Bloggaajan muistilista ja vinkkini blogin perustamista harkitsevalle!

Postausta siitä, millaista bloggaaminen on ja yleisesti vinkkejä blogia harkitsevalle on toivottu, joten ajattelin yrittää koota omia ajatuksiani aiheesta. Oman blogini kohdalla on tullut aina mentyä melkoisen fiilispohjalla, eikä tässä hommassa aina ole sellaista tietynlaista suunnitelmallisuutta ollut. Blogi on pysynyt pääpiirteittäin samana aina. Tämmöinen sekametelisoppa siis. Toki monia juttuja on opittu kantapään kautta vuosien varrella ja nykyään koko homma pelaa melko paljolti automaatiolla.
Bloggaamisessa se vaikein juttu onkin varmasti se blogin aloittaminen. Varsinkin nykyään on blogeja niin paljon ja moneen lähtöön, ettei niissä oikein enää pysy perässä. En ole itsekään tainnut löytää uusia blogeja enää vuosikausiin. Luen nykyään ehkä alle viittä blogia säännöllisesti (eli ehkä 1-2 kertaa viikkoon tai jos uusi postaus tulee somessa vastaan) , sitten todella satunnaisesti joitain blogeja. Pääasiassa tulee seurattua muiden menoa Instan ja Snapin kautta. Useimmiten kylläkin eksyn niihin blogeihin, joita seuraan Facebookissa, jolloin uusin postaus hyppää aina feediin. Tähän väliin mainostam myös oman blogini facesivua, josta on helppo seurata uusimpia postauksia. Löytyypi täältä 🙂
Mitkä jutut aloittelevan bloggaajan tulisi kuitenkin ottaa huomioon?
Panosta ulkoasuun! Vaikka tämä oma bloginikaan ei tosiaan mitään graafikon tai mestarikoodaajan kädenjälkeä ole vaan lähinnä omin pikku kätösin puuhasteltu kyhäelmä, perussiistiksi olen kuitenkin yrittänyt ulkoasua hioa. Jos haluaa houkutella lukijoita, tulee myös ulkoasun olla kutsuva. Suosittelenkin siis hylkäämään ne Bloggerin perinteiset valmispohjat ja muokkaamaan blogipohjan koodauksia. Itse en todellakaan ole kovin haka html-koodausten kanssa, mutta netistä löytyy oikeasti selkeitä ohjeita. Jos eteen tulee joku ongelma, kuten joskus se, miten kuvien varjostuksen saa pois, vastaus ja selkeät koodinpätkät löytyvät aina googlesta. Onhan se tietysti aikaavievää ja vaatii vähän hermoja, mutta ei missään nimessä niin vaikeaa kun miltä kuulostaa.
Panosta kameraan. Väittäisin, ettei kovin moni bloggaaja ota kaikkia kuviaan kännykameralla? En tosin siis tiedä, ovathan nekin nykyään tosi laadukkaita. Suosittelen kuitenkin hankkimaan kunnollisen kameran, sanoisinko että vähintään 500e hintaluokassa pyörivän. Myös taskupokkarit ovat melkoisia muinaiskapistuksia ja kuvanlaatu nykyään aikalailla kännykameroiden luokkaa. Suosittelenkin siis vähintään minijärkkäriä, kuvat ovat kuitenkin blogien a ja o, jos nyt siis kuvallisen blogin tahtoo. Olen itsekin tässä aivan auttamattoman jäljessä, uusi kamera on kuitenkin tässä kokoajan hankinnassa. 
Hanki läppäri. Tämä on varmasti sanomattakin selvää, mutta kännyblogilla ei varmasti kovin pitkälle pötkitä. Todella monet jutut, kuten pitkien tekstien kirjoitus, se ärsyttävä koodaus, kuvien muokkaus yms vaativat kyllä ehdottomasti tietokoneen! Tietysti välillä voi postailla myös kännykällä, mutta ilman läppäriä ei kyllä pärjää.


