426 porrasta

Kävin alkuviikosta työkavereiden kanssa toteuttamassa erään treenijutun, jota olin jo pitkään miettinyt. Nimittäin Malminkartanon Jätemäen porrasjuoksun! Nuo legendaariset portaathan kattavat yli 400 askelmaa ja ovatkin juuri treenaajien ahkerassa käytössä. Itse en ollut aikaisemmin varsinaisesti käynyt portaita juoksemassa, joten en oikein tiennyt mitä tuolta koitokselta odottaa. Jyväskylän Harjun portaidenkin aivan satunnaisista juoksukerroista alkaa olla muistaakseni jo kohta kymmentä vuotta, joten sillä lailla 😀 Porrastreenillähän saa kuitenkin treenattua kestävyyttä aivan maksimisykkeelle ja voin kertoa, että kyllä tuntui!!

Olin ennakkoon ehtinyt hieman tutkia netistä ihmisten kokemuksia juuri noiden portaiden juoksusta, ei nimittäin ollut mitään hajua, että montako kertaa nuo olisi päästävä ylösalas saadakseen tehokkaan treenin. Tavoitteena oli ensikertalaisena kolme kertaa, mutta loppujen lopuksi saldoksi kertyi viisi kertaa, joten yli oman ennätyksen päästiin 😉

Pakko sanoa, että suurin virhe oli heti ensimmäisellä kerralla nimenomaan juosta nuo ylös ilman taukoja. Kuten sanoin, ei ollut oikeastaan mitään vertailupohjaa ja ennen tuonne pääsemistä luulin että näiden portaiden kävely on vain nynnyjen hommaa ja että portaat on nimenomaan juostava alhaalta ylös asti. Sillä ensimmäisellä kerralla tuli kyllä niin jäätävä olo reiluun puoleenväliin päästessä, mutta pakko oli ylös asti ponnistaa. Muilla kierroksilla voin aivan ylpeästi sanoa, että kävelin ainakin osan rappusista ja niin teki aikalailla muutkin 80% väestä tuolla 😀 Mutta pakko todeta, että kävelin tai juoksin, jaksoin silti itse aivan nippanappa ylös asti. Yhdellä kierroksella jouduin hetken aika huilailemaan välitasanteella. Tämä porrasmäärä on siis varmasti aivan maksimi, jota itse ikimaailmassa jaksaisin yhdellä kerralla nousta.
Alkuun ajattelin, että mitä ihmettä ihmiset hössöttävät näistä ja ei se
nouseminen voi oikeasti niiin rankkaa olla…. Mutta kyllä sen sitten
kukin tuntee nahoissaan kun tuonne raahautuu. Nostan kyllä oikeasti hattua niille, jotka jaksavat oikeasti juosta nuo ylös kerta toisensa jälkeen ilman taukoja. Ensi kerralla puhtaasti kävelen ainakin ensimmäiset kolme kierrosta ja sitten vasta säntään täyteen juoksuun! Huhheijaa! Tuolla kun kävisi kerran viikkoon juoksemassa nuo ylös muutamaan kertaan, niin saisi kyllä ihan kivasti ainakin kestävyyttä treenattua. Olipas kivaa vaihtelua sille tavalliselle salitreenille 🙂 Olisipa ollut sykemittarikin matkassa!

Oletteko käyneet juoksemassa tuolla Malminkartanossa tai muissa portaissa?
Onko teillä mitään tiettyjä juoksu/nousutekniikoita tuonne? Itse juoksin ekalla kierroksella jokaisella portaalla astuen, sitten taas jokatoisella (joka muuten ainakin itselleni on huomattavasti helpompaa!!) ja muilla kerroilla vähän vaihdellen.

8 vastausta artikkeliin “426 porrasta”

  1. Porrasjuoksu on kivaa vaihtelua normaaliin treeniin. Mä juoksen yleensä monilla eri tavoilla vaihdellen esim. niin että välillä joka toiselle (jolloin pääsee kovaa), välillä "tikkausta" niin että molemmat jalat osuu joka portaaseen, välillä tavallisesti, välillä saatan hyppiä portaita tasahyppyinä tai yhdellä jalalla.. Toki esim. yhdellä jalalla en ehkä hyppisi ylös asti näitä portaita, mutta sopivissa pätkissä 😀

  2. Malminkartanon portaat <3 Kaikessa raakuudessaan… 😀
    Harmi vaan, että sinne on matkaa meiltä 300 km – joten ei ihan jokaviikkoista rääkkiä.

  3. Käyn monta kertaa viikossa kun asun ihan vieressä. Loistava paikka kuntoiluun!

  4. Ei liity postaukseen…. mutta mutta muistan ku ostit joskus tukholmasta acnen nilkkurit. Ostoksesta on vierähtynyt jo tovi, joten osaatko kertoa jotain laadusta? Onko vieläkin kuin uudet? Millaiset jalassa? Plus onko niillä "helppo" kävellä verrattuna esim halpis merkin saman korkuisiin korkoihin?

    1. Hmm mulla ei ole ollut vastaavanlaisia muilta merkeiltä, joten en oikein osaa sanoa, mutta mielestäni niillä on todella helppo kävellä ja ovat olleet kyllä laadukkaat sekä hyvät jalassa! Ainut mikä niihin piti fiksata oli talvipohja suutarilla, koska alkuperäinen pohja oli puuta 🙂 Ei mitään pahaa sanottavaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.