Juttuja säästämisestä

Kuten jokunen saattoi snapistä huomata, kävimme avaamassa viime viikolla pikkuiselle oman tilin. Tästä se sitten alkaa, säästäminen siis. Olen jostain syystä ihan innoissani kun pääsee pistämään pikkuiselle säästöt poikimaan, omienkin säästöjen ja sijoitusten seuraaminen tuo ihan kivasti jännitystä elämään! Aikaisemmin olenkin jo täällä kirjoitellut, että aion (ainakin yrittää) opettaa pojan isompana järkevään rahankäyttöön. Ei liikaa viikkorahaa, muttei liian vähääkään.

Voin nimittäin kokemuksesta sanoa, että kun joku pikkulantti on niin älyttömän vääntämisen takana, sitä helposti sortuu tuhlailuun ”kun nyt kerrankin saa edes vähän rahaa” ja toisaalta myös liika raha saattaa opettaa siihen, että raha tulee helpolla. Muistan pienenä kun useat ystäväni saivat aika ajoin 10 markan setelin (:D) kioskirahaksi kun itse sain kaivettua parhaillaan ehkä markan-pari säästöpossusta, tuntui jotenkin niin epäreilulta. Niillä hiluilla sitten aina talsittiin kioskille ja ostettiin kaikki mitä rahalla saa. Joskus sain ostettua kioskilta muutamien irtokarkkien lisäksi myös semmoisen Ärrän salmiakki-vadelma-mehujään ja olin kyllä niin ylpeä huimista shoppailuista, taisi olla tuolloin suurin ostospotti ikinä 5-vuotiaalle, haha.

Kerran sitten autoin päivähoidossa jossain pihatöissä ja sain palkaksi 10 markan setelin, olo oli tuolloin kun miljonäärillä. Olin niiiin valtavan ylpeä, enkä varmaan ollut tuolloin ikinä pitänyt kädessä noin isoa seteliä. Sitä en muista mitä tuolla kympillä loppupeleissä tein, mutta eka oma tienesti kyllä jäi mieleen ikuisesti. Ja varsinkin se kuinka tuolloin mietin, että onpas tämä työnteko oikeasti hauskaa kun saa ihan rahaa palkaksi! Olihan tuo summa huimat pari euroa ja silti niin suuren työn ja tuskan takana. Pian tuon jälkeen ne kympin setelit sitten poistuivatkin..

Tuon hoitopaikan huiman urakan jälkeen keskityinkin sitten pari vuotta tienaamaan aikalailla pulloja keräämällä kun äiti ei suostunut antamaan 10 kruunua (eli euroa) heppalehteen 😀 Nykyään ahdistaa miettiä kuinka olen 6-7-vuotiaana tunkenut kättä roskiksiin tyhjien pullojen toivossa. Niissähän voisi olla vaikka mitä!! No mutta jokatapauksessa, mielestäni on siis tärkeä antaa pienellekin kokemuksia rahankäyttöön ja varsinkin sitten myöhemmin siihen säästämiseenkin!

Aloitimme naperolle samaan syssyyn myös säästösopimuksen, johon ohjaamme 50 euroa kuukaudessa sijoitustuotteeseen kasvamaan huomattavasti tiliä suurempaa korkoa. Koska tavoite on meillä säästää pitkäaikaisesti, eli lähinnä tähdätä sinne 17-18 vuoden päähän autokouluun ja oman asunnon hankintaan, valitsin sijoituskohteeksi yhdistelmärahaston, joka sijoittaa 75% osakemarkkinoille ja 25% korkoihin varsin hajautetusti eri kohteisiin.
Yhdistelmärahastothan ovat ”idiootinvarmoja” sijoituskohteita ihan aloittelijallekin kun salkunhoitaja tekee puolestasi ne varsinaiset sijoituspäätökset ja pyrkii parhaaseen mahdolliseen tuottoon, eikä itse asiakkaan tarvitse juuri markkinoita seurailla. Tietysti eri riskitasojakin löytyy ja mitä enemmän osakepainoa, sitä enemmän luonnollisesti riskiä! Tosin osakkeissa on juurikin se pitkän aikavälin tuottopotentiaali, joten tämmöiseen todella pitkäaikaiseen säästämiseen juuri suurempi osakepaino on suositeltava.
Tavoitteena onkin siis ohjata lapsilisä ainakin toistaiseksi omalta tililtäni vauvan omalle tilille, puolet tuonne sijoitustuotteeseen ja puolet sitten tilille normaalina talletuksena, tosin varmasti ohjaan itse tuonne rahastoon pikkuiselle myös lisämerkintöjä omalta tililtä. Pojan omalle tilille onkin sitten helppo ohjata kaikki lahjarahat, ainakin niin kauan kun toinen ei itse osaa toivoa mitä haluaisi niillä ostaa 😀

