Onko kosmetiikka pahasta?

Yksi paljon puhutuista aiheista nykyään ovat kosmetiikkateollisuuden kemikaalit ja niiden käyttö varsinkin raskaanaollessa. Kuulin eräältä ystävältäni, että esimerkiksi Tanskassa on neuvolassa erityiset ohjeistukset naisille kosmetiikan käytön suhteen ja tarpeetonta kosmetiikan käyttöä suositellaan välttämään. Ihon pintaverenkiertohan lisääntyy raskaana ja siitä syystä sanotaankin, että ihon kautta voi imeytyä pieniä määriä kemikaaleja ja muita ainesosia verenkiertoon. Määrät joista puhutaan ovat varmasti melko minimaalisia, mutta suurin osa naisista kuitenkin on niin neuroottisia, että pyrkivät välttämään kaikkea mistä voi jollain tapaa olla jotakin haittaa. 
Itse olen jo aikaisemmin vaihtanut osan kosmetiikkatuotteistani ekosertifioituihin ja esimerkiksi seerumina kasvoille käytän pääasiassa lisäaineettomia luonnonöljyjä, välillä muitakin esimerkiksi Lumenea satunnaisesti vaihdellen erilaisia kasvonaamioita yms. Ripsiseerumit ja hampaidenvalkaisu ovat luonnollisesti itselläni tauolla, esimerkiksi ripsienhoidon suhteen on tullut keksittyä ”luonnollisempia” menetelmiä. Toki esimerkiksi arkimeikki koostuu edelleen ihan normaaleista tuotteista, mutta meikkejä tulee kuitenkin käytettyä suhteellisen vähän ja ainoastaan arkisin. Ihan niin radikaaliksi en itse aio heittäytyä, että heivaisin meikit kokonaan vain sen vuoksi että olen raskaana. Toki joku aiheesta enemmän kiihkoava voisi tulkita toisen ihmisen käytöksen välinpitämättömyydeksi, mutta oma kantani on että myös itsestään tulee pitää huolta raskaana.

Seerumin sijasta olen käyttänyt nyt jo jonkun aikaa kookosöljyä edellisen jojobaöljyn loputtua. Kasvoille voiteena on ollut Bio Beauten kuivan ihon kasvovoide, vartalolle taas La Roche-Posayn vartalovoide (saatu blogin kautta). Tuo vartalovoide on ollut itselläni ihan todellisena apuna kuivan talvi-ihon kanssa ja sopii hyvin kaikille ihan vauvasta vaariin. Ennen indoreissua kärsin pahasta ihottumasta, mutta sen jälkeen tuolla rasvalla lotrattua ei ole ihottuma palannut enää pahana vaikka ilma onkin muuttunut kuivemmaksi. Välillä vaihtelen vartalonhoidon suhteen tuohon Puhdas+:n vartaloöljyyn (saatu blogin kautta), joka on myös unelmatuote talvi-iholle 🙂

En niinkään ole muuttanut radikaalisti kasvoille käytettäviä tuotteita, mutta vartalonhoidossa en ole enää hetkeen käyttänyt hajustettuja ”esanssirasvoja” vaan ennemmin juuri apteekkityyppisiä perusvoiteita ja ihoöljyjä. Iho on ihmisen suurin elin ja toki mitä suuremmalle ihoalueelle tuotteita levitetään, sitä suurempaa on myös erilaisten aineiden levittyminen. Olenkin itse pääasiassa keskittynyt vaihtamaan vartalonhoitotuotteet niihin luonnonmukaisempiin.


