Study now and pay back later

Eilinen pihvi-illallinen oli koko viikon kohokohta. Tai ainakin
positiivinen kohokohta, jossei muistella Kelalta saatua ystävänpäiväpäivälahjaa
perjantaina takaisinmaksettavien tukien muodossa, voi jumaliste että
ärsytttäääää!!!!!!! Sain aivan totaalisen raivokohtauksen päästyäni rankan työviikon jälkeen kotiin perjantaina ja itkin suutuspäissäni 2h.
Maksoin viime vuonna tukia takaisin 3000e ja juuri
kun niistä päästiin, niin boom.. Kiitos myöhäisestä valmistujaislahjasta! Tiedän kyllä, että opiskelijan tulisi
itse valvoa tulorajoja ja diipadaapaduu, enkä jaksa yhtään kommenttia
tästä aiheesta. Eihän tämmöisistä voi syyttää muuta kuin itseään.. Mutta kyllä silti ärsyttää, että
1)
Niitä jotka yrittävät kouluttautua ja maksaa verovaroillaan tämän
yhteiskunnan pyörimistä, revitään takaisin sekin vähäinen, minkä he ovat itse valtiolta ”saaneet”. Monikohan on
lopettanut opintonsa sillä verukkeella, että saa enemmän rahaa
työttömänä? Tai ettei ole varaa opiskella, jossei aika tai resurssit
riitä sen ohella työntekoon?
2)
Mitäs jos työttömyyspäivärahoja alettaisiin periä
pitkäaikaistyöttömiltä takaisin esimerkiksi 6kk ajalta henkilön
työllistyessä? Olisiko se reilua?
3)
Opiskelija saa 400e opintorajaa ja asumislisää, lisäksi palkkatyöstä
600e/kk eli yhteensä 1000e. Monen opiskeluvuoden perusteella väittäisin,
että tähän yhtälöön päätoiminen opiskelu+työnteko kuluu viikossa
ajallisesti työtuntien määrästä riippuen noin 50-60h/viikko.
Vapaapäiviähän ei tunneta. Vertailukohtana se, että joku saa saman
summan tai vielä enemmän tekemättä mitään. Onhan se vähän epäreilua. Jos
haluat päästä helpommalla, voit OTTAA LAINAA. Ja maksaa vuosikaudet
takaisin tuhansien eurojen opintolainoja. Tekisi mieli taas viitata
tuohon kohtaan 2…. Vedin itseni aivan totaalisen hermoromahduksen
partaalle opiskellessa ja tehdessä töitä muutama vuosi sitten, kyllä
siinä kävi muutamaan otteeseen mielessä, että onko se tosissaan sen
arvoista. No mutta nyt vedetään nekin haavat auki kun valtio kiittää
pakerruksesta 😉

 kuvat weheartit.com
”Oletettavaa kuitenkin on, että valmistumisen myötä työllistyminen on helpompaa ja tulotaso korkeampi”, tähänhän yleensä vedotaan. Sittenhän on oikein otollinen aika maksaa niitä tukia ja lainaa takaisin ja elää pari vuotta edelleen sillä samalla tulotasolla kun työttömyysturvaa nostava tai saman tulotason rajamaissa kun ennen opintoja. Jebaa. Motivoivaa!
Mielipiteet
voi jakaa kahteen kastiin tämään aiheen suhteen, mutta itseäni ärsyttää
silti aivan vietävästi opiskelijoiden kohtalo verrattuna muihin
sosiaalietuuksia nostaviin Suomessa. Muiden maiden mittakaavassa
opiskelijoiden asema on Suomessa toki aivan ihanteellinen, sinulle
MAKSETAAN siitä, että opiskelet ja saat vielä opiskella ilmaiseksi.
Mutta sitten kun vertaillaan siihen, kuinka hyvä asema sinulla on
Suomessa työttömänä, on se omasta mielestäni epäreilua. 
En
todellakaan missään nimessä halua sanoa että työttömiltä pitäisi viedä
työttömyyspäiväraha tai toimeentulotuki, tukien hyväksikäyttäjätkin
ovatkin aivan pieni murto-osa väestöstä, mutta en usko silti olevani
ainut kenen mielestä nykyinen systeemi ei ole kovin kannustava
opiskelijoita kohtaan? Varsinkaan tässä taloustilanteessa kovin monikaan
ei ole työttömänä omasta tahdostaan, mutta kirjoituksen tarkoitus ei
ollut puuttua tai kritisoida sitä millään tapaa vaan verrata tilannetta
opiskelijoihin.
 
