Viikonlopun aamuturinat ja tuttipullo-problem

Huomenta! Luulisi, ettei äitiyslomalaiselle ole väliä onko arki vai viikonloppu, mutta itselleni sillä ainakin on. Ja tämän viikon jälkeen voikin sanoa, että onneksi on viikonloppu! Onhan se aina tietysti eri asia onko kotona beben kanssa kaksin vai koko perheen kanssa kotosalla. Toisaalta eivät omat päiväni viikonloppuina ole niin kovin erilaisia arkeen verrattuna, käytän viikonloppuisin kylläkin koirat aamuisin ulkona ja yleisesti syödään herkkuja, mutta noin muuten.. Onhan niissä kuitenkin aina ihan erilainen tunnelma 😉
Mies jaksaa muuten aina tasaisin väliajoin kysellä, että joko alkaa käydä aika pitkäksi kotona. Vastaus on aina se sama, ”ei!”. Meillä on useimmiten päinvastainen ongelma, ettei oikeastaan riitä aika ihan kaikkeen mitä haluaisi tehdä tai keitä tuttuja haluaisi nähdä, mutta toisaalta sekin on mielestäni ehdottomasti järjestelykysymys. Meillä kun on tietyt asiat (kuten nyt vaikkapa lenkkeily ja itselleni tämä blogi), joihin nyt vaan on järjestettävä aikaa, muutenhan sitä ehtisi ihan varmasti päivät pitkät maata nenä kiinni Netflixissä, koska kyllä  siihen vauvan hoidon väliin saa helposti niitä omia pieniä hetkiäkin järjestettyä, vaikka oletkin aina tietysti tavallaan töissä ”päivystysvuorossa”. Tietysti päivissäkin on ihan huomattavasti eroa. Välillä kun on niin tohinaa, ettei meinaa edes perusjuttuja saada hoidetuksi.
Aikalailla itsestään siis kiinni mihin sen ajan haluaa käyttää, meilläkin olisi kyllä varmasti aikapäivät sitten käynyt aika pitkäksi jossei olisi aktiivisesti keksinyt tekemistä. Itsekin saisin näin aamuisin hyvinkin siivottua koko asunnon vauvan vielä vetäessä sikeitä, mutta oma valinta onkin puuhastella  tämä tunti blogin parissa kun on päivän ainoa ”oma hetki” eikä tarvitse hosua eestaas kodinhoidon (tai vauvanhoidon) parissa. Aikomus on ollut myös ottaa selvää erilaisista lähiseudun kerhoista ja muista vauva-aktiviteeteista. Nyt syksyllä olisikin hyvä sauma aktivoitua niidenkin parissa, varsinkin kun pienikin alkaa jo pikkuhiljaa ottaa enemmän kontaktia ulkomaailmaan ja muutenkin syksyn pimetessä hyväksi itselleenkin aktivoitua enemmän tuon sosiaalisen elämän kanssa, ettei aivan eristäydy tänne kotiin sitten alkutalven harmaudessa! 😀 Varsinkin nyt kun kaikki ystävätkin palailevat kesälomilta takaisin töihin.
Kyselisinkin, että millaisissa ”vauva-aktiviteeteissa” olette käyneet pienokaisenne kanssa ja oletteko tykänneet? Missä iässä oletta aloittaneet kerhot?

