Gluteeniton bolognese vaaleasta soijarouheesta

Kauppakassi-postauksessa taas vaihteeksi sivusinkin noita soijaruokia, mutta en olekaan ehtinyt vielä tänne postailemaan variaatioista siihen perinteiseen soijabolognese-pastaani. Jokunen aika sitten kokeilin nimittäin siitä gluteenitonta versiota pastaa vaihtamalla ja vaihteluksi tein kastikkeen vaaleasta soijarouheesta.
Urtekramin valikoimista löytyy erilaisia luomulaatuisia aineksia kokkailuun, esimerkiksi juuri vaaleaa soijaa sekä rouheena, että suikaleina. Suikaleista ajattelin testailla wokkia, mutta tuo rouhe soveltuu paremmin kuin hyvin juuri vaikkapa soijamakarooniaatikkoon tai siihen bolognesekastikkeeseen. Soija on mainio proteiinipitoinen korvike lihalle ja soijarouheessa koostumus on melko lähellä jauhelihaa. Tumma soijarouhe on ehkä enemmän jauhelihan tyylinen kun taas vaalea soijarouhe muistuttaa enemmän broilerin jauhelihaa. Itsessäänhän soija ei kovin paljoa maistu, joten näistä kokkaillessa on maustaminen avainsana!
Verrattuna tummaan soijarouheeseen ei tuo vaalea ime oman kokemukseni mukaan itseensä läheskään yhtä paljoa nestettä, joka tulee muistaa valmistuksessa. Jos tummaan soijaan lisää vettä noin reilun desin yhtä soijadesiä kohden, tulee tuohon ihan maksimissaan vajaa desi yhtä soijadesiä kohden. Toisaalta tomaattipyreessä on myös reippaasti nestettä, joten itse muistaakseni käytin vielä huomattavasti vähemmän vettä. Sitähän saa kuitenkin aina lisättyä alkuvaheessa ennen tomaattia jos näyttää siltä, että soija imisikin vielä lisää nestettä.

Ohje tuohon soijabologneeseeni löytyy täältä. Huomioikaa kuitenkin tuo nesteen määrä, mikäli käytätte vaaleaa soijaa! Jos muut ohjeet soijarouheesta kiinnostaa, niin soijamakaroonilaatikon ohje löytyy täältä 🙂

Urtekramin gluteeniton spagetti on valmistettu Italiassa täysjyväriisistä paikassa, joka keskittyy nimenomaan gluteenittoman pastan valmistukseen! Tuote on myös 100% luomu. Monillahan vatsa saattaa turvota palloksi tavallisesta pastasta tai muuten vain ärtyä vehnästä, jolloin gluteeniton pasta voi olla hyvä vaihtoehto.

Pakko myöntää, että ainakaan tuossa spagetissa en huomannut maussa mitään eroa tavalliseen pastaan. Koostumuksessa ja pastan sävyssä huomasi pienen eron, mutta maussa ei kylläkään! Yritin huijata Tommia tuon spagetin suhteen, mutta koostumus keittäessä ja sävy kyllä paljastivat. Meni alas kuitenkin 😉 Olen nimittäin usein ehdottanut, että testattaisiin gluteenitonta pastaa, mutta en ollut saanut tahtoani läpi. Itse olisin kyllä valmis korvaamaan esimerkiksi puolet pastaruoista gluteenittomalla!
Talven haasteena itselleni onkin testailla uusia soijareseptejä näiden perinteisten ohelle. Sen lisäksi, että soija on monikäyttöinen, on se myös ihan superedullinen raaka-aine 🙂 
Ja sattuipa sopivasti, että taas tänään on itseasiassa soijabolognese-päivä!
Mikä on teidän lemppariresepti soijasta? Pastan suhteen normaali vai gluteeniton?
Urtekramin tuotteet saatu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.