Torstai-aamun mietteitä

Olin eilen mamis (:D) ja kävin nukkumaan jo 10 maissa illalla. Tai ainakin jos meidän perheessä puhutaan, niin ennen kymppiä ei ole sallittua painua pehkuihin. Nousin sitten seitsemältä ylös aivan töttöröö ja tajusin, että Pirkka-espresso on loppu! Olen muutaman viikon keittänyt aamulattet vanhalla kahvakeittimellä, kun Nespressosta loppui ennen Juhannusta kapselit ja nyt tuo kahvakeittimen käyttö nyt vain on jäänyt päälle.. Ei se nyt niin monimutkaista ollutkaan kun muistelin 😀
Mua on lähiaikoina alkanut jotenkin tympiä parvi-nukkuminen ja on jotenkin ikävä niitä aikoja, kun oli vielä tilaa siihen 160cm sänkyyn tuon 120cm sijaan, joka on ihan tosissaan edelleenkin omasta mielestäni suunniteltu yhdelle ihmiselle! No, tässä onkin sitten tullut lähipäivinä kurkittua ihan ohimennen isompia asuntoja…hupshei.. Helsingin kaksioiden hinnat jaksavat kyllä edelleen ällistyttää ihan ääripäähän saakka! Kun on ehtinyt hyväksyä, että ok yksiöstä saa maksaa täällä helposti sen 160t, niin vain hieman isompien kaksioiden hinnat jysähtävätkin sitten jo reippaasti ylöspäin. Jos jonkun poikkeuksen sattuu löytämään, niin siihen on yllättäen tulossa, mitkäs muutkaan kun PUTKET! 😀
Lähiaikoina olen myös miettinyt taas ensi vuonna kouluun hakemista. Jossain välissä pähkäilin amk:n journalistilinjan kanssa, sitten taas kerran maisterikoulutuksen, nyt lähiaikoina ulkomaille opintoja tekemään puoleksi vuodeksi tai vuodeksi ja nyt olenkin taas aivan ulapalla siitä, mitä ihan oikeasti haluaisin ”sitten isona” edes tehdä. Täytyy ottaa selvää siitä, mitkä ulkomaalaiset opinnot ovat Kelan hyväksymiä ja missä kategoriassa noiden lukukausimaksujen kanssa pyöritään. Onko kellään hajua siitä, voiko esimerkiksi Vaasan yliopistoon tai muuhun ”helpommin sisäänpäästävään” yliopistoon käydä maisteriohjelmaa (eli sitä tradeille soveltuvaa 2v maisteriohjelmaa) pääasiassa etänä? Kertokaa! Täytyy vissiin jossain vaiheessa hakeutua näin kohta 26-vuotiaana jonkun opinto-ohjaajan puheille pähkäilemään näitä mun tulevaisuuden pulmia, hahah!
Mutta nyt töihin, mars!!

19 vastausta artikkeliin “Torstai-aamun mietteitä”

 1. Maisteriohjelmien teko etänä on aika hankalaa, vähän tietenkin ohjelmasta riippuu, mutta vähintäänkin tenttimään joutuu tulla paikanpäälle ja joihinkin opintojaksoihin sisältyvät pakolliset läsnäolot, graduseminaarit yms.

 2. Millon sait sen sun opparin valmiiks? Onnea! 🙂 Menny täällä iha ohi! 🙂

 3. 160 tuhatta kaksiosta? Hui. Maksoin omasta 70 000, mutta paikkakunta on 400km pois Helsingistä. 🙂 Täällä saa tuolla 160tuhannella jo hienon omakotitalon 🙂

 4. Se on toi liian kapean sängyn kriisi, tulee siinä kahden-kolmenkympin kieppeillä :).
  Ja ainahan se ratkaisu pitää sisällään sen isomman kämpän…ja kalliimman. Mut en tiedä, ehkä voitte olla luovia, ja osatte kerrossängyn. Tai sellasen risteilysänkyviritelmän, mikä taittuu seinälle. Onpa mulla tänään viisautta jaettavana 🙂
  -loomis

 5. Itse opiskelen Vaasan yliopistossa kauppatieteitä tradenomina maisterivalinnassa sisäänpäässeenä. Ja vastauksena kysymykseesi, kyllä, on hyvinkin mahdollista opiskella etänä.

