Iineksen chilinkasvatus

Chilipostaus sai sen verran kannatusta, että ajattelin kiteytetyn sellaisen nyt toteuttaa. Ehkä tää saa jonkun innostumaan ja laittamaan omat chilit itämään ensi talvena 🙂

Mun chili-hulluus alkoi alkuvuodesta 2008, kun ostettiin jostain halpahallista joidenkin muiden yrttien lisäksi ihan huvikseen myös pussi chilin siemeniä, joiden lajikkeesta ei ole enää mitään muistikuvaa, mutta jotain helppohoitoista c.annuum-lajiketta ne muistaakseni olivat. Laitettiin ekat taimet itämään helmikuun aikaan ja ihme ja kumma, jaksoinkin hoitaa niitä pieniä taimia kun omaa lastani, vaikken koskaan ennen ollut virallisesti mitään kasvattanutkaan.

Ensimmäisiin chileihin ei muistaakseni käytetty oikeastaan mitään lannotteita ja kasvoivat ihan kiitettävän hyvin pelkällä kukkamullalla, palkojakin pukkasi niin reippaasti, että niistä riitti jauhettuna maustetta varmaan seuraavaksi vuodeksi ja siemenistäkin seuraavan vuoden satoon. Ja melkoisen tulisiakin olivat ottaen huomioon, että kyseessä oli ns. aloittelijan ”marketti-hyllyn chili”! Ekan sadon kaikki chilit kuitenkin kuolivat loppusyksystä johonkin kasvitautiin, joka tarttui jostain silloisesta huonekasvista ja oli ilmeisesti melko kohtalokas kasveille, joilla oli juuri viimeinen syksyn sato kasvamassa ja kasvi käyttää lähes kaiken voimansa ja ravintonsa palkojen kasvattamiseen.

kaikki ylläolevat kuvat vuodelta 2008

Seuraavana vuonna en muistaakseni kasvattanut ollenkaan, koska unohdin itseasiassa koko homman ja huhtikuussa nyt on aikalailla liian myöhäistä alkaa kylvää siemeniä.

Sitä seuraavana vuonna kasvatus lähti myös hyvin käyntiin, vaikkakin itse siemenien kylväminen tapahtyi vasta melko myöhään keväästä. Kesällä 2009 alkaneen putkiremppamme seurauksena nämä chilit kuitenkin menehtyivät, koska emme voineet kaikkea raahata 20m2 väliaikaiseen yksiöön, eikä aika töiden ohella riittänyt siihen, että olisin päässyt kasveja päivittäin kastelemaan.

Viime vuonna (2010) tosin laitettiin kasvamaan kuutta eri lajiketta, joista moni oli juuri näitä ”vaativampia” lajikkeita (c.chinese?). Noh, viime vuonna poikaystävä oli olevinaan mikäkin chili-ekspertti ja istutti taimet jo todella varhaisessa vaiheessa isoihin ruukkuihin, mitä mun käsittääkseni nimenomaan ei saisi tehdä, koska kun taimen juuret kasvavat maksimimittaansa esimerkiksi maitotölkistä leikatussa taimiruukussa, lähtee kasvukausi vauhdilla käyntiin vaihdettaessa ruukkua suurempaan, joten pieni taimen ”rääkkäys” on usein vain hyvästä. Yllättäen näistä viime vuoden kasveista ei yksikään kasvanut yli 20cm mittoihin, saati sitten alkanut edes kukkia, mutta saimme silti jokaikisen talvehtimaan, mikä on jo tosi hyvä juttu! Tänä keväänä näiden talvehtineen kuuden chilin mitat ovat lajikkeesta vaihdellen noin 30-60cm, puskamaiset tietysti lyhyempiä, mutta latvasta tuuheampia ja jokaiseen on jo kevään aikana pari kertaa tullut kukintakausi. Chilin kukathan tulisi aina nyppiä irti siihen asti, kunnes kasvi on tarpeeksi suuri kasvattamaan palkoja ja nuppujen nyppiminen saa yleensä myös kasvukauden kiihtymään, kun kasvi ei enää keskitä energiaa kukkien kasvattamiseen.

 Tämänhetkinen sato touko-kesäkuussa ja ekat kukinnot.

Ensimmäisen sadon jälkeen olin perehtynyt chilinkasvatukseen oikein olan takaa mm. Chilifoorumilta, Infernochilistä ja tilasin vaikka mitä lajikkeita Fatalii.netistä. En enää muista ulkoa kaikkea chilifaktaa ja että mitkä oli niitä nimenomaisia lajikkeita, jotka saa helpoiten kasvamaan kotioloissa ilman mitään erillistä hoitoa, mutta olisikohan ollut juurikin c.annuum, joita suurin osa noista marketti-chileistäkin on. Nykyisiin chileihin ollaan lisätty ihan tavallista kasviravinnetta (Substral) tosi mietona seoksena kasteluveteen sekoitettuna kerran 1-2viikon välein.

