Vauva 4kk ja opitut jutut

Bebe täytti tällä viikolla jo 4kk, huhhuh kun aika kuluu taas nopsaa! Sanoisinko, että nyt on reilun kuukauden sisällä on opittu eniten kaikkia uusia juttuja lyhyen ajan sisään. Tuntuu jo itsestänikin, että ei se poika enää ihan niin pikkuinen olekaan. Hoksaa nimittäin jo vaikka mitä ja kovin seurallistakin ollaan! Verrattuna siis nyt vaikka ekaan pariin kuukauteen kun se meininki oli molemmilta osapuolilta paljolti semmoista ihmettelyä 😀
Kyljelleen meillä opittiin kääntymään joskus suurinpiirtein kuukausi sitten, ehkä reilu. Pitkään aikaan ei pojalla ollut mikään kiire edes yrittää vatsalleen, lähinnä se oli semmoista laiskaa ihmettelyä ja chillailua siinä kyljellään. Aikalailla päivittäin harjoiteltiin kääntymistä esimerkiksi pyörittelemällä poikaa kyljeltä toiselle, meillä on siis päivittäin tapana tehdä kaikenlaisia jumppaharjoitteluja ja tämä tykkää kovasti! Varsinkin jos höpöttelee samaan tahtiin jotain (ihan siis melkein mitä tahansa höpöhöpöä) innostuneesti. Huomaa kyllä selkeästi kuinka poika on alkanut kuukauden sisällä huimasti vetristymään, ihan pikkuvauvana kun oli melkoisen kankea mikä nyt ilmeisesti kuuluu asiaan. Nyt sitten humpsahta jo varpaatkin korviin saakka!
No mutta joskus viikko takaperin se sitten tapahtui kun poika kääntyi itse selältä kyljelleen ja siitä vatsalleen. Poika oli viltin päällä matolla ja käänsin pääni pois oikeasti muutamaksi sekunniksi, jonka aikana oli humpsahtanut mahalleen. Olin aivan ällistynyt! Ja siitä se sitten lähti, nyt nimittäin on pakko kääntyillä koko ajan. Välillä jopa ottaa niin pirun koville jumppailla siinä vatsallaan, että meinaa kiukku iskeä, mutta vaikka kääntäisi takaisin selälleen niin on pikimmiten päästävä takaisin kääntymään. Haha! Se on kai yleistä, että vauvat alkavat näihin aikoihin myös kääntymään unissaan ja joutuu heräilemään siinä vaiheessa kääntämään vauvaa kun tämä on jäänyt vatsalleen jumiin. Meillä toistaiseksi nukutaan edelleen yksittäisiä öitä lukuunottamatta niin sikeästi, ettei ole öisin alettu kääntyillä, mutta saas nähdä miten jatkossa.


Muita 4kk tienoilla opittuja juttuja ovat esimerkiksi…
Kiljuminen! Kuulostaa niin hassulta kun toinen örisee ja höpöttelee, sitten tuleekin väliin innostunut kiljaisu.
Sormien ja nyrkkien imeminen. Tätä nyt on ollut jo pitkään, mutta nyt ne sormet ajautuvat jo ihan kunnolla suuhun. Tuttia kun ei syödä, niin sormet ovat niin kiva juttu! Sormien imeminen on ilmeisesti vähän kaksipiippuinen juttu, toiset sanovat että sormet pitäisi aina ottaa suusta pois ja toiset taas, että vauvan pitäisi antaa imeä sormiaan eikä puuttua ”oman kehon tutustumiseen”, ettei vauva yhdistä uuden oppimista kielteiseksi jutuksi. Itse olen pääasiassa antanut imeä sormia, joskus jos pitäisi keskittyä johonkin muuhun, kuten syömiseen niin otan ne kyllä suosiolla pois suusta 😀
Yleinen ympäriinsä ihmettely! Kaikkea jännää piisaa ja varsinkin silloin kun pitäisi syödä, niin keksitään kyllä kaikkea muuta kivaa katseltavaa. Ja helposti kyllästytään jossei joku ole koko ajan vieressä viihdyttämässä.
Meillä on edelleen itketty varsin vähän. Nekin satunnaiset pahat itkupuuskat vähenivät aikalailla heti kun tuli 3kk täyteen. Kyllä nytkin välillä kiukututtaa, mutta silloin kuitenkin tietää että se 99% varmuudella johtuu paljolti väsymyksestä.

Myös esineisiin on osattu tarttua kiinni jo jonkin aikaa. Riepuja onkin kiva rutistella, samoin kun tarttua kiinni hiuksista, vaatteista.. 😀

Innolla odotan seuraavia kehitysaskelia! Tämä kun on melkoinen oppimismatka myös itselleen kun ei ole tähän mennessä ollut hajuakaan siitä mitä vauva oppii ja missäkin iässä 🙂

6 vastausta artikkeliin “Vauva 4kk ja opitut jutut”

  1. Hei, tuli mieleeni tällainen kysymys: missä teidän koirat on sillä aikaa, kun olette matkoilla? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.