Mitä vauvalle täytyy hankkia?

Olin itse ainakin alkuun aivan ulapalla siitä mitä vauvalle ihan oikeasti tarvitsee hankkia. Ja nimenomaan pääasiassa niistä oikeasti tarpeellisista härpäkkeistä, koska lastentavarabusiness nimittäin on sen verran ovela liiketoiminnan alue, että nykyään keksitään ties mitä tavaraa jota ilman äiti ei vaan kertakaikkiaan pärjää. Ja äidithän pistävät kortit vinkumaan! Itse yritin pysyä suhteellisen järjissäni hankintojen suhteen ja olla ostamatta mitään oikeasti tarpeetonta. Lopulta aika hyvin tuli tuossa tavoitteessa pysyttyäkin!

Pakko kuitenkin myöntää, että kyllä itsellenikin tuli välillä semmoinen ”no pitäisiköhän hommata”-olo joistain tavaroista, joita nyt en jälkeenpäin mieltäisi aivan välttämättömiksi. Ja jos mietitään aivan järjellä, niin oikeastihan vauva ei mitään muuta tarvitse kun maitoa, rakastavan sylin ja ehkä turvakaukalon, jos meinaa autolla huristella. Tietysti ne vaunutkin helpottavat liikkumista..

Alkuun selkeää oli, että tulisi hankkia ainakin:
– Turvakaukalo autoon
– Yhdistelmävaunut, joilla pärjää ainakin pari vuotta
– Hoitoalusta
– Sänky/kehto
– Sitteri 
– Vaippoja valmiiksi ainakin pariksi päiväksi
– Kylpyamme
– Vaatteita vastasyntyneelle
Sitten siihen listaan alkoi kertyä monia ”perushankittavia juttuja”, kuten
– Pari tuttipulloa
– Pari tuttia
– Leikkialusta/matto
– Harsoja
– Rintapumppu
– Turvalelu/riepu 
– Kantoreppu/liina
– D-vitamiinitipat
– Muutama lelu
..ja sitten vielä näitä joiden kanssa oli tosiaan vähän kiikun kaakun, että tarvitseeko edes välttämättä hankkia..
– Rintakumi (en muuten tarvinnut kertaakaan…)
– Maidonkerääjä (tätä en kylläkään ostanut, mutta onneksi en!)
– Imetystyyny (jonka olemassaolosta en edes tiennyt ennenkö kaveri kysyi, että haluanko hänen tyynynsä :D) tätäkään en tosin vielä ole tarvinnut kun en ole paljoa istua vielä voinut.
– Babynest/vauvan pesä (tästä sain päähäni pari päivää ennen laskettua, että pakko saada! :D)

Yhdistelmävaunut ostettiin tosiaan käytettynä Tori.fi:stä, josta bongasin nuo todella hyväkuntoiset ja vähän käytössä olleet Teutonian vaunut. Sen verran olin nirso näiden suhteen, että värikriteereinä oli lähinnä joko musta tai maastonvihreä, mahdollisimman neutraali kuitenkin. Esimerkiksi valkoisia tai vaaleansinisiä vaunuja en itse olisi halunnut, tietty musta olisi ollut kaikkein optimaalisin mutta näihinkin olen tyytyväinen! Kustansivat 250 euroa, joten eipä kovin huono diili.

Monethan sanovat, että kannattaa ehdottomasti ostaa vaunut kääntyvillä etupyörillä. Meille sanottiin vaunuliikkeessä, että kiinteät pyörät ovat huomattavasti paremmat mikäli aikomus on ulkoiluttaa koiria tai muuten vaan lenkkeillä hiekkateillä yms, jonka vuoksi sitten päädyttiin juurikin kiinteisiin pyöriin. Näin muutaman kerran vaunutteluiden jälkeen pakko sanoa, että olisihan niistä kääntyvistä etupyöristä toki paljon apua.. 😀 Mutta en sitten osaa sanoa olisiko liikkuminen sitten pidemmillä matkoilla yhtä joustavaa!

