Vinkkejäni tuloksekkaaseen työnhakuun

Jos yksi suurista intohimoistani on kaikki someen ja viestintään/ digitaaliseen viestintään liittyvä, niin HR ja henkilöstöjohtaminen on toinen suuri kiinnostuksen kohde. Olen aina ollut valtavan kiinnostunut urasuunnittelusta ja työnhausta, sekä noin yleisesti kaikesta kouluttautumiseen, kehittymiseen ja työhyvinvointiin liittyvästä. Jos haluaa tehdä elämässä mielekkäitä juttuja ja siis nimenomaan työn saralla, niin täytyy työnhakuun oikeasti panostaa.

Kaikki lähtee tietysti pohjimmiltaan siitä varsiaisesta urasuunnittelusta, täytyyhän päässään olla valmiina jo tietynlainen visio siitä mitä haluaa tehdä ja hahmottaa omat taidot, sekä osaaminen sen kantilta miten ne tukevat tuota haavetta ja visiota. Aina voi tietysti haaveilla vaikka nyt sitten ydinfyysikkona toimimisesta, mutta voin kertoa että ainakin omalla kohdallani tuo olisi jo pelkästään haaveen tasolla aika tähtitieteellisen kaukana realismista! Todellisuudentajua niiden omien taitojen ja kykyjen suhteen siis tarvitaan. Aina tietyt asiat oppii itse työssäkin ja koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella ja kouluttautua, mutta ymmärrätte varmasti pointtini.

Oma projektini tälle keväälle on päivittää Linkedin-profiilini aivan perinpohjin, ihan noin muuten vaan. Kovin aktiivisessa käytössä Linkedin ei ole nyt mammaillessa ollut, mutta aikaisemmin on tullut ahkerasti sitä selailtua. Tuo ”työelämän Facebook” on kyllä mitä mainioin työkalu verkostoitumiseen ja yleisesti urasuunnitteluun, suosittelen kaikkia liittymään. Se nyt vaan on sitä nykypäivää, että CV:kin on netissä. Itse olen aina avoin uusille työtarjouksille, koska: Miksi ei? Vaikka nykyinen työpaikka olisikin kiva, voivat uudet haasteet välillä olla kuitenkin hyvä juttu. Joten, jos joku siellä päässä rekrytoi mielenkiintoiseen pestiin, niin viestiä vaan tulemaan, haha!

Sain juuri pari viikkoa taaksepäin kommentin yhdeltä teistä ja siitä, kuinka jostain aiemmasta työnhaku-postauksesta oli ollut hyötyä työnhaussa ja työhaastattelussa. Aivan huippua!! ? En tosiaan edes muistanut, että olin aikaisemmin kirjoittanut aiheesta postauksen, mutta kaivoin sen nyt itsekin esiin ja aika hyvä postaus kyllä, vaikka itse sanonkin. Postaus Pieniä vinkkejä finanssialan harjoitteluhakuun vuodelta 2011 täällä, kurkkaa ihmeessä jos esimerkiksi harjoitteluhaku on ajankohtainen juttu! Jos olen tehnyt muunkin työnhakuun liittyvän postauksen, niin en ainakaan tähän hätään sitä löytänyt.

Itsehän en siis tosiaan ole mikään HR-ihminen tai alan ammattilainen muun kun oman kiinnostuksen kautta. Silti kyllä väitän tietäväni aiheesta asian jos toisenkin, ihan oman kokemukseni ja kiinnostuksen kautta. Tässäpä siis omia vinkkejäni tuloksekkaaseen työnhakuun! Osa näistä, ellei jopa kaikki voivat suurelle osalle olla täysiä itsestäänselvyyksiä, mutta toivottavasti avuksi edes jollekin.

Mikä on haaveesi?

 

Kun on selvillä visio siitä, mitä haluaa tehdä on aika miettiä miten sinne saakka päästään. Mitä valmiuksia minulta jo löytyy (mielenkiinnon lisäksi) ja kuinka voisin hankkia niitä lisää? Löytyisikö kirjastosta alan kirjallisuutta, muutaman teoksen lukeminen ei nimittäin ole pahitteeksi! Vaikka kyseessä olisikin oma ala, voi tietoaan päivittää ajantasalle ja palauttaa muistia kirjan tai alan artikkeleiden muodossa. Tai olisiko työväenopistossa tai avoimessa yliopistossa kiinnostavia alan kursseja vai olisiko aika lähteä kuluttamaan ihan kunnolla koulun penkkiä tavoitteena ihan uusi ammatti tutkintopapereineen? Itse tykkään lukea eri alojen kirjallisuutta ja artikkeleita ajankuluksi, jotenkin kiva oppia oikeasti uusia juttuja ja noin muutenkin virkistää muistiaan opintojen suhteen 🙂