 

Ennenkö itse menin vuosia sitten pankkiin töihin oli minulla se käsitys, että vain varakkailla on mahdollisuus sijoittaa. Niin se ei kyllä mene! Jo ihan muutamalla kympillä kuussa pääsee oikein hyvin alkuun ja väittäisin, että jos on yhtään valmis miettimään menojaan, on lähes jokaisella mahdollisuus säästää edes pieni summa kuussa. Vaikka tällä hetkellä tuloni ovatkin äitiyslomalla normaalia pienemmät, ovat kyllä menotkin! Töissä käytin ulkona lounastamiseen noin 200 euroa kuussa, itselleni kun lounastaminen läheisten työtovereiden kanssa oli juurikin semmoista pientä paussia toimiston vilinästä. Nyt kun kokkailen kotona noita munakkaitani, säästyy sekin summa lounasruokailusta joka kuu. Lisäksi tulee harvemmin (tai ei ikinä) haettua kaupasta välipaloja sun muita ja säästääpä tietysti myös kuukausittaisessa bussilipussakin kun pääasiassa liikkuu vauvan kanssa julkisilla maksutta.

Itse olen saanut vuosien säännöllisellä säästämisellä ihan kivan säästöpotin kasaan ja voin kertoa, että nälkä kasvaa syödessä. Mitä enemmän säästää, sitä vähemmän ainakin itseäni tekee mieli säästöjä käyttää. Omalla kohdallani ehkä parhain juttu on se kun itse tietää, että rahallisesti olisi mahdollista toteuttaa niitä rahalla saatavia unelmia, mikäli haluaisi. Ja nyt ei tosin siis valitettavasti puhuta mistään luksusautoista tai miljoonalukaaleista, vaan lähinnä nyt unelmien lomamatkasta, käsilaukusta, olla muutama kuukausi poissa töistä.. mitä näitä unelmia nyt kullakin on. Alkuun säästin rahastojen lisäksi myös omaan asuntoon ASP-tilille, sittemmin oman asunnon hankinnan jälkeen aikalailla pelkästään rahastoihin. Vaikken enää pariin vuoteen olekaan tehnyt töitä näiden juttujen parissa, on niistä oppinut itsekin loppuelämäksi ihan hyviä perusasioita!

 

Itse olen oman pankkini lisäksi sijoittanut myös Nordnetissä, joka on sijoittamisen onlinepalvelu. Nordnetissä on esimerkiksi
superhyvä verkkopohjainen sijoitusneuvonta, joka auttaa alkuun ja ohjaa
valitsemaan omaan riskinsietokykyyn sopivan säästö- tai sijoituskohteen.
Tilin avaaminen tuonne verkkopankkitunnusten avulla ei maksa mitään tai velvoita mitään, eikä sijoitussuunnitelman laatimisessa ehdottomasti ainakaan häviä mitään! Nordnetissä olen säästänyt pieniä summia osakkeisiin ja sitten myös yhteen Nordnetin indeksirahastoon, jota sijoitusneuvonta joskus tuolla
suositteli. Itselleni on nimittäin yksi tärkeimmistä jutuista säästämisessä ehdottomasti pitkän aikavälin tuotto rahoilleni, jonka vuoksi en juurikaan säästä omista rahoistani tilille, koska tuotto on tilisäästämisessä käytännössä täysi nolla.

