Hyvä me tradenomit!

Opiskelen tosiaan toista vuotta finanssialan tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, joka siis on ”olevinaan” Suomen paras ja tuloksellinen ammattikorkeakoulu jossain muistaakseni viime vuonna tehdyssä vertailussa. JAMK:in vuoden 2015 visio on olla (ilmeisesti edelleen) Suomen paras ammattikorkeakoulu ”jolla on vahvaa näyttöä kansainvälisyydestä, koulutuksen laadusta, yrittäjyyden edistämisestä sekä tuloksellisesta tutkimus- ja kehittämistyöstä” (lainattu JAMK:in sivuilta). Mun oman kokemuksen mukaan meidän koulussa opetuksen laatu on todella korkeaa (puhun nyt tietenkin meidän yksikön puolesta), enkä ole päivääkään katunut, että aloitin opinnot juuri JAMK:issa, enkä muussa ammattikorkeakoulussa tai vaikkapa nyt Jyväskylän yliopistossa. Mulle henkilökohtaisesti on tärkeää saada käytönnönläheinen tutkinto ja työllistyä mahdollisiman nopeasti, varsinkin kun ikää on jo se reilut 23v. Ammattikorkeakoulussa kun kannustetaan vahvasti eteenkin esiintymiseen, ryhmässä työskentelyyn ja projekteihin, jotka jo itsessään edesauttavat työllistymistä, harjoittelusta nyt puhumattakaan. Ja kerron tän nyt siltä kannalta, mitä nyt oon vertaillut opintoja omien ja taloustieteitä yliopistossa opiskelevien kavereideni kokemusten välillä. Mulla on edelleen takana se vuosi restonomi-opintoja, joista sainkin hyväksluettua ihan kivan summan hyödyllisiä kursseja, jonka vuoksi mulla onkin mahdollista valmistua jo vuoden päästä, jos sen otan tavoitteeksi. Koska tottakai haluan valmistua mahdollisimman nopeasti, tottakai haluan oikeisiin, niihin oman alan töihin! En yleensä tartu muiden kommentteihin, mutta nyt vaan haluan pitää pienen puolustuspuheen tradenomien ja tradenomiopiskelijoiden puolesta.

”Anonyymi sanoi…

Ja sun nykyinen työ ei oo ”oikeaa työtä?” Hyvä asenne, varsinkin kun tietää kaikki ne työttömät tradenomit.”

Ensinnäkin mitkä työttömät tradenomit? Mä kun en ainakaan tiedä yhtäainutta. Tietty tilanne voi olla toisissa kaupungeissa ja pienemmillä paikkakunnilla eri, mutta mähän puhun vaan tietenkin siitä omasta näkökulmastani. Mitenkäs niiden suoraan arkistoon valmistuvien maistereiden laita sitten? Mulla on seuraavan 3-5 vuoden tähtäimessä mm:

1. No, ensinnäkin päästä niihin oikeisiin töihin. Oon ollut kaupassa töissä reilut 3 vuotta, viimeiset 2 vuotta oon saanut tosi paljon vastuuta, esimieskokemusta ja hoitanut myös ne myymäläpäällikön sijaisuudet parilta viimeiseltä kesältä ja vielä varsin loistavin tuloksin, vaikka nyt itse sanonkin. Tää ehkä kuulostaa kamalalta, mutta en suunnittele enää valmistuttuani työskenteleväni myyjänä, koska oon jo nuoresta asti laittanut tavoitteet melko paljon korkeammalle ja olen valmis tekemään ihan hitosti hommia saavuttaakseni ne. En tietenkään väheksy myyjän ammattia tai varsinkaan kaupan alaa, seuraava askel nyt vaan ois parin vuoden päästä vähintään se myymäläpäällikön pesti. Mut on pienestä pitäen kasvatettu melko itsenäiseksi ja oon olosuhteiden pakosta joutunutkin jo melko nuorena oppimaan tekemään asioita ominpäin. Voin melko suoraan sanoa, että oon kokenut niiden hiton kulissien takana melko rankan lapsuuden, joka on itsenäistänyt mua tosi paljon ja opettanut mut pitämään puoleni. Jos mun poikaystävä nyt jostain ihmeen syystä joskus löisi tai kävisi käsiksi muhun, löisin saatana takasin ja vielä kaks kertaa kovempaa! En tiedä johtuuko se mun kasvatuksesta vai ihan mun perusluonteesta, mutta otan yleensä helposti ryhmässä sen johtajan roolin. Mua ei todellakaan pelota sanoa ääneen mielipidettäni. Tän takia mä ehkä oon aina pistänyt ne esimies-ja johtotehtävät mun tavotteiksi.

2.  Edetä sillä uralla. Kuulostaa karulta, mutta mä en tällä hetkellä näe perheen perustamista minään vaihtoehtona, haluan vaan tehdä töitä! Mua voi ehkä sanoa ”ura perheen edellä”-tyypiks, mutta ehkä mä vaan oon semmonen.

