Eroahdistusta ilmassa

Kirjoittelin joku aika taaksepäin meidän levottomista öistä. Ja nehän jatkuu edelleen! Tilanne on viimeaikoina päässyt jotenkin täysin eskaloitumaan, koska mukaan on tullut lisämausteena vauvan eroahdistus. Eroahdistusta on jossain määrin ollut jo aikaisemmin, mutta nyt sekin on saanut aivan uuden käsityksen. Näihin aikoihin kun lapsi (viimeistään) alkaa ymmärtämään olevansa äidistä erillinen yksilö ja sen myötä iskee ahdistus peliin kun vauva alkaa pelätä, että vanhempi hylkää tämän ellei ole jatkuvasti aivan vieressä.

Itse olen huomannut eroahdistuksen selkeimmin siitä, että en saa enää nukutettua tai edes siirrettyä poikaa omaan sänkyyn nukkumaan tämän nukahdettua. Kun poika nukahtaa viereen, yritän (tai yritin ennen :D) siirtää tämän varovasti pinnasänkyyn nukkumaan. Yleensä tuo onnistui aina näppärästi siihen seuraavaan heräämiseen saakka (eli siis ehkä 30min), mutta nyt jo useamman viikon on pieni herännyt joka kerta kun siirrän tämän pinnasänkyyn.

Heti alkaa aivan mahdoton raivoaminen, joka ei hevillä laannu. Ellei ota viereen. Olen nimittäin huomannut, että vieressä nukkuessa uni sitten onkin varsin levollista. Ja vaikka heräilyitä jatkuvasti onkin, se on lähinnä semmoista ulinaa ja kitinää, jonka myötä kuitenkin nukahdetaan nopeasti uudelleen (sitten kun saa rintaa..).

Eroahdistus on lähinnä siis tarkoittanut sitä, että sekin oma aika, joka minulla oli aikaisemmin pojan nukkuessa, on nyt mennyttä. Joudun nykyään nimittäin kököttämään päikkäritkin toisen vieressä sängyssä. Onpahan tullut luettua kirjoja, haha! Tosin olen huomannut viime aikoina myös niiden päikkäreiden lyhentyneen ja ollaan menty ehkä semmoisilla 30min unilla. Usein varma keino on lähteä ulos vaunuilemaan, silloinhan poika yleensä takuuvarmasti nukahtaa ja jos käy hyvä tuuri, niin jää vielä hetkeksi vaunuihin unille kun palataan takaisin kotiin.

Ainiin! Ja soseiden syönti on mennyt (taas) jotenkin aivan mahdottomaksi. Poika saattaa syödä lusikallisen pari, jonka jälkeen kieltäytyy totaalisesti syömästä, tätä on ollut ehkä parisen viikkoa. En tiedä onko siellä joku hammas juuri tulossa läpi, joka vaikuttaa soseiden maistumiseen vai mitä ihmettä.. Melkoisen itsepäisesti pidetään suu kiinni lusikalle ja tämä alkoi aivan yhtäkkiä 😀

Unikouluhan on ollut mielessä jo pidemmän aikaa, mutta eipä sitä ole vieläkään saanut aikaiseksi aloittaa. Aina nimittäin tulee joku situation, hampaat, nyt tämä eroahdistus ja sitten homma siirtyy. En kyllä tiedä voisiko unikoulu juuri olla apukeino tähän? Onhan kohta pääsiäisen pyhät tulossa ja oiva mahdollisuus hoitaa samalla unikoulu pois alta.

