Päivän (vauva)turinat

Huomenta! Eilen meillä oli toinen neuvolakäynti. Viime viikolla kun neuvolasta tehtiin kotikäynti, mikä nyt oli ihan hyvä
juttu siinä mielessä ettei tarvinnut vielä itse lähteä paikat kipeinä
laahustamaan Oulunkylään asti. Täällä ollaan kasvettu aivan optimaalisesti ja syntymäpainokin ylitetty kohinalla jo ajat sitten! Muutenkin kaikki hienosti ja suuri helpotus ettei esimerkiksi nyt tuon painon ja syömisen kanssa ole tullut mitään suurempia alkuvaikeuksia, vauvan painohan nyt on varmaan yleisin asia josta neuvolassa tulee sanomista.. Tai puhumattakaan mistään muista haasteista ottaen huomioon, etten oikeasti vielä reilu pari viikkoa sitten tiennyt vastasyntyneistä mitään tai ollut pitänyt semmoista sylissä lähes pariinkymmeneen vuoteen. Huomaa että nyt pikkuhiljaa alkanut se alkupaniikkikin vihdoin hellittä.

Meillä ollaan edelleen nukuttu ihan kivasti ja pakko myöntää, että herään itse useammin kun vauva 😀 Lähinnä siis katsomaan kelloa ja ihmettelemään, että eikö se vieläkään ole herännyt yöllä syömään. Aikalailla siis 3-4h pätkissä ollaan nyt nukuttu ja olen todella tyytyväinen! Viime yönä itseasiassa ennätys 5h!! Ainut haaste on ehkä iltaisin saada poika nukkumaan, on nimittäin ehkä aktiivisin juurikin iltaisin kun pitäisi mennä nukkumaan. Saatan aloittaa unioperaatiot jo iltakahdeksan jälkeen ja yleensä saadaan unen päästä kiinni vasta pitkästi kymmenen jälkeen. Siinä vaiheessa olen yleensä itse tuplasti väsyneempi kun vauva 😀

Itse nukuttamiseen olen kokeillut vaikka mitä! Kevyt hieronta, syli, kylpy, omaan peittoon kääriminen, viereen ottaminen, esittää että nukkuu itse.. Päivisin ehkä toimii hetkeksi kun laittaa lelulampaan soimaan ja heiluttaa kehtoa, mutta iltaisin ei kyllä tepsi oikeasti muu kun nukahduksiin syöttäminen, vaikka olisi syöty valmiiksi jo ikuisuus! Onko teillä mitään hyviä nukutusvinkkejä pikkuvauvalle?

Eilen pyörähti tilille vuoden viimeinen palkkakin. Tästä alkaakin sitten virallisesti se tuilla eläminen sitten 😀 Onhan tätä varten tullut ihan reippaasti kyllä niitä verojakin maksettua piru vie! Itse törmäsin noiden äitiyspäivärahojen kanssa ärsyttävään seikkaan, nimittäin juurikin se että Kelan etuudet maksetaan takautuvasti jälkikäteen.. Tai siis sehän nyt on selvää, eihän niitä nyt kenellekään pitäisi etukäteenkään maksaa. Tähän asti kun olen saanut puolet kuukausipalkasta aina ennakkoon, tulee tässä kesällä palkan loppuessa ja Kelan rahojen lähtiessä käyntiin 1,5kk katve jonka aikana pamahtaa tilille reilu 200e noita päivärahoja muutamalta hassulta päivältä. Eli elokuuhun saakka on pärjättävä tällä palkalla ja tuolla parilla sadalla.

