Elämäni pieniä ekotekoja

En koe, että olisin jokapäiväisissä valinnoissani kovin ”hippi” ja myönnän kyllä, että voisin toisinaan ajatella useammissa asioissa enemmän ympäristöä. En kuitenkaan missään nimessä koe, että olisin mikään luonnon haaskaaja, siis päinvastoin! Koen nimittäin tekeväni lukuisia ekovalintoja päivittäisessä arjessa ja toivottavasti tulevaisuudessa enemmänkin.

Olen nimittän ehdottomasti sitä mieltä, että pienilläkin jutuilla on suuri vaikutus! Kannustankin jokaista ottamaan edes sen pienen askeleen kohti vihreämpiä toimintatapoja, sillä yhdelläkin pienellä asialla on nimittäin suuremmassa mittakaavassa merkitystä.

Kuinka sitten itse ajattelen ympäristöä päivittäisessä arjessa?

 

Kauppakassit. Otamme aina kauppaan mukaan kankaisia kauppakasseja, joita meiltä löytyy varmaan kymmenen tällä hetkellä. Muovisen kertakäyttöisen muovipussin ostaminen on nimittäin turhin asia ikinä! Jos käyn esimerkiksi kaupassa extempore, valitsen aina sen biohajoavan kassin, joka päätyy kotona roskapussiksi. Niitäkään ei nimittäin tulisi kuuloonkaan erikseen ostaa kun voi käyttää niitä kaikkialta kertyviä kasseja. Kaupassa pyrin välttämään niitä pieniä pakastepusseja parhaani mukaan ja esimerkiksi banaaneille en sitä kyllä ottaisi. Se nyt on selvää, että välillä kauppareissusta ei oikein selviä ilman, koska jonnekinhan vaikkapa perunat tai tomaatit on pakko koota, mutta onneksi niistäkin löytyy joissain kaupoissa nykyään niitä hajoavia!

Tähteiden hyödyntäminen. Pyrin aina siihen, ettei meillä menisi ruokaa roskiin. Siksi yritänkin aina miettiä, miten pahaksi menevät ainekset ja tähteet saisi hyödynnettyä. Esimerkiksi pari jämäporkkanaa voi heittää mukaan wokkiin tai mustuneen banaanin ja munat käyttää banaanipannareihin. Jämäriisit saatan paistaa lounaaksi kasvisten kanssa jne..

Vauvanvaatteet käytettynä. Ostan siis noin 95% kaikista vauvanvaatteista ja tarvikkeista käytettynä. Yleensä mulla on pari samaa tyyppiä, keiltä ostan juttuja ja tällöin yleensä tiedän, että tavarat ovat hyvää laatua, ehjiä ja muutenkin oman tyylisiä/kivoja. Jostain syystä en ole niin hifistelijä vauvanvaatteiden suhteen, sinänsä outoa. Ehkä se johtuu siitä kun on kuitenkin löytänyt niin kivoja vaatteita käytettynäkin, ettei sitten jaksa niitä edes sen koommin bongailla kun yleensä ostaa pitkäksi aikaa kerrallaan.

En vain jotenkin koe, että olisi järkeä pistää niihin yhtä paljon rahaa kun omiin vaatteisiin. Erona kun kuitenkin on se, että poika käyttää yhtä paitaa muutaman kuukauden, kun itse taas voin käyttää samaa vaatekappaletta vuosia. Tällä hetkellä olen ostanut ensi talven haalarit valmiiksi, käytettynä siis ja koon 74 vaatteet (joita siis aikalailla nyt ollaan alettu käyttämään) on kaikki jo hommattu ajat sitten. Kun myyn vanhoja juttuja pois, käytän niistä saadut rahat ostaakseni pojalle uusia.

Luonnonkosmetiikka. Olen yhä enemmä alkanut suosia kosmetiikan suhteen luonnollisempia juttuja, varsinkin ihonhoidossa. Omistan niin paljon kosmetiikkaa, että kuluu kyllä jonkin aikaa ennenkö koko arsenaali uusiutuu ecocert-tuotteisiin, mutta sekin on suuri juttu, että on aloittanut jostain!

