Huonot unet + liikunta = not happening

Noihin unihaasteisiin liittyen olen huomannut niiden heijastuvan selvästi fyysiseen jaksamiseen. Vaikka päivät muuten olisivat kivoja ja täynnä mukavaa puuhasteltavaa, niin huomaa kyllä olevansa normaalia väsyneempi! Esimerkiksi viime viikolla sain raahattua itseni ekan kerran vaunulenkille vasta keskiviikkona, alkuviikko meni jotenkin ihan koomaillessa kotona. Ei sillä että täällä nyt laiskottelemaan ehtisi. Jonkun ne kotihommatkin on tehtävä ja koirat ulkoilutettava 😀 Vaikka vaunulenkit viikolla ovat olleet ihan yhtä pitkiä kun yleensä, on jotenkin ollut ylitsepääsemätöntä saada normaali lenkki vedettyä kunnialla. Huimaa, kolottaa, blaah. Pakkohan se kuitenkin on pitää itseään liikkeessä, liian vähäisestä liikunnasta olen saanut nyt riesaksi myös ikävät niskakivut- ja jumit (sitä hierontaa tässä odotellessa, jospa vaan saisi aikaiseksi varata!) . 

Kerroin myös aikaisemmin siitä mun katastrofaalisesta joogatunnista kun
jouduin lähtemään kesken pois. No nyt se tapahtui melkein uudestaan kun
tämän viikon bikramissa taas huimasi ja oli jotenkin ylitsepääsemätöntä
päästä mihinkään asentoon. Yleensä kun nuo tunnit ovat menneet kun vettä
vaan! Syön kuitenkin täysin normaalisti ja yhtä paljon kuin ennenkin,
mutta ehkä se valvominen vaan kuluttaa niin paljon voimia. Nuo
bikram-tunnit ovat olleet kuitenkin ihan lempparijuttu viikolla ja nyt
on alkanut jo ennakkoon aina jännittää, että jaksaakohan koko
90-minuuttisen läpi. Ohjaajan mukaan niin monet jutut voivat vaikuttaa
suoritukseen ja esimerkiksi juuri huonot unet tai niiden puute. Onhan se
itsestäänselvää ettei keho toimi täysillä jos joku asia ei ole
kunnossa! Täytyy varmaan vetää joku perhepizza ennen seuravaa tuntia, niin ei voi ainakaan sanoa että olisi energianpuute 😀

Seuraavaksi aion hoitaa ruokavalion paremmalle mallille, enemmän ruokaa
ja useammin, selvästi kun keho kaipaa lisää energiaa! Ehkä sitä on ajatuksissaan syönyt liian kevyesti ja vähän. Kotona seisaalleen puuhaillessakin kun kuluu yllättävän paljon energiaa. Viikonloppuisin
olen edelleen käynyt vetämässä perinteiset juoksut, mutta viikolla
tökkii liikkuminen kyllä pahasti. Tietty voi syy olla tuossa harmaassa
säässäkin taas vaihteeksi. Yksi asia josta myös huomaan etteivät aivot
toimi ihan normaalilla tavalla on kirjoittaminen. Joutuu nimittäin
kauemmin miettimään miten muotoilla joku lause. Hah! Ennen kun tekstin
tuottaminen oli niiiiin yksinkertaista, nyt joutuu takertumaan
jatkuvasti omiin virheisiin 😀 Niiden korjaamiseen ja lauseiden uudelleen kirjoittamiseen menee oikeasti nykyään jopa enemmän aikaa kun alkuperäisen tekstin näpyttelyyn..

Eiköhän tämä taas tästä pikkuhiljaa! Salaa kyllä (tai en enää niinkään salaa) haaveilen siitä hotelliyöstä poissa kotoa unikoulun ajan. Toisaalta, enhän varmaan edes saisi unta kun heräilisin kokoajan ihmettelemään, että miksei poika ole herättänyt 😀 Jutun pointti kai oli se, että vaikka tässä pikkulapsen kanssa eläessä kuinka yrittäisi pitää itsestään edes jossain määrin huolta, niin aina se tuppaa jotenkin jäämään. Taas kerran siis tsemppi päälle sen suhteen. Parempia  unia, parempaa ruokaa, kehonhuoltoa. Ei ollut tarkoitus tehdä masistelupostausta, mutta on tässä viikossa ollut kaikkea kivaakin. Jos nyt aloittaa mainitsemalla eilen aivan mielettömän auringonpaisteen ja tänään luvassa samaa! Keinuminen on muuten naperon mielestä nykyään ehkä maailman kivoin juttu.