3. Ostaa vihdoin oman asunnon. Seuraava kuulostaa ehkä vielä karummalta ja itsekkäältä, mutta kun sen teen, haluan ostaa asunnon yksin. Tää liittyy tavallaan myös siihen, miksen tosiaan oo mikään maailman innokkain avioliittojen puolestapuhuja. Tätä nyt ei vaan voi sanoa yksinkertaisemmin, mutta en halua jakaa mun omaisuutta kenenkään kanssa, enkä myöskään halua kenenkään muun rahoja. Haluan tienata omat rahani ja pärjätä niillä. Vaikka kuinka olisi avioehto ynnä muuta, silti. En vois ikinä kuvitella olevani toisen ihmisen kanssa rahan vuoksi tai muuten vaan toisen ihmisen elätettävänä, mun omatunto, saati sitten itsetunto ei vaan kestäis sitä. Ja joo, mun ”ei-oikeiden-töiden” osa-aikasen myyjän palkalla nyt ei pahemmin mitään hulppeeta kaksiota Jyväskylästä osteta, pääkaupunkiseudusta puhumattakaan.

4. Oon tosi suunnitelmallinen tulevaisuuden suhteen, mulla on koko ajan oltava useampi ”varasuunnitelma” tulevaisuuden varalle, koska jos laittaa kaiken yhden ainoan vaihtoehdon varaan ja kaikki menee päin vittua, niin kaikki sananmukaisesti myös menee päin vittua. Jos nyt sattuis niin ikävästi, että jäisin seuraavan 3-10vuoden aikana pitkäksi ajaksi työttömäks, ois enemmän kuin hyvä tilaisuus opiskella se 2 vuoden maisteri- tai ylempi ammattikorkeakoulututkinto tohon päälle, jonka varmasti meinaan muutenkin tehdä.

No.. Palataan niihin ”työttömiin tradenomeihin”. Mä en mene sanomaan muiden kaupunkien tradenomien työttömyystilanteesta, mutta JAMK:in tradenomeista 84% työllistyy heti valmistumisen jälkeen, ellei jo ennen. Toi tilasto ei tietenkään kerro tarkalleen, mihin tehtäviin, mutta jokatapauksessa. Mä oon vahvasti sitä mieltä, että koululla on suuri vaikutus sen tutkinnon laatuun, unohtamatta tietenkään sitä työllistymisen kannalta kaikkein tärkeintä, harjoittelua. Oon kuullut kauhutarinan mun kaverin tutusta, joka teki tradenomi-harjoittelunsa 6kk kaupan lihatiskillä. Anteeks vaan, mutta miksi?!?! Tosi monet mun tutut kysyy multa, miksen vois tehdä mun harjoittelua vaikka mun nykyisellä työpaikalla. Vastaan yleensä suoraan, ettei huonompaa ideaa vois ollakkaan. Osaan käytännössä varmaan vähintään 90% kaikista (meidän yrityksen) myymäläpäällikön hommista, joten keksin mun opintojen lopuks puoleks vuodeks varmaan parempaakin tekemistä. Mun mielestä on itsestäänselvää, että harjoittelu tehdään paikkaan, jota pitää potentiaalisena tulevaisuuden työpaikkana ja jonne nyt ei välttämättä ihan muuten vaan ilman harjoittelun mahdollisuutta pääsisi. En tietenkään voi verrata itseäni mua 3-4v nuorempiin opiskelijoihin, jotka on alottanut opinnot suoraan lukiosta ilman mitään työkokemusta. Olit sitten vaikka kuinka ylhäällä yrityksen ABC hierarkiassa, koko maan aluepäällikkö, myyntipäällikkö, mikä vaan, on sun jokatapauksessa osattava piippailla niitä tuotteita siinä kassalla. (Yleesä) aina on aloitettava sieltä pohjalta ja opittava kuinka koko systeemi toimii, oli ala sitten mikä. Kaikki on niin itsestään kiinni! Valitse ala, joka kiinnostaa, hae harjoitteluun järkevään paikkaan ja et (melko) varmasti jää työkkärin arkistoon! Pelkällä asenteella pääsee jo pitkälle.