Eipä moni muukaan asia nykymaailmassa ole reilua tai oikeudenmukaista. Kuinka loogista on esimerkiksi se, ettei työttömällä ole tässä maassa minkään valtakunnan järkeä hakea esimerkiksi osa-aikatöitä? Suomessa pätee vähän tämmöinen ”kaikki tai ei mitään”-mentaliteetti, joko et tee mitään tai sitten teet aivan liikaa ja ajat itsesi piippuun.
 
Omasta mielestäni opiskelu kannattaa kaikesta huolimatta ja muutamien tuhansien opintolainat tai takaisinmaksettavat tuet ovat loppupeleissä pieniä summia verratessa siihen, että joissain maissa opintolainat huitelevat jopa kuusinumeroisissa luvuissa. Silti pistää mietityttämään, että miksi maksan joka kuukausi palkastani veroja yli 20%, asumiskuluja aivan jumalattomasti, ruuasta aivan pirusti ja ohessa yritän säästää. Suomessa ei kyllä todentotta rikastu ainakaan palkkatöissä.
 
Anteeksi, mun oli aivan pakko purkaa turhautumistani jonnekkin.

23 vastausta artikkeliin “Study now and pay back later”

 1. NIINPÄ!! En olis voinu paremmin ite sanoa. Varsinkin ku kattoo joka päivä ihmisiä jotka kaataa sosiaalituet kurkusta alas matkalla töihin. Samalla tuen omalla työnteolla ja maksamalla veroja muiden lorvimista ja maksan kuten sinäkin opintotukia nettona ja korkojen kanssa takaisin.. Ottaa niin paljon päähän.

 2. Puhut asiaa.
  Tiedän kyllä itsekin että oma vikahan se on kun se kirje tipahtaa postiin AINA helmikuussa. Miksi en laskennut tarkemmin JOOJOO ja jne. Mutta verrattuna juuri muihin sosiaalietuuksiin asetelma on väärä. Itseäni turhauttaa myös se että vedän itse opintopisteitä tuplasti moneen tuttuun verrattuna ja samalla teen töitä ja haluaisin tehdä vielä enemmän. Haluaisian siis MAKSAA VEROJA työnteolla, mutta tiettyyn pisteeseen se ei ole kannattavaa, koska sitten jäisi edes muutaman kuukauden tuet maksamatta. Tässä ei mitään järkeä….
  /Linda

 3. Kela tekee nuo perintäkirjeet automaattisesti koko vuoden tulojen perusteella, vaikka vain valmistumiseen saakka ansaitut tulot viakuttavat takaisinperintään. Kela ei saa tietoa valmistumisestsi, joten kannattaa nyt tarkistaa kirjeen laskelma ja valittaa jos aihetta on. Monet valmistuneet eivät tiedä tästä, ja maksavat takaisin tukia, joita ei olisi tarvinnut maksaa takaisin. Jos esim. Valmistuit elokuussa, kannattaa ehdottomasti tarkistaa laskelma vielä

 4. Jep. Onhan näitä epäkohtia. Itseäni ylitsepääsemättömästi aikoinaan ärsytti se, kun valmistuttuani jäin työttömäksi ja hain yleistä asumistukea + muut tuet. Kesän hain töitä ja syksyllä sitten nappasikin. No minulle sitten mätkähti 4kk asumistuet takaisin maksuun työttömyysajalta, kun asumistuessa tarkastellaan vuositasolla asiaa. Olisi ilmeisesti siis pitänyt olla se 12kk työttömänä, että ei olis tullut takaisinmaksuun tuo asumistuet… jep jep 🙂 Mutta nyt on maksettu takaisin, eikä onneksi hetkeen tarvitse kelan kanssa asioida 🙂 Tiedän, että monia ärsyttää juuri pitkäaikaistyöttömät, mutta itse henkilökohtaisesti tiedän ihmisiä jotka sitä eivät ole omasta tahdostaan. Monilla on tässä yhteiskunnassa esim. ylitsepääsemättömiä kipuja, joita me tavalliset työntekijät ei voida ymmärtää… Sen takia en halua kärkkäästi suhtautua näihin asioihin, koska on aina sellasia näkökohtia mistä ei voi olla tietoinen. Moni ei esim. ulospäin näe ihmisen kipua, sitten kun se taito tulee niin pystyy pienistä asioista huomaamaan.

