8kk vauvan ruoka- ja unijuttuja

Olimme viime viikolla pojan kanssa 8kk
neuvolassa ja sielläpä taas puheeaiheina syöminen, sekä nukkuminen.
Painoa ja pituutta ei ole enää tullut niin reippaasti, joka viittaa
siihen ettei nämä sosemäärät ja oma maito enää riitä pojan tarpeisiin. Aikaisemminkin kun olen täällä jauhanut siitä kun soseet eivät kertakaikkiaan meinaa kelvata, ei sormiruokakaan.
Minkäs teet kun toinen ei syö!

Paitsi, että neuvolan mukaan kyllä syö
soseita jos on nälkä. Varmaan siis jonkun oppikirjan mukaan, koska voin
kyllä kertoa että ei päde meillä! Myös yösyötöt pitäisi lopettaa ja
aloittaa se unikoulu, mutta minkäs teet kun toinen heräilee sen 30-60min
hysteerisenä huutamaan. Neuvolan mukaan muka nälkäänsä, mutta olen
kyllä ihan eri mieltä, joku kehitysvaihe noihin uniin vain nyt tulee
häiriköimään. Jos on juuri syönyt ison satsin iltapuuroa ja vielä päälle
maitoa, niin enpä usko että huuto tunnin päästä on nälkää. Se kun
olisikin helppoa aloittaa unikoulu siltä pohjalta, että vauva heräisi
vain sen 1-2 kertaa yössä kuten aikaisemmin!

Olen jo alkanut miettiä,
että voiko pojalla olla joku ruoka-aineallergia, joka öisin valvottaa. Tosin mitään muita oireita ei ole kun tuo heräily ja välillä ilmaa
vatsassa. Olen välillä pitänyt päiviä, jolloin en antanut esimerkiksi mitään viljoja, mutta nyt loppupeleissä en kyllä huomannut mitään eroa. Mutta nyt tätä postausta kirjoittaessa on pakko hengähtää helpotuksesta, meidän yöt ovat nimittäin vihdoin taas paranemaan päin ja poika nukkuu 3-4h pätkiä, huhheijaa!

Olin
jo toissaviikolla tulossa postailemaan tänne kuinka hyvin meillä menee
kun olen vihdoinkin saanut pojan syömään kiinteitä edes 3 kertaa
päivässä jonkin verran. Aamupala ei uppoa ikinä, vaikkei olisi saanut maitoakaan aikoihin. No, se neuvola kuitenkin lyttäsi senkin onnistumisen
fiiliksen. Ja koska tuo nyt kuulemma ei riitä (vaikkei paino/pituus
todella ole millään huolestuttavalla tasolla), niin meidän tulee tarjota
kiinteitä sen viiden kerran sijaan kymmenesti päivässä. Toisin sanoen
en siis sen neuvolakäynnin jälkeen muuta tehnytkään. Voin kertoa, että ”kyllä syö kun nälkä
tule” ei kyllä meillä päde. Imetystä olisi pikkuhiljaa tarkoitus tässä
vähentää ja viime viikolla tarjosin tuntikaupalla soseita+ omaa maitoa pullosta,
edellisestä rintaruokinnasta alkoi olla jo 6h aikaa, mutta kun ei kelpaa
niin ei kelpaa. Pelkkää huutoa kun näkeekin pullon.

Ei sitä sosetta
viitsi väkisinkään sinne suuhun työntää. Varsinkin kun poika yleensä
alkaa syömään enemmän iltaa kohden, vaikka olisi juuri saanut maitoa. Se
nyt vaan on hänen juttunsa. Se on niin helppo sanoa toiselle kuinka
joku asia tulisi tehdä, mutta aina eivät jutut mene ihan oppikirjan
mukaan tosielämässä. Harkitsin jo, että olisin yhteydessä johonkin
perhetyön työntekijään, siis semmoiseen ketkä tulevat kotiin ja auttavat
esimerkiksi näissä jutuissa. Saisi joku ”ammattilainen” nyt sitten
tulla näyttämään taitonsa, jos se nyt kerta on niin yksinkertaista tuo
soseiden lisääminen ja nukutusjutut. Huoh! Kaiken tämän jälkeen olen
myös varmasti paska äiti, koska neuvolan puheista sai sen käsityksen,
etten yrittäisi kaikkeani. Vaikka ihan tosissaan kyllä olen. Olisi mielenkiintoista kyllä nähdä kun joku
muu saa tämän toimimaan niiden neuvolan A4:sten mukaan. Sekin kun on
väärin, että yrittää vielä tässä ”harjoitteluvaiheessa” antaa aamupuuroa
klo 11, kun silloin olisi jo lounasaika. Huhheijaa! Kellonaika tässä
nyt on huolista pienin tässä vaiheessa. Hyväähän neuvola tietysti haluaa, mutta sen olen todennut jo ajat sitten, että kovin yksilöllistä ei tuo neuvolaohjaus ole. Vauvojahan on vaikka mihin lokeroon, ei koskaan löydy vauvaa jolle nuo yleiset neuvot olisivat aina ne täysin täsmälliset ja oikeat. Äitihän sen oman vauvansa loppupeleissä tuntee ja tietää, mikä tälle paras tapa 🙂