Keväällä lisättiin nykyisen sadon ruukkuihin kukkamullan sekaan lekasoraa, joka tekee mullasta ilmavampaa ja auttaa juuria kasvamaan paremmin. Noille ois itseasiassa lähiaikoina vuorossa ruukunvaihdot suurempiin, mutten uskalla kesken sadonkasvun mennä kajoamaan juuristoon.

tässä meidän chilit siis tällä hetkellä! Löytyy jos mimmoista palkoa 🙂
Varsinkin ton yhden puskan (toinen kuva ylläolevista) chilit alkaa olla jo sen kokoisia, että veikkaan niiden alkavan jo parin viikon sisällä kypsyä ja vaihtaa väriä, jännittävää! Valmiit chilithän voi mm. pakastaa tuoreena (tosi kätevä keino, ei tarvii säätää kuivatuksen kanssa), kuivattaa ja jauhaa (esimerkiksi sienille tarkoitettu kuivatushärveli passaa, itse tosin oon kuivattanut ihan suodatinpussin sisällä) tai tietty käyttää tuoreena ruoanlaittoon!

Tietty chilipuskia saa ostettua myös valmiina, mutta mun mielestä niiden kasvattaminen itse siemenestä aikuiseksi puskaksi on paljon kivempaa puuhaa, kun saa seurailla kasvun eri vaiheita ja nähdä vaivaakin kasvattamisen eteen. Jossen aivan väärin muista, on tällä hetkellä kasvamassa Hungarian hot cherry (c.annuum), Malawi birds eye (c.annuum), Limon (c.chinese), Datil, red (c.chinese) ja Habanero, red guyana (c.chinese) ja Madame jeanette (c.chinese) (tein päätelmät aikalailla noiden siemenpussien kuvia ja kasvien chilipalkoja vertaamalla :D).

Löytyykö lukijoista ketään muuta chili-hullua?

10 vastausta artikkeliin “Iineksen chilinkasvatus”

 1. mä alotin kans hetken mieloijohteesta chilinkasvatuksen tänä keväänä kun ikeassa (xD) myytiin jotain chilinsiemeniä, ei mitään hajua vain lajikkeesta. ei oo toistaiseksi tuottanut tulosta, tai siis kyllä ne kasvaa ja on about 20-30 cm pitkiä ja lehtiä on paljon (en osaa kasvitermistöö 🙁 ens vuodeksi opiskelen).

  noista ei kyllä tänä vuonna saa satoa, mut miten saisin ne talvehtimaan? kuinka niitä pitää hoitaa jne.?
  entäs multa, pitääkö sinne laittaa jotain soraa joukkoon tosiaan ja mistä sellaista saa? mitä kiviä teillä on tossa päällä?

 2. Jee chili-postaus! Meillä kasvaa kans useampi chili, mutta ne on lähinnä poikaystävän hoidossa ja eivät siis todellakaan näytä noin hyvältä ku noi sun kasvatukset 😀 Ite oon tänä vuonna keksittynyt pelkkiin paprikoihin 🙂 Pitääpi antaa poikaystävälle pari kasvatusvinkkiä, mitä poimin tästä postauksesta. Kiitos paljon!

 3. amatöörichilikinkku: noi "kivet" tossa päällä on siis just sitä lekasoraa, meidän on kai ihan tokmannilta.. En ihmettelis, vaikka ikean siemenet ois hyvää kamaa, yllätti noikin aika positiivisesti millä me aloitettiin! Ei siinä muuta kummempaa, kun nypit ne ekat nuput pois siihen asti, kunnes se on tarpeeks iso. En osaa oikein tohon talvehtimiseen antaa vinkkejä, meillä ne vaan köllötti tossa ikkunalaudalla, välillä kasteltiin. Tietty vetoa tulee välttää ettei ne palellu 🙂 tsemppiä kasvatuksiin!!

  Laura: heheh! paprikoilla on hyvä alottaa, ne on tosi helppoja ja kasvaa ihan supernopsaa isoiks!:) joo, ootte jo ens kesällä salettiin pro 😉

 4. uuh, meilläkin on partsilla kasvamassa chilejä 🙂 Nyt on vissiin lemon dropia, habaneroa ja jotain mitä en muista 😀 itse en oo niin intoutunu vaan mies on! ja hän sai innostuksenn mun veljeltä jolla on tällä hetkellä kaheksaan eri lajia kasvamassa!

 5. Hah, tää on niinku Iineksen versio hullusta puutarhurista 😀 No ei, vaan hyviä vinkkejä. 😀
  Itsekin oon joskus miettiny chilien kasvatusta, mutten tiedä onnistuisinko kun kukatkin kuolee vaikka niitä yritän parhaani mukaan hoivata.

 6. Oi chilejä on niin herkkuja meinaan… Meilläkin kasvaa muutamaa eri lajiketta mutta en muista mitä 🙂

 7. Monsuuni: joo chilikuume on aika tarttuvaa! 😀 ens vuonna mulla kasvaa varmaan 20 lajia haha 😀

  Anonyymi;: nojoo 😀 kokeile ihmeessä! kyllä noita ihmeen huolellisemmin hoitaa kun tavallisia huonekasveja, kun niissä on joku "päämäärä" jota saavuttaa 😀

  ANonyymi: oon harkinnu, mut oisin varmaan aika huono chilikauppias, kun en raakis luopua rakkaudella kasvatetuista puskista 😀

  Anonyymi: joo, chilit rulaa! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.