Mistä rahaa reissaamiseen?

Terkkuja taas Portugalista! Loma on lähtenyt täällä kivasti käyntiin, aurinkoa ja lämpöä piisaa. Meidän majoitus on superkiva, vuokrattiin siis tämmöinen vastaremontoitu asunto, jossa on kaksi terassia ja superpaljon tilaa. Tänään ajateltiinkin viettäää keskenämme grillibileitä kun pari päivää on tullut syötyä illallista ravintoloissa.
Karu totuus vauvan kanssa ”lomailussa” on, että ne entiset auringonottopäivät ovat tosissaan muisto vain! Päivät menevät aikalailla siis babyn kanssa hengaillessa ja terdelle ehtii istuskelemaan hetkeksi siinä vaiheessa kun poika päättää nukahtaa päikkäreille 15-20minuutiksi. Osaapa arvostaa niitäkin pieniä hetkiä 🙂 Nyt meillä on (taas vaihteeksi siis) ilmassa niitä hulinoita, joka siis tarkoittaa että bebe on ollut viime päivät superkiukkuinen ja yötkin ovat menneet pitkälti levottomasti pyöriessä. Illat ovat myös yhtä kiukkua, joka on tuonut illallistamiseen myös pieniä haasteita. No mutta kyllä nämä hulinapäivät täällä kuitenkin ehdottomasti voittavat syyskuiset harmaan koleat päivät Suomessa. Ylihuomenna tuleekin meillä muuten 4kk täyteen!

 

 

Oma aamujuttuni on ollut täällä lenkki rantsussa. Kyllä muuten kelpaa! Mitään sen erityisempiä suunnitelmia ei ole lomalle tehty, pääasiassa mennään meiningillä surffaus, chillaus, ruoka. Ja tietysti vauva! Eihän sitä kai oikeastaan muuta tarvitse. Itse en tykkää suunnitella lomaa tarkkaan, jotenkin semmoinen tarkan lukujärjestyksen laatiminen lomalle on ahdistavaa. Tietty sitä nyt haluaa tehdä muutakin kun vaan olla, mutta menee sen mukaan mikä tuntuu milloinkin hyvältä, ei se nyt ole niin kamalaa päättää seuraavan päivän menoja edellisenä iltana. Täällä Penichessä ja  Balealissa nyt ei itsessään aivan kamalasti ole nähtävää, tai siis kylät ja rannat on koluttu hetkessä läpi, mutta autolla pääsee kätsysti täältä muuallekin.Portugalin ehdoton plussa on edullinen hintataso! Täällä syö ja juo ravintoloissa ihan superedullisesti ja kokkaamalla omat ruokansa, eläisi täällä kyllä todellisella budjettimeiningillä. Ja vielä ihan kivasti ottaen huomioon, että täällä saa kalaa ja muuta meriruokaa aivan pikkuhinnalla. Jos jakaisi kahden makkarin majoituksen täällä kavereiden kanssa, saisi koko parin viikon loman lentoineen, majoituksineen, vuokra-autoineen ja vielä ruokineen reippaasti alle tonnilla tai vieläkin edullisemmin riippuen siitä kuinka tasokkaassa huoneistossa haluaa asustella. Se ei mielestäni ole kyllä kovinkaan paljoa kun miettii kuinka paljon ruokaan saa Suomessa pahimmillaan kulumaan parissa viikossa.

Viimeksi maksoin 2014 Portugalin reissusta jotain 500 euron pintaan. Välillä ihmettelen sitä kuinka monet hämmästelevät sitä kuinka ”on varaa matkustella”. Tietty sekin nyt on paljon rahaa, mutta jos nyt kuvitteellisesti tekisi esimerkiksi kolme 500 euron matkaa vuodessa (ja kolme reissuahan on jo paljon!!), tarkoittaisi se reilun 100euron säästämistä kuukaudessa. Ei kyllä ihan kamalasti! Kun asiaa ajattelee noin päin, voisi pohtia että mihin kaikkeen sen 100 euroa kuussa helposti upottaa kuukaudessa? Usein kun niitä pieniä rahareikiä ei oikein huomaa edes, esimerkiksi 25 euroa ripsiväriin, 20 euroa uusiin kotihousuihin, uusi kiva luomiväri 15 euroa, rannekoru 15 euroa, uusi hajuvesi 50 euroa, dinneri ulkona 40 euroa, baari-ilta 100 euroa ja kuukauden take-away-kahvit 40e. Väittäisin, että jos edes jollain tapaa järjestää menojaan, on jokaisella (ainakin työssäkäyvällä) mahdollisuus säästää 100 euroa kuussa.