Olen keskittänyt säästöjä muualle myös siksi, että kun ne ovat toisessa rahoituslaitoksessa, ne helpommin unohtaa eikä niiden käyttämiseen muutenkaan tule samalla tavalla himoja vaan ne parhaimmassa tapauksessa jopa ”unohtaa”. Alkuvuosi on ollut osakemarkkinoilla tosi ailahteleva, mutta lähikuukausina ovat kurssit lähteneet taas enemmän nousuun ja siihen saumaan olikin hyvä säästää myös tuolloin ”huonompana aikana” kun oli rahastojen alennusmyynti 😉 Jos omaan pankkiin paikanpäälle tallustelu ei kiinnosta, niin suosittelen kokeilemaan esimerkiksi Nordnetiä jos säästäminen noin yleisesti kiinnostaa.

 

Yksi ristiäislahjoista olikin muuten tuo säästöpossu ja oikein vielä kunnon surffihengessä. Kyllä tuonne kelpaa hiluja laittaa jemmaan 😉
Postaus sisältää kaupallisia linkkejä.

10 vastausta artikkeliin “Juttuja säästämisestä”

 1. Loistavia vinkkejä! Toivottavasti lukijat ottavat korvan taakse 🙂 Mulla on ihan samat suunnitelmat, kunhan nyt baby ensin syntyisi edes. Pitikö vauvalla muuten olla nimi ja passi tiliä avatessa vai riittikö henkilötunnus? Vakuutusten ottamiseen riittää pelkkä henkilötunnuskin. Mistähän lahjanostaja on löytänyt tuon säästöpossun? Se on tosi hieno.

  Shekerim

  1. Milloin babysi syntyy? 🙂 Riitti kela-kortti eli passia ei tarvitse, mutta pitää ilmeisesti odottaa siihen asti että nimi on rekisteröity. Noita säästöpossuja saa ehkä kultasepänliikkeistä tai veikkaisin näin, saatiin noita säästölippaita nimittäin kolme 😀 Varmaan googlettamallakin selviää, mutta ilmeinen perinteinen ristiäislahja vissiinkin.

 2. Säästäminen kannattaa! Mullakin on eläkesäästötili ja ASP-tili pankkitilin lisäksi. Mulla on myös muutama sijoitusrahasto-osuus, jotka tosin ovat ihan pieniä summia.

 3. Oon samaa mieltä tuosta että sijoittaminen ja säästäminen on mahdollista muillekin kuin rikkaille ja kaikkien kannattaa miettiä noita asioita. Vaikka se kuukausittain säästettävä summa olisi kuinka pieni niin kyllä siitä lopulta kertyy kun pitkäjänteisesti säästää. Helposti tuntuu että ei ole yhtään ylimääräistä säästettäväksi mutta ihan varmasti on jotain.

  Samaan aikaa täytyy sanoa että en malta odottaa että tuo lapsilisien maksu hyvätuloisille lopetetaan 😀 Harmi kun lapsiperheille menevät tulosiirrot on sellainen "pyhä lehmä" täällä ettei niiden karsimisesta saisi puhua vaikka eivät mene selvästikään oikeaan tarpeeseen vaan säästötilille ja sijoitettavaksi. Ei tietenkään voi ketään syyttää ilmaisen rahan vastaanottamisesta eli en yritä sinua syyllistää mutta oot varmaan yleisesti samaa mieltä että suurimmalta osalta lapsiperheistä sais lopettaa lapsilisät?

  1. Lapsilisästä olen kanssasi täysin eri mieltä! Vaikka monista muista tuista saisikin mielestäni leikata, niin ei kyllä siitä! Lapsilisä takaa sen, että jokaisella vanhemmalla tulotasosta riippumatta on ainakin jonkinlainen mahdollisuus pitää lapsensa kylläisenä ja ehjissä vaatteissa, eikä siitä saisi lapsen kustannuksella karsia. Tulotaso kun ei kerro sitä mihin ne rahat käytetään. Mielestäni on täysin mahdoton määrittää se, kenelle lapsilisä on "ylimääräinen", eihän se minullekaan ole ylimääräinen, mutta karsin omista menoistani jotta saisin pienelle säästöön. Jos vaikka ostelisin vaatteita joka kuu yhtä paljon kun moni muu tuttavani, ei säästäminen tosiaan olisi mahdollista. En kyllä toisaalta edes pidä itseäni erityisen hyvätuloisena vaan ihan keskivertona, joten olisi jotenkin absurdia että se, saako lapsilisän sijoitettavaksi, määrittelisi saanko kyseisen etuuden vai en.