Toisaalta en koe tilannetta mitenkään aivan mahdottomaksi, aina se perinteinen ajatus helpottaa paljon: Tämä menee ohi ajan kanssa.. Tällä hetkellä kun on kuitenkin tiedossa ehdoton deadline unikoululle ja imetyksen vähentämiselle/lopettamiselle. Toukokuu! Itsehän palaan kesäkuun alussa töihin, joten on sanomattakin selvää, että hommalle on tultava loppu siihen mennessä. Maito kun ei yli 1v ikäiselle ole enää se pääasiallinen ravinto, joten toukokuussa 1v synttäreiden kolkuttaessa voikin sitten rauhallisin mielin alkaa siirtyä hiljalleen pois rintamaidosta. Eniten kuitenkin arveluttaa se, kuinka paljon se nesteen määrä vähenee kun maidon antaminen suurina määrinä loppuu.

Kyselisinkin teiltä vinkkejä, että miten siirryitte pois rintamaidosta/korvikkeesta 1v kynnyksellä ja paljonko vauvanne joi siirtymän jälkeen mukista vettä/perinteistä maitoa?

Onko muillakin eroahdistusta ilmassa? Entä onko teillä siihen hyväksi koettuja vinkkejä?

20 vastausta artikkeliin “Eroahdistusta ilmassa”

 1. Onko imetys poissuljettu? Noin isolle, 1v, riittää 4-5krt/vrk ihan hyvin. Meillä tulee n 8h päivällä taukoa ja yölläkään ei syö. Kerran aamulla ennen hoitoa ja iltapäivä-ilta pari kertaa.
  Unikoulua ei olla pidetty, mutta 1v alettiin laittamaan omaan sänkyyn nukahtamaan ja itsestään nyt tässä alkanut täysiä öitä, vikat 8kk tässä heräsi kerran yössä . 1v8kk nyt ikää, olihan se aikakin jo 😀

  1. Joo alkaa olla poissuljettu, en jotenkin enää jaksa sitä rumbaa. Varsinkin kun olen kokoajan siis imettänyt vaan toista rintaa, niin jotenkin rasittavaa olla jatkuvasti rintapuoli, se puuttuisikin että työpäivän aikana aina pakkautuisi toiseen vaan 😀 Haha! Ehkä muuten voisikin vielä mennä.. Pitää sinnikkäästi vaan jatkaa yrittämistä sen omaan sänkyyn nukuttamisen suhteen!

 2. Heippa.
  Itselläni on lähes saman ikäinen lapsi kuin sinulla. Meillä on kamppailtu samoje asioiden äärellä kuin teillä, eroahdistus, vähäinen ruoka, mikä on riittävä nestemäärä kun ei enää syö rintaa ym.

  Tein radikaalin lopetuksen imetykselle (lapsi 11kk) lopetin ensin yöimetykset sitten 2viikon sisällä kaikken muun imetyksen, viimeisenä ilta. Ensin alkoi iltapuuro ja vähitellen muutkin maistua. Kahdessa viikossa ruokamäärät kasvoi hurjasti, päiväunet pidentyi, eroahdistus väheni, täydet yöunet alkoi ja sain itsekkin enemmän aikaa kun lapsi ei ollut niin kiinni minussa. Nesteiden määrä oli alussa ahdistavan vähäinen. Sain kuitenkin neuvon että on yleistä että lapsi lakkoilee vettä ja maitoa vastaan kun on tottunut juomaan rinnasta janojuomaa. Tämäkin korjaantui pian ja nyt menee melkein 1dl vettä tai maitoa per ruokailu. Hedelmäsoseissa on paljon nestettä ja puuron ym ruuan joukkoon maitoa niin saa sieltä sitten nestettä.
  Meilkoinen sekamelska tämä kommentti mutta tovottavasti sait juonesta edes vähän kiinni.

  En kannusta lopettamaan imetystä vaan haluan kertoa omalla kokemuksella että minun lapseni kohdalla imetyksen lopetus ratkaisi monta ongelmaa. Tsemppiä!!
  Unikoulua jos harkitsette suosittelen unikoulua nimeltä Unijuna. On maksullinen mutta täys kymppi! ??