Ainakin itselläni vaikuttaa mielialaan paljon se miltä näytän ja toki mieliala sitten heijastuu koko vointiin, luonnollisesti myös lapseen. Voisin väittää että olisin melko paljon ankeampaa seuraa (ja katsottavaa :D) tallustellessani töihin kasvot harmaana ja tummilla silmänalusilla, siinä voisi pikkuhiljaa hiipiä pieni masennus kun joutuisi päivästä toiseen katsomaan semmoista peilikuvaa. Itse olen sitä mieltä, että kosmetiikan kohtuullinen käyttö on omalla kohdallani sallittua, enkä aio ottaa mitään totaalikieltoa minkään kosmetiikan kanssa, ainoastaan karsia turhia tuotteita pois. Useita tietoisia valintoja olen kuitenkin tässä kuukausien saatossa tehnyt tuotteiden valinnan ja vaihdon kanssa. Ja koska kullakin on oikeus omaan valintaansa ja mielipiteeseensä, ymmärrän kuitenkin täysin toisen henkilön täysikiellon kosmetiikalle tai sen, että toinen tekee kaiken samalla tavalla kun tähänkin asti.
Tuotteet joiden käyttöä itse pohdin oli itseruskettavat voiteet. Eihän kukaan tietysti käyttäisi ollenkaan tuotteita jotka on jollain tapaa todettu vaarallisiksi, mutta toki aina haluaa tutkia asioita edes vähän. Pakko kuitenkin myöntää että nykyään tulee tutkittua oikeasti KAIKKI ja nämä itseruskettavat eivät ole mikään poikkeus. Itse käytän itseruskettavia muutenkin äärimmäisen harvoin, varsinaisia itseruskettavia olen muistaakseni muutenkin käyttänyt vartalolle viimeksi loppukesästä, kasvoille sillontällöin. Suomessahan HUS esimerkiksi ohjeistaa, että kosmetiikan käyttö raskauden ja imetyksen aikana on sallittu kohtuudella. Olen muutaman kerran jossain välissä käyttänyt
kevyttä asteittain päivettävää parabeenitonta kosteusvoidetta, mutta jotenkin pistänyt nekin nyt mietinnän alle tutkittua näitä enemmän. Parilta luonnonkosmetiikan merkiltä löytyy itseruskettavia ilman haitallisia kemikaaleja, joiden käyttö pitäisi olla turvallista myös raskauden aikana ja olenkin pähkäillyt uskaltaisiko semmoista kokeilla, ei siis tietysti sillä että tässä olisi väkisin oltava ruskea. Esim Vita Liberata mainostaa olevansa ”organic”, mutta käsittääkseni tuotteet ovat vain 80% luonnollisista ainesosista.
Täytyy kuitenkin muistaa, ettei parikymmentä vuotta sitten ollut
tietoakaan moisista varoituksista ja silti useimmat meistä ollaan
synnytty tänne aivan kunnollisina kansalaisina. Tietysti kemikaaleista
ei varmaankaan ole mitään aivan kovin kattavaa tutkimuspohjaa, mutta
ainakin omassa päässäni toimii ohjeistuksena lähinnä maalaisjärki.
Suurin osa naisista kuitenkin varmasti käyttää kosmetiikkaa melko
kohtuudella. Tämä on myös varmasti aihe joka jakaa vahvasti mielipiteitä, jotkut pyrkivät välttämään kaikkia (kosmetiikan) kemikaaleja ja jotkut taas eivät ole moisesta edes kuulleet. Eihän tässä kuitenkaan viikottain missään body painting-kisoissa ravailla mallina 😉

Onko tämä kosmetiikkakeskustelu aiheuttanut teissä mitään ajatuksia tai oletteko kuulleet asiasta?

14 vastausta artikkeliin “Onko kosmetiikka pahasta?”

 1. Itse käytin normaalisti kosmetiikkaa raskausaikana paitsi hiuksia en värjännyt koska hiusvärit on niin kovia myrkkyjä.

  1. Joo, raidoituksenhan pitäisi esimerkiksi olla ok kun aine levitetään vain hiuksiin, mutta juuri semmoiset kokopään värit no-no 🙂

  1. Kiitos, veikkaan ettei tuolta kuitenkaan välttämättä löydä juuri raskauteen liityen varmoja vastauksia. Harvojojen kosmetiikan ainesosien vaikutuksia kun on testattu vauvoille/sikiöille 🙂 Mutta toki kaiken luonnonmukaisen pitäisi olla aina ok!

 2. Tuntuu että nykyään mitään ei saisi tehdä raskausaikana.. 🙁 mitä mieltä olet hiusten värjäämisestä? omaan korvaani kuulosti hieman vaaralliselta kun yksi äiti kertoi, että värjäsi raskausaikana tukkaansa mustaksi alle kuukauden välein!

