Raskaus ja oman kehon hyvinvointi

Vielä tähän mennessä en ole kohdannut raskauden suhteen mitään suurempia ulkonäkökriisejä, kehon muuttumisen taikka muiden ulkonäköseikkojen suhteen, vaikka monet tutut ovatkin asiasta kyselleet. En ollut jotenkin edes ajatellut, että noista asioista voisi hätkähtää. Onhan se tietty vähän hassua katsoa itseään peilistä kun keskivartalo alkaa olla aikamoinen pallo ja välillä tuntuu että kävelykin on aikamoista pingviinikävelyä jo nyt. Unohtamatta kuinka raskaalta tuntuu nousta sängystä tai sohvalta 😀

Toisaalta nämä nyt eivät seikkoina itseäni millään tapaa häiritse koska tietää tilan olevan tilapäinen, mutten tiedä voiko tuo vatsan koko loppuajasta sitten tuottaa enemmän kriiseilyä kun alkaa jo lähennellä äärimittoja ja vaikuttaa enemmän liikkumiseenkin. Enemmän ehkä iskenyt lähikuukausina semmoinen ”en malta odottaa kunnes pääsee taas niille vanhoille juoksulenkeille tai treenaamaan vatsalihaksia”, koska jos raskauskiloja pääsee loppuajasta kertymään, on motivaatio niiden karistamiseen ainakin tällä hetkellä kova!

Myös ihoni on voinut tähän mennessä aivan loistavasti. Loppusyksyn ihottumakin on tässä talven mittaan ihme kyllä parantunut ja iho on muutenkin erityisesti kasvoista ollut jotenkin aikaisempaa heleämpi ja parempikuntoisempi. Finnejäkään ei ole ilmestynyt monien kuukausien aikana kun yksi pieni hassu 😀 On varmasti kovin yksilöllistä miten raskaus vaikuttaa kehoon, joillahan saattavat iho-ongelmat tai akne aktivoitua uudelleen, tulla hiustenlähtöä, pahaa hiusten rasvoittumista yms. Itselläni ei onneksi ole ollut mitään näistä, ehkäpä juuri päinvastoin ollut kaikki paremmassa kunnossa! 
Toisaalta muistan vielä syksyltä ensimmäiset kuukaudet kun olo oli jatkuvan väsymyksen ja pahoinvoinnin vuoksi aivan kamala. Peilistäkin kurkkasi takaisin aikalailla kalpea kummitus ja olo oli kaikinpuolin kaikkea muuta kuin hyvinvoiva. Tilanne tosin parani heti kun pahoinvointi lakkasi heti 3kk jälkeen. Olisi varmasti pidemmän päälle todella rankkaa jos kärsisi niin pahasta olosta läpi raskauden. Vanha höpöhöpö-uskomushan on, että tyttövauvaa odottaessa ”vauva voi viedä äitinsä kauneuden”, en tosin tiedä onko tuolla oikeasti yhtään mitään perää totuuden kanssa. Mutta meidän poikavauva ei ainakaan vielä ole mitään rumuuskriisiä ole äidilleen aiheuttanut. Toisaalta nuo pari aurinkolomaakin ovat saattaneet vaikuttaa suotuisasti ihan yleiseenkin hyvinvointiin.

Raskausarvista kirjoittelin aikaisemmin sen verran, ettei niitäkään vielä ole ilmennyt ja toisaalta kyllä rasvailen muutenkin koko kehon ihoa niin aktiivisesti, että tuo voi olla yksi syy niiden poissaoloon? Enkä ole edes varma tuleeko edes kaikille venymäarpia? Olen saanut blogin kautta testiin Lieracin voiteen, joka on suunniteltu nimenomaan raskauden aikana ennaltaehkäisemään venymäarpien muodostumista. Lisäksi tuote on testattu soveltuvan myös ainesosiensa puolesta sekä raskaanaoleville, että imettäville.

Olen nyt siis aloittanut tämän voiteen käytön hyvissä ajoin silmälläpitäen niitä loppuaikojen venymisiä, jotka nyt varmasti suhteessa koettelevat ihoakin eniten. Nyt jo tuntuu välillä että iho on aivan repeämispisteessä 😀 Tuossa geelissä on patentoitu uniikki kasvisyhdiste (35% muratin, kortteen ja poimulehden yhdiste), joka palauttaa elastisuuden ja aktivoi ihossa kollageeni- ja elastiinisäikeitä. Voide lupaa ehkäisevän venymäarpien muodostumista 84%.