Aurinkoista torstaita siis!

10 vastausta artikkeliin “Huonot unet + liikunta = not happening”

 1. Hei, kuulostaapa niin tutulle. Väsymys on todellakin hyvä syy jättää treenaaminen vähemmälle, ei kroppa palaudu mistään rankemmasta rasituksesta ilman lepoa. Sen aika tulee vielä että pääsee ns. normaaliin treenimoodiin takaisin.
  Itselläni on alle 2 vuotias lapsi ja rehellisesti sanottuna ensimmäinen vuosi oli pakko pistää treenit tauolle valvomisen takia, suht kevyestäkin jumpasta palautuminen kesti useita päiviä. Vaunulenkkejä/kantorepun kanssa kävelyä tuli parhaimmillaan se 6h päivässä niin eipä siinä paukkuja paljoa muulle jäänytkään ?Liikuntaa tulee pienen kanssa huomaamattakin, kantelu yms. Eli kannattaa olla itselleen armollinen- kevyempikin jumppailu tekee hyvää kun siltä tuntuu. Mainitsemasi huimaus/huono-olo treenatessa on varmasti merkki siitä että lepo on enemmän tarpeen kuin treeni.
  Blogiasi on ilo seurata, mukavaa kevättä! 🙂

  1. Nojoo! Yllättävää kyllä kuinka sitä nimenomaan tulee ihan ilman virallistakin treeniä, sporttikellon mukaan ihan heittämällä yli 10 000 askeleen päiviä vaikkei edes kävisi lenkillä! Kiitos kun jaoit kokemuksesi ja "mukava" kuulla, että muilla samoja tuntemuksia tai ainakin ollut. IHanaa kevättä! 🙂

 2. Huomaan itse saman, että unen vähyys tai huonolaatuisuus vaikuttaa heti jaksamiseen. Urheilen itse paljon ja olen tarkka riittävästä sekä monipuolisesta ruokavaliosta. Heti huomaakin, kun tässä kombossa on joku pielessä.. useimmiten se on juuri tuo uni. Ei uskoisi miten paljon se vaikuttaa, mutta kyllä vaan! Sillon kannattaa kuunnella omaa kroppaansa ja pitää suosiolla se lepopäivä. Ei siitä treenistä yleensä meinaan mitään tuu 😀

  1. Niinpä, vitsi kun jotenkin malttaisi pitää enemmän noita lepopäiviä. Se on toisaalta se kurja puoli, että heti kun ei liiku niin saa riesakseen jotain niskaoireita tai muuta ikävää 🙁 Mutta tosiaan, omaa kehoa pitäisi kyllä kuunnella enemmän eikä havahtua liian myöhääN! Ihanaa kevättä ja kiva kun kommentoit 🙂

 3. huonosti nukutun yön jälkeen on kyllä niin krapulainen olo että treeni on ihan kamalaa kun huippaa ja heikottaa. toinen mikä tuota myös tekee on niskan jumit 🙂

 4. Ihan on kyllä helposti luettavaa nämä tekstit edelleen, älä huolehdi tuommoisista 🙂
  Ja voi harmi, toivottavasti saisit nyt lähiaikoina nukuttua paremmin :/
  Itsekin olen ollut menossa hierojalle monta vuotta, mikäköhän siinäkin on niin vaikeaa varata 😛

 5. Itselleni on käynyt joogassa pari kertaa niin, että kesken joogan on lauennut ihan järkyttävä omituinen päänsärky, ja tämä kummallakin kerralla. En kyllä ikinä enää joogaa kun se kipu tuntui ihan siltä kuin puukolla olisi tökätty. 🙁

  1. ONpa inhottavaa! Mä saatan tietää millainen se kipu on, mulle joskus on tullut semmosia kipukohtauksia kun ollut niskat jumissa. Se on ihan kauheaa! Tommosista jää helposti "traumat", toivottavasti kuitenkin selviäisi mistä se johtuu ja uskaltautuisit vielä joskus 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.