Mikrojärkkäri hakusessa, vinkit ovat lämpimästi tervetulleita!

Olen vihdoin päättänyt hommata kevään mittaan vihdoin ja viimein sen mikrojärkkärin ja opetella jopa kuvaamaankin sillä. Ainiin ja ilmoittautua viimeinkin näin 26-vuotiaana autokouluun maaliskuun jälkeen 😀 Kai näitä voisi pitää jonkunlaisina heppoisina uudenvuoden lupauksinakin, heh.
No mutta niistä kameroista.. Pakko myöntää etten ihan tosissaan ymmärrä järjestelmäkameroiden päälle mitään ja tämän vuoksi hakusessa olisikin mahdollisimman yksinkertainen mikrojärkkäri, eli ei näin alkuun mitään kovinkaan pro-härveliä. Olen jo pitkään haaveillut Nikon 1-kamerasta, mutten ole oikeastaan kuullut siitä mitään käyttökokemuksia sen koommin. 
Googlettelin jotain keskusteluita mikrojärkkäreistä ja Nikon 1:in kohdalla mainittiin heikkous hämäräkuvauksessa… Ja tämäpä on juurikin se seikka miksi uutta kameraa haen, nykyinen Canon G12 on nimittäin aivan loistava valoisaan kuvaukseen, mutta jos valo on yhtään vähässä, ovat kuvatkin aikamoista pikselimössöä. Tämän vuoksi haluaisin kerralla panostaa siihen mikrojärkkäriin, joka olisi a) näppärä kantaa mukana b) saisi oppimisen edetessä hommattua parempia objektiiveja ja c) tarvittaessa sitten ostettua jonkinlaisen lisäsalaman.
Noissa nettikeskusteluissa suositeltiin monelta taholta Olympuksen mikrojärkkäreitä. Itselläni on aikoinaan pari Olympuksen pokkaria ollut ja olinkin niihin aina todella tyytyväinen, joten tällä hetkellä Olympus on myös todella vahvoilla näissä kamerapohdinnoissani! Kysymys kuuluukin, että mikä kamera olisi paras näin aloittelijalle ja johon olisi sitten mahdollista kätevästi hommata lisävarustusta siinä vaiheessa kun tuo kuvaaminen etenee aloittelusta edes vähän kokeneempaan?
Toisaalta tutussa ja turvallisessa Canonissa olisi mukava pysyä, kun viimeisimmät kamerat ovat olleet Canoneita, joten muistikortit, piuhat sun muut löytyvät jo omasta takaa.. Hmm..
No mutta kysymys kuuluu: Onko teillä suositella aloittelijalle hyvää mikrojärjestelmäkameraa?

Tällä hetkellä merkkivaihtoehdot ovat lähinnä Canon, Olympus (PEN-sarja) tai Nikon (1). Onko joku näistä ”ylivoimaisesti” suositteluiden arvoinen? 🙂
Kiitän jo etukäteen miljoonasti avusta!! JEE 🙂

17 vastausta artikkeliin “Mikrojärkkäri hakusessa, vinkit ovat lämpimästi tervetulleita!”

 1. Mulla itellään on Canonin, sellai ihan kunnon järkkäri (ollu viitisen vuotta käytös), ja oon tykänny siit ihan hirveesti 🙂

 2. Siihen hämärässä kuvaamiseen vaikuttaa ISO-luvut, eli mitä suurempi luku sitä enemmän "valoa" (ja myös kohinaa valitettavasti…).Toinen juttu mikä vaikuttaa, on objektiivin aukon suuruus, eli mitä pienempi lukuarvo, sitä suurempi aukko ja valovoima. Toivottavasti näillä vinkeillä pystyt tekemään jotain vertailua eri kameroiden kesken 🙂

