sanomatta, että olen päässyt työhaastatteluun toisillekin paikkakunnille. Ja ihmettelen minäkin suuresti tuota, ettei edes ilmainen työvoima kelpaa…

      Anonyymi: En tietenkään ajattele. En ajattele myöskään niin, että kotona lastaan hoitavan pitäisi ansaita vähemmän kuin työttömän. Minusta vain tuntuu kummalliselta, että hän saa saman verran kuin työtön…

    4. Mutta tosiaan en kyllä saa läheskään yhtä paljoa kun työtön! Ensinnäkään en siis asumistukea/lisää vaan nettona tuon 500 (josta pitää siis maksaa KAIKKI talouden menot aina asumisesta ruokaan) ja siis eihän kht ole noin paljoa Pk-seudun ulkopuolella vaan suunnilleen puolet, eli ennen veroja reilut 300e. Helsingissä maksetaan kuntalisää, koska katsotaan että elämisen menot ovat suuremmat. Silti olisin voinut kyllä olettaa, että tuo olisi huomattavasti pienempi summa jonka saa.

    5. Ja siis tuo 500e pitää tietysti sisällään myös lapsilisän 95e 🙂 Lapsikin pitäisi siis tietty tuosta summasta elättää. Eli "omaa rahaa" eli ns. "palkkaa lapsensa hoitamisesta" verojen jälkeen noin 400e.

    6. En ollut tietoinen tuosta kht:n kuntalisästä. Se siis selittänee, miksi Helsingissä on noin korkea tuo tuki. Ja pyydän tosiaan vielä anteeksi, jos olen loukannut näillä kommenteillani! Se ei tosiaankaan ollut tarkoitukseni.

  3. Helsingissä on varsin ruhtinaallinen kuntalisä. Meidän kunnassa ei ole senttiäkään. Eli kht on huomattavasti pienempi.

  4. Kiitos hyvästä aiheesta! Ihanaa, että joku puhuu suoraan. Voin toki olla puolueellinenkin tässä kommentissa, sillä ajattelen asioista hyvinkin samalla tavalla kuin sinä.
    Olen lueskellut blogiasi nyt puolisen vuotta ja tämä on eka kerta, kun kommentoin. Kiitos mielenkiintoisesta ja piristävästä blogista. Vaikka maantieteellistä etäisyyttä meillä onkin 1000 km aiheet on kiinnostacia ja osuvia. 🙂

    Ja vielä, mistä nuin hienot trikoot/leggarit?

    -ida

    1. Mielipiteitä jakavia juttujahan nämä ovat ja tietty moni saattaa ajatella eri tavoin, tuntuu välillä ettei näistä asioista jotenkin saisi Suomessa puhua ääneen ilman että nousee kamala mekkala. Kiva kuitenkin että aihe upposi ja mukava kun kommentoit! ;D Leggarit on ostettu American apparelilta joskus 4 v taaksepäin 🙂

  5. Ihanaa, että joku on samoilla linjoilla tässä asiassa kanssani! Itsehän olen ammatiltani sossu asiakkaille saa vääntää rautalangasta, ettei toimeentulotuella ole tarkoitus elää kuin kroisos, vaan se on tarkoitettu juuri siihen välttämättömään eli ruokaan jne. Sitä paitsi toimeentulotuella elää paljon "leveämmin" kuin opintotuella! Pari vuotta sitten, kun vielä opiskelin, opintotukea jäi käteen laskujen jälkeen 100e ja sitten otin säästöistä sen pari sataa euroa eli elin ehkä noin 300-400 eurolla kuussa. Toimeentulotuki yksinasuvalle on vajaa 500e ja sen lisäksi maksetaan vuokra, sähkö, vesi jne eli toi vajaa 500e on kokonaan se käteen jäävä osuus, minkä voi laittaa "mihin vaan". Että itse olisin ainakin tttuella elänyt kyllä melko mukavaa elämää opiskelijana 😉 Ja opiskelijathan ovat huonommassa asemassa, kuin toimeentulotuella elävät. Tttukea saavilla on useimmiten elämänhallinnan ongelmia ja usein mm. päihde- ja mielenterveysongelmia, mikä selittää sen, ettei se tttuki riitä heillä mihinkään, kun rahat menee päihteisiin jne. Mutta nimenomaan sitä yksilön omaa vastuuta minäkin peräänkuulutan! Harmittaa, kun koskaan mikään ei ole oma syy, vaan yhteiskunta on syypää kaikkeen ja sossu saa huudot, kun ei myönnä asiakkaalle lisää rahaa. Sori tämä vuodatus tänne, tiedän olevani erilainen sossu, sillä en todellakaan hyväksy yhteiskunnan varojen väärinkäyttöä mitä valittevasti tapahtuu paljon ja sen olen omassa työssäni nähnyt.

