Hormonivalmisteet: puolesta vai vastaan? + kynsi- ja hiushöpinää

Kuluneen vuoden aikana e-pillerit ja niiden haittavaikutukset ovat olleet melko pinnalla sekä blogeissa, että myöskin mediassa. Itse kirjoittelin aiheesta ensimmäisen kerran toissakeväänä, kun ensimmäisen kerran luovuin hormonimyrkyistä huomattuani niiden olevan melkoisia hivenainesieppareita. Jotenkin sitten jossain vaiheessa sorruin kokeilemaan toista merkkiä, kunnes vajaa vuosi sitten päätin lopullisesti luopua e-pillereistä huomattuani mitä kaikkea huonoa ne saivatkaan aikaan. Kaikenmaailman veritulppariskeistä on ollut puhetta aiemmin, mutta lääkeyhtiöthän ovat niissä harvoissa kuolemantapauksissa joissa syynä ovat mitä ilmeisimmin olleet hormoonivalmisteet, toki vetäytyneet vastuusta.
Olin alunperin luopunut pillereistä tajuttuani kaikkien vuosien jälkeen, että juurikin ne olivat syynä hiusten, ihon ja kynsien kuivuuteen. Katsoin ikivanhoja kuvia, jolloin kynteni vielä kasvoivat pitkiksi ja vahvoiksi, sittemmin ne aina lohkeilivat ja katkeilivat. Sen jälkeen siirryinkin sitten muutamaksi vuodeksi geelikynsien pariin. Sama päti hiuksiin; vaikka söit kuinka terveellisesti tai kuinka paljon tahansa lisävalmisteita, ei kuivuus kadonnut. Pari kuukautta ensimmäisen lopetuksen jälkeen huomasin, kuinka hiukset ja iho alkoivat rasvoittua (ihanaa!!), pikkuhiljaa tukkakin kasvoi jotenkin parempana takaisin.
Viime vuonna sorruttuani jälleen kerran siihen ihanuuteen että pystyi itse säännöstelemään menkkojaan, tulivat oireet tuplasti pahempana. Saatoin pyörtyillä ilman syytä ties minne; kerran rappukäytävään, kerran taas sitten bussipysäkille keskellä kirkasta päivää. Kävin lääkärillä sydäntutkimuksissa, eikä vikaa oikein löydetty. On kuulemma ”normaalia, että minun ikäinen nuori nainen pyörtyy rankan työpäivän jälkeen”. Lisäksi aloin huomata omituisia ahdistuskohtauksia, joita ilmeni aivan ilman syytä. Välillä luulin ihan oikeasti tulevani hulluksi kun olo oli jotenkin todella alakuloinen, eikä asialle keksinyt selitystä. Näitä valmisteitahan määrätään usein myös lieventämään kuukautiskipuja, mutta itse huomasin kipujen olevan kovempia valmistetta syödessä.

Hormonivaihteluiden
seurauksena hiukset menivät todella huonoon kuntoon, mikä on toki 
ymmärrettävää kun hormonitasapaino heittelee vuoden sisällä rajusti.
Kynnetkin lohkeilivat ja iho kuivui. Tämän jälkeen päätin, että nyt saa
riittää moinen sonta ja jätin leikin sikseen. Enpä ole kyllä katunut
hetkeäkään! Mielialavaihtelut katosivat, iho rasvoittui taas ihanaksi
(ei tarvinnut rasvata kasvoja kun kerran aamulla :D) ja pystyin käymään
suihkussakin ilman että jouduin läträilemään jokaikinen kerta
kosteusvoiteiden kanssa. Eipä ole tullut myöskään enää pyörtyilykohtauksia. Koko keho nyt oli pitkään aivan sekaisin noin
muuten kun luopui synteettisestä valmisteesta, kierrot menivät miten
sattuu, oli outoja kipuja joiden vuoksi jouduin käymään yksityisellä
erikoislääkärillä jne jne. Pikkuhiljaa nämäkin tasoittuivat ja kai keho
alkaa kohtapuolin olemaan vihdoin jo ”luonnontilassa” moisten myrkkyjen
jäljiltä.
Tukkaa
lähti viime talvena jälleen aika reippaasti ja aina ajoittain huomasin
tyvessä lyhyttä uutta hiusta, jota on nyt puolen vuoden sisällä kasvanut
reippaastikkin. Aloitin jo talvella maaliskuun kieppeillä
lisäravinnekuurin kuivuneiden ja muutenkin kärsineiden hiusten ja
kynsien tueksi.
 

