Paljon puhuttu MCT-öljy ja pari muuta superfood-vinkkiä smoothieen

 Cocovin tuotteet saatu blogin kautta testiin

Helpoista välipaloista smoothie on mielestäni ihan ykkönen edelleen! Variaatioita kun on rajattomasti ja lisäilemällä mukaan superfoodeja tai kuituja, syntyy helposti todella terveellinen ja hyvin nälkää pitävä välipalaherkku. Smoothie bowlithan ovat olleet kova hitti jo jonkin aikaa, kirjaimellisesti siis kulhoon tehty smoothie johon lisäillään mukaan vaikka mitä. Tärkeä osa juttua on se tuotoksen ulkoasu ja some vilisee vaikka millaisia ihania smoothie bowl-kuvia. Ehkäpä vielä itsekin jonan päivänä jaksan!

Itse en nimittän jostain syystä ole intoutunut noita väkertämään, ehkäpä syynä on yksinkertaisesti ajanpuute. Pelkistettyjä versioita olen tosin tehnyt jo jonkin aikaa, kaikessa yksinkertaisuudessaan siis paksumpia, lusikalla syötäviä smoothieita, joihin heitän sekaan sitä sun tätä. Ei siis sen kummoisempaa 😀 Smoothien höysteet vaihtelevat aikalailla kausittain. Eräs lempparini on
tällä hetkellä maultaan hieman rusinaa muistuttava mulperimarja! Sitä
tulee lisättyä mukaan noihin lusikkasmoothieihin, välillä heitän sekaan
myös gojimarjoja, inkamarjoja, tyrnimarjoja, granaattiomenaa, cashewpähkinöitä..
Oikeastaan mikä vaan käy! Chiaa käytän smoothieissa aina. Käytössäni ovat olleet Cocovin mulperimarjat*.

Esimerkki yhdestä aina varmasta smoothiereseptistä on seuraavanlainen:

1 banaani
mangokuutioita
purkki maitorahkaa tai vastaavasti jotain maustamatonta jogurttia
liraus maitoa, jotta koostumus ei ole ihan niin jähmeä
hyppysellinen kaurahiutaleita lisäkuiduksi
1-2 rkl chian siemeniä
2 rkl MCT-öljyä
1 rkl acai-jauhetta
Voimaruoka Total 25-superfoodseos

Kaikki ainekset sekoitetaan yhteen ja valmistetaan blenderissä tai sauvasekoittimella. Jos on todella makean perään voi hedelmistä lisäillä vaikka ananasta tuomaan lisämakeutta. Itse en näihin ikinä lisää sokeria. Tarkat mittasuhteet eivät ole niin justiinsa, koska itse syön tämän nykyään useimmiten tosiaan sillä lusikalla. Joskus suoraan kulhosta 😀  Mulperimarjat laitan mukaan vasta tuonne lasiin, samoin saattaa sinne eksyä esimerkiksi niitä pähkinöitä tai vaikka hampunsiemeniä, mitä ikinä nyt sattuukaan kuivakaapista löytymään.

Mulla onkin ollut tarkoitus jo pitkään kirjoitella muutama sana Cocovi:n MCT-öljystä*, jota olen käyttänyt muutaman kuukauden ajan aikalailla päivittäin. MCT-öljy on hajuton ja mauton kookoksesta valmistettu öljy, joka sisältää vain keskipitkäketjuisia rasvahappoja, sekä kapryylihappoa että kapriinihappoa. MCT on ollut jo pitkään esimerkiksi paljon liikkuvien suosiossa ja siitä sanotaan olevan apu myös painonpudottajille kiihdyttämään aineenvaihduntaa, sekä rasvanpolttoa. Elimistö kun tarvitsee rasvoja polttaakseen sitä itse rasvaa ja MCT:n pitkäketjuiset rasvahapot ovat muodossa, jossa ne imeytyvät tehokkaasti ja nopeasti elimistön käyttöön, eivätkä varastoidu muiden rasvojen tavoin. MCT toimii siis nopeana energianlähteenä esimerkiksi ennen urheilusuoritusta ja se sisältää tiivistetyssä muodossa kaikki kookosöljyn hyödylliset ominaisuudet. Jotkut nauttivat MCT:tä nopeana energianlähteenä esimerkiksi paastojen yhteydessä. Kookosöljyhän on viileässä kiinteässä muodossa, mutta MCT on lämpötilasta riippumatta aina juoksevassa muodossa.

MCT-öljy (Medium Chain Triglyserides) ja kookosöljy yleisesti kuuluvat karkeasti luokiteltuna koviin rasvoihin ja vaikka niistä onkin tehty tutkimuksia sen suhteen miten kookosöljy kehossa käyttäytyy (verrattuna esimerkiksi niihin perinteisiin koviin rasvoihin, kuten eläinrasvaan), jakautuvat mielipiteet terveellisyydestä edelleen vahvasti kahtia. Yleensä vastustajat ovat niitä, jotka eivät sen koommin edes ole asiaan perehtyneet vaan luokittelevat rasvat melko mustavalkoisesti. Itselleni on päivänselvää, että verrattuna esimerkiksi eläinrasvoihin tai varsinaiseen kookosrasvaan tai palmuöljyyn (jotka ovat siis täysin eri asia kun kylmäpuristettu kookosöljy) on kookosöljy huomattavasti parempi vaihtoehto, voi silti olla paljon ihmisestä kiinni miten joku juttu kullekin sopii. Ruokavalion lisäksi kun perintötekijät ja elintavat noin yleisesti tekevät paljon. Olen itse käyttänyt kookosöljyä vuosia elintarvikkeena, eikä sen kulutus ole omalla kohdallani vaikuttanut ainakaan kolesteroliin millään tapaa. Siis ainakaan negatiivisessa mielessä. Toisaalta oma kolesterolini on aina ollut hyvällä mallilla ja juuri viimeksi vuodenvaihteessa niiden kilpirauhaskokeiden yhteydessä otettiin kolesteroliarvot. Tuolloin kokonaiskolesteroli oli 4.3, josta hyvän kolesterolin eli HDL:n osuus oli 2.32 (tulisi olla vähintään 1.2) eli varsin ihanteellinen. Voisin siis todeta näiden olevan ainakin omalla kohdallani varsin toimivia tuotteita! Tuo HDL on tainnut jopa nousta edellisestä mittauksesta, joten hyvällä tuurilla se voisi jopa olla kookosöljyn ansiota.