Luomu. Pyrin usein suosimaan luomua elintarvikkeissa. Mikä on mukava juttu, niin monissa tuotteissa ei nykyään ole edes oikeastaan mitään eroa hinnassa tavallisen ja luomun välillä! (Tai ainakaan tietyissä tuotteissa) Ihmiset ovat nykyään huomattavasti tietoisempia ruoan puhtaudesta ja esimerkiksi GMO:sta. Voisin itsekin toki suosia enemmän luomu- ja lähiruokaa, mutta jos on kaksi lähes identtistä tuotetta, joista toinen on luomu, niin valitsen tietysti sen.

Soijan, tofun ja muiden ”lihakorvikkeiden” suosiminen. No, näiden lisäksi syödään kyllä todella paljon kyllä kanaa ja kalaa, mutta punaista lihaa ei osteta enää nykyään käytännössä ollenkaan. Saatan joskus tosi harvoin ostaa paketin pekonia, jos saan jonkun tietyn ruokainspiksen, mutta siinä se aikalailla onkin. Edellisestä pekonipaketistakin on varmaan jo kuukausi-pari aikaa, tosin brunsseilla on tullut sitä syötyä.

Tommi ei syö enää oikeastaan ollenkaan lihaa, itse toki välillä syön, usein siis silloin jos ollaan jossain esimerkiksi brunssilla ja sitä nyt vaan sattuu olemaan tarjolla. Sen sijaan ollaan intouduttu paljon soijan lisäksi myös tofusta. Linssejäkin on tullut lähiaikoina käytettyä paljon ruoanlaitossa ja pitäisikin laittaa tänne eräs linssikeiton ohje!

Suosin kraanavettä, enkä ikinä osta turhaan vettä pullossa. Suomessa on maailman puhtaimpia vesiä ja esimerkiksi töissä jaksoin hämmästellä, kuinka ihmiset jaksavat suosia vesiautomaatin säiliövettä! Oikeasti ehkä naurettavin asia ikinä!!! Kun 5 metrin päästä saa hanasta vähintään yhtä hyvää vettä. Huhheijaa! Joskus saatan ostaa pullon vissyä, mutta sekin on ihan jotain kerran-pari kuussa tapahtuvaa huvia.

Yleensä suosin aina kestopulloa ja rakastan SIGG:in vaaleanpunaista alumiinipulloa, josta ei myöskään irtoa mitään haitallisia muovihiukkasia juomaveteen. Töissä myös käytän yleensä omaa mukiani ja aterimiani, jolloin ei tarvitse tuhlata kertakäyttöisiä. Jos otat joka päivä kertakäyttömukin tai lusikan, tarkoittaa se vuodessa melkoista todella turhaa muovikasaa.

Vaikka noin yleisesti ostankin jonkun verran fast fashion-ketjujen tuotteita, pyrin niissäkin valitsemaan tuotteita, jotka on tehty kierrätetyistä tai luonnon materiaaleista. Esim Ginalta löytyy ihan huippuja puuvillaisia t-paitoja alle kympillä ja Hennesilläkin on paljon ”parempia vaihtoehtoja” niiden lähes kertakäyttöisten polyesteriretkujen tilalle. Pyrin ostamaan vain semmosia vaatteita, joihin en kyllästy heti ja jotka säilyisivät hyvänä pitkääkin käyttöä silmällä pitäen, ihan sama vaikka sitten maksaakin vähän enemmän. Esimerkiksi Zaraa olen pyrkinyt välttämään jo vuosia, jotenkin tuntuu että kaikki vaatteet ovat täyttä keinokuitua ja hintaa on vähintään tuplat verrattuna Hennesin ja Ginan vastaaviin verrattuna.

En ole tällä viikolla ehtinyt kamalasti kuvailemaan, joten kuvituksena taas kerran Seychellien rantoja 🙂

Löytyykö teiltä samoja pieniä ekotekoja vai kenties jotain muita näppäriä vihreitä vinkkejä?

12 vastausta artikkeliin “Elämäni pieniä ekotekoja”

 1. No nimenomaan kangaskassi tai oma kassi mukaan kauppaan. Mä yritän pitää aina laukussa vakiona jotain kangaskassia niin se on sitten valmiina eikä tartte muistaa ottaa mukaan kun lähtee kauppaan. Samoin kuin tuo mustuneet banaanit banaanilettuihin tai smoothieihin. Vauvan vaatteet on kyllä fiksua ostaa käytettyinä, ainakin siis ihan pienenä ja miksei siis isompanakin. Oon ostanut myös varmaan 90 % kaikki vauvan vaatteet kirppikseltä, alussa tilasin muutamia vaatteita nettikaupoista mutta sen jälkeen aloin suosia kirppiksiä. Olisko sulla muuten vinkata jotain hyviä lastenvaatekirppiksiä? Toki fb:n kirppikset on jo listalla itellä sekä Nella ja Nuttu Espoossa mutta muita? 😀