Pienimuotoista uudelleen kouluttautumista kun voi tehdä omatoimisestikin, mutta tietysti täytyy olla realismi tässäkin asiassa. Itse kun liputan ainakin sen puolesta, että useimmiten asenne ja luonne ratkaisevat. Hyville tyypeille löytyy aina hommia ja suurin osa asioista on mahdollista oppia itse työssä. Toki tietyt koulutukset ja kokemuspohja voivat olla rekrytoinnissa ratkaiseva juttu, mutta en jaksa uskoa, että kukaan nykypäivän muuttuvassa työelämässä olisi täysin valmis osaaja.

Mieti mitkä yritykset kiinnostavat sinua eniten. Tee lista niistä ja käy säännöllisin väliajoin kurkkimassa avoimet toimet. Etsi käsiisi yrityksen hr-kontakti ja lähetä avoin hakemus tai tiedustele vapautuvista paikoista. Tällöin jäät mieleen ja jos hakemuksesi on hyvä, sekä vastaat haettua tyyppiä, voidaan se poimia kasasta sivuun.

Hakemus ja CV

 

Olen itse ollut aina työnhaun suhteen äärimmäisen systemaattinen. Mietin asiat aina todella perusteellisesti alusta loppuun. Jos löydän kiinnostavan työpaikkailmoituksen, printtaan sen ja perehdyn siihen ajatuksella. Laadin jokaisen työhakemuksen aina erikseen ja tavoitteeni onkin, että itse ilmoitus ja hakemukseni ”käyvät yhteen” eli hakemus vastaa täydellisesti juuri kyseiseen ilmoitukseen. Mietin mitkä ovat juuri ne ominaisuudet, joita minulla on tukemaan kyseistä tehtävää ja tuon ne hakemuksessani ilmi.

Kerron myös mikä juuri kyseisessä alassa kiinnostaa ja perustelen sen, miksi juuri minä olisin kyseiseen tehtävään sopiva. Esimerkiksi ”aiemmissa tehtävissäni olen käyttänyt oleellisia järjestelmiä x ja x” tai ”olen asiantuntija aiheessa x, jota esimerkiksi kehitysnäkökulmasta voisi kyseisessä tehtävässä olla kaivattu kyky” tai mitä tahansa joka voisi tuoda juuri kyseiseen tehtävään lisäarvoa.

Ennemmin hiomaton timantti ulkopuolisilla näkökulmilla ja toisenlaisella kattavalla kokemuksella, kun suppeampi kokemus juuri siitä yhdestä ja ainoasta jota tehtävä pitää sisällään. Tämä siis jos liikutaan edes suurinpiirtein samalla alalla, eikä olla hyppäämässä lääkäristä kokiksi ? Tärkeintä on se, että hakemus on juuri sinun tyylinen. Toisen puolesta on nimittäin äärimmäisen hankala työstää työhakemusta, aina voi antaa vinkkejä sisällön suhteen, mutta jos alkaa muotoilemaan sisältöä toisen suuhun sopivaksi niin on tulos vaan teennäinen. Äitini vaati saada joskus kirjoittaa ensimmäisen kunnon työhakemukseni ja siitähän tuli ihan karsea! Tai siis voitte kuvitella kun teksti ei kuulostanut yhtään 18-vuotiaan nuorukaisen kirjoittamalta.. Noh, kirjoitin sen itse uudelleen 😀 Kirjoita siis itse hakemuksesi, mutta pyydä lopuksi vinkkejä sisältöön ja tietysti oikeinkirjoitukseen.

Monilla voi olla se ongelma, että ollaan superhuonoja raapustamaan hakemuksia, mutta sitten taas suorastaan loistetaan haastattelutilanteessa. Haastatteluun asti pääseminen on jo puoli voittoa, mutta karu totuus on se, että juuri hakemus on avain sinne. Siksi kannattaakin oikeasti panostaa hakemuksen työstämiseen, vaikka se olisikin aikaavievää ja ärsyttävää.