Maaliskuusta lähtien kun vanhat Priorinit loppuivat, olen syönyt päivittäin kahta valmistetta; Active beautyn Hair & Nailsia ja Sundownin Hair, Skin & Nailsia. Active beautyn valmisteen sain keväällä blogin kautta ja olen aikaisemmin kirjoitellut siitä oman postauksensa tänne. Sundownin kapseleita taas hamstrasin viime kerralla Jenkeistä, vuorokausiannoksessa on esimerkiksi biotiinia 5mg ja lukuisia muita vitamiineja ja hivenaineita hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointiin. Kun ensimmäinen satsi näitä loppui, tilattiin työkaverin kanssa iHerbistä yhteistilaus ja sain taas muutaman kuukauden kuurin kaappiin.

Tuon Ladyvita Beautyn taas sain joskus LivBoxin mukana ja kun Active Beauty-kuuri on ensi kuussa syöty loppuun, lähtee se sitten käyttöön.

Sundownia täytyykin taas hamstrata sitten lokakuun reissulla matkaan, 120 kapselin purkki maksaa muistaakseni jotain 10 euron luokkaa, joten ei tosiaankaan paha!

Nyt on käynnissä kuudes kuukausi kun on nämä kahdet kapselit käytössä ja voin kertoa, etteivät kynnet ole vuosiin olleet paremmassa kunnossa. Tukka on kasvanut todella kiiltävänä ja hyväkuntoisena, iho on loistavassa kunnossa. Tosin joka puolella päätä on n. 5cm pituisia pikkuhiuksia, joten tässä menee vielä aikaa kunnes saadaan hiukset parhaimmilleen. Hiuskato on kyllä oikeasti maailman kamalin juttu, en tiedä tälläkään hetkellä mitään yhtä raivostuttavaa kun se että pää on täynnä eripituisia hiuksia ja katkenneita latvoja (joka nyt osittain myös johtuu vaalennuksesta, mutta tokihan se on jo valmiiksi kuivuneelle tukalle entistäkin katastrofaalisempi).
 
Kynnet ja hiukset kasvavat todella hitaasti, joten lisäravinteiden kohdalla tulokset tosiaan huomaa vasta muutamien kuukausien jälkeen. Yleensähän suositellaan, että kuuri jatkuisi puolesta vuodesta vuoteen. Jos tukka kasvaa normaalisti noin yhden sentin kuussa, ei kuukauden kuurilla tosiaan ole ihmeitä odotettavissa, joten kärsivällisyyttä kehiin! 😉

Kaiken tämän jälkeen miettii, että onko pillereiden myötä tuleva ”helppo elämä” naiselle todella kaiken tämän arvoista? Ymmärrän täysin, että jollekulle hormoonivalmiste voi olla todellinen apu esimerkiksi aknen tai pahojen kipujen hoidossa, mutta itse tulin siihen tulokseen, että ei koskaan enää omalla kohdallani näiden kokemusten jälkeen ja samaan tulokseen ovat tulleet muutamat ystävänikin.
 
Millainen suhtautuminen teillä on hormonivalmisteisiin, löytyykö vastaavanlaisia kokemuksia?

30 vastausta artikkeliin “Hormonivalmisteet: puolesta vai vastaan? + kynsi- ja hiushöpinää”

 1. Itse käytän kierukkaa, koska pillereiden muistaminen on ylivoimaisen vaikeaa. Ainoa huono puoli, jonka kierukassa olen havainnut, on se asetus, joka sattuu todella paljon. Mutta sitä kipua tosin kestää vain hetken. Gynekologin mukaan kipu on samantapaista kuin synnytyksessä.