Kärsivällisyys! Tähän lätkäisen maailman ärsyttävimmät sanat: Ei Roomaakaan päivässä rakennettu 😀 Eihän yksikään blogi ole suosittu heti, vaan se vaatii aikaa kunnes lukijat löytävät blogiin. Todennäköisesti joudut postailemaan jonkin aikaa tyhjälle yleisölle, kunnes lukijat alkavat löytää blogiisi. Alkuun se voi olla todella ärsyttävää kun näkee vaivaa postauksiin, joita kukaan ei lue, mutta semmoista se on alkuun! Vähän sama kun yrittäjyyden kanssa, usein kun työskennellään pitkään omaan pussiin. Itse bloggailin alussa 2009 helmikuussa kuukausikaupalla noin kahdesti päivässä ja aivan höpöhöpöjuttuja, kyllä ne lukijat pikkuhiljaa alkoivat tänne löytää 😀 Tuolloin Blogilista oli vielä kova sana. Omaa blogia voi ”mainostaa” esim Instagramin kautta tai vaikkapa kommentoimalla muihin blogeihin, jolloin joku saattaa ajautua sieltä omalle sivullesi. Hyvällä tuurilla sinulta löytyy joku bloggaava kaveri, joka voi mainita blogissaan sinun sivustasi. Menneinä vuosina uudet blogit levisivät hyvin juuri lopetetun Blogilistan kautta, mutta en oikein keksi mikä nykyään voisi olla samanlainen kanava, harmi. Myös erilaiset haasteet olivat ennen hyvä keino saada lisää lukijoita, niitäkään ei enää oikeastaan harrasteta.
Aktiivisuus liittyy myös edelliseen kohtaan, mutta ahkera päivittäminen varsinkin alussa on tärkeää. Sanoisinko, että nykyään valtaosa blogeista päivittyy kerran päivässä tai 3-5 kertaa viikkoon, joka onkin melko passeli tahti. Itsekin olen työkiireiden vuoksi syyllistynyt liian pitkiin blogitaukoihin. Välillä blogi-inspis on muiden kiireiden vuoksi ehdottomasti kärsinyt ja blogitauot näkyneet myös kävijämäärissä… :/ Onhan se kurja jos lempparibloggaaja toistuvasti lupaa aktivoitua blogin kanssa vain sitten taas kadotakseen viikkojen blogitauolle. Onneksi olen itse nyt tänä vuonna oikeasti taas aktivoitunut tämän homman kanssa! Juuri sopiva harrastus kotiäiteilyn ohelle, jotta pysyy järjissään muunkin elämän kanssa! 😀
Selkeä ulosanti. Pyri siis selkeän tekstin tuottamiseen. Itse ainakin hyppään samantien pois blogista, jossa vilisee yhdyssanavirheitä tai teksti on varsin heppoista. En nyt tarkoita, että tämä omanikaan olisi lähelläkään mitään lukion oppikirjaa oikeinkirjoituksen osalta, joskus kiireessä erisnimet unohtuvat ynnä muuta, mutta tiedätte varmasti mitä tarkoitan. Loppupeleissä kuitenkin muutakin ajateltavaa tämmöistä harrastepohjaista blogia kirjoittaessa kun se, että kirjoitetaanko nyt vaikkapa suomalainen isolla vai pienellä alkukirjaimella, mutta kunhan perusjutut ovat kunnossa ja teksti ymmärrettävää! Huonot kuvat tai niiden puuttumisen voi nimittäin ehdottomasti kompensoida hyvillä jutuilla ja hauskalla tekstillä, kaikki lukijat eivät nimittäin välttämättä ole niiden kauniiden inspiskuvien perään, vaikkakin ne tietty auttavat!
Avonin Kenzo Takadan ihanat Life-tuoksut miehelle ja naiselle saatu.
 