Työhaastattelu ja siihen preppaus

 

Haastatteluun valmistautuminen on kaiken perusta! Olen itse päässyt suurimpaan osaan paikoista, joihin olen ollut haastattelussa ja varmasti juuri perusteellisesta valmistautumisesta on ollut hyötyä. Kannattaa miettiä ennakkoon kysymyksiä, joita todennäköisesti esitetään. Ainakin ne kaikkein yleisimmät: Mitä juuri sinulla on antaa juuri tähän tehtävään? Mitä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi? Miksi juuri tämä ala tai tehtävä kiinnostaa? Missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua? Mitä piirteitä arvostat esimiehessä? Millainen ryhmän jäsen olet? Mitä asioita toteuttaisit ja lähtisit viemään eteenpäin kyseisessä tehtävässä?

Mieti myös tarkkaan, miten kerrot itsestäsi tiivistetyssä muodossa, ammattimaisesti, mutta silti kiinnostavasti kiteyttäen kaiken oleellisen. Ketään tuskin kiinnostaa, mikä on lempiravintolasi tai poikaystäväsi nimi, mutta harrastuksista ja arvoista kertominen kertoo kuitenkin paljon sinusta ihmisenä ja antaa sopivasti osviittaa millainen tyyppi olet oikeassa elämässä. Usein työhaastattelut jännittävät ennakkoon, mutta mitä paremmin olet valmistautunut, sitä enemmän se auttaa haastattelussa ja estää jäätymisiä kun kysytäänkin jotain mihin et osaa vastata. Jännitys on yleensä sitä suurempi, mitä enemmän juuri kyseistä paikkaa haluaa. Usein olen itse maininnut haastattelussa jännityksestä ja saanut yleensä lopuksi kuulla, että mikäli jännitti, niin ei se ainakaan näkynyt ulospäin. Niin se nimittäin usein menee, että muut eivät sitä jännitystä ulospäin huomaa!

Perehdy myös ennakkoon itse yritykseen. Se nimittäin kertoo aidosta kiinnostuksesta ja siitä, että olet oikeasti jaksanut nähdä sen vaivan, että olet lukenut esimerkiksi heidän visiostaan ja arvoistaan. Voit myös yrittää miettiä pari täsmäkysymystä, kuten nyt vaikkapa ”Miten käytännössä toteutatte arvoanne X henkilöstönäkökulmasta?”. Itseäni myös kiinnostaa tietää millainen ilmapiiri työpaikassa on, minkä ikäistä porukkaa siellä työskentelee ja miksi ei voisi kysyä myös työsuhde-eduista (ellei niitä erikseen tuoda haastattelussa ilmi).

Haastattelun jälkeenhän vasta alkaakin se jännittäminen, että onko paikka sinun vai ei! Usein jatkon kyllä osaa aavistaa jo siitä, millainen fiilis haastattelusta ja haastattelijoista on jäänyt. Tai ainakin sen, että onko ehdoton no-no vai todennäköinen jatkoon-tapaus 🙂

Kysykää toki mikäli tuli jotain mieleen ja kiinnostaisi myös jos teillä on lisäillä hyviä vinkkejä!

Jotkut jutut kun varmasti tästäkin unohtuivat ja en jaksanut kovin itsestäänselviä asioita edes lähteä listaamaan. Perusjuttuja olikin jonkin verran listattu siellä aiemmassa työnhaku-postauksessa.

 

10 vastausta artikkeliin “Vinkkejäni tuloksekkaaseen työnhakuun”

 1. Tosi hyvä ja relevantti postaus. Itseänikin kiinnostaa juuri samat aihepiirit, sosiaalinen media ja kaikenlainen urasuunnittelu. Tästä kirjoituksestasi on varmasti hyötyä monelle. Kivaa viikonloppua!

 2. Olen tällä hetkellä työharjoittelussa paikallisessa terkkarissa kurssilta, jonka ovat yhdessä järjestäneet työkkäri ja paikallinen aikkari. En saa harjoittelusta palkkaa, vaan Kela maksaa minulle työmarkkinatukea ja sen päälle verottoman 9 €:n ylläpitokorvauksen. Olin terkkarissa myös työharjoittelussa opiskellessani terveydenhuollon sihteeriksi. Vaikken saa palkkaa, koen tämän harjoittelun hyödylliseksi työkokemuksen karttumisen ja oman osaamisen kehittämisen vuoksi.

