Raha-asiat parisuhteessa

Eräs teistä kyseli kommenttiboksissa, että onko meillä Tommin kanssa samanlaiset näkemykset rahankäytöstä ja tästä sainkin postausidean kirjoittaa raha-asioista parisuhteessa. Oikeastaan en ole ihan kamalasti edes aihetta pohtinut, ollaan nimittäin rahojemme kanssa loppupeleissä melko itsenäisiä. Emme ole naimisissa, joten ei juridisestikaan noudateta ”kaikki on yhteistä”-periaatetta, enkä kyllä tiedä olisiko se muutenkaan meidän kohdalla kaikkein luontevin vaihtoehto, vaikka kylläkin osa omaisuudestamme onkin yhteistä, kuten nyt vaikka tämä asunto.

Ollaan raha-asioiden suhteen melko peittelemättömiä, kumpikin tietää suurinpiirtein paljonko toisella on rahaa, paljonko säästössä, milloin on seuraava palkkapäivä, paljonko toisen palkka on ja paljonko tulee veronpalautuksia, enkä usko että toisen kaapista voisi mitään sen suurempia luurankoja löytyä. Olemme siis kai raha-asioiden suhteen melko avoimia, vaikka aihe on toki semmoinen, joka saattaa jollekulle toiselle olla todella privaatti, eikä sitä kovin avata edes puolisolleen.

Olemme molemmat melko säästeliäitä ja meille on tärkeää, että rahaa jää sivuun esimerkiksi matkoihin, niihin yllättäviin juttuihin ja yleisesti niihin asioihin, joita haluamme toteuttaa ja jotka ovat meille tärkeitä. Kuten nyt vaikka tuo matkustelu. Sehän on tietty hyvä juttu, että jaamme tämän suhteen samat ajatukset. En nimittäin tiedä tulisiko siitä loppupeleissä mitään jos näkemyserot olisivat tässä asioissa kovin radikaaleja, toinen pistäisi sileäksi kaiken heti palkkapäivänä ja eläisi yli varojensa, kun toinen taas elelisi supersäästeliäästi.

Yritetään siis molemmat säästää arjen pienissä jutuissa, bongaillaan kaupassa päivän illallispohdinnan ohella esimerkiksi niitä punaisen lapun päiväystuotteita, suositaan nykyään S-ryhmää ja muita tuommoisia pikkujuttuja. Kumpikin kuitenkin huolehtii omasta säästämisestään ja vaikka yhteinen säästötili onkin joskus ollut ajatuksen tasolla, niin säästämme kummatkin erillään omilla tahoillamme.

Ainakin tähän saakka on toiminut vallan mainiosti se järjestely, että molemmat tienaavat ja käyttävät omat rahansa. Sanoisinko, että ruokaostokset hoidamme suurinpiirtein 50/50, osan kuluista (sähkö, netti yms) maksamme vuorotellen ja lisäksi meillä on tietyt omat jutut, mitä kuuluu hoitaa. T esimerkiksi hoitaa autoon liittyvät asiat ja minä taas maksan kaikki taloutemme vakuutukset. Tuo on aina toiminut meillä ja onhan se mielestäni reilua ja tasa-arvoista, että hommat hoidetaan puokkiin. Toki toinen tulee sitten vastaan joidenkin menojen suhteen esimerkiksi nyt hoitovapaan aikana, vastavuoroisuutta siis.

Yhteinen tili meiltä löytyy, se oikeastaan asuntolainan vuoksi. Meillähän on siis yhteinen asuntolaina, jota toki maksamme vastikkeen kanssa puoliksi pois. Toki yhteinen laina vaatii tietynlaista luottamusta toiseen, onhan siinä suuret rahat kyseessä ja ihmisetkin ovat erilaisia, jotkut haluavat erilaiset lainat vaikkei asialla olisikaan mitään tekemistä luottamuksen kanssa. Tokihan jo itsestään toisen kanssa yhdessä asuminen vaatii toiseen luottamista, ihan siis taloudellisestikin. Täytyy osata luottaa, että se toinen maksaa vuokran, vastikkeen tai sähkön ja muut arjen perusjutut.

Sehän on kai omien tilien lisäksi melko yleinen vaihtoehto, että siirretään yhteiselle taloustilille aina x-summa, josta maksetaan ruoka ja muut talouden menot, loput ovat sitten omia rahoja. Tuo on kyllä siitä kätevä järjestely, että helpommin pysyy hollilla siitä, paljon sitä rahaa todellisuudessa kuluu kuukaudessa esimerkiksi ruokaan, verrattuna siihen että maksetaan sekalaisesti omilta tileiltä kortilla ruokaostoksia, eikä niin tarkkaan pidetä summista kirjaa.