  Olen asunut ja kokoaikaisesti ollut töissä samalla Tampereella kun olen opintoja etänä suorittanut Vaasan yliopistoon. Nyt on kaksi vuotta takana ja melkein kaikki kurssit on pulkassa kandia (kandin tutkielma pitää tehdä, vaikka pääsisi suoraan maisterivalinnassa) ja gradua lukuun ottamatta, jotka nekin tulee samalla etätaktiikalla suoritettua. Täydentävät opinnot huomioon ottaen (mitä siis tulee noiden maisteriopintojen lisäksi riippuen kunkin aikaisemmista opinnoista) aikalailla normiaikataulussa mennään. Paikanpäällä olen siis käynyt ainoastaan tenteissä ja jos on ollut pakollisia luentoja. Pakolliset luennotkin on ollut lähinnä sivuaineen (julkisoikeus) puolelta.

  Tietysti etänä opiskelussa on omat haasteensa, ja Helsingistä tietty tulee pidempi matkakin kuljettavaksi (esim. lähteekö junia tarpeeksi ajoissa jne). Mutta etänä tosiaan on mahdollista opintoja suorittaa. Toki saattaa riippua hieman pääaineestakin, millaisia kurssit ovat ja miten helppoa niitä on etänä tehdä. Mutta esim. kielikurssit, joissa on pakollista läsnäoloa, voi suorittaa kotikaupungissa avoimen puolella jne. Vaatii tietty hieman enemmän organisointia ja tietysti PALJON enemmän opiskelua itsenäisesti, mutta mahdotonta tuo ei ole ollenkaan 🙂

  Tsemppiä opintojen suunnitteluun 🙂

  1. Hei kiiiiitos kovasti tästä! Ystävä sai juuri paikan (valmistui tradeksi) myös vaasan yliopistosta ja mietin, että voiko siellä noita opintoja suorittaa etänä.. Helppoahan se nyt ei varmastikkaan kyllä ole! Mutta tästä oli paljon apua, kiitokset 🙂

  2. Itse asun Ylivieskassa, olen kokopäivätöissä ja teen KTM-tutkintoa Tuotantotalouden pääaineessa myös etänä Vaasaan. Kandin tutkielmaa ei kyllä tarvitse tehdä, jos pääsee suoraan maisterivalintaan. Se maisterivalintahan on nimenomaan sitä, että tehdään pelkkä maisterintutkinto. Kandiosuus hyväksiluetaan aiemman (amk)-tutkinnon avulla.
   Tietty jos on tradenomi-tutkinto alla, niin täydentäviä opintoja saattaa tulla se 30-40 op, kun taas mulla insinööri-tutkinnolla ei tullut kuin 10 op täydentäviä, mutta nuo täydentävät katsotaan aina opiskelijakohtaisesti. Kummassakaan tapauksessa ei kuitenkaan mielestäni kandin tutkintoa tarvitse kyllä tehdä, mikäli suoraan maisteriopintoihin tulee valituksi.

   Samaa mieltä olen, että vaatii kyllä hulluna organisointia ja itse kyllä suosittelisin tuon maisteriopintovaiheen käymään ihan kokopäiväsenä paikan päällä, jos se vain on taloudellisesti mahdollista. Säästää hermoja kummasti, kun voi keskittyä vaan siihen opiskeluun ja todennäköisesti ne opinnot joka tapauksessa tulee käytyä nopeammin kuin sillon, jos olisi töissä jatkuvasti. Toisaalta jos malttaa odottaa siihen saakka, että on 30-vuotias ja on 8 vuotta työelämää takana, saa ansiosidonnaista aikuiskoulutustukea, mikä on aika paljon enemmän kuin 298 euron opintotuki… Omat sivuaineopinnot tein avoimen yliopiston kautta, sitä kautta sai paljon enemmän irti kursseista. Vaasassa kun noita maisteriopintoja ei ole suunniteltu kuitenkaan etänä toteutettavaksi ja proffat ei hirveän innoissaan vastaile "turhiin kysymyksiin" sähköpostitse, vaan pitää mennä paikan päälle. Etäopinnot ovat siis toki mahdollisia, mutta vaatii sinulta paljon ja itse jos saisi valita uudestaan, niin jäisin töistä pois sen 2v ajaksi ja keskittyisin pelkästään opintoihin.