Onneksi on sentään tajunnut noin yleisesti säästää jo pitkään ja ihan jo pelkästään tätäkin varten heti kun asia tuli ilmi, voisi muuten tulla pieni paniikki että milläs sitä nyt elellään! Mitään asumislisää tai muuta tukea kun ei edes olisi mahdollista saada, joten mietityttää että millä joku toinen vastaavanlaisessa tilanteessa oleva oikeasti eläisi jossei niitä säästöjä olisi lainkaan? (Tai luulisi tosiaan että siinä vaiheessa on tottakai oikeutettu toimeentulotukeen, ottaen kai huomioon puolison tulot?) No mutta, tuntuu silti hassulta joutua säästämään ennakkoon ja elämään säästöillä jonain kuukautena, koska ”ei vaan saa mistään rahaa” kun kuitenkin tottunut saamaan aina sen palkan tilille. Semmoista se on 😀 Tuleehan sekin raha sitten takautuvasti ensi vuonna tavallaan palkan kanssa siellä loppupäässä.

Yllättävän kivuttomasti meni kuitenkin noin muuten tuo Kelan kanssa asiointi, vaikka nuo eri tukikaudet äitiysrahoineen ja vanhempainpäivärahoineen aluksi vaativatkin vähän opettelemista. Yllätyksenä tuli kuitenkin, että noista etuuksista menee vähintään 25% vero! Voisihan niihin yrittää saada muutosverokortin, mutta itse ennemmin maksan enemmän ja otan ne mahdolliset palautkset kun pelkään minkäänlaisia mätkyjä 😀

Ps. Nelly.comissa on alkanut jo ennakkoon kesäale ja aletuotteet ovat jopa -60%! Pääset kurkkimaan parhaimpia päältä tänne!

var uri = ’https://impfi.tradedoubler.com/imp?type(img)g(20902478)a(1854317)’ + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write(’’);
Postaus sisältää kaupallisen linkin.

22 vastausta artikkeliin “Päivän (vauva)turinat”

 1. Itselläni on 8-kuukautinen poikavauva ja vasta nyt tuntuu että alkaa olla kunnon rytmiä nukahtamisen suhteen. Eli en ottaisi vielä stressiä nukuttamisesta, meillä ainakin poika nukahti pikkuvauvana oman rytmin mukaan ja se saattoi olla klo 22-1 välisenä aikana päivästä riippuen. Eikä siihen auttanut mitkään nukutuskikat, vaan nukahti sitten kun halusi nukkua. Nykyään nukahtaa onneksi klo 21-21.30. 🙂

  Mukava muuten lukea sinun kokemuksia pikkuvauvan kanssa, tuntuu että on jo itse unohtanut millaista se olikaan kun oma lapsi oli ihan pieni, vaikka ei omasta synnytyksestäkään ole kuin se reilu 8 kuukautta.

  1. Joo eihän tuolla vielä mitään rytmiä ole varmaan pitkään aikaan ;D hassua vaan kun päivällä nukkuu pitkiä pätkiä ja illalla saattaa valvoa iltapäivästä tuonne yhteentoista saakka! Hyvä että teillä nyt kuitenkin päästy enemmän säännöllisempään rytmiin 🙂 Varmasti muuttuu paljon tämä meidänkin arki tästä pikkuhiljaa kun vaavi kasvaa, hehe!

 2. Äitiys pukee iines sinua! Kaikkea hyvää sinun perheellesi! Suunnattoman aitoja ja kauniita kuvia. Terveisin pitkäaikainen blogiisi lukija

 3. Itsekin stressasin tuota nukkumishommaa pojan ollessa vauva, mutta varmimmin nukahti aina rinnalle mitä sitten harradtettiinkin puolivuotiaaksi asti. Oli pitkät pari tuntia aina yksin istua makuuhuoneessa nukittamassa toista. Puolivuotiaana sitten tehtiinkin pieni lempeä unikoulu eli opetettiin nukahtamaan itse, mutta ei luovuttu yösyötöistä.nyt melkein 10-kuukautisna nukkuu yleensä koko yön syömättä noin klo 20-07. Välillä tietysti uudet taidot ja hampaat vaikuttavat uniin, mutta niin paljon helpompaa on itsellä ?