Oisin ensin halunnut suuntautua opinnoissani myyntiin/markkinointiin, mutta ensinnäkin markkinoinnin tradenomeja on tässä maassa jo melko paljon ja vaikka meille koulussa onkin sanottu, että (ainakin meidän koulusta valmistuvat) markkinoinnin tradenomit työllistyvät varsin hyvin, päädyin finanssialaan ensinnäkin siksi, koska se on suuntautumisvaihtoehtona suht.uusi, finanssialan työllisyysnäkymät ovat aivan loistavat (seuraavan 5-10v sisällä nykyisistä pankkitoimihenkilöistä jää eläkkeelle muistaakseni joku 40%, taloushallinto on myös työllisyysnäkymiltään hyvä) ja oon käynyt/tuun käymään opinnoissani myös markkinoinnin kursseja. Lisäks mun nykyinen työpaikka on yrityksenä sellanen, joka keskittyy vahvasti myyntiin, joten oon tän reilun parin vuoden aikana oppinut sitäkin kautta tosi paljon asiaa, mitä noilla amk-markkinoinnin kursseilla käydään ja ihan vielä käytännön kautta. Ja myyntiähän on nykypäivänä joka paikassa, varsinkin siellä pankeissa ja vakuutusyhtiöissä. Lisäks etenemismahdollisuudet on laajat, kun ylempiä toimihenkilöitä jää eläkkeelle ja paikkoja vapautuu. Mikään ei sulje tietenkään pois niitä markkinointialan töitä tulevaisuudessakaan. Mun hyvä kaveri, joka suuntautuu myyntiin ja markkinointiin, sai just huippuhyvän harjoittelu-paikan ja en vois kyseisen henkilön työkokemuksen, ahkeruuden ja luonteen huomioonottaen kuvitellakkaan tätä seuraavan parin vuoden päästä työttömänä tradenomina, vaikka ”markkinoinnin tradenomaja on liikaa”. Meidän finanssikärjen opettaja jaksaa jauhaa vähintään kerran kuussa siitä, kuinka pääkaupunkiseudulle palkataan pankkeihin ja vakuutusyhtiöihin lentoemäntiä ihan vaan siksi, että ne osaa puhua ruotsia, koska tarve vaan on (jo nyt) niin suuri, varsinkin ruotsinkielen taitoisista. Ongelma on enemmänkin se, että ne yritykset repii meitä töihin jo ennen tutkinnon valmistumista. En todellakaan näe työttömyyttä henk.koht minään uhkana tulevaisuudessa. Mun vanhemmat (varsinkin mun isä) on aina ehkä lievästi painostanut mua akateemiseen koulutukseen, mutta oon tällä hetkellä niiiin tyytyväinen, että menin ja tein oman mieleni mukaan, enkä niiden toisten odotusten ja vaatimusten. Mun mielestä tradenomi on työhönotossa varsin kilpailukykyinen KTM:n kanssa, ellei jopa joiltain osin etulyöntiasemassa. Nykyään yritykset haluaa niitä työvalmiita käytännön hallitsevia työnhakijoita, eikä välttämättä niitä, jotka on lukenut hiki hatussa tieteellisiä tutkimuksia viimeiset 5-6vuotta. (Älkää yliopistolaiset suuttuko, mun oli aivan pakko puhua suuni puhtaaks!) Molemmilla tutkinnoilla on hyvät puolensa, mutta siinä vaiheessa kun KTM valmistuu, tradenomi on kerennyt olla työelämässä jo usemman vuoden ja edennyt urallaan vähintään siihen asemaan, mihin KTM kenties olettaa valmistuttuaan työllistyvänsä.

Tää koko juttu levis nyt aivan totaalisesti käsiin ja itse aiheesta. Sori, taisin vähän innostua 😀 Nämä ovat kuitenkin vain niitä minun mielipiteitäni. Oon jauhanu tästä aiheesta pääni puhki ehkä mun jokaiselle kaverille, joten mun oli aivan pakko kerrankin päästä avautumaan tänne kunnolla, vaikkei tää oikeastaan liittynyt millään tapaa mihinkään. Anteeksi!

Ps. Vielä tää ilta aikaa kysellä! 🙂

39 vastausta artikkeliin “Hyvä me tradenomit!”

 1. Taloushallinnon merkonomit suorittavat osin samoja opintoja kuin vastaavat tradenomit, ja merkonomin pohjan omaava saa hyväksilukuja tradenomikoulutuksessa…. Eli kun parissa vuodessa valmistuu merkonomiksi, ja toiset lukee useamman vuoden tradenomiksi, niin on edennyt itse jo urallaan aika pitkälle 😉

 2. Saako kysyä miksi sulle oli tärkeää lukea ylioppilaaksi? Miksei esim. kaksoistutkintoa? Tuolla päättäväisyydellä olisit jo pitkällä 🙂

 3. Tää postaus tsemppas vähän mua! Valmistuin ite merkonomiks kesäkuussa amiksesta ja haluaisin ens syksyksi hakea tradenomiksi ja nimenomaan suuntautua markkinointiin, mutta on epäilyttänyt kamalasti ihmisten puheet siitä että sieltä valmistuu työttömäks tai ties mitä. Mutta toisaalta on se varmaan omasta asenteesta ja tavoitteistakin kiinni! Ja kun toi olis hyvä jatkopaikka merkonomista eteenpäin. Pitää pistää uudelleen harkintaan. 😀

 4. Anonyymi: no sanotaanko näin, että perheen painostuksesta ja sen vuoksi, ettei kukaan kavereistani hakenut amikseen. Tavoitteena kun siis alunperin oli Ruotsinkielen opinnot yliopistossa, mikä ois ollut melko mahdottomuus ammattikoulu-papereilla. Ennenkö alotin noi mun restonomi-opinnot, mulla oli kakkosvaihtona hakea amikseen yo-merkonomilinjalle, mutta pääsin sitten kuitenkin sisään amk:hn 🙂

  Tiia: no hyvä että tsemppasi! 🙂 ja suosittelen hakemaan JAMKiin tai Haaga-heliaan, jos meinaat!

 5. Pakko kommentoida vaan tuohon, kun sanoit ettet ole nähnyt yhtään työtöntä tradenomia. Tilastollisestihan se kuitenkin on vaan tosi asia, että tradenomien määrä korkeakoulutetuissa työttömissä on suuri.
  Juurikin siitä syystä, että heitä koulutetaan tällä hetkellä enemmän kun on tarvis. Tästä syystä osaa hakee tradenomi-tutkinnon jälkeen yliopistoon jatko-opintoihin kasvattaakseen osaamistaan.

  Totta kai työllistyminenkin on henkilökohtaista ja ihan persoonastakin kiinni.