    1. Ei hemmetti! Ja siis juuri tuota tarkoitin!! Olen niiin samaa mieltä kanssasi! Nimenomaan tuota yksilön vastuuta pitäisi peräänkuuluttaa, kyllä yllättävän moni varmasti siinä vaiheessa ottaisi vastuuta omiin tekemisiinsä ja valintoihinsa kun se sossun täti ei olisi apuna joka tilanteessa, vaan olisi kirjaimellisesti kusessa siinä vaiheessa kun ei itse hoida elämäänsä kasaan! Ja siis todellakaan ei voi verrata opiskelijaa ja tt-tuella eläjää, en olisi itsekään opiskelijana tullut toimeen opintotuella, ellen olisi nostanut lainaa ja tehnyt töitä. Siinä vaiheessa kun asusteli vuokralla, eikä mikään lyhennysvapaakaan ollut mahdollinen.

      Olen lukion jälkeen itse nostanut kesän toimeentulotukea ennenkö sain töitä sen jälkeen kun kirjoitin ja voin kyllä itsekin allekirjoittaa, että sillä eleli kyllä herroiksi. Tietty silloin 18-19-vuotiaana ei vielä ihan kamalasti ollut niitä menoja, mutta muistan juuri kun niistäkin maksettiin suurin osa; justiinsa sähkö, lääkärikäynnit+lääkkeet jos oli tarpeen ja muistaakseni ehkä myös sanomalehden tilaus? Tämä siis silloin 10v sitten. 400-500e käteen on kuussa kuitenkin sinänsä aika paljon. Joskus muinoin on itselläkin ja kavereillani jäänyt laskujen jälkeen huomattavasti vähemmän kun oli alhaisempi palkka ja asui yksin Helsingissä (jossa vuokrat ovat melko järkkyjä).. Eipä sitä silloin olisi ollut mitään extraa mahdollista saada vaikka kuinka olisi kinunnut 😀 :/

  6. Niin samoja ajatuksia (plus suurta kiitollisuutta) täälläkin! Me luultiin että mä en saa yrittäjänä about mitään tukia ja yllätys olikin sitten tosi positiivinen – minimituetkin tuntuu valtavilta sen jälkeen, kun ajatteli saavansa, ööö, ei mitään 🙂

  7. Onko toi kodinhoidontuki se jota saa siis hoitovapaalla eli kun äitiyspäiväraha loppuu? Oon vähän pihalla näistä vaikka pitäis varmaan selvittää kun itselläkin tämä edessä 😀 Oon nimittäin kuvitellu että se olis jotain 200 euroa. Oon kyllä säästänytkin sitä aikaa varten. Se mulle tuli uutena että äitiyslomalla saa opiskella esim avoimessa ilman tukien menettämistä, se on ihan ennenkuulumatonta kun työttömänähän siihenkin on ihme rajoitukset 😀 Totta että äitiyslomalla saisi matkustella vähän vapaammin mutta en tiedä haluanko kovin pienen kanssa sitten lähteä reissuun, voishan sitä aina valita suht "turvallisia" kohteita esim. Euroopassa vaikka just Euroopassa on noita terroristijuttuja ollutkin.

    1. Joo sen jälkeen alkaa kht. En mäkään näistä ottanut selvää vasta kun nyt ihan vastikään. Tuota opiskelujuttua en ollut kuullut, mutta jotain syystä itseasiassa kuvittelin että nuo avoimen opinnot olisivat ok. Ja siis tuo kht on Pk-seudulla korkea kun tulee kuntlisä, joka on jo itsessään melkeinpä saman suuruinen kun varsinainen kht,eli ei ole muualla noin korkea.