Yllättävän paljon saa rahaa nimittäin kulumaan esimerkiksi tuommoisiin pikkushoppailuihin ja muuhun sosiaaliseen elämään, jota ennen tuli itsekin paljon harrastettua. En nyt tarkoita että elämä nyt olisi täysin epäsosiaalista, mutta ainakin oman kokemukseni myötä on tullut huomattua, että rahaa säästyy huomattavasti enemmän kun on vältellyt turhia heräteostoksia, siis tiedättekö niitä kun kiertelee kaupoissa ja tarttuu mukaan joku parinkympin massavaate, jota todellisuudessa tulee käytettyä se 1-2 kertaa. Eikä nyt kaikesta tarvitse missään nimessä luopua, mutta kun tiedostaa edes pari ylimääräistä kuluerää, voi säästö olla suuri! Nuo mainitsemani ”pikkumenot” tekevät kuitenkin yhteensä yli 300 euroa. Jo puolittamalla ne tekee vuositasolla selvää säästöä.

Harvemmin sitä rahanmeoa juuri niihin pieniin asioihin tiedostaa kun taas yksi isompi kuluerä, vaikka nyt sitten se lomamatka, tuntuukin tekevän lompakkoon suuren loven. Asia on aivan ehdottomasti vain järjestelykysymys ja kiinni siitä miten päin sitä rahan menoa oikein ajatteleekaan. Eikä kaikki edes halua käyttää rahaa matkusteluun, vaan juuri niihin yksittäisiin arjen pikkukivoihin juttuihin. Itse ajattelen lisäksi niin päin, että tavallaan säästän jo itsessään ollessani lomalla. Meneehän täällä huomattavasti vähemmän rahaa esimerkiki nyt vaikka ruokaan kun mitä kotona menisi ja tämä kaksi viikkoa on kuitenkin puolet kuukaudesta.

Mitään isoa kukkaroa tai nälässä elämistä ei matkustelu kuitenkaan missään nimessä vaadi, ellei nyt sitten halua panostaa luksustason majoitukseen tai reissata Euroopan lähikohteiden sijaan monta kertaa vuodessa kauemmas, silloin tietty tarvitsee laittaa kuukaudessa likoon enemmänkin kun se satanen. Esimerkiksi nyt meidän parin viikon Kalifornian reissuihin on saanut uppoamaan reilut  pari tonnia, plus päälle shoppailut sun muut kun taas vähemmällä summalla reissaa vaikka nyt sitten Indonesiassa ruokineen päivineen vähintään kuukauden. Itse laitan joka kuu tietyn könttäsumman säästöön ja suunnittelenkin sitten kaikki muut menot sen mukaan mitä tilille jää. Eli elän tavallaan se säästäminen ja matkustelu edellä.

 

 

Jos täällä kylässä ei olisi surffia, ei täällä kertakaikkisesti olisi kyllä mitään muutakaan 😀 Jokaikinen kauppa ja putiikkikin on surffikauppa, toisaalta en kyllä ollut mihinkään shoppailulomalle lähdössäkään! Rento meininki, aurinko ja kiireettömyys ovat asioita, joita ainakin omalta lomaltani kaipaankin. Tietty hyvä ruokakaan ei ole koskaan pahitteeksi 😉
Nyt päivän puuhiin!

18 vastausta artikkeliin “Mistä rahaa reissaamiseen?”

 1. Pakko sanoa, että aika raju ja todellisuudesta vieraantunut käsitys, että jokainen, edes työssäkäyvä, pystyisi säästämään satasen kuussa.