Tätä suositellaan käytettävän kerran päivässä ”ongelma-alueelle” eli raskaana oleville tietysti pääasiassa vatsaan, mutta geeliä voi hyvin käyttää ehkäisemään myös muista seikoista johtuvia venymäarpia muualla kehossa. Suositeltu ajankohta on aloittaa tämän käyttö jo kolmannen raskauskuukauden jälkeen ja veikkaisin että tuo onkin oiva ajankohta ehkäisemään arpia varsinkin jos tietää ennestään että on taipivainen niitä saamaan! Itse toivon, että tämä ennalta auttaisi lähinnä niitä loppuajan venymisiä tästä eteenpäin.

Noh, sitten taas yleiseen hyvinvointiin on varmasti myös vaikuttanut se, että on yrittänyt päällisinpuolin syödä suhteellisen terveellisesti eli aikalailla samantyyppistä ruokaa kun aikaisemminkin ja pitää myös liikuntaa yllä. Itselläni myös unenpuute ja muutenkin väsymys vaikuttaa aina pidemmän päälle myös yleiseen vointiin, joten sekin on varmasti vaikuttanu suotuisasti että on useimmiten saanut nukuttuakin ihan kivasti pientä lähiviikkojen unettomuutta lukuunottamatta. Tämä nyt on melkoinen itsestäänselvyys, mutta väittäisin että kun pitää huolen riittävästä liikunnansaannista, terveellisestä ja tasapainoisesta ruokavaliosta, riittävästä unesta ja pyrkii vähentämään yleistä stressitasoa, niin välttyy ja selviää melko monelta raskausajan vaivalta! 
Itselläkin on ollut viikkoja, jolloin ei ole jaksanut tai ehtinyt ihan kamalasti panostaa siihen liikuntaan tai välillä tullut syötyä moskaa, mutta pääasiassa ovat nuo aina mielessä eikä tule usean päivän liikkumattomuuden jälkeen mieleenkään miettiä, että ”mitä järkeä mennä nytkään kun ei ole kuitenkaan tällä viikolla käynyt”. Kaikki, pienikin tekeminen on jokatapauksessa plussaa! Kyllä se pidemmän päälle palkitsee patistaa itsensä sinne edes kevyelle kävelylenkille tai kuntosalille kun miettii kuinka suotuisasti se todennäköisesti vaikuttaa jatkossa 🙂
Saa nähdä alkaako kevät ja lisääntyvä valoisuus vaikuttaa energiatasoihin, luulisi ainakin ettei se nyt sentään pahenna väsymystä päivisin, päinvastoin 😉 

Niitä aurinkopäiviä ja kevään lenkkejä nimittäin odotellen! 

Kuvien geelivoide saatu blogin kautta. 

8 vastausta artikkeliin “Raskaus ja oman kehon hyvinvointi”

 1. Onko sulle tullut paljon painoa lisää? Ei ole siis pakko vastata jos on liian henkilökohtainen kysymys 🙂

  1. Voin kyllä vastata! Nyt on tullut n. 7-8kg lisää, en oikein tiiä onko vähän vai paljon kun kuullut joillakin nousevan parikymmentä kiloa! Mutta veikkaan että varmaan vielä se 5kg tulee lisää loppua kohden jos alkaa turvottaa yms ja kasvaahan se vauvakin vielä hurjasti 😀

 2. Mulle ei tullu ekasta lapsesta yhtään raskausarpea, toisesta tuli yksi pieni vasempaan kylkeen 😀 saa nähdä miten nyt käy. Ihanaa kun sulla on noin positiivinen ja hieno asenne! 🙂 liian usein törmää siihen rutinaan ja kaikenmaailman tekosyihin miksi ei raskaana voi syödä terveellisesti tai liikkua ja miten nyt ylipäätään raskaana on ihan kauheaa 😀 tottakai tääkin on yksilöllinen asia mut usein siihen vaan kiinnittää huomiota 😀

  1. Outoa, en olisi ajatellut että on yleistä keksiä syitä miksi raskaana saa repsahtaa terveellisistä elämäntavoista! Toisaalta mulla ei ole tai ole ollutkaan ihan kamalasti kavereita lähipiirissä raskaana, joten ehkä en siitä syystä ole edes päässyt noita kuulemaan! 😀 Tietty nyt saa välillä herkutella, mutta luulisi että kaikki kuitenkin ajattelevat pidemmällä tähtäimellä mikä on vauvallekin parasta !:)

 3. Hyviä ajatuksia sulla:) kuulostaa tutulta tunteesi raskautta kohtaan, itse huomasin myös, että raskaus sopii minulle 😀 kasvava maha oli ihanampi päivä päivältä, iho oli loistavassa kunnossa, hiuksia ei tarvii pestä joka päivä jne. Raskausarpia en saanut vatsaan, mutta rintoihin kyllä. Ne kasvoivat jo raskauden aikana kaksi kuppikokoa! Jouduin ostamaan uusia liivejä jo ennen niskapoimu-ultraa, ja siihen mennessä olin vain laihtunut pari kiloa.. Muista siis rasvata rintojakin, minulla ahkera rasvaaminenkaan ei tosin ehkäissyt arpien syntymistä..