  Mielestäni siis kannattaa hyödyntää mm. työkokeilua tai -harjoittelua, vaikka palkatta työskenteleminen ärsyttäisikin. Se kartuttaa työkokemusta. Lisäksi se voi myöhemmin poikia harjoittelupaikasta myöhemmin ihan palkallisenkin työn. Niin minullekin on käynyt ollessani töissä sossussa.

  Noista listaamistasi asioista olen kyllä samoilla linjoilla! 🙂

  1. Ehdottomasti pitäisi kyllä enemmän mainostaa nuorillekin sitä työkokeilua, jos itselläni olisi tilanne, että olisin pitkään työttömänä, niin ihan ehdottomasti menisin sillä harjoitteluun vaikka olisikin ”palkaton” 🙂

 3. Mä en tiedä miksi mulle tuli tätä lukiessa olo, että oon ihan hirveen tyhmä 😀 tää oli siis oikeasti tosi hyvä kirjoitus, ja varmasti luen tän uudelleen kun alan etsiä töitä! Paljon hyviä pointteja ja tarkkaan kirjoitettu 🙂 mielessäni vaan kokoajan samalla mietin, et mitä kirjoittaisin omaan työhakemukseen, vaan eipä tullut kovin järkeviä ajatuksia päähän =D täytyy todellakin paneutua työhakemukseen seuraavalla kerralla oikein kunnolla!

  Kiitos tästä kirjoituksesta siis ja hyvää viikonloppua! 🙂

  1. No höpöhöpö 😀 No eiköhän ne lauseet sitten hahmotu päähän kun on sen aika ja oikea paikka jota hakee! Kiitos jos oli mieleen ja sitä samaa 🙂

 4. Olen menossa työhaastatteluun ja tässä juuri pähkäilen erästä ”mallivastausta” valmiiksi. Asun tosiaan eri paikkakunnalla kuin poikaystäväni, mutta olen katsellut työpaikkoja samalta suunnalta, missä poikaystäväni asuu ja sinne olisin menossa haastatteluun. Olen nuorempana asunut sielläpäin ja tätä käytin hakemusvaiheessa perusteluna, että haluaisin muuttaa takaisin sille suunnalle. Nyt sitten mietin, että minkä verran haluan kertoa henkilökohtaisesta elämästäni, jos tätä sivutaan haastattelussa. Tavallaan miehen luokse muuttaminen voisi jollakin tapaa perustella motivaatiotani kyseistä tehtävää ja paikkakuntaa kohtaan, mutta jotenkin en koe luontevaksi keskustella asiasta haastattelutilanteessa. Onkohan parempi vain sanoa ympäripyöreästi, että saan asumisen järjestettyä kyseisellä paikkakunnalla…?

  1. Hmmm, onpa vaikea tilanne! Jos työpaikka ja tuo uusi kaupunki olisi vielä suht lähellä omaa kotikaupunkia, niin voisi ehkä sanoa haastattelussa, että olisi valmis tuon työn perässä muuttamaan? Tai sitten tietty jos tarkemmin kyselisivät, niin sanoisin kyllä että puoliso asuu siellä. Mitä sitä nyt kiertämään. Kun muutin Helsinkiin niin multa ainakin kysyttiin tosi tarkkaan haastattelussa että tunnenko ihmisiä Helsingistä, ettei musta tule aivan yksinäistä jos muutan sinne vain työn perään 😀

 5. Tosi hyviä vinkkejä työnhakuun – ihan samoja juttuja koulutan opiskelijoille! Hauska huomata että löytyi jälleen uusi asia, josta tunnistan myös itseni eli tämä urasuunnittelun ja työnhaun kiinnostavuus! Iso osa omaa työtä tällä hetkellä on juurikin näiden asioiden parissa työskentely, ja parhaiten näistä teemoista olen ”itseoppinut” kun olen eri yritysten ja hr-ihmisten kanssa tekemisissä ja juttusilla – toki pari kurssiakin on tullut käytyä aiheesta. LinkedIn on muuten ihan huippuväline nykyään ja siellä on valtavat määrät ryhmiä eri aiheista, jota kautta voi myös kehittää omaa osaamistaan ja saada koko ajan tietoa uusimmista jutuista eri aloilla.

  1. Haha! Mun täytyisi kyllä enemmän tutustua Linkediniin, yleensä vain urkin siellä ja selailen jotain avoimia 😀 Mutta nämä jutut on kyllä ihan parhaita! Kiva kun muitakin kiinnostuneita löytyy! 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.