  Mutta tsemppiä sulle opiskeluihin. Tulet itse varmasti ainakin tuolla asenteelle työllistymään unelmiesi työpaikkaan:)

 6. kavereistani neljä viidestä on "ei oman alan dunissa" tradeonomin tutkinnolla. Ja lisää puskee

 7. Mun tekis mieli pitää samanlainen palopuhe niille ihmisille, jotka aliarvioi ja aliarvostaa sairaanhoitajan työtä ja kuvittelee että se on ainoastaan mummojen ja pappojen pyllyjen pyyhkimistä, joka ei TODELLAKAAN ole totta. Monet kuvittelee että siinä ei pääse pitkälle tai pysty kehittyä mutta kyllähän opiskeluja voi jatkaa ylemmässä AMK:ssa tai yliopistossa. Itte ku opiskelen alaa nii tän kahden vuoden aikana arvostus kyseistä työtä kohtaan on vain kasvanut. Jännä miten ihmisillä on enneakkoluuloja joitain ammatteja kohtaan.

 8. Jes, mahtavaa, pitkästä aikaa OIKEASTI mielenkiintonen postaus tai siis näin paljon mun kieltä puhuvaa postausta ei oo hetkeen näkyny missään blogissa!

  Ihan ekaks sen verran tuosta ekasta kommentista, että itse olen taloushallinnon merkonomi ja opiskelin sen jälkeen tradenomiks enkä kyllä valmistunu yhtään sen nopeammin. Ehkä en vaan osannu tai sitten SeAMKissa vaan ei pystyny hyväkslukemaan niin paljon.

  Sulla on tosi hyviä periaatteita työllistymisen suhteen ja oikeasti aivot tuon työharjotteluasiankin suhteen. Ite ajattelin työharjotteluhommat just tolleen, että jalka oven väliin sinne mikä vähänkin vois kiinnostaa. Kun kävin kauppiksen ensin ni mulla on nyt työharjottelukokemusta taustalla jo sitten ihan tavallisesta ruokakaupasta, tilitoimistosta ja verotoimistosta. Lisäks kävi ehkä vähän säkä, että pääsin parina kesänä pankkiin töihin 🙂

  Välillä salaa käy mielessä, että minkähänlaista olis olla pankissa töissä taas, vaikka ei mun nykysessä työssä oo sen enempää valittamista.

  Mäkin olin niitä, joilla oli työpaikka sillon ku valmistu, mutta ei kyllä oman alan. Hain niitä oman alan hommia jonku vuojen ennen ku tärppäs, vaikken mä nytkään periaatteessa täysin sellasessa tehtävässä ole.

  Mun mielestä kaupan ala oli mukava opiskeltava! Siltä alalta löytyy myös suuntautumisia ja firmoja joka lähtöön. Jos ei muuta ni ainahan voi perustaa oman firman 😉

 9. Ihan hyvä kirjoitus, sulla on oikea asenne =) Mutta painotat vähän turhan paljon tota koulukeskeisyyttä, kouluthan sitä aina tekevät ja mainostavat että meidän amk on paras mutta loppujen lopulta yritykset eivät sitä pahemmin katso että onko nyt Jyväskylän amk:sta, Lahden, Laurean vai mistä. Tottakai jotkut yritykset saattavat katsoa, mutta noin yleisesti, se on kuitenkin persoona sis.koulutus ja kokemus jonka yritys palkkaa.

  Tuotakaan tradenomi/ktm vertailuakaan en ihan allekirjoita, koska oikeasti tradenomeja verrataan kyllä myös merkonomeihin ja varsinkin just esim. työpaikkailmoituksissa näkee usein merkonomi/tradenomi, mutta kyllä myös joskus nämä kolme tutkintoakin näkee työpaikkailmoituksissa.

  Mutta kyllä tradenomit edelleen kärsii työttömyydestä, koska niitä valmistuu ihan liikaa. Se on hyvä ettei sun ystäväpiirissä ole välttämättä työttömiä tradenomeja mutta tutkimusten mukaan tradenomit on suurimpia työttömyysryhmiä mm. insinöörien kanssa.

  Itsekin olen tradenomi, ja tällä hetkellä luen yliopistossa kieliä sekä kauppatieteiden kursseja. En päivääkään kadu että luin tradenomiksi, koska uskon että myös siitä on mulle kilpailuetua muihin FM:iin nähden.

  Ja pöh, sä mikään vanha ole 😉

 10. Fiksuja ja määrätietosia mielipiteitä, allekirjoitan monta kohtaa avautumisestas. 😀

  Oon itse aikanani (ihan kun tästä olis sata vuotta aikaa – noot) valmistunut kaksoistutkintomerkonomiksi (taloushallinnon puolelta) ja työllistynyt siitä suoraan "oman alan" hommiin, eli kiinteistöalan firmaan käytännössä toimistoassariksi. Ihan kivaa perushommaa, mutta ei minkäänlaisia etenemismahdollisuuksia (seuraavaan 15v ennenkun joku jää eläkkeelle…), joten AMK kutsuu vuoden päästä meikäläistä. Mua kummastuttaa tyypit, jotka kyselevät, että miksen pidä nykyistä työpaikkaani 'kunnon työpaikkana' ja miksi haluan jatkaa opiskelua ym. Tekis mieli ravistella sellasia, jotka arvostelee toisten ratkaisuja tai ylipäätään kokee asiakseen arvostella toisten ura-/opiskelusuunnitelmia.