En itse oikeastaan edes kiinnitä ruokavaliossani huomiota sen koommin ”hyviin rasvoihin” vaan olen todennut, että omalle keholleni sopii esimerkiksi kookosöljy ja voi ilman että ne vaikuttaisivat huonolla tavalla kolesteroliin. En nyt tietenkään mielin määrin mällää ”huonoilla” rasvoilla, tietysti pyrin niitä välttämään jos mahdollisuus on, mutta tarkoitan tällä sitä, että suosin ruoanlaitossa vaihtelevasti kirnuvoita, rypsiöljyä, oliiviöljyä ja kookosöljyä. En voisi siis väittää virallisten transrasvojen olevan kenellekään hyväksi, joten koskaan ei ole pahitteeksi kiinnittää huomiota vaikka nyt niihin eläinrasvoihin, joita pääasiassa punaisessa lihassa on. Juuri se on sitä pahinta mahdollista. Olen myös huomannut, että esimerkiksi sipsien kohdalla on hurjasti eroa siinä millaista rasvaa valmistuksessa on käytetty. Tietyt merkit (esim Pirkka-sipsit) sisältävät ihan hurjia määriä huonoa tyydyttynyttä rasvaa palmuöljyn muodossa, kun taas suurimmassa osassa on valmistuksessa käytetty tyydyttymättömiä kasvisrasvoja. Myös useimpien mikropoppareiden rasvana  on juuri tuo pahamainenen palmuöljy. Öljypalmu ja kookospalmu ovat itseasiassa jo lajikkeinaan täysin eri, joten palmuöljyn ja kookosöljyn eri ei ole ainoastaan valmistustapa. Tietenkään pienet määrät eivät ole pahaksi, mutta jos on mahdollista tehdä valinta huonon ja vähemmän huonon välillä, niin miksi ei.

Ihmeöljy on siis tuo oranssi pullo..

Ja takaisin siihen MCT:hen! Öljyn rasvahappojen kemiallinen rakenne voi tuhoutua kuumentaessa,
jonka vuoksi sitä suositellaan käytettäväksi kuumentamattomana. Siksi
tuota suositellaankin käytettäväksi sellaisenaan. Itse lirutan 2-3 rkl
öljyä päivittäin aamupuurooni, sekä smoothieiden sekaan. Sitä voi nauttia lusikalla sellaisenaan tai vaikka kahvin seassa. MCT-öljyn
sanotaan tehostavan aineenvaihduntaa ja tosiaankin, juuri öljyn
aloittamisen jälkeen on painoa pudonnut rutkasti melkein kuin itsestään,
joten voi olla että tuon öljyn lisäämisellä ruokavalioon on ollut
vaikutusta asiaan. Itse syön MCT-öljyllä höystetyn aamupuuron aina ennen
viikonloppuaamun juoksulenkkiä ja antaa ihan mielettömästi voimaa
pitkäänkin lenkkiin! Omalla kohdallani olen siis todennut tuon toimivaksi tuotteeksi ja näppäräksi nopean energian lähteeksi.

Tuosta Voimaruoan Total 25-jauheesta* olen aikaisemminkin postaillut, mutta on edelleen kyllä supernäppärä tuote! Jos esimerkiksi viherjauheiden lisääminen ruokavalioon kiinnostaa, muttei oikein tiedä mistä aloittaa on tuo helppo tapa päästä niiden makuun. Tai sitten muuten vaan esimerkiksi kaikille ahkerille smoothien väkertäjille. Yhdessä annospussissa on siis 25 erilaista helposti imeytyvää voimaruokaa, kuten spirulinaa, klorellaa, lehtikaalia, agave-nektarijauhetta, acerolauutetta ja eri ituja jauhemuodossa eli aikamoinen ravintopommi. Yksi pussi taikoo ihan yksinkertaisestakin smoothiesta terveellisemmän. Nektarijauhe antaa jauheelle makeutta eikä noiden jauheiden maku mitenkään erityisemmin pomppaa esiin. Total 25:n lisäksi olen käyttänyt lähiaikoina smoothieissa myös Cocovin Acai-jauhetta*, joka sisältää kuidun, kaliumin, kalsiumin ja A-vitamiinin lisäksi hurjasti hyviä rasvahappoja.

Ei niissä perinteisissäkään smoothieissa mitään vikaa ole, mutta ihan jo yhdellä tai kahdella lisähöysteellä saa tehtyä helposti vieläkin monipuolisemman 🙂

Onko joku muukin ihastunut MCT-öljyyn?

Kaupalliset linkit merkitty *-merkillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.