Yritän
nyt kuitenkin olla stressaamatta tästä(kin) asiasta ja antaa sen edetä
omalla painollaan eilisistä ”neuvolan” lyttäyksistä huolimatta.
Ilmeisesti olisi parempi vaan silmät kirkkaina vakuuttaa siellä, että
kaikki sujuu oikein hyvin. Saapi nähdä miten meidän rinnasta vieroitus + unikoulu
lähtevät sitten ensi kuussa etenemään. Siihen kyllä olisin valmis ottamaan
avuksi jonkun tyypin, joka tulisi meille kädestä pitäen kotiin
auttamaan pulloon totuttamisessa, kuulemma kun semmoista apua siis on
mahdollista tuolta jostain saada, vaikkei noin muuten olisi mitään
”todellisia ongelmia” perheessä. Tietysti nyt ensin yritän itse, mutta jos siitä kertakaikkisesti ei tule mitään. Ennemmin kuitenkin melkein nukun
jatkossakin huonosti kun menen mihinkään leikkipuistossa kokoontuvaan
vauvojen uniryhmään kuuntelemaan ”hyviä vinkkejä”, todennäköisesti niitä
samoja oppikirja-viisauksia jotka voi lukea kotona 10minuutissa läpi
noista neuvolan printatuista lappusista.

Nyt kun tuo neuvolakäynnin jälkeinen tuohtumus on päässyt vähän laantumaan, on itsekin huomannut, että eihän nämä asiat nyt niin huonosti olekaan. Poika syö kyllä kun se tälle itselleen sopii, eihän vauvaakaan voi pakottaa syömään. Ainakaan jos on tarkoitus saada se siitä innostumaan. Ennen tuota neuvolaakin olivat ne sosemäärät kyllä lyhyessä ajassa kasvaneet hurjasti, joten en todellakaan jaksa uskoa, ettei paino kehittyisi tällä meidän omalla systeemillä ihan ideaalisti. Tällä hetkellä mittaa siis 67cm, 8,3kg tai jotain sinne suuntaan (vajaa 8kk).

Aluksihan
sanoin, että aikomus olisi valmistaa kaikki ainakin suolaiset soseet
itse pojalle. Näinhän se alkuun menikin. Jossain vaiheessa alkoi
kuitenkin turhauttaa se, että kokkailet tunnin omin pienin kätösin
jotain sosetta, joka samantien lentää roskikseen ja sorruttiin sitten
ostamaan valmiita soseaterioita kaupasta, jotta ainakin voisi vähän
testailla mistä mauista toinen tykkää. Siinä vaiheessa kun neuvola kerta
toisensa jälkeen hiillostaa lisäämään kiinteitä, mutta poika on täysin
eri mieltä, on kyllä valmis kokeilemaan melkein mitä tahansa. Ja huhhei,
kylläpä helpotti hommaa, vaikka kuinka olisi ”teollista moskaa”. Kelpaa
nimittäin vallan mainiosti! En tässä vaiheessa kyllä jaksa kantaa
minkäänlaista syyllisyyttä siitä, että napero saa napaansa muutaman
lusikallisen valmissosetta päivässä. Pääasia, että syö jotain! Ehtiihän
niitä kotiruokia syömään myöhemminkin.

Aamupuuron
teen pojalle omasta puurostani, lusikallinen tavallista kaurapuuroa
mössätyn banaanin sekaan. Joskus menee alas lusikallinen, useimmiten ei
enempää, mutta ainakin yritetään. Päivällä ja illalla syödään jotain
suolaista sosetta ja ne niitä valmiita purkkiruokia. Ne ovatkin
osoittautuneet lemppareiksi! Ei olla annettu ollenkaan mitään punaista
lihaa pojalle, vaan pääasiassa ruokia, joissa on kanaa, kalkkuaa tai
lohta. Tarkoitus olisi myös alkaa testailemaan erilaisia puuroja, jospa
uppoaisivat paremmin kuin tuo kaurapuuro. Onko teillä vinkata jotain
hyviksi todettuja puurojuttuja?

Joku ihana teistä muuten vinkkasi The wonder weeks-sovelluksesta, jonka latasin. Sovelluksesta voi seurailla vauvan eri kehitysvaiheita, vaiheiden ”tuntomerkkejä”,  eri oppimiseen liittyviä kehitysaskelia yms. Pojalla vaihtui itseasiassa ihan juuri viikon sisällä uusi kehitysvaihe ja yöt paranivat heti!! 😀 Uskomatonta! Kyse siis ilmeisesti oli juurikin kirjaimellisesti jostain vaiheesta.

Ja tähän loppuun mainita, että se millä olen tässä reilun kuukauden aikana saanut kasvatettua niitä sosemääriä on sinnikkyys. Istutaan siis ruokapöydän ääressä jopa tuntikaupalla päivisin. Syön yleensä itse samalla ja yritän vaan jatkuvasti tarjota pojalle siinä samassa omaa ruokaansa. Aikaahan tähän on mennyt, mutta sehän nyt on selvää. Yleensä se sose alkaa jossain vaiheessa maistumaan kun ollaan istuskeltu se 30min ja pieni varmaan itsekin tajuaa ettei pääse pöydästä syömättä pois. Myös lelut ovat ihan must, että ruokahetkestä saadaan mieluisa.

No mutta tämmöisiä juttuja, huoh 😀

45 vastausta artikkeliin “8kk vauvan ruoka- ja unijuttuja”

 1. Harmi, kun neuvolassa noin lyttäsivät :/ hyvältähän tuo kuulostaa, että edes jotain syö. Kuulostaa oudolta tuo 10 kertaa päivässä soseen tarjoilu! Eihän sitä ehdi tekemään mitään muuta!
  Sormiruokako ei poitsua kiinnosta? Yrittääkö viedä mitään ruokaa suuhun? Meillä upposi ja uppoaa edelleen parhaiten marjat ja hedelmät sormiruokaillen. Ja makaronit 😀
  Puutovinkkejä mulla ei ole, kuin Piltin sileä kaurapuuro, jota jossain vaiheessa oli pakko antaa, kun normikaurapuuro ei kelvannut. Sitä söi n. kk, jonka jälkeen on syönyt kaurapuuroa soseen kanssa. Kun yläkulmahampaat puhkesivat, ei halunnut lusikkaa suuhun. Muutenkin syöminen oli nihkeää ja kaikki ruoka lensi lattialle. Kyllä muuten turhautti… mutta sekin helpotti heti, kun hampaat tuli läpi.
  Kaikki lapsethan ei ayö puuroa ikinä, muutakin aamupalaa voi tehdä. Hyviä vinkkejä eaim. Facebookissa Simppeli sormiruokakeittiö-ryhmässä.