  1. Niin mustakin tuntuu! Mutta toisaalta hyvä kuitenkin että asioista ollaan tietoisia ja tutkitaan enemmän 🙂 Joo itse en kyllä todellakaan värjäisi kokopään värillä tukkaa, ehkä joku raidoitus pari kertaa on omalla kohdallani ok kun ei koske päänahkaan niinkään.

 3. No juu – maalaisjärjellä kannattaa mennä.
  Tosin itse raskausaikana vältin viimeiseen asti kaikkia lääkkeitä ja kosmetiikkaa.
  Mä vaan olen sellainen, etten ikinä antaisin itselleni anteeksi, jos sikiölle ehkä tulisin jotain häikkää. Mielestäni kanssa hiusvärit ovat todellakin kiellettyjen listalla. Tämän vuoksi en ottanut edes kestovärejä ripsiin ja kulmiinkaan.

  Yksi mielenkiintoinen aihe oli kanssa se, että steviasokeria kehoitettiin välttämään raskauden aikana (joissakin maissa sitä käytetään keskeytykseen).

  -Matikka

  1. Juu itse en kyllä lähtisi kokopään värillä värjäämään! Jos aivan pakko, niin kerran-pari jotain raitaa pituuksiin. Onhan se varma ainakin sitten kun tietää itse vältelleensä aineita, joista kuitenkin varoitellaan. Olenkin ehkä tuosta steviasta kuullut sivukorvalla, en tosin itse käytä ollenkaan mitään makeutusaineita. Taisikin mennä niin, että sitten suositellaan kuitenkin makeutusaineista aspartaamia, joka tunnetusti myös kuitenkin on pahasta kelle tahansa :O

 4. Jos "turvallisemmat" meikit kiinnostaa, niin kannattaa kokeilla luonnonkosmetiikan puolelta. Esimerkiksi luomumeikkisarja Zuii vaikuttaa peittävältä mutta hellävaraiselta! 🙂

  1. Kiitos vinkistä! Olen miettinytkin asiaa, mutta todennut että tällä erää yritän käyttää nykyiset normimeikit pois kun tursuaa joka kolosta ;D

 5. Mä oon itse jättänyt melkein kaiken meikin pois (paitsi kaverin häihin oli pakko laittaa:D), ja yritän käyttää ihonhoidossa vaan luonnollisia aineita ja siksipä kookosöljy on täälläkin kovassa ja monipuolisessa käytössä. Shampootkin jätin reilu puolivuotta sitten pois, mutta äskettäin reissussa panikoin ja ostin perus pantenen kun suolavesi ja hiekka ja kaikki hikoilu alkoi jotenkin ällöttää tukassa 😀 Nyt metsästän luonnollista shampoota ja hoitoainetta. Kuulostan varmaan aikamoiselta hipiltä, mutta usko pois niin ulkonäkö on mulle tärkeä juttu ja yritän kyllä panostaa siihen. En toki ikinä oo ollu kauhean kova meikkaamaan, mutta joku aika sitten alko vaan tuntua siltä että tarvii päästä eroon ylimääräsistä kemikaaleista/turhasta rahanmenosta ja ihana vaan olla luonnollinen. Tulinkin itseasiassa kommentoimaan koska mulle tuli mieleen vinkata yhdestä mun lempparista nimittäin Burt's Bee -merkistä. Niillä on myös sellasia mama bee ja baby bee tuotteita mitä varmaan on sulle ainakin pian ajankohtasia. Nyt kuulostan joltain palkatulta mainostajalta. Mutta niiden perus mehiläisvaha huulirasva on aivan ykkönen! Harmi vaan että niitä saa tosi hankalasti Suomesta. Ja tosiaan, RMS beautyltä oon löytäny ihanan heleyttävän pikkusen voiteen, mikä on täysin luonnollinen. Seuraavaks haluaisinkin kokeilla samalta merkitä peitevoidetta… jos oikeen alan hullutteleen meikeillä 😀

  1. Hei mä tiedän kyllä kyseisen merkin ja joskus olen katsonut Jenkeistä juuri niitä huulirasvoja 🙂 Hitto pakko tutkia noita mama bee ja baby bee-juttuja, jos vaikka saisi iherbistä yms tilattua. Tuo heleyttävä voide myös kiinnostaa, sulla ei sattuisi olemaan muistikuvaa minkä niminen se tuote on? Kiitti tosi paljon vinkeistä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.