 3. Varmaan noista kolmesta Olympus täyttänee vaatimuksesi parhaiten. Olympuksen uusissa malleissa on iso kuvakenno joka tuottaa erinomaisia kuvia myös hämärässä. Lisäksi erilaisia objektiiveja ja muita lisälaitteita on ylivoimaisesti laajin valikoima. Nikonin kuvakenno on samaa kokoluokkaa kun pokkarikameroissa, siksi sen hämäräkuvausominaisuudet ovat huonommat, pieni kenno kerää vähän valoa. Lisäksi objektiiveja yms. lisälaitteita on tarjolla vain muutama. Canon on vasta esitellyt ensimmäisen mikrojärkkärinsä EOS M:n. Se on ominaisuuksiltaan vain keskinkertainen, hinta/laatusuhde ei ole paras mahdollinen. Kaikilla laitteilla saa normiolosuhteissa hyviä kuvia, suurimmat erot ovat laitteiden käytettävyydessä ja järjestelmän skaalautuvuudessa taitojen karttuessa. On tärkeää, että käyt kokeilemassa eri laitteita liikkessä ennen ostopäätöksen tekemistä!

  – ezmeralda

  1. Kiitos sinulle aivan miljoonasti näistä vinkeistä!! Itse myös olen kuullut Olympuksesta juuri hurjasti hyviä kokemuksia, joten tällä hetkellä se on varteenotettava vaihtoehto.. Pähkäilen tässä vain sitä, että onko PEN:eistä edullisempi vaihtoehto järkevämpi vai sitten kerralla ostaa hieman kalliimpi ja uudempi malli 🙂

  2. Olympuksella on kolme sarjaa pen-kameroita: pen (P), pen lite (PL) ja pen mini (PM). Pen on kallein ja rakenteeltaan lähes ammattilaiskamera. Pen Lite on ehkä aktiiviharrastajalle sopivin malli, siinä on kääntyvä näyttö ja hyvä käyttöliittymä jota pystyy itse räätälöimään. Pen mini on olemukseltaan enemmän pokkarimainen, ei kääntyvää näyttöä ja asetusnappeja vähemmän eli asetuksia joutuu muuttamaan enemmän valikoiden kautta. Kaikkien mallien sisuskalut ovat lähes identtiset, eli kaikilla tulee yhtä hyviä kuvia, erot ovat runkojen koossa ja käytettävyydessä. Oma suosikkini on E-PL5, mutta myös vanhemmilla malleilla PL3 ja PM1 tulee erittäin hyviä kuvia. Niissä on hiukan vähemmän megapixeleitä, mutta hinta/laatusuhde on kohdallaan. Noita vanhempia malleja on saatavana poistomyynnistä erittäin edullisesti. Blogikäytössä nuo vanhemmatkin mallit palvelevat loistavasti monta vuotta!

   -ezmeralda

 4. Minijärkkäreissä kaikki objektiivit sopii keskenään merkistä riippumatta, joten voi keskittyä siihen mikä on paras kamera ja ulkolaisia testejä kun googlaat niin Olympus on ykkönen, yksi niistä merkeistä joka on ollut alusta asti kehittämässä minijärkkäreitä M4/3.
  Myös Panasonic ja Sony on olleet alusta asti kisaamassa kuka tekee parhaan minijärkkärin.
  Lukemalla muiden kokemuksia ja katsomalla kuvia, niin uskon että ei ole paluuta enää isoihin järkkäreihin.
  Miksi kantaa isoa mohköä mukana, jos pienemmällä saa samaa kuvanlaatua ja kamera on helposti aina mukaan.
  Varsinkin jos ostaa "pannukakku" linssin eli kiinteä laajakuva niin sen jälkeen kamera mahtuu vaikka housun taskuun jos on tarpeeksi isot taskut, tiukat farkut on eri asia.