  1. Niin, siis kuulemma kun 10 kertaa tarjoaa, niin söisi sitten sen 5 krt päivässä mitä "pitäisi" syödä 😀 Toistaiseksi sormiruokailu ei ole yhtään kiinnostanut, kaikki muu kyllä kiinnostaa työntää suuhun, mutta ruokakappaleita ei ole huomaavinaankaan! Olenkin muuten tuossa ryhmässä Facessa, mutten ole vielä ehtinyt siihen perehtyä. Ja itseasiassa juuri Muksun sileä on ainut mikä menee alas ja monet näiss kommenteissakin ovat suositelleet noita sileitä. Enpä olisi hoksannut, että puuroissakin voi olla noin suuri ero! Kiitos vinkistä ja kommentistasi <3 Ihanaa kevään odotusta!

 2. Hei, pakko kommentoida, kun kuulostaa niin samanlaiselta kuin meidän lapsen syöminen :). Meilläkin ollut koko ajan ongelmana, että mitkään kasvissoseet ei oikein uppoa. Aluksi tein myös itse ja sitten siirryin kaupan soseisiin, mutta kun kaikki päätyi yleensä lautasen kautta roskiin, niin siirryttiin sormiruokailuun, mutta eipä sekään ole niin menestys ollut :D. Meille onneksi sattui kiva neuvolatäti, joka nimenomaan kannusti antamaan kaupan soseita, jos ne kelpaa paremmin ja koko ajan on sanottu, että maito on kuitenkin 1v asti se pääasia ja kiinteiden syöminen vaan harjoittelua. Meidän lapsi on kasvanut myös melkein koko ajan miinuskäyrillä ja se on turhauttavaa, kun ei saa lasta syömään, mutta ei kai siinä oikein muu auta, kuin yrittää tarjota ja toivoa, että jossain vaiheessa maistuu… Helppo sellaisten on sanoa, joiden lapset on alusta asti vedelleet hyvällä ruokahalulla kaikkea, mitä tarjotaan… Imetyksen lopetin 1v iässä, mutta en huomannut vaikutusta syömiseen. Puurona meillä syötiin pitkään erilaisia Muksu-puuroja ja vasta joskus 1v jälkeen taidettiin siirtyä tavallisiin puuroihin, kun ne ei aiemmin oikein maistunut. Kannattaa ehkä teidän tapauksessa antaa neuvolan juttujen mennä vaan toisesta korvasta ulos ja tehdä niin, kuin itsestä parhaalta tuntuu :). Tsemppiä!

  1. Kuulostaa joo tutulta! 😀 Mutta arvaa! Meille sanottiin neuvolasta, että "tässä vaiheessa kun pääasiallinen ravinto pitäisi olla kiinteät", hmmm.. Juuri kun itsekin kuullut sata kertaa, että 1v asti maito on se pääasiallinen. Ja tosiaankin, helpommin sanottu kuin tehty, eihän ketään voi pakottaa syömään! Ja ehdottomasti meillä kanssa Muksu-puurojauhe on menestys. Kiitos tosi paljon kun jaoit teidän samantyylisen kokemuksen! Ihanaa kevään odotusta <3

 3. Tuli tosi paha mieli teidän puolesta! Neuvoloissa puhutaan kyllä ihan ihme juttuja. Ensinnäkin "before 1 food is for fun", maito on siis vauvan ensisijainen ravinnonlähde. Itse panostaisin ennen kaikkea siihen, että vauva saa käydä rinnalla niin usein kuin tahtoo. Ruokia vasta maistellaan eikä niitä todellakaan ole tarkoitus vielä noin pienen syömällä syödä.

  Meidän tyttö oli varmaankin n. 1v3kk kunnes ruoka alkoi oikeasti maistumaan ja sen jälkeenkin on ollut kausia, kun on menty melkein pelkällä tissillä. Milloin on hampaidentulo häirinnyt, on oltu kipeenä tai joku eroahdistus päällä.

  Meillä aloitettiin sormiruokaillen ja joskus harvoin soseita tarjoten. Soseista lapsi ei välittänyt koskaan ja sormiruokaa meni pieni määrä. Meinas se joskus itseä stressata, mutta päätin että en tee lapsen ruokailusta meille ongelmaa vaan homma saa edetä omalla painollaan. Tosiaan lapsi pääsi rinnalle aina kun tahtoi ja näin ollen kasvoi ihan hyvin koko ajan, vaikka ruokaa meni valehtelematta joskus vain kurkunpala päivässä. Meillä käytiin istumassa ruokapöydässä ehkä max. 4 kertaa päivässä ja syötiin mitä syötiin. Kyllä se ruoka sitten vanhemmiten alkoi kelvata. Meillä myöskin joskus vuoden paikkeilla tyttö alkoi syömään oikeastaan samaa ruokaa kuin me miehen kanssa. Tehtiin vähäsuolaista ruokaa eikä mitään vahvasti maustettua niin alkoi ruoka maistumaan. Rintamaidon osuus alkoi vähenemään ennen kun lapsi oli puolitoistavuotias ja ruokaa upposi paremmin.