 5. Joo, mutta mitä, jos työtön ei saa edes sitä osa-aikatyötä, vaikka on työkokemusta ja valmius lähteä töihin vaikka tältä istumalta? Hyvä sun on vakkarityössä ja hyvin tienaavana puhua!

  1. Tarkoitin sitä, että systeemi on siitä huono, että jos työtön ottaa vastaan osa-aikatyön, menettää tukiaan… Eli ei kannusta välttämättä hakemaan ensin niitä osa-aikatöitä, vaikka kovasti töihin haluaisikin. Kuten tekstissä mainitsinkin, pointti ei ollut missään vaiheessa muu kuin se, että mielestäni opiskelijoiden asema on tässä maassa huono verrattuna muihin sosiaalietuuksiin oikeutettuihin.

 6. Osuu ja uppoo tämä kirjoitus. Tässä maassa nää tuki/raha/opiskelu/työttömyys asiat on kyllä ihan päin kissanvittua. Saatana. Työttömyyteen täällä kannustetaan!

 7. Itse olen ollut työtön mutta osa-aikatyössä jo pitkään. Jokainen tienattu euro vähentää tukea 50 sentillä. Työssä käynti työttömänä kannattaa vain silloin, jos palkka on hyvä. Joka kuukausi kela laskee, saanko sieltä vielä jotakin. Pitkään aikaan en ole saanut mitään, koska työtunteja ja sitä myötä palkkaa on ollu "paljon". Silti olen puoliksi työtön ja työkkärissä työnhakijana. Nykyäänhän saa muuten tienata 300 euroa kuussa menettämättä tukia.

 8. Minä en ole työtön , mutta mieheni joutui työttömäksi. Firmasta laitettiin kaikki pihalle ja 20 vuoden työ meni siinä.
  Tässä risoo eniten se ettei mitään apua saa mistään. Vaikka mieheni aloittaa uuden työn toukokuussa ni mistään ei saa mitään tukia eikä apua. Karenssi jyllää. Sosiaalitoimiston puolesta olemme niin isolla plussalla, että olisi kiva nähdä ne plussa rahat. Ihmiset ajetaan nykyään täällä ihan loppuun . Vaikka ollaan maksettu veroja kumpainenkin 20 v ni apua et saa.

 9. Hyviä pointteja sinulla, ja omasta mielestäni myös systeemiä pitäisi vähintääkin hiejoa tämän hetkisestä tilastaan.. Mutta samalla kun nimenomaan miettii että jossain muualla joutuisi maksamaan tuhansia euroja (mahdollisesti jopa huonommasta)koulutuksesta, ottamaan lainaa kattaakseen kulut ja elääkseen, ja työskentelemään samalla opintojen ohella, on mielestäni väärin alkaa syyttelemään suomen opintotukijärjestelmää täysin sudeksi. Ketäänhän ei pakoteta nostamaan opinto- tai asumistukea. Yhtälailla voit työskennellä vain opintojen ohella ja vaikka opiskella sitten sen kustannuksella seuraavat 5 vuotta. Tai sitten voit nostaa opintotukea, työskennellä samalla tietyissä rajoissa ja pitää silmällä tulorajoja. Opintolainaa tuskin kukaan joutuu VUOSIA maksamaan pois; usein kuitenkin korkeakoulututkinnon omistavana palkkataso täysipäiväisessä työssä on kiitettävä ja lainan voi maksaa suht helpolla pois. Opintolainan takaisinmaksuaikakin taitaa olla joku tyyliin 20 vuotta valmistumisesta.. ? Ja mikäli valmistuu tutkinnon ihanneajassa, ei edes koko lainapääomaa tarvitse takaisin tilittää. Sanoisin siis että vaikka tässäKIN systeemissä on paljon muttia ja virheitä, ei se todellakaan ole huono järjestelmä! Suomessa olemme etuoikeutettuja että saamme tuke opiskeluihin ja jokaisella on käytännössä sama mahdollisuus vähintään korkeakoulututkintoon huolimatta vanhempien varallisuudesta. Opiskelijana sinulla ei myöskään käytännössä ole kovin paljon ns "ylimääräisiä", pakollisia menoja. Tämän lisäksi meille suodaan hyvin antoisa kesäloma, jonka aikana on erittäin hyvää aikaa ansaita säästöjä jotta sitten voi "kituuttaa" seuraavat 9 kuukautta 😉 En todella lähtisi väittämään että Suomessa kannustetaan työttömyyteen, vaan enemmänkin ihmisten ajattelutapa on polkeutunut täysin väärään suuntaan. Miten voidaan edes verrata että työttömän elämä olisi samanlaista, "yhtä hyvää" kuin työssäkäyvän, vaikka tulotaso olisikin täysin sama? Voiko tämä työtön ihminen tyytyväinen elämäänsä ja saada iloa siitä että joutuu täyttelemään Kelalle lippuja ja lappuja, käymään työhaastatteluissa, elämään jatkuvassa stressissä että tuleeko seuraavan kuun tukea ja paljonko sitä tulee.. Haha, taisin nyt hieman liikaa innostua aiheesta mutta mielestäni omalla ajattelutavallaan voi vaikuttaa näidenkin asioiden valoisuuteen aivan hurjasti..

