Omia vinkkejäni kookosöljyn käyttöön

Esittelin joku aikaa taaksepäin kookosöljyn, josta on sittemmin tullut ihan lemppari varsinkin ihonhoidossa. Kookosöljyhän on huoneenlämmössä kiinteässä muodossa, mutta sulaa nopeasti esimerkiksi kämmenissä. Itselläni kookosöljy on nykyään aikalailla jokapäiväisessä käytössä ja harmittaa etten saanut koskaan aiemmin sitä hommattua! 
Nettihän on myös pullollaan kaikemoista analyysia noiden rasvahappojen laaduista ja mahdollisista lääketieteellisistä tuloksista kookosöljyn käytössä, mutta itse olen vielä toistaiseksi keskittynyt ihan näihin maallikon käyttötarkoituksiin. Monet noista vaikutuksista sairaudenhoidossa ovat varmasti kovin kiistanalaisia, mutta en usko että nuo väitteet aivan puppua olisivat, onhan tätäkin kuitenkin käytetty ympäri maailmaa jo satojen vuosien ajan. Ja itse käyttötavathan ovat varmasti monelle kookosöljyn omistajalle tuttuja, mutta ajattelin silti jakaa omat lempparini näistä 🙂


1. Kasvonaamiona yön ajaksi yövoiteen alle tai öljyn/seerumin korvikkeena päivävoiteen alle. Lämmitän noin herneen kokoisen määrän kookosöljyä kämmenissä ja levitän koko kasvoille ja kaulalle. Vie kaiken kireyden iholta mennessään eikä ainakaan itselläni jätä ihoa yhtään öljyiseksi vaan imeytyy hyvin. Olen myös ravinnut kuivia kohtia vartalossa tällä. Itselläni esimerkiksi taipeet kuivuvat itselläni helposti talvella ja usein tavallinen kosteusvoide ei auta, mutta tämä on tepsinyt.
2. Pehmentämään kuivia latvoja hiuksissa. Itselläni lähti nimittäin Moroccanoil nyt pienelle tauolle kun laskin yksi yhteen, että se on ollut varmasti yhtenä kellastuttamassa aiemmin vaaleita sävyjä tukassani. Tämä ajaa pehmentäjän viran, värittömänä kun ei ole moisesta haitasta vaaraa. Kun levittää vain pituuksista alaspäin, niin vaarana ei ole rasvainen tyvi, kunhan muistaa pitäytyä latvoissakin ihan pikkumäärässä! Jos haluaa hoitoa koko tukalle, voi öljyä levittää hyvin ennen suihkua enemmänkin (esimerkiksi kuivaan päänahkaan) ja pestä kunnon shampoopesulla pois vaikutettuaan jonkin aikaa.
3. Huulirasvana. Jättää huulet kivan ravituiksi! Lisäksi pääsee melko edullisesti kun täyttää vanhan huulirasvapurkin kookosöljyllä.
4. Ruoanlaitossa puuron seassa. Heitän chia-kaurapuuron sekaan kattilaan yleensä yhden lusikallisen. En kovin itse ole ennen kookoksen mausta välittänyt, mutta kun puurossa on muitakin mausteita niin peittyy voimakkain maku sinne sopivasti. Muihin ruokiin en ole vielä ehtinyt testailemaan.
Vielä odotan testausta esimerkiksi..
Aurinkovoiteena. Olen nimittäin kuullut jostain huhua että kookosöljy suojaisi ihoa jossain määrin uv-säteiltä?! Kumma kyllä kun järjen mukaan voisi päätellä minkä tahansa öljyn vain houkuttelevan säteet iholle ja edesauttavan palamista. Rusketushulluna kuitenkin aivan pakko testata ensi kesänä, että millaisen rusketuksen tällä saa aikaan 😉
Ravitsevana vartalokuorintana. Kun nimittäin lisäisi joukkoon esimerkisi merisuolaa tai sokeria ja hunajaa. Täytyy testata ennen seuraavaa reissua!

Ihonpuhdistukseen tai meikinpoistoon. Öljy poistaa nimittäin tehokkaasti meikin samalla kosteuttaen, jonka jälkeen kosteusvoidekaan ei ole pakollinen.

Kiihdyttämään aineenvaihduntaa. Kookosöljynhän sanotaan kiihdyttävän aineenvaihduntaa lusikallisen päivässä nautittuna. En ole vielä ehtinyt perehtyä mihin tämä väite perustuu, mutta kai tätäkin on lähdettävä jossain vaiheessa leikkimielessä testaamaan, hah! Helpostihan tuota saa ujutettua lusikallisen päivässä juurikin puurojen tai smoothieiden sekaan. Taidanpa seuraavaksi tutkia tätä väitettä.
Onko teillä kokemusta aurinkokäytöstä, onko auttanut suojaamaan palamiselta? 🙂

2 vastausta artikkeliin “Omia vinkkejäni kookosöljyn käyttöön”

  1. En ole aurinkoöljynä käyttänyt, mutta muuten on tuttua noissa mitä jo mainitsitkin! Lisäksi käytän joskus paistamiseen, esim kanan tai lettujen, antaa hennon kivan maun ja paistaa hyvin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.