  Nyt 2v3kk ikäisenä syö pääosin oikein hyvin. Joskus on päiviä kun ei maistu, mutta kelläpä ei olisi 😉

  Mä en siis teinä stressais asiasta vaan menisin lapsentahtisesti 🙂 tarjotkaa mut älkää painostako ruokailun suhteen. Mä en nää myöskään mitään järkeä siinä, että lapsi opetetaan väkisin pullolle. Meillä ei koskaan oo juotu pullosta eikä ole ollut edes tuttia käytössä. Vajaan vuoden ikäisenä tyttö alkoi juomaan ruuan kanssa nokkamukista vettä ja reilun vuoden ikäisenä siirryttiin ihan tavalliseen mukiin.

  Ja sit noi nukkumisasiat + yösyötöt.. Huoh!
  Tähän reiluun kahteen vuoteen sisältyy aikoja, kun meillä on nukuttu huonosti, hyvin, hyvin huonosti ja tosi hyvin. Mulle henk koht helpoin ratkaisu on ollu imettää myös öisin aina kun lapsi on herännyt, koska niin oman unen määrä on maksimoitunut. Lapsi on nukkunut kainalossa tai sivuvaunussa ja olen vaan siirtänyt rinnalle ja jatkanut unia. 1v6kk eteenpäin öihin on yleensä kuulunut 1 imetys aamuyöstä. Kun tyttö täytti 2 niin sovittiin yhdessä että ei enää öisin oteta maitoa vaan aamulla vasta ja on toiminut hyvin. Edelleen tyttö herää kerran yössä ja kömpii silloin yleensä omasta sängystään meidän väliin nukkumaan. Oon tosi iloinen, että ilman unikouluja tai huudattamista on päästy tähän, koska kyllä joskus epätoivoisimpina aikoina kun heräsin yöt läpeensä 20min välein, toivoin et joku opettais lapsen nukkumaan.

  Sori mun pitkästä ja sekoilevasta vastauksesta. Puhelimella näppäilty samalla kun yritän leikkiä lapsen kanssa 😀

  Ainiin ja tohon puuroasiaan, et meiän tyttö ei oo koskaan tykänny ja niinpä aamupala/iltapala on milloin mitäkin; kananmunia eri muodoissa, leipää, jugurttia/kaurajugurttia..

  Loppuun vielä haluisin sanoa, että tehkää niin kuin teistä tuntuu hyvältä. Ei kannata liikaa kuunnella muita. Lapsia ja perheitä on erilaisia eikä kaikille tod sovi samat asiat. Pitää löytää ne itellä toimivat jutut. Meillä se on ollut lapsentahtisuus 🙂

  Tsemppiä kuitenkin! Huonot yöt ja lapsen syömisestä ja kasvamisesta stressaamisen on rankkaa.

  1. Ihaanaa, että muitakin löytyy! Meille tosiaan sanottiin viimeksi neuvolassa, että tässä vaiheessa kiinteiden pitäisi olla se pääasiallinen ravinto, kuuntelin että jaahas! 😀 Ja ehdottomasti parempaan suuntaan on mennyt ruokailut kun ei ole stressaillut niistä tai pakottanut lasta syömään, siinä vain tekee hallaa hommalle.

   Mukava kuulla myös noista teidän öistä ja siitä, ettei tuo unikoulu tässä vaiheessa ole mikään must. Itseäni ei mitenkään todellakaan haittaa yksi yösyöttö, eiköhän se sitten siitä karsiinnu pois jossain vaiheessa.

   Kiitos superpaljon vinkeistä ja vertaiskokemuksista!! IHanaa kevään odotusta teille <3

 4. Tän postauksen luettuani alko naurattamaan sana "neuvola" 😀 siellä on kyllä niin outo meininki välillä vaikka hyvää kai tarkoittavat!

  Musta kuulosti tosi oudolta kaikki neuvot mitä ootte saanut, mitä väliä sillä on mihin aikaan syötte aamupuuroa tai lounasta tai mitä vaan! Teidän poika on vielä niin pieni ja vasta harjoittelette kuitenkin 🙂 enkä oikeastaan usko siihenkään, etteikö sun maito ja ne soseet riittäisi, kyllähän se kasvu vaan tasoittuu jossain vaiheessa. Tai meidän pojat ainakin on ekoina kuukausina kasvanut ihan supervauhtia ja sitten se on siitä alkanut tasaantua eikä ole enää tullut sitä 1kg per kk 😀 mutta tosiaan, en oo alan ammattilainen ja nämä vaan mun omia mietteitä. Kyllä oon mäkin saanut neuvolasta painostusta siihen etten oo alottanut vielä kiinteitä, vaikka oon sanonut siellä että täysimetän puoli vuotta ja sit aletaan maistella.

  Toivottavasti teillä alkaa pian sujumaan 🙂 kirjotit kyllä, ettei sormiruokailukaan oikeen suju, mut itse ehkä laittaisin vähän eri sormiruokia tarjolle niin että poika sais itse päättää mitä haluaa mutustella 🙂 facessa Simppeli sormiruokakeittiö on tosi hyvä ryhmä!