  Olen kuitenkin ymmärtänyt, että iltarutiinit kannattaa ottaa ohjelmaan jo ihan vauvana, niin vauva oppii ne ajoissa ja tuovat myös jonkinlaista turvallisuuden tunnetta.

  Hän on selvästi hyvin tyytyväinen pieni poika ?

  1. Ohoh mikä unelma nuo 20-07 unet! Toivottavasti meilläkin päästäisiin moisiin jossain välissä ;D Ollaan vähän koitettu juuri noita iltarutiineja, täytyy vielä enemmän miettiä mitä sitä keksisi 🙂

 4. Ihania kuvia ❤️ Tulee itsellekin vauvakuume 😀 musta tuntui vauva-aikana et kahen viikon välein vaihtui rytmi ja mitään tiettyä ei kyllä oikein koskaan ollut. Ei siis kannata ressata 🙂 mulla oli itellä minimi äitiysraha ja miehelläkin pieni palkka ja laskurilla laskin että saatasko toimeentulotukea mutta miehellä olisi pitäny olla ihan olemattomat tulot että sellasta olis saanut :/ aikamoista kituuttamista vuosi oli, mutta kyllä sitä pärjää vähemmälläkin kun on pakko 🙂

  1. Hahah ja kiitos <3 Joo kyllähän sitä pärjää onneksi, hassua vaan kuvitella ettei saa kokonaisena kuukautena mistään rahaa vaikka kuitenkin oikeutettu noihin täysiin tukiin 😀

 5. Yleensä en tämän toimimattoman kirjautumisprosessin takia jaksa ruveta pädillä kommentoimaan, mutta on vaan ihan pakko! Olette niin kauniita, paljon onnea ❤️.

 6. hei kannattaa todellakin hakea muutosverokorttia. Ja onko se oikeasti noissut 25 prosenttiin kun vielä 2013-14 se oli 20%? Mutta siis itsekin hain muutosverokorttia ja veroprosentti tippui 17 prosenttiin.. ja siltikin sain yli 700 euron veronpalautukset. En siis todellakaan ymmärrä miksi niistä vähäisistä tuista pitää maksaa niin tolkuttoman paljon veroa ja sitten jälkikäteen saada iso läjä rahaa takaisin.

  1. Mä just laskin veroprosenttia ennen töistä poisjäämistä niin siitä syystä vähän arveluttaa että onko varaa laskea.. Muuten kyllä ehdottomasti laskisin! Täytyy jossain vaiheessa loppuvuonna laskea, että jos voisi sitä hakea! Mä oon kyllä itse semmoinen palautusten jemmailija, ettei toisaalta haittaisikaan maksaa sitä 25% 😀 mutta joo nyt se on siis noussut, on joku osa sitä hallituksen säästöohjelmaa kuulemma!

 7. Näitä vauvajuttuja on niin ihana lueskella <3 auttaa vähän omaan vauvakuumeeseen 😀 (ei todellakaan :'D) olette niin onnellisen näköisiä molemmat!

  1. Tosi mukava kuulla, että ovat tervetulleita <3 mun mielestä nämä on niin tavallisia turinoita että välillä miettii ketä edes kiinnostaa :'D

 8. EMMÄ KESTÄ miten ihania kuvia! <333
  Siinä tapitetaan äitiä niin intensiivisesti ja vähän nyrkkeillään nenään 🙂

  On ollut ihana lukea näitä vauvahöpinöitä!
  Johonkin aiempaan postaukseen joku jo kommentoikin kuinka on aikaisemmin pitänyt sinua enempi urasuuntautuneena kuin äiti-ihmisenä… Näin oli myös itseni kohdalla aiempi kuva sinusta; jotenkin semmoinen "kovempi", mutta näiden vauvajuttujen ja äitiyden myötä se on muuttunut niin paljon pehmeämpään suuntaan 🙂
  Kirjoitat niin ihanan rehellisesti ja aidosti näistä vauvajutuista <333

