Asunnonhankinnan ABC

Postailinkin jo ennen oman uuden kotimme löytymistä siitä, millainen asunto meillä oli kiikarissa. Aluetoiveena oli Helsingin kantakaupunki, mutta tutkailimme myös isompia rivitaloasuntoja hieman kauempaa, Helsingin rajojen sisältä kuitenkin. Pulmana olikin siis päättää, että haluammeko asua lähempänä keskustaa pienemmässä kerrostalohuoneistossa, vaiko sitten tilavammin kauempana Helsingissä.
Loppuvaiheessa tutkailimmekin lähinnä kantakaupungin asuntoja, alueista kahlasimme läpi lähinnä Töölöä, Alppilaa (<3), Hermannia, Toukolaa, Lauttasaarta, Käpylää ja sivusilmällä myös Kalliota, joka ei itselläni ollut kovinkaan ykkössijalla.
Nämä alla listaamani seikat nyt ovat joskus asuntoa etsineille varmasti aivan itsestäänselvyyksiä, mutta asioita joista voi olla jollekulle ensiasunnon etsijälle hyötyä. Itse en nimittäin vielä pari vuotta sitten olisi tosiaankaan osannut kiinnittää huomiota oleellisiin seikkoihin, hyvä jos tiesi mikä on hoitovastikkeen ja rahoitusvastikkeen ero. Oikotietä ahkerasti selatessa oppi kuitenkin nopeasti kiinnittämään huomion oleellisiin asioihin ja karsimaan ns. huonot vaihtoehdot jo heti pois pelistä.

Asunnon ostajan muistilista:

  •  Onko taloyhtiössä tehty suuret remontit tai onko semmoisia tiedossa lähiaikoina? Esimerkiksi lähitulevaisuudessa edessä oleva putki-tai julkisivuremontti voivat lisätä kustannuksia huimasti, joka toki tarkoittaa sitä että remontin osuus lisätään rahoitusvastikkeeseen maksettavaksi tai vaihtoehtoisesti voi neuvotella osuuden maksamista pois lisällä asuntolainalla. Eli senhetkinen myyntihinta ei ehkä kerro asunnon ”todellista hintaa” lähivuosien aikataululla, mikäli suurista remonteista on päätetty. Jos putket on tehty viimeksi 60-70-luvulla, on putkiremontti mitä todennäköisimmin edessä 5-10v tähtäimellä.

  •  Onko tontti oma vai vuokralla? Milloin vuokrasopimus päättyy? Yleensä tonttien vuokrasopimukset tehdään pitkälle, kymmenien vuosien ajalle. Jos vuokrasopimus on tehty aikoja sitten, on tontin vuokra luonnollisesti huimasti alempi kun nykyinen tonttien vuokrataso. Jos vuokrasopimus on päättymässä lähivuosina, voi uuden vuokrasopimuksen myötä tontin vuokra nousta nykypäivän hintatasolle ja vaikuttaa vastikkeeseen aivan huomattavasti alueesta riippuen.

  •  Mikä on huoneiston kunto? Muutamalla tuhannella eurollakin saa jo pintaremontin myötä ihmeitä aikaan ja jos osaa katsoa huonokuntoistakin huoneistoa ”sillä silmällä”, voi remontoitavan asunnon löytää huomattavasti edullisempaan hintaan verrattuna valmiiksi remontoitavaan huoneistoon. Pienikin remontti voi sitten taas nostaa asunnon arvoa huomattavasti enemmän kuin se summa mitä itse on remonttiin käyttänyt! Valmiiksi vimpan päälle remontoiduissa asunnoissa on monesti ”ilmaa hinnassa” verrattuna siihen mitä itse tehty remontti kustantaisi. Toki moni haluaa ennemmin ostaa valmiiksi remontoidun ja maksaa siitä ”extraa”. Asuntolainan alkuun on mahdollista ottaa lyhennysvapaata esimerkiksi muutamiksi kuukausiksi, joka mahdollistaa myös sen, että rahaa jää kuukaudessa enemmän mahdolliseen remonttiin ja maksaa sillä aikaa vain korkoja.

  •  Kuinka suuri on vastike? Vastike tulee luonnollisesti maksettavaksi aina lainanlyhennyksen lisäksi, joten vaikka olisi laskenut lainakulut omiin tuloihin suhteutettuna sopiviksi, tulee huomioida että vastike tulee kuukausittain aina lisänä, eikä sitä koskaan ”makseta loppuun” (toki poisluettuna rahoitusvastike, joka on taloyhtiön ottamaa lainaa ja loppuu sitten kun huoneistokohtainen laina on maksettu pois). Itse törmäsin asuntoja selaillessa upeisiin asuntoihin, joiden kohdalla pomppasi kuitenkin silmään aivan taivaissa pyörivät hoitovastikkeet, jotka ilmeisesti johtuivat juuri tonttivuokrien nostoista.

  •  Millaisella seudulla asunto on ja millaiset ovat kulkuyhteydet? Jos seutu on ennestään tuntematon, voi toki olla fiksua käydä katsastamassa lähiympäristö ennen ostotarjouksen jättämistä ja kartoittaa kulkuyhteydet. Itse tutkailin joidenkin rivitaloasuntojen yhteydessä työmatkaani reittioppaan kanssa ja totesin, että vaikka asunto itsessään oli todella kiva, oli siihen myös selkeä syy, miksi se mahdollisesti oli seisonut kauan myymättä. Sijainti oli ”keskellä ei mitään”, suuren liittymän vieressä tai muuta määrittelemätöntä ”outoa” (:D). Jos työmatka venähtää huonojen kulkuyhteyksien vuoksi julkisilla kulkiessa kohtuuttomiksi, onko se sen arvoista vaikka koti olisikin muuten kiva? Entäpä onko alue noususuhdanteessa, eli onko odotettavaa että asunnon arvo nousee lähivuosina?

  • Lisäksi tutkailin itse esimerkiksi myös Oikotien talosivuilta taloyhtiön aikaisempien myytyjen asuntojen pyyntihintoja, sekä huoneistojen vaihtuvuutta. Joskus pomppasi silmään erittäin pienessä yhtiössä todella tiuha vaihtuvuus, joka sai miettimään, että onko yhtiössä jotain mätää, joka saa asukkaat muuttamaan pois. 

Tämmöisiä seikkoja tuli ainakin itselleni mieleen. Vaikka ovatkin kovin itsestäänselvyyksiä, toivottavasti näistä on jollekulle apua 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.