En ikinä olisi uskonut sanovani, mutta myös itselleni kyllä kehittyi fiksaatio tiettyihin vaunuihin.. Olisin itse niiiiin kovasti nimittäin halunnut Bugaboot, muttei nyt viitsinyt alkaa ihan ylipaljoa vaunuista maksamaan. Täytyy myöntää että iskee pieni kateus aina kun näkee muita mammoja kärräämässä niillä Bugaboo-vaunuilla ympärinsä 😀

Tuo kehto ja siihen kuuluva sitteri ostettiin käytettynä ystäväpariskunnalta, jotka uutena vuotena meille esittelivät tuota systeemiä. Ensin ajattelin, että tuo nyt on maailman turhin juttu ikinä, kunnes tajusin, että juuri meidän käyttöön ja asuntoon ei ehkä voisi tällä hetkellä parempaa ollakaan! Kyseessä on siis Stokken Bounce ’n sleep -kehto-sitterisetti, tosin itse sitteristä nyt ei ole kuvaa. Kehtoa saa käytettyä vauvan ensisänkynä (n. 6kk) ja sinne saa vielä
nostettua sitterinkin silloin kun haluaa että vauva on muualla kun
lattiatasolla esimerkiksi pois koirien nuoluetäisyydeltä tai muuten vaan jos vauva sattuu nukahtamaan sitteriin.

Pieneen makuhuoneeseen kun ei mielellään vielä ”turhaan”
ostaisi seisomaan pinnasänkyä kun ei tosiaan edes tiedä varmaksi
asutaanko tässä vielä puolen vuoden päästä, joten tuommoinen helposti
siirrettävä kehto on ihan loistojuttu. Yleensä kannan sängyn aina aamuisin olkkariin, jolloin vauva on nukkumassa aina lähietäisyydellä. Illalla taas kannan sängyn takaisin makkariin. (Eipä tuo matka olohuoneesta makkariin nyt muutenkaan kovin pitkä ole, silti kiva kun vauva on olohuoneessa menossa mukana!) Noitakin oli talvella Torissa myynnissä jollain 100 euron pintaan.

Unipesän taas tilasin Jollyroomista ja kyseessä on tämä unipesä. Höpistiin eräs aamu Merin kanssa yllättäen jotain vauvajuttuja ja tuli puheeksi juurikin unipesät. Tajusin aivan yhtäkkiä, että pakkohan semmoinenkin on saada ja tilausta vaan kehiin 😀 Onhan tuo kieltämättä todella kätevä juurikin esimerkiksi matkasänkynä ja muuten vaan jos ottaa vauvan hengailemaan esimerkiksi sohvalle. Lisäksi tuon saa laitettua myös pinniksen sisään (ja meidän tapauksessa kehdon sisään, mutta toistaiseksi ollaan kyllä pidetty ilman), jolloin pikkuvauvan saa vähän pienempään ja ”masunomaiseen” sumppuun siellä pinnasängyssä.

Nuo Ikean helistimet olivat ihan näppärä löytö! Huomattavasti edullisempia kun monet pehmohelistimet 🙂 Ikeasta löytyi muutenkin tosi hyvin vauvakamaa! Ostin sieltä mm. kylpyammeen (tämä), hoitoalustan pyyhepäällisen, semmoisen soivan lampaan, paksumpia harsoja, pussilakanat, mobilen.. ja kai vielä jotain muutakin. Säästyi oikeasti kyllä pitkä penni kun pelkästään kylpyamme saattaa maksaa Prismassa parikymppiä kun tuolta saa 6 eurolla 😀

Nuo kosteusliinat ovat kyllä pelastus! Onneksi niitä oli kotona useampi paketti jemmassa kun päästiin sairaalasta. En alkuun edes hoksannut, että niitä oikeasti tarvitsisi mutta nyt ei kyllä ilman pärjäisi.

Tuttipulloksi ostettiin tuo Ainun MAM Anti-Colic ja tuplasetin sain blogin kautta. Oikein hyvä! Harjoiteltiin itseasiassa eilen illalla ensimmäistä kertaa syömään pullolla ja poika hyvin huoli tuon. Lifefactoryn lasista ei vielä olla testattu, mutta piakkoin pääsee sekin kokeiluun! Lasisen sain babyshowerlahjaksi ystävältä 🙂

Rintapumpun hankinta jotenkin ahdisti kamalasti, mutta toisaalta koin että melko pakollinen hankinta se olisi meidän kohdalla. Monet käsikäyttöisen pumpun omistavat kertovat pärjäävän sillä ihan riittävän hyvin kun taas sähköisen käyttäjät eivät enää vaihtaisi pois. Itselleni oli selvä juttu, että jos yhtään mahdollista säästä hermoja jonkun asian suhteen niin tämän! Nyt on ollut käytössä siis tuo Medela Swing Maxi, jonka sain blogin kautta. En voi muuta kun kehua!