  1. Niin paitsi että tuolle hurjan pitkälle kesälomalle on myös tuloraja! Olisiko n.1970e kuussa. Eli ei siitä aivan huimaa määrää saa säästöön. Olen ihan iineksen kannalla! Tuntuu tyhmältä että itse kerryttää opintopisteitä yhtä paljon kuin muut ja sen lisäksi tekee töitä, niin sitä vielä rajoitetaan. Jos taas opintotukea ei nostaisi, joutuisi työtä tekemään suhteessa paljon ja sitten opiskelu kärsisi. Oma alani on tutkimuksen mukaan yksi yliopiston kuormittavimmista aloista, joten ei se opiskelu ole kaikilla vain raksi ruutuun tenttejä ja bilettämistä.

 10. Höh, itsellä ei ole kokemusta noista opiskelurahoista kun en ole käynyt kuin ammattikoulun ja silloin en niitä hakenutkaan kun kävin töissä. Juuri siis sen takia kun pelkäsin että joudun sitten maksamaan takaisin 😀 Nyt elelen lapsen kanssa kotona kotihoidontuen kanssa joka on alle 400/kk, sillä tankkaa auton kerran ja käy pari-kolme kertaa kaupassa ja humps, sinne meni 🙂 Luojan kiitos mies tienaa sen verran hyvin ettei tässä nyt nälkää nähdä mutta on tää aika turhauttavaa! Ei liittynyt mitenkään aiheeseen mutta kun nyt kelasta puhuttiin niin päätin paukata tänne avautumaan, sori!=D

 11. Ei se tarkoita että vaikka meillä täällä Suomessa opiskelijana on asiat suht hyvin niin etteikö systeemiä voisi parantaa. On se aika monessa paikkaa todettu että opiskelijat ovat aika lailla kaikkein köyhimpiä. Ei se työttömän arkikaan toki kivaa ole mutta ei käy järkeen että työttömänä saa enemmän kuin opiskelijana. Tulorajoja olisi varmaan syytä tarkistaa. Tulihan nyt työttömillekin oikeus ansaita 300 euroa kuussa niin miksei opiskelijankin tulorajoja voisi nostaa. Ja joo vaikka opintolaina on aika edullista niin on se silti aina laina joka pitää maksaa pois ja itse en ainakaan niin helposti sitä halua – oli se kuinka edullista tahansa.

 12. Samaa mieltä. Onneksi itselle ei tullut kuin 200e lasku, jonka tiesinkin tulevan.
  Tuli muuten mieleen, että olitko 2012 vuonna koko vuoden koulussa? 🙂 Jos valmistuit esim. keväällä niin voit lähettää vaan Kelalle loppuvuoden tilinauhat niin ei tarvi maksaa mitään..koska valmistumisen jälkeisiä tuloja ei lasketa.

