Talvipäiviä ja masentavien uutisten aika

Huih, tulin maanantaina vasta vähän ennen kymmentä illalla kotiin, istuin nimittäin kampaajan penkissä yli 4h! ”Onneksi” ei tarvitse nyt taas pariin kuukauteen käydä. Mitään kovin ihmeellistä ei tällä kertaa tehty, eli musta ei tullut superblondia eikä laitettu uutta liukuväriä, täytyy laittaa kuvaa kun ehdin. Eilen taas olin niin tööt sen jälkeen kun tiskasin ja pyykkäsin, että menin sänkyyn lukemaan kirjaa ja unohdin täysin postata, vaikka olin kahlannut kuviakin jo valmiiksi!
Jotenkin ankea ja väsynyt alkuviikko kuitenkin selätetty ja heti toiveikkaampi mieli tästä viikosta. Alkanut viikko on ollut erityisen ankea myös ruoan osalta, söin eilen ja maanantaina illalliseksi makaroonia ja tonnikalaa kun olin kaupassa yksin enkä jaksanut alkaa arpomaan. Ainakin pääsi edullisesti 😀
Tiedättekö, itse ainakin nukun paremmin pakkasella kun kotona on sisäilma vähän alhaisempi. Kuinkas teillä? Toisaalta nyt päästiin todistamaan sitä inhottavaa ilmiötä mistä puhuin aikaisemmin.. Eli kuinka kamalaa on kaivautua aamulla lämpimän peiton alta pois kellon soidessa kun sinne olisi niiin mukava ja lämmin jäädä köllöttelemään, heheh. Tiedättekö mitä tarkoitan? En malta odottaa talvilomaa ja sitä kun pääsee lämpimään!!!

 Hermosa Beach
Rodeo Drivella syksyn Cali-reissulla. Se postaus on edelleen tulossa jossain vaiheessa! 😀

Äh, mun pitäisi ilmeisesti eristää itseni kaikilta tietovälineiltä, lähiaikoina on nimittäin alkanut lähinnä masentaa kaikki uutiset talouden huonoista näkymistä Suomessa ja jatkuvista yt-neuvotteluista. Eli kovia pakkassäitä on myös talouden saralla. Musta tuntuu, että tätä on jatkunut non-stopina vuodesta 2008 eteenpäin ja olen alkanut jo turtua siihen, ettei tästä ikinä nousta ylöspäin. Itselläni on onneksi ollut työpaikka alla käytännössä katsoen tuosta 2008 talousnotkahduksesta asti ja en ole henkilökohtaisesti päässyt näkemään työn hankkimisen vaikeutta, vaikka olenkin työpaikkaa vaihtanut. Ilmeisesti juuri sitten oikeaan aikaan, oikealta alalta. 
Lähiaikoina olen kuitenkin kuullut niin monilta ihmisiltä niin Pk-seudulla kun pienemmistäkin kaupungeista, kuinka vaikea tällä hetkellä on saada työtä! Välillä juttelen työn saralla ihmisten kanssa ja tällä viikolla keskustelin erään henkilön kanssa kuka kertoi olleensa jo jonkin aikaa työttömänä. Edes korkea koulutus tai kansainvälinen kokemus ei ole tuonut työtä, eikä tuolla cv:llä palkata edes lähikauppaan koska on ylikoulutettu ja yli 50-vuotias. No näinhän se ikävä kyllä ilmeisesti on, monien muidenkin koulutettujen (toki myös nuorten ei-opiskelleiden) mutta etenkin varmasti keski-iän ylittäneiden osalta. Pistää harmittamaan ja olen jo pitkään miettinyt, että milloinkahan alkaa ylämäki? Toisaalta nuorten kohdalla on tällä hetkellä se onni, että meillä on ilmainen koulutus ja mikäli ei työtä löydy on ainakin hyvä sauma miettiä koulutusvaihtoehtoja (niin kauan kun sekin vielä on täällä ilmaista…)!
Jatkuvasti uutisoidaan vain negatiivisia asioita ja se pistää miettimään, että ovatko Suomen hyvät vuodet jo lopullisesti historiaa? Tänään ihme kyllä kuulin ekaa kertaa aikoihin positiivisia uutisia siitä, että talouden odotetaan tänä vuonna hieman elpyvän! Saa nähdä millä viiveellä tämäkin heijastuu sitten Suomeen. Inflaatio rullaa ja sen myötä hinnat kallistuvat entisestään jatkuvasti, palkat eivät niinkään siinä suhteessa läheskään kaikilla aloilla. Kuinka ihmisillä on kohta varaa enää kuluttaa? Samalla Wahlroos kritisoi Suomen palkankorotuksia sanoen, ettei Suomen talous voi kohota, mikäli palkat nousevat. Mitä multa jäi välistä? Siinäpä sitten vasta ollaankin pulassa kun kulutus pysähtyy siihen ettei ihmisillä ole kertakaikkiaan varaa. Palkkojen nousun pysäyttäminenkö sitten on ratkaisu?Tiedän, nämä ovat monimutkaisia asioita ja mielipiteitä on paljon, mutta just saying… Mikä tässä nyt ei täsmää? Kai sitä täytyy jäädä odottelemaan niitä hyviä päiviä tai vain lähteä evakkoon Suomesta lopullisesti 😀
En tiedä ketä moiset talouslöpinät todellisuudessa kiinnostaa. Moni varmasti lukisi paljon mielummin positiivisia pintajuttuja, mutta tämmöistä tällä kertaa Iineksen mielipidelingosta, heh.