  Eli tack, tää avautuminen osu ja uppos. 😀 Näitä lisää!

 11. Hei en tiennyt et sulla on vuosi restonomi-opintoja takana! Millanen fiilis jäi niistä? Itse alotin kans nyt syksyllä JAMK:ssa restonomiopinnot, joten olis ihan mielenkiintoista kuulla. 🙂

 12. Sen verran pitää kommentoida minunkin, että sen on jännä juttu, kun jokainen amk toitottaa olevansa arvostetuin ja paras kaikenmaailman tutkimuksissa. siis oikeesti. Eli näihin ei kyllä kannata luottaa..Naureskeltiin tätä kolmen kaverin kanssa (kaikki eri amk:issa)aikoinaan, kun aloitettiin opiskelut, että kaikissa kolmessa väitettiin olevan parhaita jonkun tutkimuksen mukaan 😀

  Ja sekin on totta, että merkonomit ja tradenomit usein tekevät samaa työtä..tradenomit saavat kyllä töitä, mutta usein niitä töitä, joita merkonomit tekevät..

 13. Kannattaa kuitenkin huomioida se, että nykypäivänä tradenomit on aika pitkälle korvannut merkonomit, eli ihan sihteereiksi ja assareiksi monet tradenomit ainakin alkuvaiheessa päätyy. Vaikka kouluthan toki mainostavat tradenomien valmistuvan
  -päälliköiksi ja -johtajiksi, mutta harvoin se taitaa ihan niin olla. Toki jotkut niihin johtajapaikkoihinkin varmaan pääsee heti, ja jotkut kokemuksen karttuessa, mutta kannattaa myös huomioida se mahdollisuus, että tradenominakin ne oikeat työt saattaa olla ihan siellä tiskin takana myyjänä.

  Itsekin olen tradenomi ja päivääkään en ole katunut, että tälle tielle lähdin, mutta toisaalta vasta opintojen karttuessa ja työelämään siirtyessä konkretisoitui se, millaista työtä tällä koulutuksella on tarjolla jne. Ihan hyvä perustutkinto tää on, mutta itsekin meinaan kuitenkin vielä yliopistoon jatkaa. Sinänsä kuitenkin ihan hyvä polku edetä tästä yliopistoon, mikäli vaan ovet papereilla avautuvat.

 14. Voi kiitos tästä!

  Mua niin vituttaa nää ruikuttajat "tradenomeista tulee työttömiä jne". Se on ihmisestä itsestään kiinni! Itselläni on töitä riittänyt ennen ja jälkeen valmistumisen. Niin ja ihan niitä kunnon töitä. Jos joku päättää jäädä kaupankassalle, niin turha ruikuttaa, että koulutus meni hukkaan!

  Toisekseen, kun niitä merkonomeja ja tradenomeja verrataan, niin kylmä totuus on vaan se, että tradenomi on korkekoulututkinto, merkononi ammattikoulutasoinen. Ehkä meidän rikkaus on se, että me voidaan hakea sekä niihin alempiin, että ylempiin töihin. Ja kun kerta puhutaan tästä työllisyydestä, niin just oli City-lehdessä puhetta maistereista, jotka tekevät huonoja töitä. Ei se yliopistotutkinto todellakaan ole mikään pääsylippu töihin. Se on kiinni ihmisestä ja TYÖKOKEMUKSESTA!

  Ja sitä paitsi, tradenomin on mahdollisuus hakea ylempään korkeakoulututkiontoon, joka tarkoittaa sitä, että sen jälkeen ollaan KTM:n kanssa samantasoisia. Ja samaan aikaan me saadaan koko ajan lisää työkokemusta. Kyllä se kuulkaa on niin, että siellä työpaikalla arvostetaan kokemusta enemmän kuin jotain teoreettista mukamas osaamista.

  Ja kiitos myös siitä ura ennen lapsia-kohdasta. Kerrankin joku on samaa mieltä! 🙂

 15. tuo, että tradenomeja valmistuu liikaa ja jää työttömäksi on varmaan totta ja ei ole totta. Tradenomihan on sellainen kattonimike, jonka olla voi opiskella paljon eri asioita: kaupallista puolta, mutta nykyään myös esim oikeus- ja turvallisuusalaa. Ne on varmaan just noi markkinoinnin puolen tyypit, jotka nykyään jää helposti työttömiksi, eli ihan se suuntauskin vaikuttaa työllisyyteen. On turhan leimaavaa sanoa, että kaikkia tradenomeja valmistuu liikaa.

 16. pls.. tradenomityöllistyminen on jotain aivan naurettavaa.. vrt alkupalkkaa ja työllistymistä ktm tai edes ktk tutkintoon. Mikset yliopistoon halunnut jos haluut olla varma tulevaisuudesta?

 17. Kiitti tästä! Tarkotus on lähteä opiskelemaan itteäni tradenomski ja pohjalla on kaks vuotta myyjäntyötä. Silti joskus tolkutetaan juurikin tota "tradenomeja on liikaa ja ei niille riitä töitä"- mantraa. Kaikki ku ei oo niin mustavalkoista.