Mieti blogisi aihepiiri tarkkaan, koska se vaikuttaa lukijoiden valikoitumiseen. Kauneusblogi, perheblogi, muotiblogi, ruokablogi? Tiedän varsin hyvin, että tämä kohta on juuri itselläni todella pahasti hakusessa, koska kirjoitan itse nykyään perheellisenä aivan kaikesta, mutta noin pääpiirteittäin. Mieti siis mikä on blogisi aihepiiri. Voit tehdä blogistasi ihan millaisen itse tahdot, joten ei se sekalainen tietty väärin ole! Tietyn aihepiirin puuttuminen voi vaan alussa hankaloittaa lukijoiden eksymistä blogiisi kun sitä ei tulla vielä lukemaan ”persoonasi vuoksi”, eivätkä lukijat vielä sinua tunne 🙂 Oma bravuurini teksteistä on tietysti mun sekalaiset omat arkihöpinät ja oikeasti ne on kauneuspostausten ohella melkeinpä niitä suosituimpia! 
Somekanavat pystyyn! Josseivat lukijat ehdi päivittäun ihan blogiin saakka, voi somen kautta helposti seurailla bloggaajan kuulumisia. Itselläni aktiivisimmat kanavat ovat Instagram (@iines) ja Snapchat (wp_aaltonen). Säännöllinen postailu, mielenkiintoinen sisältö ja kivat kuvat pitävät seuraajat kiinnostuneina. Somen kautta voit myös saada lisää lukijoita blogiisi. Itse löydän nykyään eniten uusia seurattavia juuri Instan kautta.
Ole luova! Sitä nimittäin tarvitaan. Niin tekstin kun kuvienkin osalta. Postausideoita tulee olla mielessä ja monesti semmoisia tulee vastaan muissakin blogeissa, jolloin hauskoja ideoita voi lainata. Kannattaa miettiä esimerkiksi, että mistä asioista tiedät paljon jotta voisit jakaa vinkkejä, ajatuksia tai osaamista tai mitkä aiheet itseäsi kiinnostaa blogilukijana?
Tässäpä vielä aloittelevan bloggaajan muistilista!
Muista, että kaikki mitä kirjoitat tai kuvat, joita lisäät voivat säilyä netissä ikuisesti. Kannattaa siis pitää tämä mielessä kun julkaiset. Kaikkein yksityisimmät jutut ja radikaaleimmat mielipiteet kannattaa siis ehkä pitää siellä omassa päässään, varsinkin jos omilla kasvoillaan kirjoittaa. Blogisi voi pompata googlesta eteen esimerkiksi työnhaussa.
Anonyymeistä ei kannata provosoitua. Sehän on selvää, että netissä uskalletaan kasvottomana sanoa mitä tahansa. Moni ei kuitenkaan ehkä hoksaa, että missä se rikoksen raja oikeasti mene. Itsekin saisin monta kunnianloukkaussyytettä aikaan saaduista kommenteista, mutta tehokkaampi keino vaan antaa olla ja pistää toisesta korvasta ulos. Usein kommentoijat eivät hoksaa kuinka helppo juttu ip-osoitteet on nähdä erilaisilla ohjelmilla ja nettipoliisin mukaan herjauskommentit kannattaa aina säästää mahdollisia toimenpiteitä varten. Ihan siis jos mietitään sitä extreme-ääripäätä, suurin osa kansasta kuitenkin hoksaa pysyä hyvän maun rajoissa, mutta kannattaa jättää mätämunat sikseen. Enemmän paskakommentit nimittäin kertovat niiden kirjoittajasta itsestään, kuin sinusta.
Bloggaaminen on aikaavievää. On siis todennäköistä, että jos haluat panostaa blogiisi, voit joutua tinkimään muista asioista, kuten harrastuksistasi. Tähän nimittäin oikeasti uppoaa aikaa!!! Moni varmasti ajattelee, että bloggaus on helppoa ja varmastin ajattelisin itsekin ellen tietäisi paremmin. Sen hahmoittaa oikeastaan vasta sitten kun itse kokeilee! Kommentteihin vastaamiseen, itse postausten kirjoittamiseen, yhteistyöjuttuihin, kuvaamiseen, kuvien siirtämiseen+editointiin, ideoiden pohtimiseen, somen päivittämiseen ynnä muuhun menee oikeasti paljon aikaa! Kun tähän liittyy