  1. ”Kiva” kun muitakin löytyy! 😀 Teillä meni varsin sutjakkaasti asiat sitten, joiko napero jo imetyksen loppuessa pullosta/mukista vettä tai maitoa vai opetitteko sen siinä vaiheessa? Meillä kun ei jotenkin sitä juomista mukista edelleenkään aina tajua ja usein menee väärään kurkkuun kun ottaa liian suuren hörpyn.. voihan se tietty olla, että oppii sen sitten nopeasti jos tarve tulee. Kiitti unikoulu-vinkistä, googlailen lisätietoja! 🙂 Kiva kun jaoit kokemuksia, ihanaa kevättä!

   1. ”vertaistuki” on kyllä äitiydessä erittäin kantavavoima. 🙂
    Kyllä, meillä meni imetyksen lopetus ja siirtyminen seuraavalle tasolle helpommin mitä oletin. Pari päivää lapsi itki mm. kun näki maitolähteet suihkussa. Odotin viikkojen kitinää. Hän ei juonut kun satunnaisesti hörppyjä ja nekin vain nokkamukista vettä. Lehmänmaito oli alkuun täys nou nou. Lehmänmaitoa siksi että en halunnut enää totuttaa korvikkeeseen ja hänen mahansa oli siedätetty puuron joukossa olevalla lehmänmaidolla.

    Jos sinun lapsellasi menee neste helposti väärään kurkkuun kokeile antaa hänen itse juoda lasista ja laita lasiin ihan tilkka nestettä. Tämä helpotti meillä. ?

    Hyvää kevättä myös sinulle ☀️

    1. No on kyllä ehdottomasti! 🙂 Kiva kuulla, ettei teilläkään kovin ahkerasti hörpitty ennen tuota, eli ehkä mekin pärjäillään! Yritin eilen olla illalla antamatta rintaa kun olisi taas nukahtanut siihen ja oli kyllä semmoinen huutoshow.. Pakkohan sitä oli sitten taipua taas kun mies pelkäsi että meidän naapuri hermostuu :/

 3. Tuon tyyppinen eroahdistus ei omani ja kaveripiirin kokemuksella yleensä kestä kuukausia, vaan maksimissaan joitakin viikkoja. Unikoulua en missään tapauksessa tuohon kohtaan ajoittaisi, koska vauva nimenomaan reagoi siihen hätään, kun luulee sun hävinneen ja itse epäilisin unikoulun sitä lisäävän.

  Koetko itse, ettet halua imettää enää kun olet töissä? Jos näin on, niin kannattaa se lopetus hoitaa vähitellen. Kuten kuitenkin aiempi kommentoija sanoi, sitä ei tarvitse työhön paluun takia lopettaa. Itse imetin esikoista 1,5-vuotiaaksi ja töihin palasin hänen ollessa 1v 1kk. Päivisin hän joi tavallista maitoa ja vettä. Kun ei ollut tissit paikalla, muukin maistui. 🙂

  Aurinkoista kevättä teille kaikille!

  1. Okei, kiitos tiedosta! 😀 Toivotaan, että meilläkin olisi vain joku nopea vaihe.. Ja siksi en juuri ole vielä tohtinut sitä unikoulua aloittaa ja toista kiusata :/ Koen, että oma imetystaival kyllä tulee päättymään siihen reilun vuoden rajapyykkiin, olen siis koko tämän ajan muutenkin imettänyt vain toisesta rinnasta (toinen ei siis ole ikinä kunnolla kelvannut), niin olisi jotenkin ahdistavaa olla töissä rintapuolena kun nytkin joutuu välillä peittelemään kun toinen tuplat isompi. Se vielä puuttuisikin kun aina työpäivän aikana pakkautuisi 😀 Kiitos vinkeistä ja kokemuksista, ihanaa kevättä teille myös 🙂