Testailin tässä aamutuimaan myös uuden läppärini Photo boothia ja en voi uskoa, että tämä on huonompi kun 5v vanhan Macbookin, en tajua 😀 Ihan järkkyhuono laatu!
Ollaan oltu nyt pari viikkoa ”pinteessä” kun poika on yhtäkkiä alkanut hylkimään tuttipulloa. Ei muutenkaan olla kovin usein pulloteltu, aikalailla maksimissaan pari kertaa viikkoon riippuen onko itselläni ollut jotain tunnin-parin menoja. Reissun ynnä muun vuoksi siihenkin tosin tuli tauko ja nyt parin viikon tuttipullottomuuden jälkeen poika ei enää suostu syömään pullosta vaan ennemminkin vain pelleilee sen kanssa. 
Tuttiahan tämä ei myöskään ole koskaan kunnolla huolinut, alussa jonkin verran, mutta siitä ei loppupeleissä kuitenkaan tullut mitään. Eilenkin kokeilin syöttämistä harjoituksen vuoksi kolmella eri pullolla, mutta ei vain suostu! En ymmärrä kehittyykö vauvan suu tässä 2-3kk välissä jotenkin nopeaan tahtiin, jonka jälkeen pullo tuntuu erilaiselta vai missä vika? Täytyy vissiin taas vain aktiivisesti yrittää tarjota pulloa, jos pieni nyt taas sen huolisi. Kuitenkin ihan jatkoa ajatellen on tärkeä juttu, että pullottelu edes hätätilanteessa onnistuisi.
Teillä keillä baby on hylkinyt tuttia tai tuttipulloa, onko joku tietty merkki tai malli, jonka vauva onkin huolinut? Tai muita toimivia vinkkejä asian suhteen?
Meillä on tuteista ollut testissä MAM start-tutit ja Ainun ensitutti, mutta kumpikin on aina sitten lupsahtanut heti suusta pois.

23 vastausta artikkeliin “Viikonlopun aamuturinat ja tuttipullo-problem”

 1. Itse kävin seurakunnan (ei ollut tosin millään lailla uskonnollinen) järjestämässä esikoisten vanhemmille tarkoitetussa kerhossa, aloitimme muistaakseni kun Luukas oli 3kk. Tuosta kerhosta tykkäsin todella sillä lasten piti olla alle 18kk ja tosiaan kun kaikki oltiin ensimmäistä kertaa äitejä niin vertaistuki oli erillaista kun keskustellessa esim neljän lapsen äidin kanssa. Vaikkakin tällä toisella kierroksella huomaan ihmetteleväni ihan samoja juttuja kun pojankin kanssa 🙂
  Sitten käytiin ihan MLL:n järjestämässä perhekahvilassa jossa sitten olikin kaiken ikäisiä lapsia ja eri kokoisia perheitä. Pitäisi itsenikin nyt taas syksyllä aktivoitua näiden suhteen koska ovat todella kivoja paikkoja ja nostan hattua että vapaaehtoistoiminnalla tällaisia järjestetään. Luukas tosiaan täyttää jo kolme niin hän kaipaakin jo seuraa erilailla mutta kyllä tuo yksi vuotiaskin nauttii kun ympärillä tapahtuu!

  1. Noista seurakunnan olen kuullutkin ja pitää tosissaan ottaa niistä selvää, voi hyvällä omallatunnolla vielä mennä kun kirkollisveroakin vielä makselee ;D Ehdottomasti kyllä aivan mieletön juttu, että noita järjestetään ja kun valtaosa vielä ilmaisia. Tosissaan hatun noston paikka 🙂 Kiitos kovasti vinkeistä!

 2. Meidän typy joi vain MAM koliikkipullosta, sen mitä nyt pullosta joi. Kovin montaa ei kyllä kokeiltu, MAM oli ensimmäisten joukossa. Tuttiakaan ei huolinut ennen kuin puolivuotiaana, jolloin alkoi tehdä hampaita. Siitä lähtien on tutti ollut tärkeä. Luonnonkumisia tutteja ollaan käytetty. Niistä silikonisista ei tykkää.

  1. Tuo sama anti-colic meillä myös ollut ja on ennen aina kelvannut, ihan hyvä pullo noin muuten kyllä! Mun täytyy vielä tuommoinen toinen luonnonkuminen hommata, toinenkin täällä suositteli 🙂

 3. Meillä lapsi sairasti heti syntymästä astmaa ja olimme paljon sairaalassa ensimmäisen vuoden. Imetin, enkä ollut käyttänyt tuttipulloa. N. 4kk kohdalla sairaalavierailu venyi kahteen viikkoon ja hoitajat rupesivat sanomaan minulle, että pitäisi lähteä välillä kotiin. Sanoin etten halua, enkä edes voi imetyksen takia. Eivät siis tarkoittaneet yöksi tai pitkäksi aikaa vaan käymään vain. Sanoivat että saavat kyllä lapsen syömään pullosta ja lupauduin lähtemään jos näen että onnistuu. Hoitaja yritti mutta ei toiminut. Kertoi että jos olisin ollut pois, olisi todennäköisesti onnistunut mutta nyt tunsi äidinmaidon tuoksun minusta, eikä suostunut. Kertoi että taktiikka on se että tuttia käännetään hiukan kohti kitalakea jotta vauva tajuaa alkaa imemään ja äidinmaidon tuoksu on yksi mikä häiritsee, joten kannattaa miehen antaa testata toisessa huoneessa ensin. Toivottavasti sait selvää sepustuksesta.

