Vauvan kanssa reissussa, mihin kannattaa varautua ja mitä mukaan?

Kotona on tullut oltua tosiaan tämä viikko! Vielä toisen viikon olisi kylläkin voinut lomailla, mutta ihan kiva silti päästä kotona omien juttujen ja lenkkeilyiden pariin. Biarritziin täytyy kuitenkin ehdottomasti päästä vielä uudestaan ja houkutella ystäviäkin mukaan, ainakin itse tuumaan että muutkin varmasti pitäisivät kovasti. Harmi tosin, että nuo Finnairin suorat lennot lentävät Biarritziin vain nyt kesällä ja nytkin ainoastaan kuukauden ajan. Kausikohde tosin monien muidenkin yhtiöiden puolesta, mahtaa olla kesän ulkopuolella melkoisen rauhallinen kohde! Eipä tosin kyllä itseäni haittaisi 😀
Vaikka meidän ensimmäistä lentoa vauvan kanssa sivusinkin jo tässä postauksessa, ajattelin kirjoitella aiheesta vielä erikseen, ainakin kommenttien perusteella kun on monia kiinnostanut. Itse olen nimittäin melkoisen yllättynyt siitä kuinka helposti koko matka pikkuvauvan kanssa kokonaisuudessaan meni. Toisaalta ”onni” meillä oli sen suhteen, että olimme ehtineet varata näin pienimuotoisen matkan vauvan ensimmäiseksi reissuksi, eri juttu nimittäin olisi varmasti ollut lähteä 8-viikkoisen naperon kanssa maailmanympärysmatkalle kun tämmöiselle viikon Euroopan reissulle suorilla lennoilla.

Emmehän toki edes matkaa varatessa vuosi sitten tienneet, että meitä lähtee reissuun mukaan kolmas pieni salamatkustaja! Tässä pitkin matkaa ehdin tietysti vähän jännittää tuota matkaa, varsinkin siinä vaiheessa kun ei tiennyt kuinka kiltti tai itkuinen vauva sieltä syntyykään, mutta nyt lähiaikoina luotin vahvasti siihen että kaikki menee hyvin. Sanoisinko tosiaan, että matka oli sama kun olisi reissannut junalla Jyväskylään hotellilomalle. Tosin vielä junan vaihdon kanssa olisi Jyväskylänkin reissu ollut kyllä hankalampi 😉

Pikkureissaaja valmiina lähtöön!

Matkavakuutus tuli otettua bebelle jo viime syksynä Indonesian reissulle. Raskaana kun täytyy vakuuttaa myös syntymätön lapsi omaan matkavakuutukseen lisänä, muuten ei vakuutus välttämättä korvaa esimerkiksi keskenmenosta tai ennenaikaisesta synnytyksestä syntyviä kuluja. Meidän ei tarvinnut tuota vakuutusta sen koommin enää muuttaa lapsen synnyttyä, ilmoitin vaan vakuutusyhtiöön erikseen vauvan nimen kun se oli annettu ja vakuutus jatkui siis entisellään. Toki matkavakuutus on myös vauvalle siis ehdottoman tärkeä juttu! En lähtisi vakuuttamattomana kyllä itsekään yhtään mihinkään 🙂 Ja kun ei voi olla rahastakaan kiinni kun jatkuvat matkavakuutukset ovat todella edullisia ja vauvan matkavakuutus vielä huomattavasti edullisempi kun aikuisen.
Itse vauva nyt ei matkalle ihan kamalasti tarvitse tavaraa mukaan. Meille oleellisimmat olivat ehkäpä matkarattaat, äitiyspakkauksen makuupussi ja uv-teltta rannalle. Matkarattaista ostimme Lastentarvikkeesta Emma Techit, jotka olivat tarjouksessa 59 euron hintaan ja samalla siis liikkeen edullisimmat. Ystävämme olivat kehuneet noita Emmoja ja samoin myös liikkeen myyjä, voin myös nyt itse sanoa että hyvät ovat tuohon hintaan nähden! Ei mitään valittamista ja menevät äärimmäisen pieneen tilaan, joka oli meille tärkeä juttu rattaiden valinnassa. Tuo äitiyspakkauksen makuupussi toimi kätevästi pehmikkeenä ja lämmikkeenä rattaissa, samoin lentokoneessa, vauvan nukkuessa hotellissa vauvan sängyssä ja jopa rannalla uv-teltassa. Monipuolinen siis ehdottomasti! Kuvissa vilkkuneen uv-teltan saimme lainaksi ystäviltämme ja oli kyllä kätevä kapistus rannalle suojaamaan vauvaa silloin kun ei nukkunut rattaissa, teltan suojissa oli myös helppo syöttää vauvaa.