Ja, no.. Lopultahan niitä yksittäisiä hankittavia juttuja onkin jo melko paljon! Itse sain esimerkiksi babyshower-lahjaksi pesuaineita, luonnonkumisen tutin, sen lasisen lifefactoryn tuttipullon, viltin ja muuta tavaraa jotka helpottivat kyllä omia hankintoja. Senkin on huomannut nimittäin, että juurikin vilttejä ja täkkejä ei voi olla liikaa. Ja ei pidä unohtaa äitiyspakkausta, josta tietty löytyy muutamia tosi tarpeellisia juttuja kuten lakanat, kylpypyyhe, kuumemittari, hiusharja, makuupussi.. Juttuja joiden hankinta ei välttämättä tulisi ihan ensimmäisenä mieleen. Vaatteiden puolesta ei äitiyspakkauksen sisältö ihan alkuun tuo helpotusta (tai ainakaan itselleni tai siis vauvalleni :D) kun koot ovat melko reiluja, mutta myöhemmin kylläkin.

Tähän lisättävä myös, että hommasin myös kantorepun Baby Björn Baby Carrier One (soveltuu ihan vastatyntyneestä lähtien, olisin tosin halunnut sen Manducan, mutta oli sopivasti joku vanha lahjakortti tähän käytettäväksi :D) ja käytettynä Tricot Slen-kantoliinan. Vielä en ole kumpaakaan opetellut käyttämään kaiken muun härdellin keskellä, mutta tarkotus olisi ihan lähipäivinä! Tuo liina varsinkin tulee tarpeeseen nyt kun poika selvästi on alkanut enemmän viettää aikaa hereillä ja sylissä.

Itse ostin lähes kaikki vastasyntyneen vaatteet käytettynä lastenvaatteiden Facebook-kirppiksiltä ja jälkeenpäin ajateltuna ei olisi ollut kyllä mitään järkeä ostaa kaikkea uutena. Suurin osa suurimmista hankinnoista tuli myös ostettua käytettynä ja onni oli ystäväpariskunta, joilta ostettiin todella paljon tavaraa ihan pikkuhintaan. Muistaakseni alunperin mietin vauvahankintojen budjetiksi ihan maksimissaan 1000-1500 euroa. Nyt kun kaikki on hommattu, niin voisi aikalailla sanoa, että kaikkeen meni rahaa aikalailla 600-700 euroa. Jos kaikki olisi hommattu uutena, ei olisi tuo 1500 euroakaan välttämättä riittänyt.
Mutta kyllähän noihin omiin hankintoihinkin helposti mahtuu joitain suhteellisen turhia juttuja, joita ilman varmasti olisi kyllä pärjännyt, mutta kavereiden konsultoinnin pohjalta kuitenkin tuli hommattua sen perusteella, että jos joku asia oikeasti muutamilla euroilla helpottaa arkea, niin miksi ei.. 😀 Ainut ostos jonka tällä hetkellä kokee aivan täysin turhaksi, on tosiaan se rintakumi.

Ja tietty viimeisenä muttei todellakaan vähäisimpänä täytyy hankinnoista mainita vauvan hoitokuluvakuutus! Se nimittäin on itselleni supertärkeä juttu, itse kun olen vakuuttanut suurinpiirtein ihan kaiken ja tuntuu että joka kuu pukkaa verkkopankkiin vakuutusmaksuja. Kauhistuttaa ajatus, että pienen kanssa pitäisi aina lähteä terveyskeskukseen jonottelemaan, joten hoitokuluvakuutus on kyllä ihan ehdoton juttu. Pääsee nopeasti hoitoon sinne minne itse haluaa ja toki on myös turvana myöhemmässä vaiheessa jos joutuisi enemmän ravaamaan lääkäreissä. Itse otin vauvan vakuutuksen Pohjolasta, jossa omatkin vakuutukseni ovat ja jos joku miettii vauvan (tai omia) vakuutusasioita, niin en voi muuta kun suositella Pohjolaa 🙂

Vaikka mitä varmasti unohtui tästä, mutta luulisin että tärkeimmät tuli listattua 😀
Osa Ainun tuotteista on saatu blogin kautta.

4 vastausta artikkeliin “Mitä vauvalle täytyy hankkia?”

  1. Itsellä kääntyvät etupyörät enkä kyllä ikinä vaihtais ei-kääntyviin :p ne saa muuten lukittua myös jos ulkoiluttaa koiraa tms 🙂

  2. mä ostin käytetyt bugaboon camit 250e. niihin jos vaihtaa eturenkaat, ne talviversiot, on hyvä lenkkeillä. ja aikaa kuluu 2 min. on täällä jkl pärjätty niillä useampi vuosi jo (2 lasta)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.