  Tulipa pitkä kommentti.. teidän pojan 8kk mitat on muuten samat kun meillä 4kk, ihanaa kun vauvat on niin erilaisia ja -kokoisia 😀 ja toivottavasti en kuulostanut miltään päsmäriltä, tarkotus ei ollut tuputtaa väkisin omia neuvoja 🙂

  1. Niin, arghh! Menin itsekin jotenkin ihan psyykkeeseen siitä painosta, mutta näin jälkeenpäin tajusin, että kyse on varmasti vaan ollut siit että että paino alkaa tasoittumaan, eikä aina enää tule sitä 500-1000g painoa/kk kuten alussa. Ei missään nimessä kuulostanut päsmriltä vaan päinvastoin, kiitos superpaljon taas vinkeistä <3

 5. Meillä rupesi jossain vaiheessa tökkimään tavis kaurapuuro niin kokeilin valion onnipuuroja ja ai että ne olikin meillä ihan parasta herkkua! Vieläkin poika syö aamuisin semmoisen aamupalaksi vaikka on jo 1,5vuotta. On erimakuja; omena, puolukka, vadelma, banaani yms..kannattaa kokeilla!!:)

 6. Moi, mun onkin ollut tarkoitus kommentoida, mutta aina se on sitten jäänyt. Nyt vauva on sopivasti päiväunilla, niin on aikaa naputella.
  Mulla on siis ihan samanikäinen poika kun sulla ja meillä on mennyt hyvin samalla tavalla asiat. Eli poika oli syntyessään vähän alle 3 kiloa ja sitten äidinmaidolla kasvanut kovasti ja kerryttänyt huimasti painoa ekat 6kk, kun vain imetin. Hän ei oikein missään vaiheessa huolinut pulloa, eikä tuttia ole syönyt. Sitten 6kk iässä aloitettiin imetyksen lisäksi tarjoamaan soseita. Ja soseet ei juurikaan maistu. Tällä hetkellä 8kk eläisi siis edelleen vaan äidinmaidolla ja pienellä määrällä hedelmäsosetta. Tarjoan kiinteitä 4 kertaa päivässä; aamulla ja illalla puuro+hedelmäsosetta, lounaaksi jotain kasvista+lihaa ja päivälliseksi hedelmä/kasvissosetta. Lounasaikaan sosetta menee parhaiten ja puurokin vähän maistuu, mutta etenkin kasvis- ja lihasoseet ei uppoa. Olen ollut niin stressaantunut näistä syömätouhuista ja kun väkisin ei tosiaa voi syöttää.
  Meidän vauva myös heräilee välillä tosi tiuhaan yöllä ja haluaa rinnalle. Nyt oltiin 8kk neuvolassa ja painoa oli 9,4kg ja pituutta 72cm ja siellä sanottin että kasvaa ihan hyvin, mutta kehotettiin tarjoamaan soseita useammin.
  Mä en tiedä miten yöimetys kannataisi lopettaa ja haluanko edes ja huudatusunikoulu ei myöskään tunnu hyvältä meille. Oon vaan päivisin välillä niin väsynyt, että jotakin varmaan niille öille pitäisi tehdä.
  Mutta siis tsemppiä myös sinne ja ymmärrän niin hyvin turhautumisesi neuvolan "neuvoihin".

  1. Ihanaa kun löytyy muita samassa tilanteessa olevia!! ymmärrän siis täysin tuskan <3 Varsinkin tuo väsymys on pidemmän päälle niin uvuuttavaa, tosin meillä ONNEKSI taas mennyt vähän paremmin nuo yöt suunnilleen yhdellä syötöllä ja väsymyskin vähentynyt. Tuntuu, että juuri noilla tissimaakareilla on ongelmana se, ettei soseet tahdo maistua. Se on niin turhauttavaa kun tekee kaikkensa, muttei vaan kelpaa. Onneksi lohduttaa se tieto, että jossain vaiheessa pakostikin helpottaa!!! Tsemppiä ihan superpaljon teille ja mukava kun kävit kommentoimassa <3 Neuvolasta on kai mahis saada niitä ohjelappusia unikouluun, itse varmaan kokeilen tässä lähiviikkoina, että tulisiko siitä mitään 🙂

 7. No onpas 50-lukuista kommentointia neuvolassa, argggh!! Luota ehdottomasti itsees ja poikaan <3 stressin se pienikin vaistoaa ja yhdistää sitten ruokailuhetkiin. Onko muuten Mommy and Me tuttu paikka? Siellä on ihan huippuja ammattilaisia, varmasti löytyy ruokakysymyksiinkin, unikouluasiaan ainakin!

  1. Niinpä! Joskus taisin muuten törmäillä heihin kun epätoivoisena etsin apua juuri rinnasta vieroittamiseen, täytyy ehdottomasti tutustua. Kiitos <3

 8. Voih, mäki niin iloisena ja ylpeänä kokkailin niin suolasii kuin makeita soseita pakkaseen ja maistatin myös tuoreena. Vauva meni niistä ihan paniikkiin, huusi, itki ja kakoi ruokaa ulos.
  Itelle tuli toi sama fiilis et ei enää jaksa kokata kun kaikki lentää roskiin ja ostin valmissoseita ja ne uppoaakin paljon paremmin. Uskon että se on se koostumus kun en ainakaan ite saa koskaan niiin sileetä ja hienoa soseesta mitä noi kaupan ovat.

  Meidän tyttö nyt 7 kk ja alas menee aamupuuro ja päivällinen.

  Tsemppiä sinne syöjille. Mun siskon lapsi alkoi syömään kunnolla soseita vasta 13 kk ikäisenä ja nyt kyl osaa jo hienosti syödä että en mäkään ota mitään stressiä. Kaikilla lapsilla oma tahti ja kyllä ne syömään kaikki oppivat !