   Yhtälailla moni tuilla elävä huonotuloinen voi käyttää tuon saman summan kuussa vaikka nyt sitten röökiin jo valmiiksi pienistä tuloista, eikös se ole silloin samalla tavalla lapsen tuloista pois? Täytyy myös muistaa ketkä suurimman osan veroistakin Suomeen maksaa. Toisaalta olen nähnyt useita tapauksia työnikin puolesta, ettei ne hyvät tulotkaan missään tapauksessa takaa sitä että olisi varaa elättää lapsi. Menot ja velkahelvetti voi olla vaikka kuinka suuria ja vaikka tienaisikin kuinka hyvin, ei käteen jää välttämättä mitään. On tietty vanhemmastakin kiinni miten niitä lapsilisiä itse lapseen käyttää, eihän se nyt ole tulotasosta kiinni? Itse kasvoin ihan hyvätuloisessa perheessä, muttei omia lapsilisiäni todellakaan laitettu ylimääräisenä säästöön vaan käytettiin ruokaan ja asumiskuluihin. Itse kyllä väitän, että säästäisin lapselleni vaikka tienaisin huomattavasti vähemmän, se nyt ei mielestäni ole tosiaan niistä tuloista kiinni vaan siitä kuinka hallinnoi omaa rahankäyttöään. Sanoithan itsekin kommentissasi, että jokaisella varmasti mahdollisuus pihistää jostain ja säästää. Samat menot ovat lapsessa itsessään lähes kaikilla, itselleni lapsilisä ei missään nimessä ole "ylimääräinen" vaan sitten säästän sen summan kuussa vähemmän itselleni tai pihistän muista jutuista.

   Tosin semmoinen systeemi voisi olla loistava, että lapsilisää maksettaisiin esimerkiksi vain kahdesta ensimmäisestä lapsesta ja pitäisi olla tavallaan varaa elättää lapsensa jos lisää aikoo hankkia. Voisi säästää enemmän yhteiskunnan varoista kun lapsilisän maksaminen "rikkaille" 😀 Se nyt on suurempi kuluerä maksaa jo tuilla eläville lisää tukia kun lapsia hankitaan suurinpiirtein siksi, että sitä rahaa saisi enemmän. Voisi tosin olla että tämän jälkeen tyssäisi Suomen väestönkasvu lopullisesti 😀

   Ja tosiaan kiitos kommentista, ihan hauska kyllä kuulla eri mielipiteitä. Eihän näistä koskaan ole kaikki samaa mieltä 🙂

 4. Kiva postaus! Meilläkin on tarkoitus avata vauvalle tili. Niin kauan kuin oon kotona, meillä tuskin on varaa sinne rahaa kuukausitasolla laittaa, mutta ollaan ajateltu, että sukulaiset ja kaverit voi halutessaan muistaa vauvaa ja laittaa synttärirahat sinne. Sit kun mäkin pääsen taas töihin, jää varmaan lapsilisä "ylimääräiseksi" ja sen voi kuukausittain sitten siirtää sinne. 🙂 Nyt pihistellään siihen asti! 😛

  1. Ehdottomasti semmoiseenkin on hyvä juuri, eihän sinne nyt tarvitse heti säästää.. Onhan tässä aikaa 😀 Tai sitten alkuun jotain hiluja mitä löytyy, niitä on sitten hauska beben kanssa kuskata yhdessä tallettamaan säästöpossusta! 😉

 5. Muistathan, että lapsilisät on "äidin" rahaa, joten kovin paljoa enempää et voi verottomana lapsesi tilille siirtää ilman että 3999€/3v täyttyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.