  1. Kiitos tosi paljon, täytyy tuota tekniikkaa yrittää. Mies on siis yrittänyt silläaikaa kun olen ollut ulkona, eikä siltikään huolinut. Eikä nyt myöskään kun itse olen yrittänyt. Äidinmaitoa siis yritetty antaa, en sitten tiedä onnistuisiko korvikkeella paremmin kun ei tuota äm:n tuoksua olisi ? :/

  2. Luulen että tuoksu on ennemmin sekoitus sinua ja sitä maitoa. Eli antaisin mieluiten kuitenkin sitä omaa. Kannattaa ottaa poika lähelle sydäntä ja kokeilla kääntää tuttia kohti kitalakea. Iskäkin voi ottaa paidan veke hetkeksi. Vauvalla noi jutut on suurelta osin tunteellisia myös. Eli kaipaa läheisyyttä samalla. Pullolla syöttäessä helposti on kauempana vaikka onkin sylissä. Pää rintakehää vasten oli sitte paita tai ilman, eli kuten imettäessä.

  1. Tuommoinen täytyy vielä ostaa! Kokeilin eilen myös Medelan semmoisella jolla pitäisi olla samantyyppinen funktio, muttei huolinut. Tosin oli jo siinä vaiheessa vähän hermostuntu, joten täytyy vielä kokeilla uudestaan. Tuo Aventinkin vaikuttaa hyvältä, kiitos kovasti vinkistä! 🙂

 4. Oletko kokeillut pelkkiä silikonisia tutteja? Voisit vielä kokeilla luonnonkumista esim. ainu mam 0-6kk mallia. Meidän kolmas vauva lopulta huoli sellaisen. Ja se malli joka on molemmilta puolilta symmetrinen.Pulloissa meilläkin käytiin vaikka mitä läpi ja lopulta ainun peruspullot kelpasivat, kun sieltä ei tarvitse niin kovasti imeä, että maitoa tulee. Toivottavasti siellä alkaa taas edes se tuttipullo kelvata.

  1. Olen muuten joo myös semmoista Natursuttenia kokeillut, ei sitäkään huoli :/ Täytyy seuraavaksi ostaa tuo Ainun luonnonkuminen vielä kokeiluun, kiitos kovasti vinkistä!! 🙂 Meillä myös Ainun anti-colic oli "varma" pullo, muttei sekään enää kelpaa.

 5. Itsellä ei ole lapsia, mutta aikoinaan opetin pikkuveljen tutille (iso ikäero, olin 18v pikkuveljen ollessa vauva). Makoilimme sängyssä nenät vastakkain vauvan kanssa ja tarjosin tuttia, mutta vauva ei osannut sitä imeä. Tutti pullahti joka kerta pois. Otti kuitenkin tutin aina mielellään suuhun, joten jatkoin tarjoamista ja yli tunnin jälkeen vauva hoksasi miten imeä tuttia! 🙂 Ja syy miksi tutille "piti" opettaa oli vauvan kova imemistarve. Näin ei tarvinut ylisyöttää vain sen takia, että sai imemistarpeen tyydytettyä. Ikää oli n. 2 kk ja myöhemmin tutista vieroittautuminen onnistui hyvin. Tarvittiin vain kärsivällisyyttä ja toistoja, toki myös näki vauvasta että halusi tuttia imeä, imutekniikka oli vain hukassa.