  1. Kyllä väitän, että jos vähän priorisoi ja miettii menojaan, niin 50-100e on täysin mahdollista. Jos pelkällä opintotuella elävä kykenee, niin miksi tuplat tienaava työssäkäyvä ei kykenisi? Pistää miettimään, että mihin ne rahat menevät? Onko jotain mistä voisi nipistää, että saisi säästöön?

  2. Jos säännöllisessä palkkatyössä oleva ei tuohon pysty, niin suosittelen istumaan alas ja miettimään mihin sen ylimääräisen satasen taloudessaan tuhlaa. Olen itse säästänyt jo silloin, kun sain opintotukea, eikä se todella tehnyt tiukkaa, kun raha meni automaattisesti säästöön heti palkkapäivänä (tai silloin kun tuet tulivat). Nykyään työskentelen rahoitusalalla ja se, että osaa ja pystyy säästämään viestii minulle siitä, että asiakas pystyy tulevaisuudessa huolehtimaan myös lainastaan. Ja minä en kyllä mieluusti rahoita sellaisen ihmisen asuntoa/kulutusta tms. jos lainanmaksun rinnalla ei voi säästää esim. 50-100 kuukaudessa. Suurimmalle osalle se on kyllä oikeasti ihna piece of cake, ei ongelmaa. Ja millä ne arjen yllättävät kuluet oikeasti sitten katetaan, jos ei ole säästöjä.

  3. Siis täysin samaa mieltä :)! Todella monilla oikeasti on kynnyskysymys pistää edes se 50 euroa säästöön ja kun vielä miettii, että se on ainoastaan omaksi parhaaksi!

 2. Mä en ihmettele jos säästää matkoja varten, mutta mä taas tykkään ja koen arjen pientä luksusta olevan sen että käyn joskus ulkona syömässä tai että otan joka aamu kahvin lähikahvilasta mukaan työmatkalle yms. 🙂 tai että ostan jonkun hömppä kynsilakan sillontällön. Mutta nääkin on mun mielestä semmosia ajatuksia että jokainen tekee niinkun itse haluaa eikä ole yhtä ja oikeaa tapaa elää tai säästää.

  1. Joo siis ihan ehdottomasti ymmärrän sen! Eri jutut on eri ihmisille luksusta 🙂 On munkin mielestä ne pienet jutut tosi kivoja, mutta kun koittaa karsia edes jotain ylimääräisiä "turhia" menoja pois, niin voi säästää kuussa jo kivasti. Tietty itsekin käyn ulkona syömässä ja kahveilla, heräteostoksiakin teen välillä, mutta yleensä silloin ei tulekaan yllätyksenä että rahaa on uponnut moiseen. Usein kun juuri ihan omatkin tutut ihmettelee, että miten meillä esimerkiksi on rahaa matkustaa kun voi olla että näillä muilla on vähintään yhtä suuret tulot kun meillä, rahaa käytetään vaan niin eri asioihin. Eli järjestelykysymys siis! 🙂

 3. mun mielestä satanen kuussa työssäkäyvältä ei oo yhtään mitään 😀 siis älyttömän helppo säästää. mutta en asukkaan pk-seudulla

  1. Kyllä mun mielestä jokaisella pitäisi olla tosiaan vähintään tuo summa säästää, jos on joka kuukausi talous niin tiukilla ettei mahista säästää edes muutamaa kymppiä, pitäisi kyllä miettiä että voisiko tehdä jotain toisin :/ Vaihtaa edullisempaan asuntoon tai karsia turhista menoista, kuitenkin äärettömän tärkeä juttu varautua yllättäviin menoihin säästämällä!

 4. Mulla säästön kohde on aina ollu matkustaminen. En osta kalliita vaatteita/laukkuja/kenkiä enkä oikeestaan mitään oikeesti kallista. Lomille etsin halvimmasta päästä lennot ja majotun hostelleissa, jossa yleensä edes jokin aamiainen. Mulla toki ei ole esim muita elätettävänä, mutta kyllä sitä saa säästöön kun karsii muusta. Ja matkustamaan pystyy niin eri budjeteilla, että hyvinkin pienellä selviää, jos vaan haluaa! 🙂 Opiskellessanikin laitoin rahaa lomiin. Samoin työssäkäyvänä, silloin toki säästöön enemmän, mut lomat oli silti budjettireissuja, jolloin voi tehdä useamman. 🙂