Yleisestikin olimme rannalla tosin vaan 1-2h aikoja vaikkei Biarritzissä kovin kuuma ollutkaan. Vaatteita pakkasin pienelle suurinpiirtein jokaiselle päivälle yhdet, pariin otteeseen pesin vaatteita paikan päällä, tosin kaikkia vaatteita ei edes tullut käytettyä. Lisäksi sitten harsoa, aurinkohatun ja pari ohutta vilttiä/peittoa. Päivisin kun pärjäsi varsinkin makuupussin suojissa lyhythihaisella bodylla ja iltaisin sitten oli päässä yleensä hattu ja pitkähihainen. Yleisesti vaippoja otin mukaan noin 2 päiväksi ja sen jälkeen ostimme sitten sieltä vaippaa ja kosteuspyyhettä. Meillä oli varulta mukana myös meidän Baby Björnin kantoreppu, jossa meidän napero ei kuitenkaan parin kokeilukerran perusteella viihdy yhtään, eikä repulle tullut matkallakaan käyttöä.

En koe, että meidän olisi mitenkään erityisemmin täytynyt suunnitella menemisiä tai yleisesti matkalle lähtöä vauvan kanssa. Ei se reissuun lähtö kuitenkaan mikään sen kummempi operaatio ole kun minnekään muullekaan, sehän on itsestäänselvyys että vauva ruokitaan vaikka ennen kaupungille tai mummolaan lähtöä, joten sama tietysti pätee myös pidemmälle. Ja toisaalta, sitten syödään matkan päällä jos nälkä silti sattuu yllättämään! Toki vauva on erityisen tärkeää syöttää kylläiseksi juuri sinne lentokentälle lähtiessä, ettei nälkäkiukku iske juuri siellä, varsinkin kun kentällä saattaa aina joutua odottelemaan ja jonottelemaan.
Lentojen ajan poika oli sylissä, nousujen ajan imetin ”varmuuden vuoksi” tasaamaan paineita. En tosin tiedä oliko sillä loppupeleissä mitään vaikutusta, paluulennolla poika nukkui koko laskun täysin tyytyväisenä isin sylissä eikä muutenkaan ollut moksiskaan. Varmasti siis pätee se väittämä, että pikkuvauvan pään aukileet tasaavat koneessa painetta. Kerran kävimme molempiin suuntiin vaihtamassa vaipan koneessa, mennessä oli aivan äärimmäisen ystävällinen henkilökunta ja saimme käyttää businessluokan vessaa (joka nyt ei tosin ollut yhtään erilaisempi, muttei ainakaan tarvinnut jonottaa :D) ja kaikki muutenkin ihastelivat lennon pienintä matkustajaa.

Vauva sai oman pienen turvavyön, joka kytkettiin kiinni omaani. Kiteytettynä ei vauva siis ollut moksiskaan lennosta ja pääasiassa nukkui tuossa koneen hurinassa ja varsin sikeästi vielä! Soitin Finnairille ennen lentoa ja samaan syssyyn kun ilmoitimme pienen lennolle mukaan, laitettiin meille myös paikat aivan edestä, joka nopeutti koneesta poistumista. Pääsimme vauvan kanssa myös Hki-Vantaan turvatarkastuksessa express-jonoon, joten jonottaa ei tarvinnut käytännössä ollenkaan. Helpotti siis myös jonkun verran, varsinkin kun baby kulki kentällä siis sylissä. Itsessään sylivauva ei maksa lennolla extraa (ainakaan Finnairilla).

Nuo vauvavuosikortit tosiaan saatu Camala storesta jos kiinnostaa 🙂 Ja pikkuinen tosiaan nauroi reissussa ekaa kertaa kunnolla ääneen!! 

Hotellissa ei järjestelyissä ollut mitään sen kummempaa kun kotonakaan. Olimme pyytäneet huoneeseen (yövyimme siis huoneistohotellissa) erillisen vauvan sängyn, jossa pieni nukkui aina osan yöstä samalla tavalla kun kotona. Vaippa vaihtui sitten sängyllä harson päällä, ei sen kummempaa. Keittiövarustus huoneestamme tosiaan löytyi mikroineen, joten maidon lämmityskin olisi onnistunut hyvin jos siihen olisi ollut tarve! 
Pakko myös mainita, että myös bebe selkeästi viihtyi matkalla tai ainakin haluan niin itse kuvitella 😀 Pieni oli koko reissun ajan ihan tosi hyväntuulinen ja kaikki meni muiltakin osin superhyvin. Eihän se vauvan kanssa reissaaminen tosiaan mitään aivan rakettitiedettä ole! Saa tosin nähdä sitten kun on isompi, ainakin pikkuvauvan kanssa pääsee äärimmäisen helpolla näin oman kokemuksemme mukaan. 
Sanoisinko, että ainoat erot kaksistaan matkustamiseen on, ettei vaunujen kanssa nyt välttämättä pääse ihan jokapaikkaan ja maastoon käppäilemään, lähtö kestää aina aavistuksen pidempään ja saattaa vaatia pientä suunnittelua aikataulujen suhteen, sekä se että tavaraa nyt tosiaan on vähän enemmän mukana. Ja tietysti myös vauva on aina menossa mukana! 😉
Jotain itsestäänselvyyksiä varmasti unohdin mainita ja jos tulee jotain mieleen, niin saa tietysti kysellä!

