Herkkuvinkki kotimaisista yrteistä, kotitekoinen pesto!

 Postaus toteutettu yhteistyössä Puhtaasti kotimaisen ja Kauppapuutarhaliiton kanssa
Kuten jo kesällä kirjoittelin, on meillä kuluvan vuoden aikana vähennetty lihansyöntiä merkittävästi. Itselläni saattaa nykyään mennä viikkotolkulla ilman punaista lihaa ja sen korvikkeena käytämme nykyään usein esimerkiksi tummaa soijarouhetta. Tämän myötä myös kasvisten osuus on ehdottomasti lisääntynyt, samoin myös kivojen yrttien joilla saa reippaasti makua ruokaan! On muuten ihan höpöhöpöjuttu, ettei kasvisruoka muka voisi maistua jollekin 🙂 No mutta kalaa tulee kuitenkin syötyä melko reippaasti soijan ohella ja tietty välillä sitä lihaakin, itse en ainakaan toistaiseksi aio punaisesta lihasta luopua kokonaan.

Pyrin syömään tuoreita kasviksia päivittäin, mutta pakko myöntää että voisi niitä kyllä enemmänkin syödä. Eli sen puoli kiloa päivässä. Pääasiassa tulee syötyä perinteisiä tomaattia, kurkkua, porkkanaa, paprikaa.. Varsinkin kesäkaudella pyrin suosimaan kasviksissa kotimaista, ympäri vuoden kun ei kaikista välttämättä ole edes mahdollista sitä kotimaista saada. Yrttien osalta on kuitenkin kasvihuoneviljelyn ansiosta mahdollista saada kotimaista ympäri vuoden. Mikäs oikeasti parempaa kun ostaa puhdasta kotimaista ruokaa ja samalla tukea Suomen taloutta panostamalla juuri oman maan tuotoksiin.

Päätin syyskuisen viikon kunniaksi jakaa ehkä lempparijuttuni ikinä, nimittäin kotitekoisen peston ohjeen! Ja vieläpä superhelpon semmoisen. Tällä yrttiherkuilla saa siis ehdottomasti makua moneen ruokaan ja lisäksi vielä kovin helposti. Itsehän luulin vielä pari vuotta taaksepäin, että peston valmistus on jotenkin vaikeaa.. Aikamoinen harhaluulo kyllä! Tuoreesta basilikasta valmistettu pesto on lisäksi ehdottomasti miljooona kertaa parempaa kuin säilykepesto.


Kotitekoiseen pestoon tarvitset:
Basilikaa 1-2 ruukkua (riippuen peston koosta, itse tein nyt isomman kahden ruukun satsin)
Pinjansiemeniä, n. 100g (pienempään pestoon n. 50g riittää)
Parmesanjuustoraastetta
1-2 valkosipulin kynttä
Oliiviöljyä (ja paljon!!)
Suolaa
Mustapippuria 

Näin pesto valmistuu:

1. Nypi basilikasta lehdet kulhoon. Lisää sekaan pussillinen pinjansiemeniä ja parmesanjuustoraaste. Pilko mukaan myös pari valkosipulin kynttä antamaan  makua. Itse käytin tähän isompaan satsiin tosiaan kaksi ruukkua basilikaa, kokonaisen pussillisen (100g) pinjansiemeniä ja vajaan pussillisen (70g) parmesanjuustoa. Lisää sekaan todella reippaasti oliiviöljyä ja möyhennä koko satsi sauvasekoittimella. Toki ainekset voi heittää myös blenderiin. Itse lisäilen oliiviöljyä kesken möyhennyksen, se toimii tavallaan polttoaineena tuossa lehtien ja muiden möyhentämisessä.

2. Oikeastaan tämä on varsin yksinkertaista, koska pesto on nyt maustamista vaille valmista 😀 Jos koostumus on vielä tässä vaiheessa liian kuiva, kannattaa lisäillä oliiviöljyä. Lisää sekaan reippaasti suolaa ja halutessaan myös mustapippuria. Laita hetkeksi jääkaappiin maustumaan, koska pesto on nyt valmis!

Itse tein tällä kertaa pestosta pastan. Olen hulluna tuorepastaan, eikä semmoista ollut tullut pitkään aikaan ostettua, joten lähti ostoskoriin. Kylkeen loimutettua lohta ja pilkottuja kotimaisia kirsikkatomaatteja. Päälle tietysti reippaasti pestoa ja parmesan-lastuja!

Aivan superhyvää! Ja lisäksi myös helppoa ja nopeaa. Pestoa jäi tästä isosta satsista myös yli seuraavalle päivälle, jolloin vuorossa ciabatta pestolla ja mozzarellalla 🙂

Pestoahan voi perinteisen basilikan lisäksi valmistaa myös muista yrteistä ja toinen lempparini onkin rucola. Hieman vaihtelua nimittäin sille perinteiselle. Noin muutenhan pesto soveltuu ihan tosi monen lisukkeeksi, pastan kastikkeeksi joko semmoisenaan tai tuon lohen lisäksi vaikka paistettujen kanasuikaleiden tai kasvisten kanssa, uunilohen kastikkeeksi, leivälle levitteeksi (nam!!!), pizzaan (yksi vakkaritäytteistäni nimittäin pizzaan), uunitomaattien tai muiden uunikasvisten päälle, kastikkeeksi kanalle… Melkeinpä siis mihin vaan!

Kotitekoinen pesto on kyllä niiiiiin hyvää! Suosittelen lämpimästi testaamaan.
Ps. Viikonlopun naposteluvinkki on kotitekoinen pesto ruisnappien levitteenä, todella koukuttavaa nimittäin.

2 vastausta artikkeliin “Herkkuvinkki kotimaisista yrteistä, kotitekoinen pesto!”

  1. Ooh nam kuullostaapa tosi herkulliselta! Sopisikohan tuohon pastan joukkoon vielä fetajuusto.. 😉 Nam! Menee kyllä kokeiluun!

    Ihanaa syksyä sulle <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.