Mammavitskua ja kookosöljyllä lotrailua

Lähiaikoina on kookosöljy ollut taas kovassa käytössä. Olen nimittäin aloittanut taas pitkästä aikaa oil-pullingin (postaus täällä), nyt kun on ollut aamuisin enemmän aikaa. En tosin edelleenkään jaksa purskutella vielä ennen aamupalaa ja kahvia, mutta sen jälkeen 15minuutin ajan kerran päivässä jonka jälkeen harjaan hampaat. Suussa on kyllä todella puhdas tunne tuon jälkeen ja vielä kun pesee sähköhammasharjalla, niin tuntuu kun olisi käynyt hammaslääkärissä puhdistuksessa. Tuo öljyhän imee purskuteltaessa suusta ja suun limakalvoilta kaikenmaailman pöpöt itseensä ja roskiksen kautta ulos koko kehosta. Nyt on muuten siitepökykausikin alkamassa tai vähän jo alkanutkin, joten saa nähdä auttaako tuo purskuttelu nyt esimerkiksi noihin allergioihin 🙂
Olen syksystä saakka käyttänyt kookosöljyä kosteusvoiteen alla seerumina ainakin kerran päivässä,  yhdessä muiden seerumeiden kanssa. Vaikkei ihoni enää olekaan ollut mitenkään erityisen kuiva, on se voinut kosteuden puolesta todella hyvin noiden öljykylpyjen ansiosta ja monet kuivuudesta johtuvat juonteetkin ovat väistyneet.  Oma ihoni ei tosin reagoi millään (huonolla :D) tapaa vaikka sille syöttäisi millaiset määrät erilaisia rasvoja ja öljyjä, joillekinhan ei moinen sopisi ollenkaan! Harmi ettei kookosöljy muulla tapaa pelasta viimeaikojen väsynaamaa, joku kunnon kohotus tulisi melkein jo tarpeeseen tähän pöhöön.

Ajat sitten talvella kirjoittelin muutenkin kokonaisen postauksen siitä
mihin kookosöljyä on tullut käytettyä ja siitä esimerkiksi se
”ripsiseerumi” on edelleen ollut käytössä. Eli iltaisin levittäessä
kookosöljyä kasvoille olen hieronut sitä samalla myös ripsiin. Kyllä
muuten vahvisti ripsiä jossain vaiheessa aivan selvästi! Nyt tosin
niihinkin tullut joku hormonaalinen kato ja on pitänyt ahkeraan taas
hinkkailla kaikenmaailman öljyjä että ripset kasvaisivat.

Sain Hyvinvoinnin tavaratalosta testiin myös tuota Ladyvita Mama-monivitamiinivalmistetta joka sekin siis on ”mammamonivitamiini”. Nyt olen suihkinut sitä suihkutettavaa mammavitamiinispraytä ja tämä lähteekin seuraavaksi käyttöön. Alunperin söin alkuraskaudesta Multivitan Raskaus- ja imetys- monivitaa, jonka nappasin meidän lähiapteekista. Panikoin syksyllä (yllättäen) jotenkin hysteerisesti esimerkiksi kalsiumin saannin kanssa kun en ollut enää aikoihin varsinaisesti juonut maitoa ja oli pakko ottaa sekin taas tavaksi sekä muutenkin lisätä maitotuotteita.

Esimerkiksi kuukauden Indoreissulla oli jotenkin ärsytys kun huomasin ettei siinä Multivitan valmisteessa ollut vaikkapa juuri kalsiumia ollenkaan! Muutenkin nyt myöhemmin vertailtua oli siinä valmisteessa muihin verrattuna melko suppeasti mitään vitamiineja ja hivenaineita, esimerkiksi kun tässä Ladyvitan on 12 vitamiinia ja 9 kivennäisainetta eli ihan superhyvin!

Vaikkei lisävitamiinien syömistä purkista nyt kai mitenkään virallisesti kuulukaan raskaudenajan ravintosuosituksiin sillä oletuksella että kaikki tarvittavat vitamiinit saa yleensä monipuolisen ruokavalion kautta, olen kyllä itse niiden kannalla. Varsinkin kun monella voi alkupahoinvoinnin syövereissä jäädä ravinto todella yksipuoliseksi ja siinä vaiheessa viimeinen asia joka mielessä pyörii on se että saisi riittävästi tarvittavia vitamiineja. Hyvä kun saa edes jotain alas oksentamatta!
Itse olen näiden monivitamiinien lisäksi syönyt purkista kalaöljykapseleita ja D-vitamiinia. Aluksi söin D-vitskua sen virallisen suosituksen 10mikrogrammaa jonka tuplasin talvella 20mikrogrammaan. Tuo 10 on tosiaan kai se vähimmäissuositus ja maksimisuositus raskaanaoleville käsittääkseni 50 mikrogrammaa päivässä. Kalaöljyhän ohentaa verta ja saattaa esimerkiksi leikkauksissa aiheuttaa verenhukkaa. Siksi jätin sen nyt pari päivää sitten pois kuukautta ennen laskettua vaikka käsittääkseni suositus on viimeistään rv38 tienoilla. Eihän sitä voi tietää jos vaavi tulisikin etuajassa!

