Äitiyspakkausko nolo?

Jonkin verran tulee mammaillessa selailtua erilaisia vauva-aiheisia faceryhmiä ja yksi asia joka itseäni on pistänyt netin ihmeellisessä maailmassa ihmetyttämään, on joidenkin asenne äitiyspakkauksen sisältöön, etenkin vaatteisiin. Pariin otteeseen olen törmännyt siihen kuinka esimerkiksi äitiyspakkauksen haalariin puettua vauvaa säälitään tai ihmetellään sitä miten joku kehtaa käyttää pakkauksen vaatteita ”koska ovathan ne tarkoitettu köyhille perheille, joilla ei ole varaa ostaa muita”. Missä vaiheessa se merkki edellä-ajatusmaailma ja koristautumismeininki levisi vauvoihinkin?

Itselleni äitiyspakkauksen valinta vaihtoehtoisen rahasumman sijaan oli ainakin alusta alkaen päivänselvä juttu. Saahan pakkauksella huomattavasti enemmän hyötyä kun sillä 140 euron rahasummalla, jota sen sijaan tarjotaan. Jos olisi lapsia ennestään, voisi tietysti tuo rahallinen avustus olla kannattavampi kun  suurin osa perustarvikkeista jo löytyy ennestään, mutta itse koin äitiyspakkauksen aivan ehdottomaksi ”starttipaketiksi”. Siellähän on aivan kaikki kuumemittarista aina peittoon, harjaan ja lakanoihin.. Esimerkiksi äitiyspakkauksen makuupussi on ollut meillä aivan korvaamaton ja kulkenut mukana ihan joka paikassa.

Aikamoinen (kallis) homma olisi ollut lähteä hakemaan kaupoista nuo kaikki erikseen. Omaa ostorumbaa helpotti ainakin merkittävästi ja nyt kun jälkikäteen miettii, niin eipä sitä kuitenkaan loppupeleissä ihan kamalasti tuon sisällön lisäksi vauva tarvitse! Tietysti nyt kylpyamme, vaunut ja sänky, mutta kaikki kun eivät esimerkiksi rintapumppua, vauvan pesää, leikkimattoa yms edes hommaa, eikä vauva heti alkuun edes leluja sun muita tarvitse.

Ei sillä ettei itselläni olisi varaa ostaa vauvalleni sitä haalaria, makuupussia tai vaatteita ylinpäänsä, en vain ymmärrä miksi jättäisi hyvät saadut vaatteet käyttämättä sen vuoksi että ne on saatu ”ilmaiseksi”. Itselläni ei esimerkiksi ole käynyt edes mielessä sen uuden haalarin osto kun tiedän että kaapista löytyy tuo äp:n haalari. Itselleni tietysti tärkein juttu vauvan vaatetuksessa on ehdottomasti, että vaateet ovat puhtaat, ehjät, siistit ja toki lämpimät. Se onko se body minkä merkkinen on ainakin minulle yhdentekevä, eihän se vauva ymmärrä minkä merkin paita milloinkin päällä on. Vaikka itse olenkin melko merkkitietoinen oman pukeutumisen suhteen ei tarkoita sitä että lapsikin pitäisi kasvattaa brändien perään.

Pakko kyllä mainita tähän väliin, että monet varoittelivat kuinka siihen ”vauvan koristeluun” jää koukkuun ja siis yleisesti siihen vauvanvaatteiden hamstraukseen. En kyllä ymmärrä miksei se vaihe vieläkään ole iskenyt täysillä? Ehkä jossei ole nyt kotona kamalasti käyttänyt mielikuvitusta siihen omaankaan pukeutumiseen? Toki välillä tulee valkattua sillä silmällä superkiva kokonaisuus vauvalle kaapista, mutta useimmiten kyllä mennään sen mukaan mitkä nyt löytyvät puhtaina ja ovat sopivat/mukavat/lämpimät 😀