   Itsellä nyt gradun teko syksyllä edessä, samalla pari kurssia pitäisi tehdä Vaasaan (ne viimeiset, jotka vaatii läsnäolon) ja samalla koko ajan töissä. En odota tulevaa syksyä innolla :/

   Tsemppiä sulle kuitenkin, mitä ikinä valitsetkin!

  3. Pakko vielä kommentoida tuosta kandi-asiasta. Eli itsellä ja tutuilla kandin tutkielman teko kuuluu juuri täydentäviin opintoihin, vaikka maisterivalinnassa on ktm-opintoihin päässyt sisään. Ei ole siis mielipideasia, pitääkö tehdä vai ei 🙂 Itse tosin luulin, että kandin tutkielman teko tulee maisterivalinnassa (lähes) kaikille täydentävänä, mutta ei näköjään sitten. Tradenomina muutenkin itselle tuli yhteensä 57 op täydentäviä opintoja (60 op maksimi), eli melkoisesti.

 6. Niinhän sitä voisi luulla että opiskelupaikan saaminen on "helppoa", mutta kylläpähän sitä pitää yli 4 keskiarvo olla jos meinaa mihinkään maisteriohjelmaan päästä, myös Vaasan yliopistoon.. Referenssinä voin sanoa että kaverini haki 4,4 keskiarvolla Vaasaan eikä tullut valituksi. Olin itse harkinnut myös ensvuonna hakea tuonne mutta taitaa jäädää haaveeksi kun oma ka. on vain 3,8..

 7. Mä kävin maisteriohjelman Aallossa, ja ensinnäkin haku perustui motivaatiokirjeeseen eli pääsykokeita ei ollut (ainakaan johtamisen ohjelmassa). Oon itse sellainen keskitason opiskelija ollut aina, ja silti sisäänpääsin ihan "ykkösellä". Eli aina kandee yrittää! 🙂

  Itse opinnot sitten tein kokonaan töiden ohessa toiselta paikkakunnalta, ja kurssivalinnoissa ja maikkojen kanssa sopimalla sain tosi hyvin tehtyä hommia kotoa käsin. Joko oppimistehtävillä tai sitten tenttimällä. Tentin tuntui olevan kyllä suosituin/yleisin tapa… Tiedän, että kauheesti on vaihtelua näissä samojen koulujen sisällä laitosten välillä, mutta oma aktiivisuus ainakin mulla autto. Ihan vaan pari maikkaa oli nihkeempiä, yksi mm sano mulle, että voin palauttaa yhden kurssin tehtävät spostilla, "vaikka tämä ei mikään etätutkinto olekaan". Jepjep, onnistui silti, vaikka teki mieli vastata koppavasti takasin 😉 Koulutusohjelman johtaja sen sijaan sano mulle heti aluksi, että kandee valita kurssit niin, että etäsuoritus onnistuu. Eli vaihtelua tosiaan opettajissa…

  Mä tein maisteritutkinnon kahdessa vuodessa töiden ohella, ja pelkän tutkinnon lisäksi tuli täydentäviä opintoja noin 20 op. Tietty joutu priorisoimaan vapaa-ajan aktiviteetteja 😉 mutta kyllä sitä kummasti ehti muutakin tehdä kun käydä töissä ja opiskella. Ite koin ainakin saavani hommasta enemmän irti, kun tein opinnot töiden ohella, mutta tässä tietty ihmiset on erilaisia.