 2. Minä myös lopetin e-pillerit viime keväänä muutaman vuoden käytön jälkeen. Itsellä ne aiheuttivat lähinnä haluttomuutta (ei sikäli toimii hyvin ehkäisymenetelmänä ;)) ja pari kertaa kun söin kaksi listaa putkeen ilman taukoa niin tuli tosi kovia kipuja ja kouristuksia. Vasta oikeastaan jälkikäteen, kun olin pillerit jo lopettanut, huomasin itsekin kuinka paljon ne olivat vaikuttaneet mielialaan. Lopetuspäätös tuli oikeastaan juuri noista veritulppariskeistä, oli silloin pinnalla tuo puheenaihe ja aloin ajatella, että vaikka todennäköisyys aika pieni onkin niin miksi riskeeraisin terveyteni?

  1. Hahah! Mä söin myös aina muutaman listan putkeen kuten oli suositeltu jos on kovia kipuja ja silloin ne kivut vasta kamalia olivatkin! Ja nimenomaan, miksi riskeeraisi terveytensä, olin kovin järkyttynyt varsinkin kun huomasin nuo vaikutukset mielialaan; vika ei olllutkaan minussa vaan niissä!

 3. Onnea sulle että ratkaisu löytyi ja huomasit pillereiden aiheuttaneen oireet!
  Itse olen suhtautunut aina todella skeptisesti hormonaaliseen ehkäisyyn. Kuukautiset alkoivat tosi nuorena, keho toimii todella säännöllisesti ja hyvin niin en ole ikinä halunnut sotkea sen luonnollista tasapainoa. Puhumattakaan siitä, että hormonit vaikuttavat seksihaluihin ja jopa parinvalintaan. Uskon myös, että hormonaalinen ehkäisy on niin iso bisnes lääkefirmoille ettei sen huonoista puolista haluta keskustella avoimesti.
  Onneksi poikaystäväni on aina ymmärtänyt kantani hyvin. Nyt sitten kävin muutama kuukausi sitten asennuttamassa kuparikierukan. Kipu oli todella kova ensimmäisen päivän mutta toisaalta se oli täysin sen arvoista – nyt on ehkäisy seuraavaksi viideksi vuodeksi hoidettuna.

  1. No on aivan kiistatonta, että valmisteet ovat lääkebisneksessä keskeisessä osassa ja haittavaikutukset yritetään torpata piiloon. Itse olen lähivuosina myös alkanut kovin skeptiseksi, ennen pidin niitä vielä kovin harmittomina enkä olisi voinut kuvitellakkaan luopuvani. Onneksi kävi toisin 🙂

 4. Jösses sentään, mitä oireita! Itse olen syönyt Yasminelleä varmaan 10 vuotta, eikä mitään moista ole havaittavissa! Tukka on yhtä paksu kuin ennenkin ja iho yhtä kuiva! 😉

  1. Joo nimenomaan kuiva iho olikin 😀 Juuri sen vuoksi lopetinkin, kun halusin ihoni ja hiusteni rasvoittuvan. Ja pillerit eivät hiusten paksuuteen toki vaikuttaneet, ainoastaan hormoonimuutokset lopettaessa laukaisivat hiustenlähtöä, ei eivät ne käytön aikana mitään välttämättä aiheuta.

 5. Katsoin parisen vuotta sitten dokkarin naisista, jotka olivat saaneet aivoveritulpan syötyään E-pillereitä. Joku oli halvaantunut, istui pyörätuolissa ja oli menettänyt puhekykynsä. Mulle tuli tuon dokkarin jälkeen kauhea ja surullinen olo! Tunnustan, etten ole koskaan syönyt E-pillereitä.. Enkä aio aloittaakaan!

  Muutenkin suhtaudun hormonivalmisteisiin ja lisäravinteisiin skeptisesti..