 13. Olen ihan samaa mieltä kanssasi Iines! Entisenä opiskelijana tuoreessa muistissa on vielä jokainen riita kelan kanssa. Yäk. Nykyään olen onnellisesti töissä ja teen töiden ohessa gradua, mutta en liitä opiskelijastatusta itseeni enää, sillä yhdistän siihen jatkuvan kitkuttelun, ahdistusta aiheuttavat kelan kirjeet eteisen lattialla kun tulen pitkän koulu/työpäivän jälkeen kotiin ja sen ärsytyksen kun minua paremmin tienaavat spurgut pummivat euroa. ARGH!

  Niin ja Lausku: eikös kaikki opintolainan ottamiseen liittyvät verohyödyt yms muut poistettu juuri viimeisimmässä verouudistuksessa? Ainakaan opintolainan korkovähennystä ei enää ole, eikä sitä lyhennysvähennystäkään. Vaikka niillä meille kovasti aikoinaan opintolainaa markkinoitiin.

  1. Hmm, en nyt kyllä ole aivan satavarma mutta kyllä mielestäni hyvää saa ainakin verovähennyksinä kun lainaa makselee takaisin? Joku viisaampi voi varmasti tarkentaa 😀 Toki laina onkin varmaan tarkoitettu ns. viimeiseksi oljenkorreksi, jolla yritetään estää ettei opiskelu jäisi ainakaan taloudellisista aspekteista kiinni. Annetaan edes mahdollisuus "halpaan lainaan" avokätisillä takaisinmaksuehdoilla(ja koska lainan on niin pieni, ei siinä normityöläisellä kauaa mene maksaa pois – näin yleisesti siis) ja näin voidaan turvata talous edes tilapäisesti, kunnes valmistutaan ja siirrytään palkkatulojen pariin. En sitten tiedä onko minulla vaan erittäin erikoinen kokemus opiskeluista täällä Suomessa ja yhteistyöstä Kelan kanssa, mutta vain kerran, täysin oman virheeni takia olen joutunut yhden tukikuun maksamaan takaisin! Jokainen joka sitä tukea nostaa on kuitenkin täysin itse vastuussa itsestään että noudattaa opintorahan ja asumistuen saamisen ehtoja… 🙂

 14. kokopäivä- tai osa-aikatyössä olevan pitäisi vielä saada valtiolta satoja euroja opintotukea siihen päälle. Eikö hyvinvointivaltion ole tarkoitus auttaa niitä, jotka eivät muuten pärjäisi? Työttömätkin menettävät tukiaan sitä mukaan kun saavat palkkatuloa. Nyt ollaan saatu tähän parannus, eli kannustinloukku ei ole niin paha kun työtön saatehdä osa-aikatyötä 300 eurolla kuussa. Onhan meillä tosin esim. lapsilisä, joka kuuluu kaikille, mutta luulen että yhteiskunnalla ei ole varaa antaa rahaa sellaisille jotka muutenkin tulevat toimeen. Opiskelija voi asua edullisissa opiskelija-asunnoissa, matkustaa julkisilla puoleen hintaan, syödä yliopistolla. Yliopisto-opiskelija saa terveydenhoidon yths:llä. Ei ole pakko asu keskustassa yksiössä ja matkustaa kaukomaille monta kertaa vuodessa. Tuet voi myös jättää nostamatta jos ne häiritsevät muuta tienaamista. Luulisi liiketalouden ammattilaisen osaavan myös oman talouden hallinnan ja tulorajojen seuraamisen. Itse olen humanisti ja tulorajojen seuraaminen onnistui minulta.

  1. Juu toki, kuten sanoin niin tähän on monia näkemyksiä. Harva opiskelija pystyy kokopäivätyössä olemaan opintojen ohella ja tuskin silloin tukia nostetaankaan. Pointti oli se, että jos opinnot vievät abt 45h viikossa, jonka päälle teet töitä esimerkiksi 10-15h viikossa, saat opintotuen kanssa alasta riippuen ehkä max 800e/kk, mikä ei tosiaan ole kovin palkitsevaa tuosta työstä. Tuo työttömän osa-aika kannuste on tosin hyvä uudistys syteemiin! Jos nyt ei ihan mentäisiin henkilökohtaisuuksiin tämän asian suhteen, itselläni ainakin vaikutti kovin moni asia tuohon tulorajaan…. 🙂 Hyvä juttu, että kuitenkin sinulla oli aikaa ja energiaa seurata rajoja, jee!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.