 18. On ihan totta, että maistereitakin valmistuu kortistoon, mutta käytännössä kyseessä on FM:t ja YTM:t, ei ekonomit.

  Lisäksi KTM-koulutusta on turha moittia vain teoreettiseksi "mukamas osaamiseks". Kursseilla tehdään myös käytännön harkkatöitä ja case-harjoituksia ja koulutukseen saattaa kuulua harjoittelujaksoja, tietysti korkeakoulusta ja koulutusohjelmasta riippuen.

 19. Muakin peloteltiin koko tradenomiopiskelujeni ajan niillä "työttömillä tradenomeilla" tai "tradenoimeilla Siwan kassalla". Hetkeäkään opiskelujen aikana en kuitenkaan ite pelänny, että jäisin valmistuttuani työttömäks, vaikka monet naureskeli päin naamaa, ku kerroin että opiskelen markkinoinnin tradenomiks.

  Nyt on n. puoli vuotta siitä ku valmistuin. Olin ensin muutaman kuukauden töissä entisessä harjoittelupaikassani ("oman alan töissä"), ja vähän aikaa sitten aloitin työt aivan mahtavassa ja täydellisesti omaa alaani vastaavassa työssä, jossa saan jo nyt paljon vastuuta.

  Oon sitä mieltä, että kaikki on vaan omasta asenteesta kiinni. Joten tiedän, että tuut varmasti työllistymään oikeisiin töihin heti valmistuttuasti, sulla on ainaki asenne niin hyvin kohdallaan. 🙂 Tsemppiä!

 20. tämä ei liity aiheeseen mitenkään mutta kun käytit noita valkaisutarroja hampaille, niin kuinka monta päivää kulu että tulos näkyi?

 21. ahh, kiitos tästä 😀 ite aina vitsailen siitä miten valmistun työttömäksi tradenomiksi niinkuin sadat muutkin valmistuu vuosittain, vaikka ihan ihan oikeasti en edes mitenkään usko jääväni työttömäksi. ja musta on vähän outoa puhua tosta et miten tradenomit ei pääse oman alan töihin, koska tradenomin koulutushan ei välttämättä valmista mihinkään yhteen tiettyyn ammattiin, vaan et mahollisuudet on melkein mihin vaan… no mut en jaksa jauhaa tästä aiheesta enempää, muuta kun että tykkäsin tosi paljon sun kirjotuksesta. Vaikkakin se sai nyt mut vähän pelkäämään et saankohan sittenkään siirtoa JAMKiin ens syksyksi, jos se kerta on niiiin hyvä niin ei ne varmaan siirto-opiskelijoita ota hirveen helposti. oh noes :s

 22. Hei, löysin blogisi vasta äskettäin ja olenkin jo melkein kaikki aiemmat postaukset lukenut, IHANA BLOGI!!!! nousi heti lemppareihin.
  Yksi kysymys, mikä on tuon viime postauksen viimeisissä kuvissa näkyneen mustan guessin laukun mallin nimi? Juuri sellainen kun olen etsinyt… Pakko saada!!!

 23. Tuleva KTM täällä moi!

  Mä en todellakaan ymmärrä mikä sä oot arvioimaan…..?!?!

  NO EI VAAN…anteeks! 😀 pakko oli vaan alottaa noin, koska kauppatieteiden lukijoita tuntien, uskon, että useampikin ois voinu vetää asiasta pienoisen herneen nenään, mut noup, sä puhuit NIIIN täyttä asiaa! Eikä ainoastaan sun näkemykset koulusta/koulutuksesta vaan ylipäätään kunnianhimoisesta elämänasenteesta. Voin kertoa, että vaikka meidän maassa tunnutaankin yliopistotutkintoa arvostamaan amk-tutkintoa enemmän, niin tolla asenteella sä hakkaat monet mun tunteman tulevat KTM:t ihan satanolla! Joten tsemppiä tulevaisuuteen! Oot loistava!

  P.S kannatan ehdottomasti oman asunnon ostoa, nim. been-there-done-that!!

  .Kaisa.

 24. Ihan pakko kommentoida tohon KTM vs. tradenomi-juttuun, että tilannehan on se että jos oot hyvä tyyppi, kielitaitonen yms., niin pankki- ja vakuutusalalla toki pääset toimihenkilöks tradenomin papereillakin.
  Mutta etenemismahdollisuudet on erittäin huonot, sillä siinä vaiheessa kun on pari vuotta oltu duunissa, niin isoissa taloissa kuitenkin ne KTM:t saa ne ylennykset. Tradenomeja palkataan lähtökohtaisesti siksi, että ne todennäköisemmin jää siihen toimihenkilö-tasolle, kun taas kauppislaiset haluaa mahdollisimman nopeasti "parempiin hommiin".

  Tämä ei siis suinkaan tule kauppiksen kasvatin suusta:)

 25. Onhan se ihan fakta, että tradenomit on yksi niistä, joita ammattikorkeakouluissa koulutetaan ihan liikaa! Toinen on sitten insinöörit… Kaikille ei riitä niitä oman alan töitä, noissa tilastoissa lasketaan ihan mikä työ tahansa. Kyllä mä ainakin tiedän paljon tradenomeja, jotka on tyyliin kaupan kassalla töissä. Mutta toisaalta tiedän niitäkin, joilla on ihan hyviä oman alan töitä 🙂 Mut liikakoulutus on ammattikorkeakouluissa ongelma, sitä pitäisi ehdottomasti vähentää. Ei joka niemen notkossa tarvitse olla ammattikorkeakoulua… Huono laatu sitten vähentää muidenkin arvostusta, ja se on huono juttu!

