Muotikorujen tietopaketti

Lukija ehdotti tämmöistä pientä tietopakettia koskien ”muotikoruja”, joten kokosin semmoisen, jospa tästä nyt vaikka olisi jollekulle apua koruongelmien kanssa. Muotikoruilla tarkoitan siis korumetallisia, metalliseoksesta tehtyjä koruja, jotka aika kiteytetysti ovat tarkoitettu ei-ympärivuorokautiseen käyttöön. 8 euroa maksavilta korvakoruilta ei valitettavasti voi odottaa samanlaista 24/7 käytön kestävyyttä, kun satojen eurojen jalometallikoruilta, joten kyllä, on paljon eroa sillä, nukutko ja käytkö suihkussa ne ”halpiskorvikset” vai 300euron kultasepänliikkeen kultanapit korvissa. Jos päätät ottaa riskin ja ostaa ne muutaman euron korvakorut jatkuvasti käytettäväksi, on tällöin aika turha valittaa siitä, kuinka metalli tummuu ja kivet irtoavat viikkojen kuluessa, kun ne korvissa on käyty suihkussa, saunassa ja uimassa se muutama kerta. Oikealla säilytyksellä halvatkin korut saa säilymään vaikka eliniän 🙂

Korumetallisia koruja ei voi puhdistaa, kiillottaa tai muutenkaan enää pelastaa sen jälkeen, kun pahin on jo tapahtunut, mutta pitämällä koruista huolta, voi ne halvatkin korut saada kestämään uudenveroisina vuodesta toiseen. (Aito) hopeahan alkaa myös hapen vaikutuksesta itsestään tummua eli hapettua, mutta hopean saa aina kirkastettua entiselleen hopeanpuhdistusaineella. Kaikista hopeakoruista täytyy löytyä sterling 925-leima.

Korun hintakaan ei välttämättä kerro mitään, koska suurin osa niistä Guessinkin koruista on samaa korumetalliseosta, kun Glitterin, Gina Tricotin, H&M:n yms korut ja voivat täten yhtälailla väärin käsiteltynä mennä pilalle jo muutaman käyttökerran jälkeen. Erona Guessin ja näiden ”halpiskorujen” välillä on aikalailla vain se kymmenkertainen hinta.


Yleisimpiä ongelmia:

– Metalli tummuu, miksi?

Korumetallisissa koruissa on pinnoite, joka voi kulua pois joko kosteuden, auringonvalon ja /tai ihon pH:n vaikutuksesta. Pahin korujen tummentaja on säilyttää niitä esimerkiksi kylpyhuoneessa (jossa vesihöyry pääsee tuhoamaan) tai ikkunalaudalla uv-säteiden ulottuvilla ja korut tulisikin säilyttää mielellään kuivassa ja pimeässä, kuten esimerkiksi korulaatikossa-tai lippaassa. Itse olen saanut ”rihkamakorut” kestämään vuodesta toiseen lainkaan kulumatta, pelkällä oikeanlaisella säilytyksellä. Joiden ihmisten ihon pH voi tosin olla niin hapan, että kuluttaa pintaa jo itsessään. Korumetalliset sormukset voi lakata uutena läpinäkyvällä kynsilakalla, joka luo sormuksen pinnalle suojaavan kerroksen ja estää tummumista, tosin lakkaus on melko turhaa, jos sormus on jo valmiiksi tummunut.

Myös hiuslakka ja hajuvesi tulisi aina lisätä ennen korujen pukemista, ettei niitä pääsisi korun pinnalle aiheuttamaan tuhoa.

– Kivellisistä koruista irtoaa kivet, miksi?

Timantit ovat usein istutettu koruun, toisin kuin halvoissa koruissa, joissa kivet on kiinnitetty liimalla. Esimerkiksi korvakorujen käyttö suihkussa tai saunassa voi heikentää liimausta ja kivet voivat irrota.

– Korut aiheuttavat allergiaa, miksi?

Koruissa ja muissakin ihon kanssa kosketuksissa olevissa esineissä, kuten farkkujen napeissa saa nykyään olla minimissään EU-direktiivien sallima määrä nikkeliä (vuodesta 2001 lähtien). Määrä on sama, kun esimerkiksi aidossa hopeassa (joka yhtälailla voi sisältää pieniä määriä nikkeliä). Jos tietää olevansa erityisen herkkä, kannattaa käyttää vain kultaisia tai kirurginteräksisiä koruja. Allergisten kannattaa välttää myös korujen ostamista esimerkiksi kirpputoreilta tai ulkomailta katukaupoista, koska usein yksityiset myyjät eivät voi taata tuotteidensa nikkelivapautta ja EU:n ulkopuolella lainsäädännötkin ovat hyvin eriäviä. Monet, jotka ovat saanet ärsytystä ”vanhanajan” metallikoruista, voivat pitää kuitenkin koruja, joissa on vain nykyiset lain sallimat nikkelipitoudet.