  1. Niin siis voi olla juuri se koostumus, mikä niissä mättää 😀 Kiitos tsemppiviestistä, tässä ollaan onneksi jo paljon paremmalla mallilla, jee! Ihanaa kevään odotusta sinne <3

 9. Meillä tuntui myös kaupan soseet uppoavan paremmin, vaikka millaisia soseversioita yritin itse tehdä. Vielä parivuotiaanakin osasi käydä nappaamassa kaapista reissuja varten varaevääksi hankittuja isompien soseita, ja veteli niitä kylmänä suoraan purkista 😀 Minäkin aina välillä tunsin niistä jotenkin huonoa omaatuntoa, ja jälkikäteen ajateltuna ihan todella turhaan! Että tsemppiä ja jaksamista vaan testaamisen kanssa!

  Riisipuuroa kannattaa kokeilla, maitoon tehtynä. Meillä maistui alkuun paremmin ne vauvojen jauhepuurot, kun oli hienompijakoista kuin perus ryyneistä tehdyt. Ja niitä on monia eri makuja. Valmiita puuropurkkeja käytettiin myös, niistä tykkäsi molemmat lapset vauvana. Itse koin, että kunhan alkavat syödä jotain ja tottua johonkin rakenteeseen ja makuun, niin kyllä sitä repertuaaria ehtii kasvattamaan myöhemminkin.

  Itseensä ei meinaa aina jaksaa uskoa, etenkin vaikeina hetkinä, mutta kyllä äiti tietää <3 Luota vaan siihen eli itseesi!

  1. Haha 😀 Joo tosi outoa kyllä! Luulisi että itsetehdyt automaattisesti maistuisivat paremmiN! Ja aivan turhaa kyllä tuntea huonoa omaatuntoa, pääasia että vauva syö 🙂 Olen huomannut myös saman, että nuo jauhepuurot uppoavat, onneksi siis edes joku!! Kiitos kommentistasi ja ihanaa kevään odotusta teidän perheelle <3

 10. Me annettiin alkuun paljon eri hedelmäsoseita, maistuivat tytölle paremmin kuin kasvissoseet. Sitten kun tyttö oppi syömisjutun, otettiin kasvissoseet ja puurot kuvioihin. Ehdottomia lemppareita on piltin mango (muun merkkiset ei uppoa) ja muksun hedelmäherkku. Myös itsetehty omppusose maistuu hyvin. Puuroista: meidän tyttö ei tykkää "aikuisten puurosta" mutta esim. muksun ja tuttelin kaurapuurojauhe kelpaa.

  1. meillä ovat alusta saakka menneet paremmin suolaiset kun makeat, hassu sinänsä kun kuulemma juuri usein toisinpäin 🙂 Mango kuitenkin myös täällä suosikki hedelmäsoseista! Ja siis vasta tämän postauksen julkaistua tajusin, että tuo Muksun jauhepuuro meilläkin uppoaa, oma puuroni taas ei yhtään. Nyt huomaa kommenteista, että monilla sama juttu! 🙂 Kiitos kommentistasi <3

 11. Mä en koskaan kerro neuvolassa mitä oikeesti kotona tehdään/syödään yms..en vaan jaksa kuunnella mitään saarnoja jos itse tiedän että kaikki on ok. Meillä oli kanssa huono syöjä mutta autto just toi yösyöttöjen poisjättö ja sit heti aamusta ekana 6 aikaan ei annettu maitoa vaan sosetta�� Voi olla vähän outo vinkki mutta sillä tavalla sit päivälläkin meni paremmin soseet..tietty se ehkä oli eri kun jo tosi aikaisessa vaiheessa meillä osas tyttö syödä siitä sosepussin päästä imemällä ruoan niin syötin sellaisen puuropussin aina ekana��

  1. No niinpä 😀 En mäkään jatkossa kyllä aio niin tarkkaan enää kertoa kun aikaisemmin! Tai siis jos itse tietää, että kaikki todellakin ok. Vitsi kun saisin opetettua myös itse imemään noita sose/puuropusseja! Täällä tosin ei vieläkään aamusose/puuro menestys, vaikkei olisi syönytkään vielä :/ Kiitos vinkeistä <3

 12. Mitä jos painottaisit enemmän sormiruokailuun soseiden sijasta ja tarjoaisit mahdollisimman paljon eri vaihtoehtoja? Munakasta, erilaisia pastoja, pötköjä, pullia (liha/kasvis), höyrytettyjä vihanneksia..

 13. Ja älä missään nimessä vähentele imetystä, varsinkaan jos kiinteitä menee niin ja näin! Se sun maito on kuitenkin edelleen parasta, eikä sen koostumus ole muuttunut vähemmän ravitsevaksi kuin alussa. Niin kauan kun imetät lapsentahtisesti kiinteiden ohella ei tarvitse huolehtia siitä saako poika tarpeeksi ravintoa

  1. Juu se olisikin tarkoitus, että alkaisi tarjoamaan enemmän sormiruokavaihtoehtoja, tähän mennessä siis ei ole ollut lainkaan kiinnostunut mistään sormiruokailu-kappaleista mitä tarjonnut. Ehkä se siitä lähtisi kun sinnikkäästi tarjoaisi niitäkiN! Ja ei tietty voi vielä imetystä vähentää, saati sitten lopettaa kun ei tosiaan pullosta suostu syömään, mutta sitten jos saa siihen totutettua 🙂