Ensimmäistä yhteistä asuntoa ostaessa olimme laina-asian äärellä, yhteinen vai erillinen? Olimme silloin taloudellisesti tosi eri tasoissa asunnon omarahoituksen suhteen, koska minulla olivat ASP-säästöni ja toisella taas hurjasti enemmän omaa varallisuutta aikaisempien omistusasuntojen kautta. Vaikka kuinka olisi luottamus kunnossa toiseen, niin on mielestäni tärkeää, että varsinkin suurempien summien kohdalla sovitaan asioista ihan mustaa valkoisella. Päädyimme yhteiseen lainaan, koska työni kautta saimme yhteisen lainan huomattavasti edullisemmin kuin silloin jos T olisi joutunut ottamaan erillisen ”kalliin lainan”.

Omarahoituksen suhteen kuitenkin teimme virallisen ”lainakirjan”, jossa määrittelimme molempien asuntoon pistämät ”omat rahat” ja minä ikäänkuin ”lainasin” toiselta erotuksen, jotta pankin näkökulmasta olisimme sijoittaneet 50/50. Muutenhan se olisi mennyt aivan järkyttäväksi säätämiseksi. Sitten aina asuntoa vaihtaessa on helppo vähentää jäljelle jäävästä summasta molempien ”omat rahat” ja tietää, että loput voidaan jakaa puoliksi.

Nyt kun vaihdan työpaikkaa, niin myös lainaehdot meillä muuttuvat ja syksyn mittaan varmasti onkin ajankohtaista myös kilpailuttaa asuntolainoja! Olen ollut koko ikäni saman pankin asiakas ja jännä, millainen tunneside siihen pankkiinkin syntyy. Lisäksi kun on vielä vuositolkulla ollut töissä siellä omassa pankissaan. No mutta, tottakaihan näissä asioissa menee sen mukaan mikä itselleen on taloudellisesti kannattavin vaihtoehto, asuntolainaahan maksetaan niin pitkään, että marginaalilla kyllä on pidemmässä juoksussa todellakin väliä.

Jossain vaiheessa pohdin OP:ta, mutta tuo bonusjärjestelmä on itselleni jotenkin niin vieras, että se vaihtoehto jotenkin vielä jännittää, vaikka kaikki vakuutuksemme ovatkin Pohjolasta. Aktia voisi olla kiinnostava uusi pankki, samoin Hypo, josta monet ovat alkaneet nostaa asuntolainoja lähivuosina. Täytyy tässä kesän jälkeen ottaa asiakseen tuo lainojen kilpailuttaminen!

Oletteko viime aikoina kilpailuttaneet lainoja (Pk-seudulla) ja kuka on antanut parhaan tarjouksen?

Ainiin ja oletteko samanlaisia parisuhdetalouden suhteen kun mekin vai kuinka taloutenne on jaettu?

22 vastausta artikkeliin “Raha-asiat parisuhteessa”

 1. Me ollaan just ottamassa lainaa, ja säästöpankilta luvattiin tosi alhainen marginaali. Mut en tiedä onko pk-seudulla edes säästöpankkia? Vai onko se vaan täällä maalla 😀

  Muuten meillä ei oo kovin tarkkaa kuka hoitaa mitäkin, yleensä se maksaa kuka ehtii. Pidän kyllä aika tarkkaa kirjaa miten paljon rahaa menee mihinkin, ja oonkin aika ehdoton et kuitit täytyy aina säästää 😀 yhteinen tili meilläkin on, mut sieltä menee lähinnä sijoitusasuntojen vastikkeet ja lainanlyhennykset.

  Vitsi teidän pojalla oli söpöt haikengät tossa edellisessä postauksessa, ihanat!! 🙂

  1. Täällä taitaa muuten olla joku Säästöpankki, tai ainakin ollut harvakseltaan niitä jotain Sp-konttoreita, tosin en muistanut edes koko pankin olemassaoloa 😀 Mutta voisin kyllä kuvitella, että sieltäkin saisi kyllä hyvän tarjouksen! Haikengät on kyllä parhaat <3

 2. Miten niin OP:n bonukset ovat höpönpöpöä? Itse olen ainakin bonusten ansiosta saanut mm. halvemman autovakuutuksen.

  1. No siis en tiedä kun ei ole kokemusta, mutta tutulta kuulin, ettei suosittelisi koska bonukset eivät kuulemma loppupeleissä ole niin tuntuvia. Mutta kai sekin sitten mielipideasia ja riippuu siitä kuinka suuri valikoima löytyy esimerkiksi vakuutuksia 🙂