12 vastausta artikkeliin “Vauvan kanssa reissussa, mihin kannattaa varautua ja mitä mukaan?”

  1. Hienoa että kaikki meni hyvin :)! Meilläkin tehtiin ensimmäinen reissu vauvan ollessa 2kk ja se oli kyllä todella iisiä kun tuossa iässä vauvat pääosin vain nukkuvat ja syövät ja ruokakin kulkee äidin mukana. Toinen reissu tehtiin 8kk iässä ja se oli jo hieman "haastavampi" mm. lentojen suhteen kun toinen haluaa jo koko aika olla liikkeessä, eikä esim. kohteessa viihdy enää vain rattaissa möllöttämässä kauaa mutta ei myöskään osaa itse vielä kävellä. Kolmas reissu tehtiin 1v10kk ja se oli jo ihanaa kun toinen liikkuu/syö itse ja on innoissaan kaikesta sekä tykkää touhuta vedessä missä vanhemmatkin. Nyt vuorossa jo 3-vuotiaaksi kasvaneen "vauvan" kanssa ensimmäinen kaukomatka, mutta huokaisen helpotuksesta nyt jo pelkästään siitä että hänellä on ensimmäistä kertaa oma paikka koneessa (välillä ollaan kyllä saatu muutenkin jos koneessa tilaa) 😀 Tulipa pitkä stoori, pointtina tosiaan se että vauva/lapsi ei tosiaan rajoita matkustamista vaikka siitä hieman erilaista tekeekin 🙂

    1. Hei tosi kiva kun jaoit myös teidän kokemukset!! 🙂 Ja ei kyllä ehdottomasti rajoita, aika paljolti omasta asenteesta kiinni.. Ei vauvan kanssa nyt kyllä mitään vuorta lähtisi siis valloittamaan 😀 Ja mukava kuulla, ettei ainakaan teidän kohdalla ole ollut mitenkään kovin haastavaa tuo matkustelu myöskään myöhemmin. Miten teillä lapset reagoivat lentämiseen myöhemmin? Tai siis missä vaiheessa mahdolliset korvakivut lentokoneessa alkoivat?

  2. Ihana Iines ja vauveli ? kivaa lukea teidän elämästä kun Päivität blogia niin usein? vaikutat Super sydämelliseltä ihmiseltä.

  3. Tällaista postausta mun pitikin itseasiassa toivoa sulta! 😀 Kiva, että luit mun ajatukseni 😀 Kiitos postauksesta, rohkein mielin uskallan suunnitella jonkun reissun meiän vauvelin kanssa sitten aikanaan! 🙂

  4. Pakko nyt kommentoida tätä vähän vanhempaa postausta, mutta eiköhän viesti tule perille 🙂 meille on syntymässä esikoinen joulun tienoilla, ja tästä blogista on saanut tosi paljon järkeviä vinkkejä kaikkeen vauvaan liittyvään <3 Iso kiitos siis sinulle! Muun muassa vauvaa varten tehtävät hankinnat on tarkasti luettu ja nyt palasin tähän matkapostaukseen, meillä kun on pikkuherran ensimmäinen reissu tulossa noin 4 kuukauden iässä. Olen seurannut blogia Jyväskylä-ajoista asti, moooooooooooonta vuotta, ja ihanasti tämä muuttuu ja "kasvaa" kirjoittajan myötä. Mutta kiitokset siis vielä, että jaksat kirjoitella 🙂 ja kivaa loppusyksyä tai alkutalvea, mikä tuo nyt lieneekään!

    1. Moikka Tuija ja ihan superkiva kuulla, että näistä mun jorinoista on ollut jotain hyötyäkin :') Pitäisi se vauvan hankinta-postauskin varmaan päivittää kun siinäkin oli jotain turhuuksia kun nyt 5kk jälkeenpäin miettii.. Tosi mukavaa, että teillä on jo reissukin varattu ja uskaltaudutte heti matkailemaan! Aivan ihanaa talvea teille myös ja tsemppiä loppuodotukseen <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.