  Mutta mä kyllä ihan 100 % uskon, että sä saat kunnon töitä tulevaisuudessa. Paljon on kiinni omasta asenteesta! Lisäksi puhut hyvin ruotsia ja sulla on pitkä kokemus myyjänä. Eli kaikille ei varmasti duuneja tule löytymään, mutta oma asenne on siinäkin niin tärkeä. Tsemppiä sulle opintoihin, oot ihana! 🙂

  Heidi

 26. Minusta tuo on jotenkin hurjaa vielä nykyaikana kun vanhempien painostus on joillakin niin kova, että pakko hakea vaikkapa sitten sinne lukioon sen takia kun perhe/suku painostaa ja odottaa ja suunnilleen raahaa sinut sinne… Tai että haetaan sinne kouluun mihin kaveritkin hakevat ihan niiden kaverien takia ja parhaimmassa tapauksessa viis veisataan koko tutkinnosta (että kiinnostaako se jne), kunhan on kaverit lähellä o_O.

 27. Itse olen kanssa ylioppilas ja valmistuin tradenomiksi 22-vuotiaana. Sen jälkeen pääsin Helsingin Hankenin 2-vuoden maisterilinjalle ja olen opintojen loppusuoralla eli kohta valmis KTM. Oon tähän mennessä onneksi saanut aina "oman alan töitä", mutta voin hyvin kuvitella että se ei ole aina niin helppoa. Siksi kannattaa suunnitella hyvin opinnot että erottuu muiden joukosta. Kannattaa siis valita ajankohtaisia ja erikoisia kursseja, mennä vaihtoon jne.

 28. Onhan se aika monella alalla niin, että töiden saanti on itsestä kiinni. MUTTA eniten painoarvoa on mielestäni työkokemuksella. Sitä ei tietenkään koulussa opeteta ja varsinainen "koulu" alkaakin vasta työelämässä.

  Täytyy myös muistaa, että maailma on täynnä hienoja titteleitä ja liian paljon hehkutetaan "esimies" ja "päällikkö" nimikkeitä. Eivät ne nyt välttämättä niin herkkua ole.

  Ja itse tiedän myös paljon tradenomeja, jotka ovat sihteereitä, palkanlaskijoita, tms. Ja mielestäni tradenomeja ei yleisesti ottaen arvosteta tarpeeksi eli jos yhtään enemmän on kunnianhimoa, suosittelen yliopistoa ja ekonomin tutkintoa.

 29. voisitko kertoa että mitä luomiväriä käytät? sun luomet näyttää niin kivoilta, pehmeiltä ja vaaleilta:)
  kiitos vastauksestasi!

 30. Sulla on ainakin asenne kohdallaan! Itse opiskelen juurikin markkinoinnin tradenomiksi eli monien mukaan "työttömäksi", mutta en jaksa välittää muiden mielipiteistä. Itselle on tärkeää, että oikeasti pidän siitä, mitä opiskelen. Laskentatoimeen suuntautumalla varmaan saattaisin työllistyä helpommin, mutta jos kiinnostusta ei löydy, en näe järkeä siihen suuntautua. Olen kyllä sitä mieltä, että tradenomeja koulutetaan aivan liikaa. Toisinaan luokkalaisia katoessani tuntuu, että voin erottaa joukosta jo ne ns. "kortistoon valmistuvat", joilta puuttuu into, asenne, mielenkiinto. Kuulostaa ehkä karulta, mutta näin näen itse asian. Suunnitelmissani on vielä hakea yliopistoon valmistuttuani. Joko KTM tai yhteiskuntatieteitä. Pidän trademonin koulustusta hyvänä peruskoulutuksena, mutta sillä en aio jäädä loppuelämäkseni elelemään. Työn suhteen en tavoittele tradenomin tutkinnolla ensisijaisesti suoraan esimiestehtäviä vaan ihan perustoimistotyö kiinnostaisi minua. Lisäksi mielestäni on hyvä olla tavoitteita, mutta turhaa luulla valmistuvansa suoraan esimieheksi. Miespuolinen sukulaiseni aloitti assistentin töillä 1800€/kk palkalla valmistuttuaan ja siitä eteni askel kerrallaan niin, että toimii erään suuren yrityksen kansainvälisten markinoiden markkinointipäällikkönä. Hän opiskeli juuri markkinointia ja menestyy, kyse onkin asenteesta ja yrittelijäisyydestä. 🙂

 31. "Mun mielestä tradenomi on työhönotossa varsin kilpailukykyinen KTM:n kanssa, ellei jopa joiltain osin etulyöntiasemassa"

  Salli mun nauraa. Tradenomit päätyy johdon assareiksi ja myyjiksi nykyään. Josset usko, voit kysellä joltain henkilöstöpalveluihin erikoistuneelta yritykseltä.

 32. Heippa!

  kiva postaus, itsekin olen samalla alalla. Karu totuus vain on se, että tällä hetkellä työllisyystilanne on todella huono. Poikkeuksetta pankeissa ja vakuutusyhtiöissä joutuu ensimmäisenä kassalle, oli sitten kokemusta tai ei. Jostain on aloitettava ja turha kuvitella, että valmistuneena suoraan pääsisi esimiesasemaan. Tiedän, koska rekrytoin paljon tradenomeja. Assarin, kassan ja sihteerin hommista sitä aloitetaan.