   1. Meillä kun on miehen kanssa ihan ”normaali” asuntolaina ja vakuutukset, autoa lukuunottamatta ovat OP:ssa niin bonuksia kertyy n. 500€ vuodessa. Ja vakuutuksista meillä on vain kotivakuutus (kiinteistön), matkavakuutukset ja henkivakuutukset, sillä esim. tapaturmavakuutus on kattava kummallakin työnantajan kautta. OP:n sivuilta löytyy muuten bonuslaskuri, jolla voi laskea, miten omat palvelut keryttäisivät bonuksia 🙂

 3. Meillä on yhteinen laina ja maksettiin käsirahaa asunnosta eri verran, juuri sen takia kun mulla oli säästöjä ja puolisolla edellisen asunnon myyntivoittoa. Omistusosuus jakautui sen takia hassusti, mutta tasaantuu tietysti ajan myötä ja jos meille sattuisi tulemaan ero ja asunto myytäisiin, niin rahat laitettaisiin puoliksi ja mun osuudesta menisi miehelle sitten vielä tuo erotus jonka hän laittoi enemmän asuntoa ostaessa.
  Meillä on myös laina op:ssa, saatiin paras marginaali joten valinta oli helppo siltä osin! Ja bonuksilla maksetaan melkeinpä kaikki vakuutukset (auto, kodin vakuutukset, matka- ja matkatavaravakuutukset, vauvavakuutus (eka vuosi ilmainen), mun terveyskuluvakuutus ja miehen tapaturmavakuutus), noista taitaa bonuksien jälkeen jäädä maksettavaa jotain satasia kun bonukset ovat sen suunnilleen ehkä reilun tonnin vuodessa? Joten koen ne vaan hyvänä asiana enkä höpönä 🙂
  Nyt kun meille tulee kohta vauva, niin laskettiin meidän kuukausittaiset kulut yhteen ja sitten sopeutettiin tuleviin tuloihin ja näin mennään ainakin vauvavuosi, eli maksetaan suhteessa saman verran. Käytännössä mies maksaa tuplasti enemmän kun minä, kun tipahdan äitiys- ja vanhempainrahalle. Molemmille jää suunnilleen saman verran sitten myös omaa rahaa, miehelle ehkä pari sataa enemmän mutta hänellä oli paremmat tulot jo aiemminkin, niin musta se on vaan reilua. Omalla rahalla sitten maksetaan omat jutut, koti- ja vauvajutut yhteisistä 🙂 ja aletaan nyt myös yhteinen säästäminen, niin pitkäaikainen kun lyhytaikainenkin yhteisiin menoihin ja reissuihin. Sen lisäksi molemmat säästävät omilla tahoillaan oman rahatilanteen mukaan.

  Ennen vauvaa maksettiin ruoka ja asuminen (sähköineen ja nettilaskuineen) puoliksi yhteiseltä tililtä johon molemmat laittoivat saman verran rahaa joka kuukausi. Se toimi tosi hyvin, mutta myt kun mä tipuin kelan rahoille niin ilman muuta piti suhteuttaa yhteinen talous sen mukaan.

  1. Hei kiva kun avasit vähän noita bonuksia! Voi olla, että se hyöty niiden kanssa juuri täsmentyy tuommoisessa tilanteessa kun esimerkiksi vakuutuksia on enemmän, versus siis tilanteeseen, että on vaikkapa pelkkä kotivakuutus. Mullakin on lapselle+itselle terveysvakuutus, kotivakuutus, matkavakuutus ja käsittääkseni myös autovakuutus on sieltä, joten voi sitten olla että meilläkin nuo bonukset hyödyttäisivät! 🙂 Olin siis kaverilta kuullut huonoa, mutta toki en siis voi tietää mikä heidän tilanteensa on.. Nykyään kun en itse maksa esimerkiksi pankkipalveluista mitään.

   Kiitos kun jaoit teidän perheen kokemuksen, kuulostaa järkevältä tuo teidän järjestely ja ihan huippua kun aloitatte myös säästämisen! Hurjasti onnea pikkuisesta jo etukäteen ja tsemppiä loppuodotukseen <3

 4. Moikka Iines!
  Kiitos mielenkiintosesta postauksesta 🙂
  Ite oon myöskin ollut saman pankin asiakkaana koko ikäni, mutta nyt ensimmäistä asuntoa ostaessa kilpailutin lainatarjouksia ja päädyin lopulta Aktiaan.

  Ja voin kyllä suositella! Toki pienenä pankkina heillä ei ole yhtä kattavat mobiilipankkisovellukset kuin esim Nordealla mikä itsellä vaati aluksi vähän totuttelua kun oli tottunut puhelimella hoitamaan joitakin raha-asioita mobiilipankissa ja tunnuslukusovelluksella, mutta palvelu ihan mielettömän hyvää ja henkilökohtaista ja edullisimman lainatarjouksen sain juuri sieltä. 🙂

  Toivottavasti nämä sun talous ja raha-asia aiheiset postaukset eivät lopu, vaikka työpaikka sulla vaihtuukin. Nää on ollu tosi mielenkiintosia lukea !