  1. Justiinsa tuohon "huvilussutteluun" olisi ihan hyvä se tutti jatkossa opetella, välillä kun jäädään ihan tolkuttoman pitkiksi ajoiksi rinnalle lussuttelemaan ja aivan varppina ei kyllä enää nälkä voi olla! 😀 Mäkin olen tuolla tavalla tuikannut sitä tuttia vaan uudelleen ja uudelleen suuhun, selvästi kuitenkin hamuaa sitä takaisin siinä vaiheessa kun tutti tipahtaa ulos. Täytyy kuitenkin myös jatkaa noin sinnikkäästi, ehkä sitten jossain vaiheessa onnistuu! 😀

 6. Meillä ei suostunut syömään kuin juuri noista luonnonkumi tuteista mistä moni onkin jo laittanut.

 7. Meillä ei tyttö huolinut ollenkaan pulloa tai tuttia. Olihan se aikamoista, mutta aika menee niin nopeasti. Itse olin siis kiinni vauvassa ensimmäiset 6kk ja sen jälkeenkin, kun kiinteät maistuivat tosi huonosti. Nyt tyttö on jo 1v 1kk ja on jo vähän ikävä noita imetyssessioita <3

  1. Hihih. Se vaan pelottaa, että jos joutuisikin menemään takaisin töihin jo siinä 9kk iässä jos isä jää kotiin, niin mitäs sitten jossei pullokaan kelpaa.. Tai yleisesti jos tulee joku että siitä pullosta nyt on muusta syystä juotava. Onneksi teillä meni kuitenkin sutjakkaasti vaikkei huolinutkaan pulloa 🙂

 8. Avoimen päiväkodin esikkokerhossa aloitin esikoisen kanssa kolmen kuukauden iässä. Se oli ihan huippu vertaistuki nähdä muita samassa elämäntilanteessa olevia, ja nämä samat kaverit on lapsillakin pysynyt kun lähellä asuvat. Suosittelen ehdottomasti syksylle jotain kerhoa, jos ei oo oma juttu niin ei niissä tarvii käydä, mutta niistä oppii esimerkiksi paljon kivoja laululeikkejäkin vauvan kanssa. 🙂

 9. Meillä tyttö ei koskaan syönyt tuttia tai juonut tuttipullosta. Ei ole ollut ongelma. Aluks tietty itteä vähän ahdisti ajatus, ettei voi olla pois lapsen luota kuin muutaman tunnin kerrallaan, mutta sen puolen vuoden jälkeen huomasin, että enpä ollut kyllä kaivannutkaan enempää omaa aikaa. Meillä tyttö alkoi juomaan nokkamukista aika pian 6kk jälkeen, joten ei tullut ongelmaa juomisen suhteen myöhemminkään. Nyt kun meillä neiti on karvan vajaa 2v, niin oon erittäin onnellinen, että tutti eikä tuttipullo koskaan kelvannut, en nimittäin yhtään jaksais mitään vieroittamisrumbaa. Oon siis erotin tyytyväinen tähän meidän tilanteeseen. Jos silloin, kun lapsi oli alle puolivuotias, olisi ollut pakko olla hänestä useampi tunti erossa, niin isi olisi koittanut hörppyyttää pumpattua maitoa snapsilasista tai syöttänyt lääkeruiskulla. ei siihen ruokailuun aina pulloa tartte 😉

  1. Olet aivan oikeassa, että taitaa päästä loppupeleissä helpommalla kun ei totuta pulloihin ja tuttoihin, vaikka nyt alkupäässä joutuisikin "kärsimään" 🙂 Aikahan menee kuitenkin nopeasti ja tuo 6 kuukauttakin kopsahtaa kohdalle varmasti jo aiemmin kun olisi kuvitellut! Lääkeruisku täytyy meidän vielä ostaa jemmaan jossei pullottelusta tule mitään, meidän bebe kun saattaa saada itkuraivarin tunnin erossaolon jälkeen kun tulee ikävä rintaa eikä sitten muuten saa rauhoittumaan. Siksi pistää vähän ahdistamaan että pääsenkö enää edes tunniksi lenkeille yksin 😀 Kiitos kommentistasi ja ihanaa syksyn alkua!

 10. Kun vauva on vähän isompi (6kk-> )niin tuttipullolle on myös vaihtoehtoja. Snapsilasista/ mukista hörpyttäminen, nokkamuki, pillipullo jne. 😉

  1. Niinpä, onneksi! Hörppyytetty ollaan itseasiassa joskus synnytyssairaalassa ja sillä keinolla saatiin jo silloin vähän lisämaitoa annettua 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.