 6. Heippa!
  Mä oon kans paljon miettiny noiden pillereiden lopettamista.Oon ite saanu pillerit kovia kipuja helpottamaan, minkä ne on kyllä tehny. Testadin tossa muutama vuosi sitten olla ilnan pillereitä ja se kipu on jotain niiiiin järkyttävää, ettei siitä pääse yli eikä ympäri. En siis uskalla lopettaa noita, koska en halua kitua tuskissani viikkoa kuukaudesta… Toisaalta mua ei myöskään haittaa vaikka hiukset lopettais kasvamisen kokonaan, ni ei tarviis ravata kuuden viikon välein kampaajalla ylläpitämässä lyhyiden hiusten mallia…:D

  1. HAhah. No mutta, jos hyöty on kuitenkin noin suuri, niin ehkä on valmis kärsimään sen että joutuu niitä napsimaan. Olisihan se ikävä kouristella vuodesta 3kk kivuissa! 😀 Mutta voihan se olla että kivut jossain ikää lieventyvätkin ja voit niistä luopua.

 7. Itsekin lopetin e-pillerit viime kesänä juurikin tuon uutismylläkän seurauksena, kun olin pohtinut lopettamista jo jonkin aikaa. Syksyllä ihoni meni ihan järkyttävään kuntoon ja vasta nyt yli vuosi myöhemmin voin sanoa ihoni parantuneen. Kokeilin ihoon kaikkea suolasaippuasta, luonnonkosmetiikkaan, sinkkivoiteisiin+-kapseleihin ja lopulta lääkärin apuun, mutta uskon lopulta vain ajan auttaneen. Nyt kun iho on parantunut, huomaan hiusten tippuvan päästä. Aloitinkin keväällä himokuurin kaikkia vitamiineja ja biotiinia, ja toivon niiden auttavan. Kaiken tämän jälkeen on varmaan aika selvää, etten pillereitä tule suuhuni enää laittamaan:)

  riiri

  1. No aika samat fiilikset! Aika pitkällä aikavälillä tulevat kyllä nuo seuraumukset. Mullakin vielä juuri keväällä yli 6kk päästä lopetuksesta tippui tukkaa päästä. IHan kamalaa mitä nuo voivatkaan saada aikaan :/

 8. Olen itse syönyt pillereitä kohta kymmenisen vuotta ja kyllä monesti pelottaa ajatus siitä, miten kroppa tulee toimimaan pillereiden lopettamisen jälkeen. Nuorena ne määrättiin itselleni endometrioosin ja siitä johtuvien todella kivuliaiden kuukautisten hoitoon, nyt tietysti toimivat myös ehkäisynä. Haluaisin kovasti kokeilla hormonikierukkaa, mutta pelottaa kuinka pitkään kropalla kestäisi taas uuteen hormonitasapainoon totutella, ei aikuisiän aknekaan hirmusti houkuttele..
  Olen huomannut (niin yksityisen kuin julkisenkin puolen) lääkäreissä haluttomuutta etsiä potilaalle parhainta mahdollista ratkaisua. Tuntuu, että pilleriresepti on aina vain helpoin kirjottaa ja tunkea toisen käteen sen enempiä ajattelematta. Toivottavasti jossain vaiheessa tähän saataisiin vielä muutos.
  Jos ei ole liian tungettelevaa, saako kysyä oletko ottanut jonkin toisen valmisteen käyttöön pillereitä korvaamaan? (kuparikierukka tms?)
  Ja kiitos vielä ihanasta blogista, ostin vähän reilu vuosi sitten oman asuntoni ja on hauska seurata miten muutkin painivat samanlaisten remppa yms -huolien kanssa 🙂

  1. No aijaa! Mulla kesti ihan superkauan ennenkö kaikki alkoi toimimaan normaalisti, ihan kamalaa! Ja olen samaa mieltä, sitä ne tuppaa lääkärissä tyrkkäämään ja jos valittaa sivuvaikutuksista, niin kirjoitetaan resepti toiseen. Toki sinuna punnitsisin kuitenkin haitat ja hyödyt, jossei niistä nyt ole itselleen mitään haittaa ollut 🙂