  Ihanaa kesää teille! 🙂

  t. liisa

  1. Haha <3 Juu poika on kyllä aikamoinen tapittaja! Mukava kuulla että näille on ollut positiivinen vastaanotto 🙂 Onhan nämä aika erilaisia juttuja entisiin verrattuna, joten en ihmettele että antavat melko erilaista kuvaa! Ihanaa kesän jatkoa sinulle myös 🙂

 9. Nukuttamiseen sanon sen, että pienellä vastasyntyneellä on tärkeää lähinnä aloittaa tietyt rutiinit, koska vauvalla ei ole vielä mitään käryä päivän ja yön eroista (kuten itsekin sanoit). Samat toistuvat iltarutiinit alkaa pikkaraisen mielessä yhdistyä nukahtamiseen. Meillä oli ekat viikot kylläkin lähinnä sitä, että jossain välin vaan vaihdettiin yökkärit ja paineltiin yhdessä nukkumaan – jos ipanaa ei väsyttänyt, mies valvoi vauvan kanssa ja minä nukuin ekaan yösyöttöön asti autuaasti. Nyt mahtipontisessa vajaan kolmen kuukauden iässä iltatoimet alkaa noin kahdeksalta yökkärin vaihtamisella, iltalaululla ja iltarukouksella, joiden jälkeen hetki sylitellään. Kun vauva alkaa olla nukahtamisen ja valveen rajamailla, siirrän hänet pinnasänkyyn ja sinne hän itsekseen nukahtaa. Jokaisella oma, toimiva tyylinsä, mutta kannattaa siis alusta asti ottaa sekä ilta- että aamurutiinit käyttöön, jotta päivärytmi alkaa vähitellen muodostua (päivärytmin alkaa hahmottaa vasta noin kolmikuinen vauva). Iloa, onnea ja jaksamista vauva-arkeen! Poikanne on kyllä äärettömän suloinen tapaus. T. Kätilö-terkkari <3

  1. Joo niinpä! Meidän täytyy alkaa vielä entisestäänkin jotenkin kehittämään niitä iltarutiineja, varmaan edesauttavat sen rytmin löytymistä tosiaan 🙂 Kiitos hurjasti vinkeistä ja kiitokset <3 Ihanaa kesää teille 🙂

 10. Mä suosittelen iltarutiinien aloittamista vaikka heti. Ei sillä kellonajalla vielä niin väliä kun pikkuset nukkuu kellon ympäri koko ajan, mut lähinnä se että ruvetaan erottamaan milloin mennään makkariin yöunille ja milloin päikkäreille.
  Me ruvettiin alusta lähtien valmistelemaan vauvaa yöunille saman kaavan mukaan. Ensin suihku/kylpy (joka toinen päivä), pyyhkeen sisällä makkarin sängylle, vaippa päälle, sit yökkäri, d-vitamiinitipat ja tissi suuhun. Sitten kun masu on täynnä maitoa laitetaan poika omaan unipesäänsä meidän sängyn toiseen reunaan ja odotellaan kunnes nukahtaa uneen. Joskus uni tulee asap ja joskus pitää pitää kädestä vähän aikaa. Tämä sama rutiini on toistunut noin 1kk iästä nyt tänne 8kk ikään asti 🙂 suosittelen!

  1. Kiitos kovasti vinkeistä! Olenkin tässä koittanut pääni puhki miettiä, että mitä varsinaisia iltarutiineja saataisiin.. Meillä kun aina siirrytään illalla kehdon kanssa makuhuoneeseen köllöttelemään hämärämpään tv päällä, mutta en tiedä tajuaako vauva sitä 😀 Pitää kehitellä jotain unilauluja ja iltahierontaa vaikka. Kuinka suloista kun pidätte käsistä kiinni! <3

 11. Eikä mitä kuvia! Niin suloisia, että mulla tuli kyyneleet silmiin 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.