 14. Älä stressaa neuvolasta, välittävät vaan siitä että kasvaako käyrien mukaan.. olet lapsesi äiti ja tiedät parhaiten mikä on oikein. Aamu ja iltapuuroksi muksu tai semper puurojauheesta tehty puuro. Tai valion onni valmis puuroja. Ne olivat lapseni suosikkeja. Tee itse ruoat! Vaikka lentäisi suoraan roskiin nii mitä sitten. Olen kironnut samaa et kauheen vaivan näen ku teen kaiken itse ja lapsi sylkee kaiken ulos. Purkkiruoka ei voita terveellistä itse tehtyä ruokaa. Ja lapselle haluaa aina vaan parasta. Tuon ikäisellä hampaat vaivaavat. Ei ihme ettei aina maistu, mutta älä syötä ikinä väkisin. Saa vaan kammon siitä ja syöminen vaikeutuu entisestään. Jos lapsi ei syö esim. lounaalla mitään, niin seuraavaksi saa sit välipalan kun sen aika on. Lapsi syö silloin, kun sen on nälkä.Illalla ruoka maistuu, koska vauvat tankkaa yötä vasten. Ja muista säännölliset ruoka-ajat. Se tuo turvallisuuden tunnetta lapselle. Unikoulu kannattaa aloittaa. Yöheräily taitaa olla enemmän läheisyyden kaipuuta. Kokeile auttaako selkähieronta nukahtamaan uudelleen. Netistä löytyy vinkkejä. Välillä menee hermot, mutta muista että kaikki on sen arvoista. Oma poika kohta 3-vuotias 🙂

  1. Niinpä! En enää kyllä jaksakaan stressaa. Alkoi vaan niin paljon ärsyttää tuo edellinen käynti :/ Ja nuo jauhepuurot ovatkin olleet menestys! Kommenttien perusteella myös muilla. Kiitos kovasti vinkeistäsi!! 🙂

 15. Meillä on myös "huonosti" syövä tyttö. Sormiruokaillen menee onneksi edes jotain maidon lisäkso, mutta useimmiten sormiruokailukin on sitä että tyttö viskoo ruokaa ympäri asuntoa. Kaupan soseita menee silloin kun menee ja en todella tunne huonommaksi itseäni vaikka en itse kokkaile niitä 🙂

  Kokeile Piltin puurojauheita? Meillä meni jossain vaiheessa tosi hyvin niiden Iltapuuro-nimellä kulkeva tuote.

  1. Tuntuu, että loppujen lopuksi tosi monet syöttävät kaupan soseita, ainakin siis näiden kommenttien perusteella! Luulin siis että, kaikki kokkaavat itse. Onneksi ei kuitenkaan 😀 Varmaan jossain vaiheessa tässä alan itse taas väkertämään kun ruokailu alkaa sujua paremmin, mutten kyllä itsekään jaksa stressailla. Ja siis itseasiassa Muksun jauhepuuro kyllä meneekin! Jotenkin hoksasin vasta sen jälkeen kun julkaisin tämän ja luin kommentteja 🙂

 16. Puuroista kannattaa kokeilla esim Muksun kaurapuurojauhetta, se on aika paljon sileämpää ja menee helpommin alas kuin tavallinen kaurapuuro 🙂

 17. Siis minähän en mistään mitään tiedä, kun ei lapsia ole, mutta kuulostaa ihan tosi ärsyttävältä toi neuvolameininki. 😀 Mulla niin palais käämi! Todellakin äiti se parhaiten tietää, mikä on lapselleen parhaaksi!! Ja niinku hohhoijaa muutenkin, ei varmasti ole niin vakavia noi jutut, jokainen omalla tahdillaan ja meiningillään! Jos lapsi muuten on terve jne., niin sehän on se pääasia.

  t. Kissis

  1. Nojep, arghh! Siellä voitaisiin kyllä keskittyä siihen olennaiseen ja jättää turhat hössötykset pois. Joku aika sitten jouduin haastatteluun kun en suostunut täyttämään jotain turhanpäiväistä alkoholi- ja päihdekyselyä, joka on ihan yhtä tyhjän kanssa! Kai sen nyt itse tietäisi jos olisi jotain päihdeongelmia ja tuskin ne ongelmaiset siihen lappuun myöntää mitä käyttää, tollasiin menee sekin aika jonka vois käyttää siihen yksilölliseen ohjaukseen neuvolassa niistä aiheista, joita kokee aiheellisiksi 😀

 18. Meidän neuvolassa todettiin että siinä mennään todella pieleen jos väkisin yritetään syöttää. Ja näin omasta pieleen menneestä väkisinsyöttämisyrityksessä voin todeta että he olivat ihan oikeassa. Meillä oli todella hoikka ja vähäruokainen lapsi, minä kuvittelin että oli hoikka kun ei syö mutta se olikin vain sen oma ruumiinrakenne. Ruokahalu vaihtelee mutta ruumis pysyy samannäköisenä. Laps rupes syömään kun tajuttiin rentoutua asiasta ja annettiin lapsen päättää itse syödäkö vai ei. Myös kaverilla smantapaiset kokemukset eli heillä oli todella vähäruokainen vauva, alle 1 vuotiaan ei syöny käytännössä mitään mutta kasvoi ihan normaalisti.

  Minä olisin sinun tilanteessa ihan rentona, tarjoaisin erilaista ruokaa ja söisin yhdessä lapsen kanssa. Jos ruoka ei maistu just nyt niin ehkäpä myöhemmin. Lapsen kannattaa myös antaa tutki ruokaa, ehkä se innostaa myös syömään?