   Ja kiitos! <3 Vuoden myöhässä onnittelut kodista! 😀

 9. Hyvä aihe! Olen myös miettinyt e-pillereiden lopettamista ja olen yrittänyt miettiä toista ehkäisykeinoa pillereiden tilanne… vielä en ole mihinkään päätöksen tullut. Pakko kyllä jossain vaiheessa tehdä päätös : D

 10. Lopettaisin heti pillerit jos niille olisi joku yhtä helppo korvaaja ehkäisyn suhteen. 🙁

  1. Kierukassa on vaan se "ikävä" juttu, että on useamman vuoden sitoutuminen, ja kun ikää alkaa tulemaan niin voi olla, että haluaisikin saada lapsia… Sitä ei tiedä kuinka nopeasti se "vauvakuume" iskee ja sitten menee rahat hukkaan kierukan kanssa 😀

  2. Ehkäisyrengas on aivan mahtava! Ei tunnu missään ja voi pitää kaksi rengasta putkeen eli 6vkoa! Menkoista puhumattakaa, ne ovat niin niukat että halleluja! 🙂 plussaa vielä se, että koska hormonia tulee tasaisemmin kuin pillereillä, mielialat ovat paljon normaalimmat 🙂

 11. Ei liity aiheeseen, mutta sattuuko sinulla olemaan tietoa kuinka paljon Louis Vuitton Monogram Denim Shaw sävyssä bleu (nimenomaan tämä sävy) maksaa tällä hetkellä Helsingin liikkeessä? Itse en asu lähettyvillä ja olisin hankkimassa huivia käytettynä, joten tieto tarkasta hinnasta tällä hetkellä olisi tarpeen. Jos satut tietämään tai lähiaikoina käväisemään liikkeessä niin infoaisitko asiasta minulle?:) kiitos paljon etukäteen! (olen etsinyt netistä, enkä mistään löydä tämänhetkistä oikeaa hintaa, ilmeisesti vaihdellut vuosien aikana)

  1. Pahoittelen, mutta ei ole kyllä aavistustakaan! Jos menet merkin sivuille esim ranskaksi, niin sehän antaa tuotetiedot euroissa. Olen itse tuolla tavalla katsonut viitteitä hintoihin! Ja ennen ainakin oli Espan liikkeeseen suora numero, joten soittaisin sinuna ja kysyisin hintaa 🙂 Ei ikävä kyllä ole sinne lähiaikoina asiaa.. Toivottavasti selviää!! 🙂 Veikkaisin, että ehkä 390e tienoilla, mutta ei toki mitään varmuutta.

  2. Osaatko sanoa uskaltaakohan tuolta Ranskan sivuilta tilata tätä huivia?

 12. Itse en haluaisi kanssa syödä e-pillereitä, mutta jouduin aloittamaan ne uudestaan vuosien jälkeen kun mulle tuli joku hormonihäiriö.. 🙁 kaikennäköistä sitä onkin, olisi paljon kivempaa olla mies.

 13. Haluaisin tuoda vielä yhden puolen pillereistä esille. Sairastan endometrioosia. Diagnoosin saaminen kesti vuosia. Reilu vuosi sitten olin leikkauksessa, jossa kasvustoa poistettiin kolmesta eri paikasta. Kyseessä on vaikea endometrioosi. Leikkauksen jälkeen olen syönyt pillereitä. Ja ilmeisesti juurikin pilleireiden syömisen lopettaminen sai endon "riehaantumaan". Tällä hetkellä olen lähes kivuton. Annan kuukautisten tulla noin kaksi kertaa vuodessa. Jokainen tauko voi saada endometrioosin taas valloilleen. Pillereitä voidaan siis käyttää myös sairauden hoitoon. Jos olisin terve, en haluaisi syödä niitä.

  1. Juu kyllä vain ja tästähän myös kirjoitin postauksessa, että valmisteet voivat olla määrätty myös kipujen hoitoon, jolloin niiden hyöty- haittasuhde on aivan eri kun perustallaajalla jolla ei ole muuta käyttöä niille kun ehkäisyn vuoksi. Kuulostaa kyllä todella inhottavalta tuo endosi ja kurjaa, ettei oikein muuta ratkaisua ole 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.