niin paljon kaikkea pientä piiperrystä, niin tulee niistä yhdessä yllättävän paljon tunteja kasaan. Aina kun se tekstikään ei välttämättä aivan luonnostaan virtaa ja suunnilleen unissaankin miettii, että mistä sitä voisi kirjoittaa! Blogi siis seuraa elämässä kaikkialle, varsinkin nykyään siksi, että some (insta, snapchat) on kaikkialla. Itse saan (välillä muuta puuhaten ja ehkä jopa parille päivälle jaettuna) yhteen postaukseen kaikkiaan kulumaan noin 4h, esimerkkinä vaikkapa viime viikkoinen essence-postaus. Tähän postaukseen taas hujahti melkolailla 3h 🙂
Kannattaa myös kysyä itseltään seuraava kysymys: Miksi blogi? Jos motiivi on raha tai ilmainen tavara, ollaan todella pahasti hakoteillä! Se, että päästään siihen pisteeseen että blogi oikeasti tuottaa rahallisesti, vaaditaan jo paljon lukijoita ja pitkäjänteistä bloggaamista. Aika kauan siis joutuu pakertamaan rahan kiilto silmissä kunnes sinne saakka päästään. Bloggaamisen pitäisi tuntua hauskalta ja toimia jo itsessään innosteena itsensä ilmaisulle, ilman sitä rahallista maalia. Tietty se rahallinen korvaus voi jossain vaiheessa alkaa tuntua kohtuulliselta (pieneltä) korvaukselta niistä kaikista lukuisista tunneista, joita tähän hommaan saa uppoamaan. Jos tahtoo rikastua ja nopeasti, kannattaa bloggaamisen sijaan aloittaa vaikkapa asuntosijoittaminen 😀
Loppupeleissä bloggaaminen kuitenkin parhaimmillaan antaa valtavasti ja on aivan mielettömän upea harrastus! Varsinkin jos kuvaaminen ja kirjoittaminen ovat mielekästä puuhaa. Itselleni nimenomaan vorovaikutus on tässä ehdottomasti se juttu. Olen saanut teiltä vuosien varrella hurjasti vinkkejä ja apua monen jutun kanssa, kiitos siitä ♥  Toivottavasti tekin olette saaneet samaa myös täältä. Itse olen saanut blogilta valtavasti ja jossen siis sitä materiaa (:D), niin ihan läheisiä ystäviä kuten On my way-Jutta ja Too fast for love-Meri, joiden kanssa on yhteydessä lähes päivittäin, unohtamatta tosi monia muita blogikavereita!! Aikuisena on oikeasti vaikeaa löytää kavereita, mutta itselläni on blogi ehdottomasti toiminut kaverikanavana.
Kommentointi on viime vuosina vähentynyt blogeissa valtavasti. Tietysti statistiikka kertoo sen, etten aivan itselleni täällä höpöttele, mutta välillä kyllä toivoisin sitä vanhaa meininkiä kun kommenttibokseissa oltiin aktiivisempia. Toki ymmärrän, että valtaosa porukasta lukee blogeja puhelimella nykyään ja se mobiilikommentointi on kyllä superärsyttävää!
Kiitos teille kaikille lukijoille vuosien uskollisuudesta ja toivottavasti näistä vinkeistä oli edes jotakin apua mahdollisen oman blogin kanssa!

6 vastausta artikkeliin “Bloggaajan muistilista ja vinkkini blogin perustamista harkitsevalle!”

  1. Allekirjoitan niin tuon kielioppijutun! Tällaiselle kielioppinatsille se on melkeinpä rikos. 😀

    Kirjoitit myös valokuvien ottamisesta. Mulla on blogissani paljon kuvia, mutta kuvaan ne pokkarilla… Silti ne mielestäni ovat hyvälaatuisia; huonoimmat otokset poistan aina saman tien. Tiedostan, että pitäisi varmaan jossain vaiheessa siirtyä järkkäriin, mutta toistaiseksi mennään näin. 🙂

  2. Tosi kivoja vinkkejä ja hyviä pointteja! Olen seuraillut blogiasi varmaan jo sieltä vuodesta 2010, jäin seuraamaan koska olen tykännyt tyylistäsi aina ja reissupostauksista. Mukavaa alkavaa talvea 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.