  1. Sama kyllä!! Ja jos eläisin juuri lomallakin enemmän budjettimeiningillä, ei olisi todellakaan ongelma reissata vieläkin useammin. Usein kun ulkomailla elää paljon pienemmällä kun Suomessa, tietty lennot sitten kustantavat.. Ja sepä juuri onkin säästämisen idea, että miettii vähän kulutustaan ja sitä, että voisiko joistain oikeasti turhista jutuista karsia ja saada tilalle säästöillä jotain superkivaa 🙂

 5. Tuo on niin totta että tuollaiseen tilpehööriin hurahtaa helposti satanen jos toinenkin! Työssäkäyvän on helppo säästää 50-100€ kuussa kun tekee sen heti palkkapäivänä. Elää sitten loppukuukauden sillä rahasummalla mitä tilille jää 🙂

  1. Niinpä ja niihin pikkujuttuihin menee ihan huomaamattaankin rahaa, sitten ihmettelee justiinsa että mihin rahat ovat menneet kun ei ole ostanut mitään konkreettista 😀 Ja itse myös ehdottomasti säästän heti palkasta!

 6. Nyt vaan ihan mielenkiinnosta kysyn, että miten pelkällä opintotuella elävä voisi mahdollisesti säästää? Suurimmalla osalla menee jo pelkkään vuokraan 350-500€ kuussa..

  1. Täällä on ollut siitä joskus puhetta! Ja itse olen ainakin opintotuella säästänyt, mutta nyt meninkin hieman huijaamaan koska nostin opintolainaa silloin. Jokatapauksessa kuitenkin pienemmistä tuloista säästin kun mitä työttömyyspäiväraha on 🙂

 7. Olen sun kanssa niin samaa mieltä! Mäkin mielummin karsin arjen "turhaa" luksusta ja käytän rahat 3-4 krt vuodessa matkaan. Saadaan tuttavilta usein ihmetystä, että millä me matkustetaan, mutta me ei käydä juurikaan Suomessa ravintoloissa (ei syömässä eikä juomassa), ei polteta eikä maalla asuvana ole paljon kauppahimotuksiakaan lähellä (nettikauppoja lukuunottamatta). Ja tosiaan, jos ei työssäkäyvällä ole muutaman satasen pelivaraa kuukausibudjetissa on mun mielestä joku asia vinossa. Nauttikaa auringosta, me lähdetään ens kuussa Kroatiaan – toivottavasti siellä on edes vähän kesää lokakuussa jäljellä!

  1. Oooh, muakin on alkanut himottaa Kroatia! Ihanaa reissua jo ennakkoon 🙂 Ja tosiaan, niin se aikalailla menee, että sitä voisi pitää jo jonkinlaisena hälytysmerkkinä ettei saa euroakaan säästöön! Ihmisillä on tietty eri kiinnostuksen kohteita rahankäytön suhteen, mutta ei parempaa kohdetta voisikaan olla kun matkustelu <3 Aah, aina niin ihanaa 🙂

 8. Oon myös niin samoilla linjoilla ja samaa mieltä! 🙂 en ymmärrä ihmisiä jotka ei säästä ollenkaan, mulle ainakin tulee tosi paljon turvallisempi olo kun tiedän että on säästössä vähän jos se "paha päivä" joskus iskee 😀 itse laitoin joka kuukausi säästöön siitä onnettomasta kotihoidontuestakin aikanaan että luulis tosiaan että työssäkäyvällä ihmisellä on edes muutama kymppi laittaa säästöön ja jos ei, niin kannattaa varmaan tosiaan miettiä uudelleen mihin kaikki rahat menee 😀 naurattaa ihan kun tää säästäminen on mulle oikein sydämen asia enkä vaan käsitä että joku ei säästä ollenkaan!! 😀

  1. Ainiin sä olit onnistunut siitäkin säästämään, melkoinen suoritus kyllä oikeasti 😀 ja juu en kyllä tosiaan ymmärrä millä monet sitten kattavat menot kun oikeasti tulee jotain yllättävää, pesukone hajoaa yms ja on vaan saatava uusi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.