Näiden vauvanvaatehankintojen suhteen ei voi minua ainakaan nirsoudesta
syyttää, aikalailla 98% vaatteista kun tuli hommattua käytettynä,
muutamia ihan pieniä 50-koon vaatteita ja jotain satunnaisia
random-vaatteita ostin pari uutena. Ja vaikka en rahallisesti niihin
kovin paljoa pistänytkään likoon ja luulin, että tuo vaatteiden
hamstraus olisi ollut ihan kontrollissa, niin pakko nyt jälkikäteen
myöntää että olihan niitä kyllä muutamat bodyt liikaa kun ei etukäteen
oikein osannut hahmottaa kuinka usein niitä vaatteita oikeasti
vaihdetaan 😀

Tietysti menen itsekin vauvan vaatehankinnoissa pääasiassa
se edellä, mikä näyttää omaan silmään kivalle, mutta pääasiassa kuitenkin tarve ja
käytännöllisyys ovat niitä juttuja! Nyt jälkeenpäin voin sanoa senkin,
että käytettynä on löytynyt kyllä aivan superkivoja vauvanvaatteita ja
tuo on oikeasti järkevää puuhaa kun voi pistää pieneksi menneet sitten
kiertoon ja niillä hiluilla ostaa sitten yhtä kokoa isompia. Juuri nyt
on meillä paljon myös niitä äitiyspakkauksenkin juttuja käytössä kun koot
alkavat olla melko passeleita!

Ja HUOM! Tiedän kyllä kuinka hauska sitä omaa naperoaan on pukea
söpöihin ja tyylikkäisiin vaatteisiin, kyllähän niitä on aina hauska
hiplailla kun lastenvaateosastolle eksyy. Enkä missään nimessä väitä,
että merkkivaatteiden ostaminen vauvalle olisi väärin. Pointti tässä oli
lähinnä se, että missä kulkee se raja, että jokin vaate on ”liian nolo”
puettavaksi pikkuiselle, joka ei itse sen enempää vaatteiden päälle
ymmärrä kuin että olo on niissä mukava ja lämmin? En itse kyllä näkisi, että voisin jättää minkäänlaista esimerkiksi lahjaksi saatua vaatetta käyttämättä sen ulkonäön perusteella. Vaikka ihan kohtuullisilla päivärahoilla tässä ollaan, niin en kyllä todellakaan koe, että ainakaan minulla olisi varaa jättää vaikkapa nyt sitä haalaria käyttämättä vain sen perusteella, etten ehkä itse ostaisi kaupasta samanlaista.

Yksi mielenkiintoinen aihe on myös se, että käytettyjä tai käyttämättä jääneitä äitiyspakkauksen tavaroita ei saisi myydä koska ”ne on saatu ilmaiseksi” (itse kylläkin koen, että olen kyllä pakkauksesta, samoin kuin vanhempainpäivärahoistani maksanut verojen muodossa:)), sen sijaan onkin kuitenkin hyväksyttävää ottaa vastaava summa rahana ja käyttää nuo rahat haluamallaan tavalla. En vaan ymmärrä logiikkaa. Mitäs tuumaatte?

Alkuun olin äitiyspakkauksen kanssa vähän niin ja näin, ihan pikkuvauvalle kun siellä ei kuitenkaan esimerkiksi juuri sopivaa vaatetta ole, mutta nyt sitä on kyllä alkanut arvostamaan ihan eri tavalla. Aivan mieletöntä kyllä, että meillä on Suomessa moinen etuus ja vielä jokaiselle äidille. Ehdottomasti yksi juttu, josta ei omasta mielestäni saa verorahoista nipistää! Sen verran on tämänkin suhteen hifisteltävä, että harmittaa nyt jälkeenpäin että tilasin pakkauksen liian aikaisin. Olisin nimittäin niin toivonut sitä 2016-vuoden pakkauksen unilelua!! 😀

Sen sijaan että ”joudumme” pukemaan vauvat niihin äp:n vaatteisiin, pitäisi meidän olla oikeasti ylpeitä, että meillä on siihen mahdollisuus ja saamme käyttää näinkin mahtavia juttuja 🙂

8 vastausta artikkeliin “Äitiyspakkausko nolo?”

