Unikoulu takana!

Montaa teistä varmasti kiinnostaa kuulla unikoulustamme ja kuinka siinä sitten kaiken kaikkiaan kävi. Nyt on nimittäin unikoulu hoidettu ja vastoin kaikkia ennakkoajatuksiamme, kyllähän se totisesti toimi! Aloitimme unikoulun neljä yötä sitten ja jo nyt nukkuu pienokainen täysiä 9h yöunia heräilemättä, aiemman vähintään 5-10 heräilyn sijaan. Meillä oli unikoulun suhteen ”tuplamissio” eli sen lisäksi, että poikaa totutettiin nukahtamaan ja nukkumaan omassa sängyssä, oli myös tarkoitus päästä eroon yösyötöistä. Aion siis tulevan kuukauden sisään lopettaa imetyksen kokonaan, omalla kohdallani tämä vuosi imettämistä alkaa olla tarpeeksi. Voin sitten kirjoitella postauksen myös imetyksen lopettamisesta kun on ajankohtainen juttu.

Ensimmäinen yö (tai siis varsinkin ilta) oli se tietysti se kaikkein pahin ja tässä postauksessa kirjoittelin ensimmäisiä ajatuksia unikoulusta. Meillä tosiaan isä hoiti unikoulun kokonaan, joka oli ehkä parempikin kun poika oli tosiaan tottunut pienestä saakka nukahtamaan rinnalle.. Siksi alkuun pelkäsimmekin, että mitä tästä hommasta tulee, mutta vauvat oppivat ja mukautuvat nopeasti! Nyt onkin sitten lähinnä minulla totuttelemista näihin uusiin toimintamalleihin kotona 😀

Ekana yönä heräili poika tietty useaan otteeseen, pisin unipätkä taisi olla 4h luokkaa. Tokana yönä alkoi jo tassuttelu tepsiä, eli vaikka pieni heräsi noin 6 kertaa yön aikana, nukahti tämä nopeasti takaisin omaan petiin silittelyllä selkään. Sen sijaan meni kolmas yö jo paremmin kuin osasimme edes odottaa, nimittäin ilman ainuttakaan heräilyä! Samoin myös tämä neljäs! Omalla kohdallamme siis meni 2 yötä, ennenkö homma lähti rullaamaan vauhdikkaasti. Mikä voittajafiilis, hyvä Tommi!!

Tietysti ei voi olettaa, että tämä tepsisi kaikilla yhtä nopeasti, koska lapset ovat aina erilaisia, mutta oman kuulemani mukaan tuo kaksi yötä on usein se perinteinen. Meidänkin pienokainen on jo pitkään ollut todella huono nukkuja, joten emme todellakaan olisi odottaneet näin hyviä tuloksia ja vieläpä näin nopeasti! Siksi voinkin sanoa teille kaikille, jotka alkuun stressaavat: Teillä on ehdottomasti toivoa! 😀

Säännölliset rutiinit ovat tietty tärkeät lapsen yöunien kannalta ja samoin semmoinen yleinen arjen systemaattisuus. Samat iltarutiinit suunnilleen samaan aikaan ja niin edelleen.. Meillä ei ole ollut mitään kellontarkkaa nukkumaanmenoaikaa, yleensä se on vaihdellut vähän sen mukaan miten poika on nukkunut päiväunia. Välillä kun nukkuu 30min ja välillä kahdet tunnin päikkärit, joten iltaväsy vähän vaihtelee sen mukaan.

Yleensä kuitenkin mennään yöpuulle ehkä klo20-21 maissa. Iltapala, yöpaita- ja vaippa, sitten yläkertaan. Ratkaiseva juttu unikoulussa on kuitenkin ollut se, että nukutuspuuhat alkavat vasta sitten kun lapsi on tarpeeksi väsynyt, muuten ei hommasta (ainakaan meillä) tule yhtään mitään! Siihen saakka siis leikitään ja puuhaillaan. Tietysti siis vältetään juttuja, jotka voisivat aktivoida toista entisestään. Olen myös hoitanut illan viimeisen imetyksen olohuoneessa sängyn sijaan, myös päivällä täytyy nykyään olla skarppina, ettei toinen nukahda rinnalle!

Yksikin ”repsahtaminen” unikoulussa voi johtaa siihen, että joutuu aloittamaan koko homman alusta, eli vaikka se huuto alussa onkin sydäntä raastavaa, niin sinnittely kyllä palkitaan. Kaikille tissiaddiktien äideille suosittelen järjestelyä, jossa isä hoitaa unikoulun ja äiti nukkuu sen ajan jossain erillään, mielellään siis toisessa huoneessa. Itse nukuin siis unikoulun ajan erillään. Tällöin ei tule niitä houkutuksia repsahtaa ja antaa rintaa huudon keskellä. Meillä pahin huuto oli tietty silloin ensimmäisenä iltana, sen jälkeen on nukahtanut alle 10 minuutissa 🙂

Tekniikkana oli syli + tassuttelu, joka ei alkuun tehonnut lainkaan. Vauva siis rauhoiteltiin sylissä ja siirrettiin omaan sänkyyn selkää silitellen, aina siinä vaiheessa kun itku alkoi epätoivoisena tai hysteerisenä, nostettiin taas syliin rauhoittumaan. Älkää siis lannistuko, vaikkei vauva alkuun rauhoittuisikaan yhtään tassuttelu-tekniikalla, kyllä se varmasti siitä ja sinnikkyys palkitaan!

Kivaa viikonloppua!

 

4 vastausta artikkeliin “Unikoulu takana!”

  1. Ihana kuulla! Tosi äkkiä näköjään tepsi 🙂 vitsi mitä luksusta nukkua kunnolla vuoden tauon jälkeen!! 😀

  2. Oi, mahtavaa kuulla – tosi hieno juttu! Kyllä sitä on itsekin ihan kuin uusi ihminen, kun saa kunnon unet! Ja kun kerran on saanut unikoulun toimimaan, niin voisi ajatella että joskus jos menee taas yöt ranttaliksi esim. sairastelun tai lomareissun yhteydessä, niin tietää sitten miten pääsee takaisin ruotuun. Täytyykin yhdelle kaverille vinkata, että testaavat unikoulua isän kanssa, niin voisi onnistua oaremmin!

    1. Vinkkaa ihmeessä isä-tekniikkaa! 🙂 Vähän kyllä jänskää miten itse saan jatkossa nukahtamaan, mutta eiköhän se sitten siitä 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.