Melko painavaa asiaa näin aamutuimaan ja ehti tulla jo kiire vaikka heräsin jo 6.17! Mua kiinnostaisi kuitenkin kuulla, että onko teillä samanlaisia (tai eriäviä) mielipiteitä tai vastaavanlaisia kokemuksia omalta kohdalta tai tutuilta kuultuna?

24 vastausta artikkeliin “Talvipäiviä ja masentavien uutisten aika”

 1. Itse lukiosta viime keväänä valmistuneena harmittelen sitä, kuinkq vaikeaa tänä päivänä on päästä opiskelemaan! Jopa amk aloille on vaikeaa päästä puhumattakaan yliopistoista :/

  1. Ihan totta? :O Isoissa kaupungeissa yliopistot on varmaan kyllä niin suosittuja, että joutuu pänttäämään itsensä henkihieveriin siisään pääsemiseksi.. Itse mietin ensin Helsingin kauppiksen ja Hankenin maisteriohjelmia ja jouduin toteamaan, ettei mitään mahista 😀

 2. Olen nuori, ja työtön taas parin viikon kuluttua, kun määraikainen työsoppari päättyy.. Muutaman työhakemuksen olen laittanut, mutta uskoakseni joudun taas pettymään. Olen jo valmiiksi pessimisti, niin ei tule ne kieltävät vastaukset sitten niin kovana pettymyksenä.

  Olen alkanut pikkuhiljaa miettiä uudelleenkouluttautumista ja uranvaihtoa kokonaan uuteen; tällä tradenomin koulutuksella kun ei ainakaan vakkarityötä tunnu löytyvän sitten millään!

  1. Voiei kuinka ikävää kuulla 🙁 Mistä päin haet töitä? Ainakin Pk-seudulta traden papereilla on tosi helppo löytää töitä, ainakin omalla kokemuksella. Riippuu toki alastakin paljon. Onnea tosi paljon työnhakuun! 🙂

 3. jos palkkoja korotetaan, niin sillonhan myös hinnat nousee entisestään (että sitä korkeempaa palkkaa saadaan maksettua) ja sitte ulkomaankauppa ja siten talouden elpyminen käy aina vaikeemmaksi. nää on aina niin kakspiippusia juttuja ja pää räjähtää ku rupee liikaa miettimään.. :/

 4. Koskas Iines meinaa ostaa asunnon ja mistä? 🙂 Vaikuttaako taloustilanne ratkaisuihin miten paljon?

  1. Eikai taloustilanne niinkään vaikuta, nyt lähdössä varmaan isompien asuntojen hinnat pikkuhiljaa laskuunkin. Varmaan tämän vuoden puolella ja kanta-helsingistä varmaankin, riippuu niin paljon siitä tyytyykö pienempään asuntoon keskustassa vai isompaan rivariin vähän kauempaa, Helsingistä silti 🙂