  http://www.jarjestelmakamera.fi/olympus/e-pm2
  http://www.jarjestelmakamera.fi/olympus/e-pl5
  http://sulanto.blogspot.fi/2012/10/olympus-e-pl5-ja-e-pm2-pikakokeilussa.html
  http://annika-o.indiedays.com/2013/11/19/valokuvauskoulussa/
  http://annika-o.indiedays.com/2013/12/03/valokuvauskoulussa-osa-2/
  http://karkkipaiva.indiedays.com/2013/08/11/bloggaajan-ystava-olympus-e-pl5/
  http://ida365.refashion.fi/2013/09/15/photostory-olympus/
  http://hanistyle.fi/2013/10/olympus-pen-e-pl5/
  http://fromnwithlove.blogspot.fi/2013/07/olympus-pen-e-pl-5.html
  http://penakuvasi.wordpress.com/2013/05/01/olympus-e-pl5-kayttokokemuksia/
  https://penakuvasi.wordpress.com/tag/olympus-pen-e-pl5/
  https://www.topshot.fi/category/151/olympus-pen

  Ja hieman kalliimpi E-M5 = OM-D joka on malliston paras malli mut uusi E-P5 taitaa olla kallliimpi, kaikissa tämän postauksen Olympus malleissa on sama kenno mut toimintoja eri tavalla. Jos mallimerkintä on joku muu niin kyseessä on vanhempi malli ja eri kenno.
  http://sulanto.blogspot.fi/2012/03/olympus-e-m5-loppuarvostelu.html
  http://sulanto.blogspot.fi/2012/03/olympus-om-d-e-m5-kokeilussa.html
  http://fiilistelijanpilvilinnoja.blogspot.fi/2013/10/minun-kamerani-olympus-om-d.html
  https://www.topshot.fi/product/6299/olympus-om-d-e-m5-musta-12-50mm-premium-kit

  1. Sain näköjään aivan loistavia vinkkejä! Kiitos hurjasti! Olen tosiaan kuullut Olympuksesta hurjasti myös hyvää, täytyy tänään kahlailla nuo laittamasi linkit läpi ja hieman tutkailla. Olympuksen PEN-valikoimaa olenkin tutkaillut Verkkokauppa.comista kun jos mimmoista settiä löytyy, en oikein tiedä onko sitten kertaheitolla järkevämpi satsata parempaan, eli esimerkiksi tuohon E-P5:een kun ostaa halvemmalla vanhempaa..

   Miten esimerkiksi tämä setti, olisiko tästä mihinkään? http://www.verkkokauppa.com/fi/product/10982/djgmf/Olympus-PEN-Lite-E-PL5-valkoinen-14-42-objektiivi-8GB-FlashA
   Kyseessä lite-versio, onko eroa tavalliseen PL5:een??

  2. En tiedä onko sellasta tavallista olemassakaan, taitaa kaikki E-PL on lite mallistoa, toinen asia kirjoittaako kaikki sitä lite sanaa, lyhenne on siis usein pen E-PL. Ja "mini" EP-M on halvin malli.

 5. Täältä lähtee suositukset Olympukselle! Minulla ei ole aiempaa kokemusta järjestelmäkameroista ja etukäteen mietinkin, että kuinka tulen sellaisen käyttöä hallitsemaan! Olympus pen lite E-PL3 on osoittautunut hyväksi hankinnaksi ja on ollut juuri passeli tällaiselle aloittelijallekin! Plussaa tietty ulkonäöstä 😉

 6. E-PL3 on tullut markkinoille syksyllä 2011 ja siinä on keskinkertainen kenno, sitä ei siis kannata ostaa ellei ilmaiseksi saa.
  2012 syksyllä tuli tämä uusi mallisto (E-PL5/E-PM2/OM-D) todella hyvällä kennolla jota on päivitetty parilla mallilla sen jälkeen. https://www.topshot.fi/product/8186/olympus-pen-lite-e-pl6-musta-14-42mm-ii-r-kit E-PL6 tuli Aasiassa markkinoille toukokuussa 2013, sitä on joltain osin paranneltu. Ja nyt sitä saa näköjään myös Suomesta.
  Olympus PEN E-P5 https://www.topshot.fi/product/7898/olympus-pen-e-p5-hopea-runko iso etu on Wi-Fi.

  Alkaa olemaan jo sen verran ikää et tuleekohan kohta uusi mallisto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.