  1. Kiva kun muilta löytyy samoja ekotapoja!! Mä suosin juuri niitä alueellisia facekirppiksiä, kun oon niin laiska! Oon huomannut, että melkein joka alueelta löytyy niitä kyllä ja pääsee helposti kotikulmilla eroon tavarasta yms. Käytän tosin vieläkin esim Käpylä kierrättää lastenvaatteet – ja tarvikkeet kun käydään siellä välillä 😀 Mutta oon siis itsekin tainnut erota kaikista muista paitsi noista alueellisista ryhmistä kun kuuluin ennen liian moneen 😀 Mutta joo! Millään ihan konkreettisilla kirppiksillä en vielä olekaan käynyt! Kumpulassa on Vekarakirppis, en tosiaan koskaan saanut aikaiseksi käydä siellä :/

 2. Muuten samat jutut kuin sulla, mutta mulla kun ei lapsia ole, niin vaatteita ei tarvitse ostaa kuin itselle. 🙂 Ja sekin tapahtuu ehkä pari kolme kertaa vuodessa. 😀

 3. Voin kyllä samaistua melkein kaikkiin kohtiin, paitsi punaista lihaa syön edelleen ihan liikaa! Mä pyrin myös ostamaan paljon lastenvaatteita (ja oikeastaan omiakin) käytettynä 🙂 paljon järkevämpää! Luin joskus jotain juttua suurten vaateyhtiöiden eettisyydestä, yllätyin että H&M (ja muistaakseni Mango) oli saanut parhaan arvosanan! Huonoimpia taisi olla Lindex, Benetton ja Esprit ainakin, ja jotenkin vaan sen jälkeen aloin vältellä niitä ihan kokonaan. Tää ei tainnut enää liittyä aiheeseen 😀
  Joka tapauksessa on ollut ilo huomata että ihmiset on havahtunut vähän tähän maailman tilanteeseen ja tekevät omia pieniä ekotekojaan 🙂

  1. Mun täytyisi myös alkaa enemmän bongailemaan itselleni vaatetta käytettynä! Joissain faceryhmissä olenkin ja niistä yrittänyt välillä turhaan jonotella joihinkin ihaniin neuleisiin 😀 Ja melkoinen yllättäjä kyllä tuo Mango! Ja ehdottomasti itsekin iloinen kun pienet ympäristöteot yleistyvät, varsinkin lihan korvaaminen muilla jutuilla on yleistynyt jotenkin ihan räjähdysmäisesti jopa 🙂

 4. Ootko katsonut cowspiracyn? Se pistää hyvin suhteisiin ton esim.muovin jättämisen verrattuna punaiseen lihaan. Suosittelen kaikkia katsomaan!

 5. Voi kuinka pikkuinen teidän poika on 🙂 Meillä on jo 80-86 vaatteet 10 kuukauden ikäisellä, mutta hänellä on kyllä paljon vähemmän tukkaa 😀
  Meillä kiertää ystävä piirissä juurikin nuo lastenvaatteet, kun on suunnilleen saman ikäisiä lapsia kaikilla. Se on kyllä kätevää kun ei ne samat vaatteet kauaa vauva ikäiselle mene..
  Käytän myös kestokasseja, isoja muovisia kylläkin, mutta parempi sekin kuin muovipussit. Ja niihin menee ainakin kahden normi muovipussin edestä tavaraa.
  Kierrätän myös piltti purkkeja. Ostan siis pojalle piltti välipaloja, pesen ne, täytän itse tehdyllä ruoalla ja pakastan. Ja vasta sitten ne päätyvät lasinkeräykseen.

  1. Joo, onhan se tuommoinen napiainen. Itsekin olen pieni, niin varmaan äitiinsä tullut 😀 Tuo piltti-vinkki on muuten näppäärä! Niitä en ole vielä säästänyt, mutta tuohan on erinomainen vinkki!

 6. Kannattaa ostaa hedelmille kestopusseja ja säilyttää siellä kauppakassissa. Samaan pussiin voi laittaa useammat hedelmät, kun kylkeen saa kaksi lappua kiinni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.