  Kivaa kesän jatkoa! 🙂

  1. Kiva jos tykkäsit ja mukava kun kävit kommentoimassa!! 🙂 Olen käynyt joskus asioimassa Aktiassa kun mietittiin joskus ottavamme henkilökuntaedustani huolimatta laina sieltä, olin kyllä todella tyytyväinen palveluun ja avasin tilinkin sinne. Ehdottomasti siis täytyy käydä siellä kysymässä tarjous! 🙂 Ja toivon myös, että talousjutut pysyvät matkassa, tosin ne kyllä kiinnostavat itseäni hurjasti muutenkin, joten luultavasti tulee jatkossakin. Ihanaa kesän jatkoa!

 5. En saanut unta, joten tulin lueskelemaan sun blogia ? Meillä myös laina ja vakuutukset Op:ssa ja en pistä yhtään pahakseni että edullisimman lainan lisäksi saadaan vakuutusmaksuja maksettua bonuksilla n.700-800€ edestä vuosittain? OP:n sivuilla on bonuslaskuri, jolla voit laskea oman mahdollisen bonuskertymänne..

  1. Kiva kun kävit kommentoimassa! Vissiin juurikin siinä tilanteessa näkee sen konkreettisen hyödyn kun on tosi reippaasti vakuutuksia 🙂

 6. Mä oon kyllä samaa mieltä että ne bonukset on höpöhöpöä tai siis pitäisi varmaan tyyliin kaikki vakuutukset ja säästöt olla siellä niin sitten ehkä kannattavaa? Itse avasin OP:hen vain sellaisen säästötilin ja varmaan siksi ei pahemmin ole bonuksia. Tietenkin jos säästötilille olisin tallettanut enemmän niin sitten bonukset olisi enemmän mutta ainakin viisinumeroisella säästösummalla ne on aika pieniä. Tuntuu vähän samalta kuin jotkut S-bonukset 😀

  1. Okei, näköjään siis melko tilannekohtaista ja täällä kommenttiboksissa tullut ilmi, että suurin etu ilmeisesti vakuutusten suhteen. Eli hyödyttää varmasti siinä tilanteessa eniten kun on todella paljon vakuutuksia 🙂

 7. Moikka! Pakko kommentoida sen verran, että OPlla tosiaan kaikki pankki- sekä vakuutusasiointi kerryttää OP-bonuksia 🙂 Esimerkiksi iso asuntolaina kerryttää huomattavasti suuremman hyödyn, kun juurikin yksi kotivakuutus ja vaikka yksi käyttötili.

  Jos teillä on veikö vakuutuksetkin OPn kautta jo entuudestaan, niin suosittelen todellakin harkitsemaan vakavasti myös lainan siirtämistä. Edellä jo vinkattiinkin bonuslaskurista, johon kannattaa käydä tutustumassa.

  OP-bonuksiahan käytetään automaattisesti pankin palvelumaksuihin ja niistä ylijäävä osa menee sitten suoraan vakuutusmaksuihin. Keskittäminen kannattaa ja voitte saada myös vakuutuspuolelle ison hyödyn vuositasolla 🙂

  1. Juurikin näin, eli asuntolaina on se suurin bonuksien kerryttäjä ja sitten kannattaa ehdottomasti olla vakuutukset Pohjolassa niin saa käytettyä ne kätevästi vakuutusmaksuihin. Ennen kun mulla oli asuntolainaa niin bonuksia kertyi vain sen verran että niillä kuittasi kuukausittaiset parin euron asiointimaksut ja muutaman kympin pois vakuutuksista. Eli sen puolesta en keskittäisikään väkisin, kun hyöty ei ole merkittävä. Ison asuntolainan kanssa puolestaan on ??

   1. Noniin, eli se laina on sitten se merkittävin 🙂 Jotenkin olin ajatellut, että oheistuotteet (kuten vaikka ne vakuuutukset) kerryttäisivät enemmän tai siis Nordeasssa lasketaan palveluiden yhteismäärä ja edut ovat sen mukaan. Täytyy kyllä tutustua siihen laskuriin, että mitä se meidän lainasummilla sanoisi 🙂 Kiitos!

  2. Okei!! Kiitos kun olette avanneet täällä vähän tuota bonus-systeemiä! Täytyy käydä katsomassa tuo laskuri ja ehdottomasti myös pyytää tarjous OP:lta 🙂

 8. Säästöpankkia liputan minäkin:) meillä on täysin yhteiset rahat (omat tilit ja kortit kylläkin) mutta se onnistuu kun ollaan niin samanlaisia rahan käyttäjiä..ehkä mä shoppailen kyllä hiukan miestäni enemmän:D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.