      Mua on myös alkanut reissailu vähän jännittämään ja tuntuu kyllä, että nykyään turvallisempi lähteä muualle kun just Eurooppaan 🙁

  8. Hyvä vaan kun näistäkin asioista kirjoitat, olisi kiva jos voisi keskustella yleisestikin tällaisista aiheista, mutta Suomessa ne tuppaa menemään ihme vihamielisiksi jos joku on eri mieltä 😀

    Toinen mikä itseäni ärsyttää myös on ne valittajat, joilla on tyyliin neljä lasta ja rahat ei riitä…no olisi voinut ehkä miettiä ennen kuin niitä lapsia alkaa tekemään, että miten rahat riittää ja onko säästössä mitään. 🙂

    1. Niinpä! 🙁 Ja siis mua ärsyttää ihan sama… Tai siis että eihän se ole kenenkään muunkaan tehtävä (veronmaksajien / valtion) maksaa sun lasten menoja, koska ei olekaan varaa? Noista näkyy välillä just iltasanomissa jotain lööppejä. Sitten niillä lapsilla kuitenkin on iPhonet kytkyllä ja omat huoneet. Hmmm..

  9. Tuo on kyllä totta, että ihmiset ei arvosta tarpeeksi tukia mitä saadaan! Kodinhoitontuki tosin on esim. Oulussa 250e. Siitä kun pitäisi maksaa vuokraa, opintolainan lyhennystä, ruokaa jne. Esim. jos puoliso ei tienaa hyvin tai muuten vain ei halua elää puolison "siivellä". Tosin itse olen sitä mieltä, että miehellä on tuossa tilanteessa velvollisuus maksaa enemmän 😀 toisaalta taas tuokin on vapaa-ehtoista eli töihinkin voisi mennä äityisloman jälkeen.

    1. Juu ei se kyllä paljoa ole ilman kuntalisää! Sitä hämmästelinkin kuinka paljon se täällä Helsingissä on :O Mutta jotain kuitenkin! Itse laitoin opintolainan nyt lyhennysvapaalle, jos vaikka se jo auttaisi vähän. Toisaalta kun äidit saattavat muutenkin jäädä urakuoppaan, niin ehkä siinä mielessä hyvä etteivät nuo tuet kannusta entisestään jäämään kotiin 🙂 Tiettyhän sitä kai saa vähän enemmän tukia jossei ole työpaikkaa, johon palata.

    2. Jos menisikin näin! Mutta todellisuudessahan työttömät äidit saa paljon enemmän. Systeemi kannustaa siis jäämään työttömäksi jos ei ole kovin mieluinen työpaikka, koska silloin saat paljon paremmat tuet kotiäitinä :/ tämä on juuri se joka mättää, työssäkäyvät veronmaksajat elää vaatimattomalla kotihoidontuella verrattuna työttömiin/työttömiksi heittäytyneisiin kotiäiteihin. Äitejä ei siis tässä mielessä todellakaan kannusteta takaisin työelämään, vaan heittäytymään työttömäksi.

    3. Joo työttömien kohdalla onkin eri tietty, mutta noin yleisesti työssäkäyvien kohdalla kannattavampi palata töihin maksamaan veroja kun jäädä kotiin. Ilmaisin itseni vähän huonosti 🙂 Mutta toisaalta kuten sanoit, juuri ne pitkään kotona olevathan ovat juuri se ongelma kun hankaloittaa kokoajan vaan enemmän työllistymistä. Mun mielestä ongelma onkin justiinsa siinä työttömyystuessa kun houkuttelee "nirsoilemaan" niiden paikkojen suhteen :/ Aikamoista kyllä jos tulee työttömyystuen päälle tuo kht! Sehän olisi oikeasti jopa suurempi kun joidenkin alojen nettopalkat!!!

    4. Niitä ei saa päällekäin, siis summia a+b. Vaan työttömyysrahasta miinustetaan kh-tuki.
      Tietty jos 9kk ikäisen äitinä ilmoittautuu työttömäksi niin pitää olla valmis osallistumaan työkkärin kurssille karenssin uhalla ja ehkäpä se pikkupetteri sit joutuu päiväkotiin siksi aikaa.
      Khtuki on korvausta siitä että ei käytä kunnan päivähoitoa, se 300e on kunnalle pienempi summa maksaa kuin n. 1000e/kk mikä on alle 3vn päiväkotikuukauden hinta. Kh tukea maksetaan aina kun alle 3v ei ole kunnan hoidossa, vaikka hoitaja olisi naapuri 🙂
      Sinällään voisi maksaa enemmänkin, tosiaan 300e vs 1000e, isommalla summalla moni hoitaisi lapset kotona 3v saakka –> pienemmät ryhmäkoot, lapset ketkä hoitoa tarvitsee saisivat paikan luultavimmin lähipksta yms.
      Tietty vähän riippuu miltä Kantola asiaa tarkastelee.
      Esim me ei saatu pk-paikkaa (en ala ilman autoa kuljettamaan aamulla lapsia eri pk), ja oon ainakin 2kk pidempään nyt kotona vaikka en olisi halunnut 🙂
      Edellinen lapsi sai olla kotona 3.5v saakka, mä sain olla kotona kun isommat aloitti koulun. Herättelemässä aamulla ja olemalla vastassa kotona. Hurjaa miten aika menee ja nyt kohta astuu kuopuskin pk-maailmaan..