Toivottavasti auttoi jotakuta! 🙂

15 vastausta artikkeliin “Muotikorujen tietopaketti”

 1. minkä kokonen tuubi toi tan maximizer on? entä onko se riittoisaa? 🙂 googlettamalla ei löydy melkee mitään tietoa koko tuotteesta..

 2. oi tää on kyllä tosi kätevä tietopaketti 😮 en yhtään tiennyt että rihkamakoruja pitäisi säilyttää pimeässä.

 3. kiitos tästä postauksesta! oon pitemmän aikaa jo miettiny, et uskallanko enää käyttää sellasia korviksia, jotka typeränä unohdin kerran lavuaarin reunalle, ja ne ehti saada kivan ruosteisen värin siihen metalliosaan? vai pitääkö vaan suosiolla nakata menemään? 🙁

 4. Tosi kiva tietopaketti ihan vaan muistin virkistämiseksi, vaikka olenkin erittäin hellävarainen kaikkien kotujen kanssa ja pyrin säilyttämään ja hoitamaan niitä aina oikein 🙂

 5. Heei ihana blogi. Onko sun äiti muuten ihan kokonaan suomalainen kun näin jossaan kuvassa sun äitilläs mustat hiukset:)?

 6. brita: juu 🙂

  AnsQ: heh 😀

  Anonyymi: no eikai se tummentuma siihen allergisointiin vaikuta, jossei niistä aiemminkaan ole oireita tullut, itse en tykkää tummentuneista koruista ihan sen ulkonäön vuoksi, tee minkä parhaaksi näet 🙂

  Tiia: niinåpä! 🙂

  Anonyymi: mulla ei ole ollut täällä ainuttakaan kuvaa äidistäni, erehdyitköhän blogista?

 7. Öö sulla oli jossaan vuoden 2009 postauksessa kuva jossa olit ehkä viisvuotiaana äitisi edessä. Sellaset mustat hiukset sun äitil siin kuvas oli:O

 8. Hei, tiedätkö miks youtubes ei näy sun uusimpia videoita? Näkyy vaan tosta laukun sisältö -videosta taaksepäin. Mulla ei ainakaan uusimmat videot näy täällä blogin puolella ni yritin niitä sitte tuolta kattella…surkein tuloksin ; (

 9. Anonyymi: aijaa, en muista semmosta! 🙂 ihan suomalainen on.

  Anonyymi: oon laittanut ne niin, että näkyvät täältä blogista katsottuna 🙂

 10. Hei, tiedätkö ovatko Juicy Couturen korut samaa seosta kuin Guessin? Mulla on Guessin kellot pysyneet hyvänä mutta rannekorujen kultaus on lohkeillut jo parin viikon käytön jälkeen vaikka asianmukaisesti niitä hoidan.. Harmittaa!

 11. Millaisia asioita asiakkaat kyselevät teiltä? Siis yleisimpiä kysymyksiä?

 12. Elena: Guessin kellot (ainakin omat) on ruostumatonta terästä, eli ne ei suinkaan tummene. Juicyn koruista ei ole mitään hajua, mutta veikkaan, ettei se metalli ole niissä korumetallia ihmeellisempää. Hinnastakin jo varmasti tietää, että onko koru korumetallia, kirurginterästä vai kenties jotain ihan jalometallia, koska ne jälkimmäiset maksaa ihan huimasti enemmän 🙂

  Anonyymi: varmasti yleisimmät oli juuri noi postauksen kysymykset koruista 🙂

 13. Moikka, erään asian tekstistä haluaisin ehdottomasti oikaista, nimittäin ns.”kidurginteräksen” nikkelittömyyden LM316L sisältää noin 12%nikkeliä. Materiaali tosin täyttää eu.n nikkelistandardin liukenemisvastimuksen ihokosketuksessa, koska seoksessa on passivoivana aineena kromi. Itseasiassa uusissa kotimaisissa 925-hopeakoruissa (sterling) nikkeliä ei seoksessa ole. Seos koostuu 92,5% hopeaa ja loppu 7,5% on kuparia. Joissakin ulkomaisissa koruissa saattaa olla pinnoitteen alla ohut nikkelikerros tartunta pinnoitteena,

  Allergisoivana metallina mainittakoon myös kulta, kulta-allergia on yllättävän yleinen vaiva,
  noin 10% naisista ja 1-2% miehistä, etenkin suurilla ikäluokilla jotka ovat altistuneet kullalle amalgaamipaikkojen ollessa yleisiä hammashuollossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.