 4. Palasin töihin lapsen ollessa vuoden ja kaksi kuukautta. Siinä kuukautta ennen jätin hiljalleen päiväimetykset pois, touhuttiin paljon muuta, jos maito alkoi houkutella. Hoidossa menikin hyvin, eikä ollut heti kotiin tultuakaan vailla rintaa. Tällöin tosin alkoi varsinainen läheisyysdenkaipuu sitten muuten, koko ajan oltiin sylikkäin :)Taapero vieroitti itse itsensä aamun imetyksestä vain jättämällä sen pois, vaikka vieressä nukkuikin. Iltaimetys jäi samalla tavalla pois, halusikin yksi ilta mennä isänsä kanssa nukkumaan.
  Vettä on tarjottu siitä asti, kun alkoi syödä enemmänkin kiinteitä. Maito ruokajuomaksi sitten vuoden iässä.

  1. Teillä meni melkoisen kivuttomasti! Olisipa helpottavaa jos vauva itse vierottaisi itsensä 😀 Kiva kun jaoit kokemuksesi. Ihanaa kevättä 🙂

 5. Voi että tunnistan tuon olon ❤️ Meillä on ollut samanikäisenä myös eroahdistus, toisen kohdalla osasin ottaa rennommin ja repun käyttöön, eli oltiin sitten iholla pitkin päivää 😀 ja yöt vieressä, itselle helpompaa niin, mutta jos ei saa nukuttua vauva vieressä niin se ei palvele sitten ketään. Mutta miettisin myös harkiten tuota imetystä, muistaakseni teillä poika jää vielä kesäksi isin kans kotiin(?), niin epäilen että tissiä vaaditaan vain äidiltä 🙂 Tosin olen ehkä vähän huono neuvomaan, kun omistan aika pehmeät arvot, ja mielestäni lapsen viestit on ne tärkeät, eikä pienelle välttämättä unikoulu ole ratkaisu, jos kyse on juurikin aivojen kehityksestä seuraavasta eroahdistuksesta. Ja voi kuule, niinhän se on, että nämä kaikki vaiheet menee ohi, itse huomaan, että typy 1v9kk juttelee jo ja niin on unohdettu nämä kaikki vauva-ajan haasteet ja elämänrytmin etsinnät ☺️ Tsemppiä matkaan, teet omat hyvät valinnat ❤️

  1. Haha, reppu 😀 Mietinkin, että voisko tuo sose-lakkoilu juuri liittyä siihen, että vauva protestoi ja haluaa varmistaa, ettei reppua viedä pois? ja se on totta, että enää hetki, niin nämäkin tuskailut ovat jo historiaa! Kirjoitinkin tuonne ylemmäs, että en oikein pidä vaihtoehtoa imetyksen jatkamista. Annan siis vain toista rintaa ja koen, että olisi epämiellyttävää töissä olla rintapuolena sen toisen vain pakkautuessa päiväjn aikana. Toisaalta, voihan olla että se maitokin vähenisi aika nopeasti. Kiva kun jaoit kokemuksesi, ihanaa kevättä <3

 6. Hei,
  Palasin duuniin kun lapsi oli 1v2kk. Imetys loppui melko luonnollisesti kun lapsi täytti 1v; vähentelin kertoja vähitellen ja lopuksi loppui vielä iltaimetys ja mies nukutti pari iltaa. Meni tosi kivuttomasti. Sen jälkeen nesteiden saanti (maidon ja veden juonti) oli niin ja näin, mutta maito ja vesi alkoivat maistua enemmän n.kuukauden kuluttua 🙂 eli ei huolta.
  Varmasti menee luonnollisesti teilläkin 🙂 tsemppiä ja mukavaa kevään jatkoa!