Tätä suositellaan raskautta suunnittelevalle, raskaanaolevalle ja imettävälle naiselle. Valmiste ei muuten sisällä ollenkaan A-vitamiinia. Ladyvita Mama löytyy Hyvinvoinnin tavaratalosta täältä ja kookosöljyt taas täältä.
Esimerkiksi spirulinaa, chlorellaa tai chiaa en ole käyttänyt odotuksen aikana ollenkaan, useimmista superfoodeista kun ei ole raskaanaolevilta mitään luotettavaa tutkimusdataa. En ole vielä ehtinyt tutkia että suositellaanko noita vielä imettävällekään, luulisi että imetyksen aikana on aikalailla samanlaiset suositukset kun raskaana? Voisin tosin kuvitella että esimerkiksi chian uskaltaisi ottaa mukaan ruokavalioon parin kuukauden päästä? Täytyy tutkailla asiaa. 
Noissa levävalmisteissahan on suht paljon esimerkiksi A-vitamiinia, jota ei kai vielä imetyksen aikanakaan suositella, tokihan myös raskaanaolevat ja imettävät tarvitsevat jonkin verran A-vitskua joten luulisi että pienet määrät voisivat tulla kyseeseen! Onhan noissa paljon vitamiineja jotka ovat imetyksenkin kannalta suotuisia 🙂 Se suositus kai liittyy pääasiassa vain liikasaannin välttämiseen. Onhan vaikkapa chlorellassa huomattavasti vähemmän A-vitamiinia kun esimerkiksi maksassa ja silti maksaa saa syödä tietyn määrän! Onko kellään siellä hajua noista levävalmisteista?
Voimaruoan kookosöljy ja Ladyvita saatu blogin kautta.
Postaus sisältää kaupallisia linkkejä. 

6 vastausta artikkeliin “Mammavitskua ja kookosöljyllä lotrailua”

 1. Hei! Olen ainakin itse syönyt chian siemeniä ihan normaalisti raskauden aikana. Ja jostain luin että niitä suositellaankin raskaanaoleville, jos on vatsan kanssa esim. Ongelmia. Mitään virallista tutkimustahan näistä ei varmaan suomessa ole. Mutta olen ainakin ihan rauhallisin mielin niitä syönyt…

  1. Mäkin olin tai oon ihan varma että ne kyllä on ihan ok, mutta jotenkin olin alussa niin neurottinen että jätin ne pois enkä saanut aikaiseksi aloittaa uudestaan.. Ehkä viimeistään sitten synnytyksen jälkeen otan ne taas hyvillä mielin käyttöön! 🙂

 2. Spirilinaa, chlorellaa yms ei suositella imetyksen aikana, koska niistä ei ole tutkimustietoa tarpeeksi, eikä ko tutkimuksen tekeminen olisi eettisesti oikein. Valmistajan kantaa kannattaa aina kysellä, heillä on se varmin ja uusin tieto hyppysissä. Toisaalta varauksellinen suhtautuminen voi johtua siitä, että en tiiä kuinka varma tuotteen koostumuksesta voi olla, en tiedä?

  Itse en oo "uskaltanut"/halunnut spirulinaa syödä imetysaikana, vaikka imetettäväni on jo yli vuoden vanha.

  1. Niin.. En itsekään tosiaankaan uskalla niitä ottaa käyttöön jos tulee vähänkään epävarma olo! Sitten vasta kun imetys ohi 🙂 Täytyy katsoa jos löytäisi joltain valmisteelta tosi tarkat ravintosisältöluettelot, kaikilla ei niitä ihan varmasti kyllä just ole saatavilla.

 3. Mitään pitkäaikaisvaikutuksiahan ei voi olla tutkittu näistä valmisteista koska ne ovat olleet muodissa vasta muutamia vuosia. Pitkäaikasseurantaan ei riitä valmistajan parin vuoden seuranta, ei voida sanoa mitä esim spiruliinan käyttö aiheuttaa 10vuoden päästä vai aiheuttaako mitään. Valmistajan teettämät eli maksamat tutkimuset ovat tutkimushierarkian alakastia.

  1. No siksipä itse suhtaudun varauksella, toki tässä oli myös puhetta siitä että valmistajilla ei välttämättä ole tarkkaa tietoa tuotteidensa pitoisuuksista joten ei kannata senkään varaan laskea että sisältäisi vaikkapa nyt sitä A-vitamiinia määrän x.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.