 5. Äh, mua alkaa niin paljon ahdistaa kun mietin koko asiaa. Nyt kun on ollut lapsen kanssa kotona ja toinen tulossa niin mietin jo valmiiksi että mikähän se tilanne on sitten kun mun pitäisi taas hakea töitä? 🙁 Susta voisin kyllä hyvin uskoa että lähtisit Suomesta "evakkoon"! 😀 Jos oikeasti muuttaisit ulkomaille niin minne menisit? 😀

  1. No mutta ehkäpä nyt on hyvä aika olla kotona 😉 Tai siis toivottavasti ainakin tilanne on siinä välissä ehtinyt parantua!

   Kalifornia olisi unelma, mutta eläminen siellä maksaa niin hitosti ja työnsaanti aikamoinen ruljanssi 😀 Mutta haaveilla saa, heheh.

 6. Mietin myös paljon Suomen tilannetta ja taloutta.

  Toisaalta Suomen kansa on itse valinnut nämä paskat päättäjät, jotka päättävät lähettää kaikki rahansa ulkomaille, ottaa ulkomaalaisia työntekijöitä halvalla töihin (eihän suomalaisillakaan ole töitä!), nostaa hintoja ja veroja, alentaa palkkoja ja laittaa meidät suomalaiset kuolemaan kohta sukupuuttoon! Minusta tuntuu, että vuosien kuluessa suomi ja suomalaiset ovat historiaa. Tähän pieneen maahan kun tulee tarpeeksi lisää ongelmia ja venäläisiä valtaamaan, niin ei meitä kohta enää ole.

  Tällä hetkellä Suomi on huono paikka asua ja elää. Kaikista köyhimmät ovat alkaneet näkemään jo nälkää ja ihmisiä on yllättävän monia ilman kotia, kun ei ole enää varaa maksaa vuokraa tai saati sitten ostaa itselleen edes ylikallista ruokaa… Eläkkeitäkin tullaan tulevaisuudessa pienentämään, joten ei auta vaikka tekisit selkä vääränä töitä.

  1. Nojoo niinpä. Mua on alkanut ihmetyttämään, että mihin munkin ansaitsemia verovaroja käytetään kun ei enää tunnu jäävän kunnolla rahaa edes omaan elämiseen 😀 Masentavaa!! Kai tässä pitää alkaa tosissaan kohta suunnittelemaan pakoa täältä 😀

 7. Joo, tällä hetkellä on TOSI vaikea saada töitä! En tosin asu Suomessa vaan Itävallassa, muttä täällä pitäisi olla hieman parempi työtilanne kuin Suomessa (työttömyysprosentti vain noin 4 ja Suomessa vissiin 8 pintaan). Valmistuin kesällä maisteriksi (pääaineena international business) ja hain töitä puoli vuotta ennen kuin tärppäsi. Juurikin se, että moniin paikkoihin on maisterina ylikoulutettu ja sit taas niihin "hienompiin" töihin ei pääse, jos ei ole vuosien työkokemusta. Tällaisena vastavalmistuneena työnhakijana ikään kuin putoaa siihen väliin. Onneksi nyt vuoden alusta löysin työpaikan ja vieläpä mieleisen, mutta monet opiskelukaverit ovat edelleen työttömänä, vaikka kaikki hakevat ahkerasti. Tosi harmillista! Just luin jostain, että "2015 taloustilanne paranee", mutta jostain syystä noihin ei enää usko kun tuntuu jatkuvan ja jatkuvan vaan.

