Raskaus ja vitamiinit

Olen reilun viikon kärsinyt taas palanneestä väsymyksestä ja nuutuneesta olosta. Ensin ajattelin, että väsymys johtuu vain vähän lyhyemmistä yöunista, mutta on se kyllä kumma kun tuntuu ettei enää kahdeksan jälkeen illalla pääse sängystä pystyyn sinne kerran hautauduttua vaikka kuinka yrittäisi. Mitään muita kummempia oireita ei onneksi ole väsymyksen lisäksi ollut paitsi pientä orastavaa nuhaa, mutta nyt on ainakin selvitetty laskenut hemoglobiini mahdolliseksi syyksi väsyyn. Täytyypi raahautua ostamaan jotain rautalisää, jos vaikka auttaisi.

Vaikkei raskauden aikana ole välttämätöntä nauttia erikseen mitään varsinaista monivitamiinivalmistetta ruokavalion ollessa kunnossa ja monipuolinen, suositellaan silti d-vitamiinin ja foolihapon syömistä purkista. Foolihapohan on tärkeä varsinkin alkuraskaudessa ja estää sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriötä, sekä muita mahdollisia epämuodostumia. Itse olen syönyt foolihappoa purkista aivan alusta saakka tai siitä asti kun sain vauvasta tietää. Samalla sain vinkin myös d-vitamiinilisän hankkimiseen ja noita kahta tulikin ensimmäiset kuukaudet popsittua purkista. 

Jossain välissä kävin ostamassa apteekista myös tuon Multivita Raskaus ja imetys-monivitamiinin, jossa itseasiassa on näppärästi myös noita kahta edellämainittua vitamiinia, sekä aikalailla myös kaikkia muita raskauden aikana suotuisia vitamiineja (muistaakseni kalkkia lukuunottamatta). Raskauden aikana suositellaan lapsen aivojen kehityksen vuoksi myös syömään kalaöljykapseleita ja jossain vaiheessa ostin myös purkin semmoisia ”raskaus-omega3:sia” kun olin varmuuden vuoksi jättänyt omat kalaöljykapselit kokonaan pois.
Kalaöljykapseleissa on niin paljon suotuisia vaikutuksia, että mielelläni ehdottomasti olisin syönyt niitä koko raskauden ajan. Niiden ”tavallisten” Omega3:sten kohdalla tuntuu vaan olevan kovasti kiistelyä sen suhteen onko niiden käyttö raskauden aikana oikeasti turvallista. Olen jo tähän mennessä huomannut, että kertakaikkiaan kaikessa jota markkinoidaan raskaana oleville tai lapsille, on kyllä kolminkertaiset hinnat tavallisiin tuotteisiin verrattuna, myös niissä kalaöljykapseleissa! Muistaakseni reilun kuukauden purkki raskauden ajan omega3:sia maksoi apteekissa reippaasti yli 20 euroa kun itse olen ostanut tavallisia iHerbistä tuplapakkauksen vahvempia kapseleita yli puolet halvemmalla.
Käsittääkseni ainut mutta noissa normaaleissa kapseleissa voisi olla mahdollinen lisätty a-vitamiini tai mahdolliset elohopea- tai muut raskasmetalli/saastekertymät. Esimerkiksi nuo omat kapselini ovat pakkauksen mukaan premium-laatuista kalaöljyä ilman a-vitamiinia ja laatu taattu ilman mitään metalli yms kertymiä. Periaatteessa en usko onko noilla oikeasti mitään eroa niihin ”mammakapseleihin” verrattuna, mutta kun en ole tähän saanut selkeää vastausta, niin en ole kokoaikaa viitsinyt noita normikapseleita syödä tai myöskään ostaa noita superkalliita mammakapseleita. 
Oletteko te syöneet raskauden aikana kalaöljykapseleita? Tavallisia vai niitä mammaversioita? Entäs onko muita vitamiineja ollut käytössä?

5 vastausta artikkeliin “Raskaus ja vitamiinit”

  1. Olen syönyt raskausajan omegaa, mitä lie eroa siinä on tavalliseen. Lisäksi raskausajan multivitaa ja vahvaa maitohappoa, jolla kai pitäisi olla suotuisa vaikutus mm. allergioihin. Tosin en esikoisen kohdalla syönyt maitohappoa ja allergioita ei ole ekoina vuosina ilmaantunut, eli ehkä asialla ei ole niin suurta vaikutusta…

  2. Söin d vitaa, juuri tuota mainitsemaasi monivitamiinia ja foolihappoa. Ihanasti näkyy tuo ekan raskauden huolehtiminen ja höösäys. Kaikki on niin uutta ja ihmeellistä ja vähän väliä googlettelee kaikkea aiheeseen liittyvää. Toisaalta myös niin ainutlaatuista aikaa, itse tulen ottamaan toisen raskauden varmasti paljon rennommin.

    1. Niin!! Varmaan pitäisi itseään aivan pöllönä jos olisi jo ennestään lapsia 😀 ei sille huolehtimiselle vaan näköjään mitään voi haha ;D

  3. Itse oon kasvissyöjänä saanut omegani hampunsiemenöljystä ja hampunsiemenistä 🙂 niissä on ne arvot tosi kohdallaan! suosittelen kokeilemaan 🙂 Muuten oon syönyt minisunin mama-vitamiinia kokoajan, lisäksi välillä kalkkia, d:tä ja b:tä lisänä, jos on tuntunut siltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.