  Mutta tsemppia opintoihin ja kyllä sitä sitten pikkuhiljaa saavuttaa haluamansa! 🙂

 33. Anonyymi: Hei! 🙂 Ilman muuta, en tietenkään ole muuta kuvitellutkaan! Pointti oli se, että ylenemismahdollisuudet ovat eläköitymisen vuoksi erittäin hyvät, eli ei 99% varmuudella tarvitse jäädä loppuikäkseen siihen kassalle, jos asennetta, osaamista ja kunnianhimoa vaan löytyy! Monet ystävistäni ovat parissa vuodessa edenneet tradenomeina hyvinkin paljon pankin hierarkiassa. Mutta ilman muuta jokaisen täytyy tietää pohjalta saakka, miten kassa toimii, oli sitten missä ylemmissä tehtävissä.

  Ja kiitos! 🙂

 34. * ja lisätäkseni, että tarkoitin kirjoituksessa, että tänhetkisestä myynti-, rahankäsittely- ja asiakaspalvelukokemuksesta tulee varmasti siis olemaan paljon apua finanssialalla ja ylinpäänsä plussaa itse rekrytoinnissa, en tietenkään sitä, että hyppäisin heti esimies-hommiin 🙂

 35. Toivottavasti huomaat tämän kommentin! 🙂
  Iso KIITOS tästä kirjoituksesta!

  Olen juuri laittanut hakupaperit yliopistoon kauppatieteisiin ja ammattikorkeaan tradenomiksi ja saan jatkuvasti kuulla, kuinka olen typerä, kun edes harkitsen tradenomiksi opiskelua! :<

  Minua painostetaan koko ajan yliopiston suuntaan, kun taas omat kokemukseni yliopisto-opiskeluista eivät ole kovin positiiviset mm. niiden teoreettisuuden vuoksi (esimerkkinä 5 vuoden aikana YKSI vapaavalintainen harjoittelu kauppatieteissä).

  Ammattikorkeassa minua kiehtoo se käytäntöön panostaminen ja se, ettei minua leimattaisi niin helposti ylikoulutetuksi, koska en ole kiinnostunut tässä vaiheessa vastuullisista johtotehtävistä, vaan haluaisin kunnollisen kaupallisen koulutuksen ns. perushommiin, josta työkokemuksen karttuessa saisin mahdollisuuden myöhemmin edetä urallani.

  Tää sun teksti kannusti yhä enemmän taipumaan sen ammattikorkean suuntaan ja opiskelemaan juuri sitä, mikä oikeasti kiinnostaa.
  En halua tulevaisuudessa olla KTM vailla minkäänlaista alan työkokemusta, ylpeänä katsomassa tradenomeja alaspäin, vaan mieluummin se, joka on omalla työllään saavuttanut arvostuksen ja todistanut olevansa ammattilainen ilman ekonomi-nimikkeen luomaa mielikuvaa ammattilaisuudesta ja paremmuudesta!

  Tästä tuli nyt ihan kilometrn pituinen viesti, mutta halusin nyt kuitenkin kiittää sinua, kannustit juuri minua aivan hurjasti! 🙂

 36. Hei Hilja!

  Kiitos ihanasta kommentista! Juuri tätä hain takaa. Tietenkään en väheksy myöskään KTM-tutkintoa, koska ihmisiä on erilaisia ja yleensä tuo menestyminen on juuri ihmisen luonteesta ja omasta panoksesta kiinni, eikä koulutuksesta. Musta toi vanhanaikainen käsitys katsoa vain sitä akateemista tutkintoa on niin hölmö, miksi päntätä pari vuotta kauemmin, jos on periaatteessa valmis työelämään jo aikaisemmin? Ja tietty sen KTM:n voi käydä myöhemmin 2vuotisena tutkintoja päälle, jos siltä alkaa tuntumaan 🙂 Itse myös kuuntelin vuosikaudet vanhempien paasausta akateemisesta koulutuksesta, mutta kertaakaan en ole katunut, että hain ammattikorkeaan! Ja tosiaan, kuten tuossa jo kirjoitinkin, kun tradenomi on valmistuttuaan mennyt työelämään, on hän todennäköisesti ylennyt parin vuoden sisällä vähintään sille portaikolle, miltä KTM uransa aloittaa, eihän sieltäkään nyt ihan varsinaisesti suoraan johtajan pallille hypätä. Ainiin ja itseasiassa mun opiskelukaverin tutor-opettaja (KTM itse), oli sanonut tälle ystävälleni, ettei kannata edes harkita sitä 2v maisteritutkintoa, koska tulee todennäköisesti työllistymään tuolla tutkinnolla tarpeeksi hyvin. Kai tuo tradenomien "huono maine" johtaa juurensa juuri siitä, että tehdään harjoittelut uran kannalta kannattamattomiin paikkoihin, tai vaan työllistytään eri alojen hommiin, koska työllistymismahdollisuudet ovat niin laajat 🙂

  Apua, tulipas pitkä vastaus! Onnea hakuun ja opintoihin! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.