  1. No itse myös kuulen noita juttuja, että ensi vuonna pitäisi olla paremmat näkymät, mutten jotenkin jaksa myöskään enää uskoa niihin. Itselläni on nyt vähän sama juttu, vaikka oman alan vakkarityö onkin alla eli en edes viitsi katsella parempia ja vaativampia hommia, koska tiedän hakijoita olevan tuhottomasti ja varmasti myös minua korkeammin koulutetut ovat hakemassa, blaah. Sulla kävi kuitenkin ihan superhyvä tuuri tuon työpaikan kanssa, suuret onnittelut työpaikasta!! 🙂

 8. Sulla on täydellinen kroppa! Miten olet saanut tuollaisen?

  Paljonko painat ja kuinka pitkä olet? 🙂

 9. Palkkojen nousu ei välttämättä ole mikään hyvä asia, omasta mielestä pitäisi nyt pidättäytyä hetkeksi kaikista korotuksista sekä bonareista ja ohjata yritysten voittoa kilpailukyvyn parantamiseen esimerkiksi investoimalla tuotannontekijöihin ja tai kehittämällä uusia innovaatioita kasvavien henkilöstökulujen sijaan. Liikevoitto lisäisi myös kansantaloudellisesti talouskasvua. Sitä painutaan uudestaan miinukselle, jos pienikin talouskasvu tyrehdytetään nyt nostamalla henkilöstökuluja. Pitää myös huomioida, että suurinosa Suomen yrityksistä on pk-yrityksiä. Henkilöstökulujen kalleus voi olla estävä tekijä lisätyövoiman palkkaamisessa, tai nousevia kuluja voidaan kompensoida irtisanomisilla, mikä on nopea ja merkittävä tapa pienentää kuluja. En usko palkkojen nousun ainakaan vähentävän yt-neuvotteluja tai työttömyyttä. Yllättävän pienellä ihminen tulee toimeen, jos oikein kiinnittää esim. ruokakuluihin huomioita. Tää on kuitenkin nyt väliaikasta, eikä tästä kuopasta oikein muulla nousta. Eikä ne hinnat oikeasti ole sen enempää nousseet kuin ennen, päinvastoin. Inflaatio oli viimevuonna keskimäärin 1,5%, kun esimerkiksi 2012 se oli 2,8%. Toivottavasti ensi vuonna helpottaisi 🙂

  1. Nojuu toivottavasti todellakin ensi vuonna helpottaa! Tarkoitin, että hinnat ovat 5v aikana nousseet ihan järkyttävästi, esimerkiksi nyt vaikkapa Pk-seudun vuokrat, huhheijjaa.. Kyllä niitä bonareita jaetaan ylemmillä palleilla istuville, mutta perustöitä tekevien palkat junnaavat aivan jälkijunassa. Onneksi jokaisella on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa omaan menestykseensä 🙂 Kiitokset hyvästä kommentistasi!

 10. Moikka, myös täällä oli hankaluuksia saada töitä. Kokemusta on siis monelta vuodelta ulkomailta sekä kotimaasta tunnetuista yrityksistä sekä esimieskokemusta. Omasta mielestä hyvä cv alle kolmekymppiseks, sekä siis kaupallinen AMK-koulutus. Kuitenkin työn (mieluisan, ok palkkaisen) työn saaminen kesti ainakin puolisen vuotta valmistumisen jälkeen. Meinas loppua usko. Onneks ei, sillä sain kivan ja mielenkiintoisen työn. Tosin palkkaus on liian matala (kenellä ei heh…mutta oikeesti kokemukseen/työhön nähden alipalkattu) että korotusta tässä aletaan seuraavassa kehityskeskustelussa puhumaan tai täytyy alkaa etsimään jotain uutta. Toivottavasti ei kuitenkaan 🙂 Summa summarun, se on vaikeeta mutta ei saa luovuttaa. Oikein paljon onnea kaikille nuorille ja vanhoille työnhakijoille. Sellasen päätöksen olen tehnyt, että jos musta tulee joskus yrittäjä/palkkaavassa virassa oleva henkilö, niin todella haluaisin antaa mahdollisuuden etenkin nuorille, uraansa aloittaville työntekijöille mahdollisuuden oppia ja kerätä kokemuksia, jotka toivottavasti vie näitä nuoria eteenpäin urallaan. Työssä ollaan kuitenkin sellaset 40 plus miinus vuotta, että vaikkei se työ ole koko elämä, niin sen pitäis olla kuitenkin mielekästä. Tässä tälläistä maanantain ajatuksen virtaa. Hauskaa viikkoa kaikille 🙂

  1. Tosi mukava kuulla, että mieluinen työpaikka kuitenkin löytyi lopulta! Pääasiahan, että saa olla iloinen siitä että kuitenkin vakituisen työn omistaa, samallahan voi kuikuilla mielenkiintoisia ilmoituksia jos jotakin vaikka löytyisi 🙂 Oikein mukavaa talven jatkoa sinulle ja kiitos hyväntuulisesta kommentistasi!