  1. Mukava kuulla, että teillä sujui varsin kivuttomasti! Toivottavasti meilläkin sitten kun sinne saakka päästään 🙂 Helpottavaa kuulla noista nestemääristä, että alkaa sujua nopeasti. Ihanaa kevättä 🙂

 7. Ymmärrän tilanteen hyvin.. Meiltä löytyy myös 10 kk ikäinen tissi addikti. ,Aoitin nyt iltatyöt viikonloppuisin, mutta vielä ei ole mitään muutosta tapahtunut..
  Tosin meidän tilannetta hankaloittaa vielä pojan maitoallergia, jonka takia olen itse ollut nyt noin 6 kuukautta maidottomalla.
  Alle vuoden ikäisellehän ei saa antaa soija/kaura ym maitojauhe, ja apteekin korvike maidot eivät maistu hänelle yhtään. Itse olisin ihan valmis jo lopettamaan..
  Tosin esikoisen kohdalla imetys tyssäsi siihen kun puri minua muutaman kerran 😀

  1. Joo tissiaddikti kyllä ehdottomasti! 😀 Höh, onpa kurja kuulla allergiasta, toisaalta teilläkään ei enää ole kauaa siihen 1v rajapyykkiin. Meillä kanssa ollut noita puremis situationeita muutamia kertoja, ei huhheijaa 😀

   1. Kirjoitusvirheet laitetaan ennakoivan tekstinsyötön piikkiin 😀
    Mutta tuosta eroahdistuksesta vielä.. Mies oli kaksi viikkoa lomalla, joista toinen viikko johti siihen että joka kerta kun poistuin huoneesta vauva alkoi itkemään perään. Tämä venyi myös öiden puolelle, asiasta päästiin yli kun laitoin oman yöpaitani pinnasänkyyn, ja silittelin jos alkoi ääntelemään.
    Eräänlainen versio unikoulusta sekin 🙂
    Nyt on nukuttu jo hetki omissa sängyissä ja yhdellä yösyötöllä.

    1. Joo ei hätää kirjoitusvirheistä! 😀 Tuota yöpaita-vinkkiä pitääkin seuraavaksi kokeilla, jospa hämäisi toista että olen siinä vieressä kun unenpöppörössä herää, hehe! 😀

 8. Hei, ajattelin kommentoida tuosta imetyksen lopettamisesta :). Meillä meni niin, että siinä vaiheessa, kun lapsi oli 10kk, imetin vielä aika usein eli noin 8 kertaa päivän aikana, mutta sitten aloin vaan systemaattisesti jättämään aina yhden imetyskerran per viikko pois ja sitten lopetin kokonaan, kun lapsi täytti 1v. Ja imetin tosiaan aina vasta ruuan syömisen jälkeen. Imetyksen tilalle aloin antaa nokkamukista piimää siinä vaiheessa, kun sai aloittaa hapanmaitotuotteet. En muista tarkkoja määriä, paljonko lapsi joi, mutta aina lounaalla ja päivällisellä annoin piimää ja muilla aterioilla vettä. Aluksi taisin myös antaa korviketta, kun lapsi heräsi aamuisin viiden aikaan huutamaan, mutta sekin jäi sitten vähitellen pois. Monethan jatkaa pitempään sitä 1-2 kertaa päivässä imettämistä, mutta mielestäni ainakin meille oli paras ratkaisu lopettaa kokonaan! Aluksi se tuntui haikealta, mutta olin tosi helpottunut, kun imetys loppui. Jos olisi jatkanut pitempään, vieroitus olisi ehkä ollut vaikeampaa, koska isompi lapsi osaa jo päättäväisemmin vaatia rintaa. Mutta jokainen tietenkin tekee, miten itsestä parhaalta tuntuu :).

  1. Kiitos kun vähän avasit kuinka hoidit tuon käytännössä 🙂 Ajattelin nyt itse lähteä pikkuhiljaa siitä liikkeelle, että tikutan lapulle noita imetyskertoja niin on helppo lähteä sitten vähentämään. Itsekin olen jo jonkun aikaa tehnyt sitä, että vasta soseen jälkeen maito, muuten en saanut ennen soseita ollenkaan alas kun nälkä meni jo maidosta. Itsekin ehkä koen, että se kerralla lopetus voisi olla oikea ratkaisu, mutta saa taas nähdä.. 😀 Kiitos kommentistasi ja ihanaa kevättä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.