 1. Täh? Ajatteleeko joku että äitiyspakkauksen vaatteet on noloja käyttää? Mun mielestä se on kuitenkin aika hyödyllinen peruspaketti varsinkin ensisynnyttäjälle. Siinä saa kuitenkin aika hyvän setin kaikkea hyödyllistä. Itse ajattelin ainakin sen ottaa.
  Sen myymisestä ehkä vähän sitten eri linjoilla; tai no jos niitä myy eurolla, parilla niin ei kait pitäis ketään haitata mutta sitten jos aletaan niistä pyytämään kiskurihintoja niin sitten en ehkä suopeasti katsoisi. Kun se on kuitenkin saatu ilmaiseksi niin miksi pitäisi myydä niitä kalliilla. Voisihan niitä vaikka luovuttaa ilmaiseksi tai myydä muutamalla eurolla jos on haluaa myydä.

  1. Joo siis oon törmännyt tähän nolous-asiaan usein! Onneksi kuitenkin vaan ihan marginaali, joka tuolla tavalla ajattelee 😀 Ja siis itse ainakin ajattelin myydä noita sitten jossain välissä ihan samaan hintaan kun mitä tahansa muita vauvanvaatteita, H&M, Lindex yms, eli justiinsa jotain 1-2e luokkaa 🙂 Siis itse kun ajattelen niin, että tuolla ilmaisuus-logiikallahan samalla tavalla rahasumman ottaneidenhan pitäisi antaa ilmaiseksi vaatteet/tavarat joita noilla "ilmaisilla" rahoilla on ostettu! 😀

 2. Mulla ei Oo pentuja mutta noloja on ne vanhemmat/äidit jotka niitä vaatteita ei kehtaa käyttää ? Musta on vaan hienoa et on olemassa sellanen paketti. Ja jos tosiaan niitä vaatteita ei sais myydä ni ei sillon saa myydä myös niitä vaatteita mitä on ostanu sillä vastaavalla rahalla jonka on saanut. Ja jos on noloa käyttää niitä äippäpakkauksen kamoja ni eikö Oo vähän noloa sit ottaa se raha vastaan jonka saa jossei ota pakettia?mietin vaan ?

  1. Niin siis ihan samaa mieltä! Ja jos ostat niillä rahoilla vaikka Lindexiä, niin samalla logiikallahan nekin vaatteet pitäisi antaa, koska olet saanut rahat niihin! ;D

 3. Itse synnytin esikoiseni 7 viikkoa enne laskettua aikaa. En ollut ehtinyt vielä ostaa muuta kuin vaunut ja vauvan converset :'D kaikkien yllätykseksi kotiuduimme viikossa ja olisin ollut niin pulassa ilman äitiyspakkausta.

  Ja oon samaa mieltä ettei tietenkään ilmaseksi tarvii antaa niitä vaatteita. Mut ei niitä varmaan millään huippuhinnalla saa myytyäkään. Musta tuntuu et mitään muita kuin niitä minirodini yms ei saa myytyä eteenpäin hyvällä hinnalla. Siksipä oonkin ostanut melkein kaiken nyt käytettynä 🙂 toki nyt oon pari kertaa hiukan seonnut kappahlin newbies osaston röyhelömekoista mutta ihan maltillisesti kuitenkin! 😀

  1. Niinpä ja yleisesti käytetyissä vauvanvaatteissa on vähän semmoinen "anna hyvä kiertoon" -meininki, että mitään rikastumista ei niiden eteenpäin kaupittelulla voi odottaa 😀 Ne Newbiesit on kyllä tosi söpöjä!! 🙂

 4. Mielestäni pakkaus ei ole nolo. Minulla kolme lasta, kaksi kertaa olen ottanut pakkauksen ja viimeisellä kerralla rahana. Makuupussi ja haalarit ihan parhaita! Ja olen niitä myös myynyt pois esim. makuupussin 4e hintaan. -Liisa

  1. Ehdottomasti! Mullakin on käynyt itseasiassa mielessä, että huutelisi netissä sitä vuoden 2016 pussia jos joku myisi. Se on vaan niin käytännöllinen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.