  Mutta rennosti vaan, kyllä se siitä 🙂

  1. Todellakin!! Mäkin sain tilanteen parantumaan sillä, että tarjosin vaan ahkerasti ja pitkän aikaa lusikkaa, enkä yrittänyt edes väkisin syöttää. Kyllä se lapsi sitten syö kun tahtoo 🙂 Kiitos tsempistä ja vinkeistä <3

 19. Meillä poikani syöminen huononi samantien kun ensimmäiset hampaat puhkesivat 7kk ikäisenä, ja tuon jälkeen niitä puhkesi aina n. 1-2kk:n välein lisää, jälkikäteen pystyn sanomaan että niillä oli suora vaikutus ruokahaluun. Etenkin se vaihe kun alhaalla on eri määrä hampaita kuin ylhäällä, vastaparien puuttuessa kiinteiden syöminen tuntui pienestä ilmeisesti erityisen tuskaiselta 🙁 Nyt kun poikamme on 1v 3kk, ja hampaita saman verran sekä ylä- että alapuolella, pehmeä kaurapuuro on suurinta herkkua! Edelleen kaikki ruoka jossa hiemankin isompia paloja yököttää häntä ja sileät vauvasoseet uppoaa parhaiten 😀 Meilläkin on siis asennoiduttu jo pitkään samallailla että kunhan jotain menee alas niin hyvä. Myös uniongelmat meillä on alkaneet juurikin hampaiden puhkeamiaen myötä, et arvaa kuinka toivon että kaikki loputkin hampaat puhkeaisivat pian! Toivottavasti tästä oli teille apua, pahoittelut sekavasta kirjoituksesta 😀

  1. Sama juttu hampaiden osalta! Nytkin pukkaa ainakin kolmea hammasta, niin voi olla ettei niiden vuoksi ole kelvannut :/ Ja oli apua, kiitos kovasti kun jaoit teidän kokemuksen! Ihanaa kevään odotusta <3

 20. Before one food is just for fun! Ja maito pääasiallinen ravinto. Ootteko kokeillut erilaisia tuttipullonpäitä tai muita tapoja antaa maitoa, hörppyyttämällä tms. jos imetystä tarkoitus vähentää?

  1. Nyt on tullut tutuksi tuo iskulause 😀 Olen toki yrittänyt kaikenlaisia tapoja, eri pulloja, nokkamukia, hörppyyttämistä, muttei mikään ole oikein menestys. Ei haluaisi mitään työntää suuhun, voi olla että silläkin on jotain tekemistä kun hampaita on tullut 5kk alkaen. Nyt tosin olen saanut lähiviikkoina vettä hörppyytettyä, joten ehkä sekin ajan kanssa!

 21. Pyydä ihmeessä käymään joku perhetyön työntekijä tms, tuskin siitä haittaakaan on 🙂 Siskoni pyysi kanssa itselleen, kun vauva nukkui huonosti.

  1. Voi vitsi, sun kommentti oli jostain syystä mennyt roskapostiin ja huomasin sen vasta nyt! Mutta joo ehdottomasti täytyy kyllä hyödyntää jos loppuu itseltä neuvot kesken!! 🙂

 22. Meillä tuli kaurapuurosta pojalle 9kk vatsavaivoja, vaihdoin puuron tattariin ja taas parempi vatsa:) välillä lorautan öljyä puuroon tai tilsin mustikkaa/puolukkaa. Kyllä vauva syö sitten kun on valmis, älä huoli "syömättömyydestä":)

 23. Hei, oletkin jo saanut hienoja tsemppiviestejä tänne ja tahtoisin vielä minäkin kirjoittaa tarinamme! Ehkä siitä saa jonkinlaisen ajatuksen.

  Meillä esikoinen aloitti kiinteät 6 kk:n ikäisenä ja oli siihen asti siis täysimetyksellä. Tai aloitti ja aloitti – mikään – siis mikään – kiinteä ruoka ei kelvannut. Yritin kaikkea, eri ruokia, eri paikoissa, eri tavoilla. Ei ole mitään, mitä en silloin olisi koittanut! Söi lusikallisia silloin tällöin ja eli muuten pelkällä äidinmaidolla. Oksenteli ja kakoi oikeastaan kaikkea suuhun laitettua. Noin 10 kk ikäisenä lopulta rauta-arvonsa romahtivat, ja 1-vuotiaana sai rautalääkityksen – kun ei siis syönyt juurikaan muuta kuin äidinmaitoa. (Syntymän jälkeiset rautavarastothan riittävät 6 kk ikään saakka.) Imetys loppui 1 v 2 kk iässä. Sitten ruoka alkoi kelvata, mutta vatsa vastaavasti vaivata. Saimme viimein erinäisten käänteiden jälkeen diagnoosin: viivästeinen, suolistoperäinen maito-, vilja- ja muna-allergia. Jos olisin tiennyt – tajunnut – aiemmin, olisi meillä kaikki mennyt toisin.

  Vaikkei teillä välttämättä ole kyse allergiasta, niin ota se kuitenkin mielen päälle pohdittavaksi. Syömättömyys voi johtua siitä. Yleisimmät ovat vilja- ja maitoallergia. Oman ruokavalion maltillinen muuttaminen voi auttaa (viljaton&maidoton), ja koita myös ihmeessä esim. riisi- tai tattaripuuroa hedelmäsoseen kera. Älä lopeta imetystä. Pyydä myös rauta-arvojen mittaus parin kk:n päästä.

  Tsemppiä, tsemppiä ja tsemppiä!!!

  1. Kiitos kun jaoit kokemuksenne! Itseasiassa allergiajuttu onkin käynyt mielessä ja olenkin sitä tutkinut, tosin mitään esim. ihottumaa tai muita oireita ei ole, joten olen vain pistänyt nirsoilun piikkiin. Olen aikaisemmin kokeilut esim juuri viljattomia soseita, jospa menisivät paremmin, mutta oikeastaan sama juttu kaiken kiinteän kanssa. Mitään muita maitotuotteita ei vielä ole saanut kun rintamaitoa. Toki kyllä hyvä tutkia jos pidemmän päälle jatkuu! Kiitos tsempeistä ja ihanaa kevään odotusta teille <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.