    5. Okei, kiitos selvennyksestä 🙂 Onhan se tietty näkökanta-kysymys! Enpä ollut siis tullut ajatelleeksi, että päikkäripaikka maksaa kunnalle 1000e, huhheijaa. Mutta se edelleen ihmetyttää kyllä, että miten toinen saa puolet siitä, mitä Helsingissä asuva kuntalisän saava!

    6. En tiedä voisko se riippua kunnan varallisuudesta, jkl maksettiin ennen mutta muutamiin vuosiin ei enää. Alle 3v hoito on kalliimpaa kuin yli 3v, en nyt muista tarkkoja summia 🙂

  10. Kyllä helpotti kuulla että jollaki muulla pikkunen (8kk) vauva, nukkuu lyhyitä päikkäreitä. Meillä menee 2-3 kertaa päivässä baby päikkäreille ja nukkuu lähes aina sen 1 tunnin mittaiset unet. Ennen meni heittämällä 2-3 tuntia.. nykyään ei enää.
    Mites teillä yöunet sujuu? entä syökö teidän baby minkälaisia ruokia? Pilttejä vai teetkö itse?

    1. Joo kyllä vaan! Meidän bebe on ollut aina melko huono nukkumaan päikkäreitä, tietty jos ollaan vaunulenkillä niin nukkuu aina mutta päivisin kotona just ehkä yhteensä sen tunnin. Välillä kyllä miettii illalla, että miten ei voi toista nukuttaa edes vaikkei nuku päivällä? 😀 Valvooko teilläkin ihan pirteänä illallakin? Aluksi tein kaikki suolaiset soseet itse, mutta nyt on muuton jälkeen ollut muuten härdelliä että oon ostanut ihan Pilttejä muutamia. Tuo on niin nirso ettei joinain päivinä syö yhtään kiinteitä, niin jotenkin ollut helpompi ostaa Pilttejä eri mauissa jossei maistukaan, turhauttavaa jotenkin kokkailla tunti jotain sosetta joka menee heti roskiin 😀 Ja nyt on ollut jotain hammashulinaa ja heräilee öisin ehkä 30min välein, alkuun nukkui siis ihan superhyvin. Suunnilleen 4kk jälkeen alkoi semmoiset yölevottomuudet ja nyt taas ollut tosi huonot yöunet. Millaiset yöt teillä on ja maistuuko kiinteät hyvin?

  11. Onpa hurja ero, tässä 50km päässä saan kotihoidon tukea kelalta 250e/kk (tästä tietysti lähtee vielä neljännes veroja) , meillä kun ei ole kuntalisiä. Tuntuu aikamoiselta että näin pieni välimatka ja noin suuri ero! Ei se lapsenhoito kuitenkaan paikkakuntaa katso, yhtälailla täällä joudutaan lyhentää asuntolainaa, maksaa sähkölaskuja jne. joten näin pienellä summalla kaikki jää kyllä miehen maksettavaksi. On tämä kuitenkin kaiken sen budjetoinnin arvoista! 🙂 töitä ehtii tehdä loppuikänsä, ostellaan niitä omia juttuja sitten myöhemmin.
    Kivaa vähitellen alkavaa kevättä sinne!

    1. Niinpä! Samaa kyllä ihmettelen, että kuinka tuo ero voi olla noinkin räikeä. Ja ihan samaa mieltä, töitä kyllä ehtii tekemään sittenkin 😉 Ihanaa kevään odotusta teille myös <3

  12. Mä yritin kommentoida sun uusinta postausta, mutta en löytänyt kommentointikenttää, niin tulin sit kommentoimaan tätä, haha! 😀 Mä en tajua näistä tukiasioista yhtikäs mitään, mutta tarkotus on olla nyt tää vuosi kotona, tuli sit mitä rahaa tahansa! Alle 1 v on liian pieni hoitoon laitettavaksi. 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.