  Aikas pitkä sepustus tuli 😀 mutta pointtina (usko tai älä 😉 ) oli se, että kandee kokeilla hakuja myös lähempiin kouluihin, sisäänpääsy voi olla yllättävänkin helppoa. Niin, ja Hankenillakin kuulema on opinnot pääsääntöisesti englanniksi! 🙂

  Emppu

  1. Hankenia olen itseasiassa miettinyt, katsoin Aallon sivuja joskus ja ilmeisesti kaikki maisteriohjelmat ovat nykyään englanniksi tai en vain jaksanut tutkia tarpeeksi tarkkaan ;D Tosi mukava kuulla, että sait noinkin kätevästi suoritettua ja aika huisia, että vielä töiden ohella! Ja kiiiitokset tuhannesti vinkeistä ja kommentistasi. Mukavaa kesän jatkoa! 🙂

 8. Kantsii muuten oikeesti sitten miettiä realistisesti asioita jos meinaa Vaasaan hakea. Siis Vaasahan on aivan upea ja nätti kaupunki ja oon tykännyt kyllä kovasti mutta jos meinaa täysin etänä suorittaa niin paikan päälle varmastikin on raahauduttava tentteihin ja pakollisiin. Esim. jos on kympiltä luento niin kantsii ottaa huomioon että vaikka lähtisit aamun ekalla junalla Hgistä niin et kympiksi tule ehtimään. Onneksi sentään tentit alkaa kaheltatoista. 3-4 h junamatka on ihan jees vaikka monet sitä pitkäksikin kutsuu mutta kyllä siihen junailuun parissa vuodessa kyllästyy + tietenkin ihana vr joka nosti tiettyjen lippujen hintaa ja et enää saa 50 % alennusta lipuista. Minä en lähtisi kuitenkaan sille linjalle että suoritan etänä jos ihan normilinjaan hakee. Se on kuitenkin aikamoista säätöä vaikka enemmän tai vähemmän onnistuisikin. Kyllä ne luennotkin on ihan kivoja ja tutustuu aina uusiin kivoihin ihmisiin.

  Mutta siis ehdottomasti suosittelen maisteriohjelmiin hakemista. Sullahan voisi olla hyvä mahdollisuus päästä Jyväskylän yliopiston kauppatieteelliseen kun kerran sieltä Jyväskylästä muutenkin olet valmistunut? Se on vähän tuurista ja kaikesta muusta kiinni pääseekö vai ei. Kannattaa kokeilla. 🙂

  1. Totta. Helsingin kauppiksesta ja Jyväskylästä olen vain kuullut, että sisään on helpompi päästä yhteishaun kautta (ja hyväksilukea traden opintoja) kun maisteriohjelmaan, joten pelottaa jo valmiiksi mutta mitäs sitä itseään aliarvoimaan ;D Mutta tosiaan, kokeilla kannattaa aina ja kiitos kommentistasi! Mukavaa kesän jatkoa 🙂

 9. Ulkomailla tehtävään maisteriin saa Kelalta normaalisti opintotuet, jos kyseessä on julkisen valvonnan alainen korkeakoulu, ja opinnot tähtäävät suoraan johonkin tutkintoon. Itse tein Master of Arts in Business -tutkinnon Itävallassa ja sain opintotukea koko opintojen ajan. Itekin siis alemmalta koulutukselta tradenomi, hain maisteriopintoihin sekä Itävaltaan että Saksaan ja molempiin pääsin. Noissa kahdessa maassa ainakin on suht pienet lukukausimaksut (n. 380-500e) ja englanninkielisiä koulutusohjelmiakin löytyy hyvin.

  1. SUURET kiitokset tästä! 🙂 Olenkin juuri lukukausi/vuosimaksuista pähkäillyt, että ovatko joka paikassa päätähuimaavia, mutta ainakaan nuo mainitsemasi nyt eivät kovin hurjia summia ole 🙂

 10. Itsehän olen menossa työkkäriin ammatinvalintaneuvojalle:-D jos vaikka kokis jonkun ahaa-elämyksen;) tsemppiä kouluhommiin jos ja kun haet!!:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.