  1. Joo kyllä saisi sen puolesta kestää kauemminkin, että ennättäisi kasvaa hyvä tukka sun muuta 😀 Mulla ei ole vielä oikeastaan edes rintoihin tullut arpia, mutteivat ole tosin kasvaneetkaan kun max yhden koon!

 4. Paljon onnea teille molemmille raskaudesta! <3 Mietin pitkään, kommentoinko näihin raskauspostauksiin jotain, kun yleensä minulla ei ole blogeihin tapana kommentoida mitään. Päädyin nyt siis kuitenkin kirjoittamaan. Itsellä on nyt 1,7kk ikäinen lapsi ja itse raskausaika ei varsinaisia ulkonäkö-/kehonkuvanmuutoskriiseilyjä aiheuttanut. Synnytyksen jälkeen tilanne olikin toinen ja oli tosi erikoista huomata miten vieraalta oma keho voi tuntua. Nyt ei enää asia ole mielessä, mutta alkuun oli kovastikin. Jäin myös miettimään noita sinun toiveita liikkumisen suhteen (kunnon lenkkejä ja vatsalihastreenejä) ja tunnistan itseäni noista ajatuksista synnytyksen jälkeen. En meinaan ikinä ole niin huonossa kunnossa ollut kuin silloin ja siihen(kään) muutokseen ei voi varautua etukäteen. Ennen raskautta takana oli 8 vuoden viikottainen pilates-harjoittelu ja kävin siellä rv 35 asti. Aloitin uudelleen viikottaisen harjoittelun lapsen ollessa 8 viikon ikäinen ja samaan kondikseen pääseminen (kuin ennen raskautta) kesti 1,5 vuotta. Tietty nuo on yksilöllisiä juttuja, mutta ihan oikeasti ei kannata tavoitella ihmeellisiä tuloksia heti. Muutenkin esim. vatsalihasten suhteen sen erkauman palautumisen kanssa pitää olla tarkkana ettei aiheuta sille haittaa väärällä harjoittelulla. Lisäksi pitää muistaa, että jos imettää, niin silloin ei edes kilojen pudottaminen ole tavoiteltavaa, koska vauva syö niin paljon energiaa. Ihanaa odotusta teille ja sen jälkeistä vauvapöhnäistä arkea! <3

  -Kirsi

  P.S. Jos imetysasioista kukaan ei ole kirjavinkkiä antanut, niin Minni Niemelän Imetysopas on hyvä. Saa kirjastoista, mutta painos on loppuunmyyty. Imetyshommia on ihan hyvä miettiä jo etukäteen, koska alku voi olla aika työlästä.

  1. Kiitos hyvistä pointeista! Voi olla totta, että oman kehon muutokset konkretisoituvat vasta sitten synnytyksen jälkeen , en itseasiassa ollut asiaa sen koommin vielä edes ajatellut ennenkö sanoit.

   Vatsalihaksista olenkin kuullut, ettei niitä suositella treenattavan vielä ainakaan pariin-kolmeen kuukauteen synnytyksen jälkeen, mutta toki varmasti yksilöllistä! En ollut tullut edes ajatelleeksi että palautuminen voi kestää noinkin kauan. Itse olen nyt pyrkinyt liikkumaan juuri se mielessä, että palautuminen olisi nopeampaa ja sinulla myös ollut suuri apu siitä että on jaksanut loppuun asti liikkua !! Itselläni ei onneksi ole mielessä niinkään painonpudotus synnytyksen jälkeen vaan lähinnä saada kaikki nesteturvotukset sun muu kuona mahdollisimman tehokkaasti veks, juuri kävelylenkeillä yms 🙂

   Ja kiitos imetysvinkistä, aiheeseen pitää kyllä ihan tosissaan perehtyä ennakkoon edes vähän, niin ummikko kun olen myös sillä saralla 😀

   Kiitos kommentista ja ihanaa kevään alkua <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.