 11. Ihan samoja olen miettinyt kuin sinäkin. Tuntuu, että tilanne menee koko ajan huonommaksi.

  Suomen päättäjät vain nostaa omia palkkojaan ja isoja eläkkeitä sekä etuja, ajelee ja lentää ulkomaille ja takaisin, järjestää hienoja illallisia, lomamatkoja ja autoja veronmaksajien piikkiin. Suomen kansa köyhtyy koko ajan, ja köyhiä on suomessa nykyään paljon. Hyvinvointivaltiosta tuskin voi puhua enää.

  Mitä iloa on kouluttautua, kun töitä ei ole? Eikö koulutuksen tarkoitus ole taata toimeentulo ja työ.

  Suomen päättäjät yms. ovat osittain ajaneet Suomen tähän tilaan minun mielestäni. Sitten otetaan vielä lisää elätettäviä tänne, vaikka suomalaisetkin ovat köyhiä. Monella ei oikeasti ole laadukkaaseen ravintoonkaan enää varaa täällä. Leipäjonot kasvavat. Sinne olisi päättäjienkin hyvä mennä katselemaan sitä oikeaa totuutta.
  Sairaanhoito ja vanhusten hoito ajetaan alas, pian kaikesta joutuu maksamaan itse täysin. Entäs köyhät?

  Liityin lukijaksesi, ja minusta on todella hyvä, että kirjoitat sekä pohdit myös näitä ajankohtaisia ja vakavampia(kin) aiheita! Kiitos siitä.

  1. Hyviä pointteja sinulla! Musta kouluttautuminen ei kuitenkaan koskaan ole pahasta, onhan suomessa koulut kuitenkin vielä kansainvälisellä tasolla ihan huippuluokkaa ja tokihan töitä voi etsiä suomenkin ulkopuolelta, jossei täältä mieluista löydy 🙂 Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä tulemaan pitää, toivottavasti nähdään ensi vuonna hieman iloisempia uutisia! (Vaikka vähän semmoinen olo, ettei menneeseen enää ole paluuta…) 🙂

 12. Mä sain lokakuussa 2012 vakituisen, oman alani työn ja muutin koko elämäni kaupungista toiseen tän työn takia. Sitten tuli yt-neuvottelut ja mut irtisanottiin toukokuussa 2013 tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Eli "vakituinen" työni kesti vaan 8 kuukautta. Eniten ärsytti, et olin just alkanut sopeutua uuteen työhön ja uuteen kaupunkiin, poikaystävänikin muutti mun perässä vaikkei sillä mitään työtä vielä ollutkaan. Huoh.

  Onneks mulle tarjottiin entisestä kesätyöpaikastani määräaikaista työtä ja näillä näkymin se jatkuu maaliskuun puoliväliin asti. Eli kova työnhaku on jo nyt päällä ja valitettavasti ei oo kovin montaa haettavaa paikkaa ollu. :/

  Alotin amk-opiskelut 2008 ja sillon kaikki opettajat toitotti sitä, et nyt on tosi hyvä aika opiskella kun taloudellinen tilanne on niin huono ja sit kun valmistutaan niin kaikki on taas paremmin ja töitä löytyy. Pah!

  1. Uskon, että tuossa tilanteessa harmittaa pirusti kun on uhrannut vielä muutonkin tuon työn takia!! Mutta määräaikainen sopimus on kuitenkin parempi kuin ei mitään, tiedän että se on kyllä tosi inhottavaa koko ajan jännittää että jatkuuko vaiko eikö.. Juu, en ymmärrä miten kauan kauempaa tämä taantuma voi tosissaan jatkua! Toivotaan, että kohtapuolin alkaa helpottaa. Onnea sinulle työnhakuun ja kivaa talven jatkoa! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.