Ajattoman vaatekaapin avaintuotteet

Hyvää huomenta ja maanantaita! Uuden viikon kunniaksi olisi taas kerran asukuvien vuoro. Tennareita lukuunottamatta oli tässä viime keskiviikon asussa melko vanhaa kamaa päällä. Loistava juttu kuitenkin huomata, että ne samat vaatteet ovat suosikkeja vuodesta toiseen, ilman että täytyy ihan jatkuvasti olla shoppailemassa uutta tusinatäytettä kaappiin. Se kyllä oikeasti palkitsee kun panostaa vaatekaapissaan niihin ajattomiin luottojuttuihin, huolimatta siitä maksoivatko vähän enemmän kun se ketjuliikkeen massapaita. Todennäköisesti laatu nimittäin maksaa itsensä takaisin vuosien varrella kun hyvä tuote pysyy käytössä huomattavasti pidemään kun ne huonompilaatuiset vaatteet. Tuntuisi jotenkin muutenkin hullunkuriselta panostaa nykyään semmoisiin kausijuttuihin, jotka menevät pois muodista suurinpiirtein heti kun sesonki vaihtuu. Ostan itse ennemmin per kausi 3 ”parempaa” ja ajattomampaa juttua kuin päinvastoin 10 halvempaa trendivillitystä. Eikä siinäkään ole mitään pahaa välillä niitäkin ostella, itsekin löysin juuri perjantaina Ginasta kivan karvajakun syksyksi 🙂

Tämän siivittämänä aloin hieman pohtia sitä, että mitkä ovat omassa vaatekaapissani ne ajattomat tyylin kulmakivet? Mihin asioihin itse panostan ja missä taas pihistän? On varmasti selvää, että jokaisesta vaatekaapista tulisi löytyä tiettyjä ”perusjuttuja”, kuten laadukas ja ajaton valkoinen kauluspaita, mukavat luottofarkut, laadukas nahkainen arkilaukku, musta nahkatakki ja kestävä neulepaita. Lisäksi olen itse perusvaatteiden perään. Tykkään ostaa edullisempia t-paitoja, jotka voivat vaihdella tyyliltään vähän sesongin mukaan,  collegepaitoja ja muita ”perusjuttuja”, joilta en yleensä vaadi mitään ihan järisyttävää laatua. Joskus on kiva ostaa esimerkiksi värikäs printti-teeppari kympillä huolimatta siitä, kestääkö se nyt välttämättä vuositolkulla. Silti olen pyrkinyt haalimaan kaappiini myös vähän laadukkaampia yksivärisiä t-paitoja esimerkiksi pellavasta. Nuo ovat niitä, jotka ovat vuodesta toiseen helposti yhdisteltävissä erilaisiin asuihin ja harvemmin perusvaatteisiin kyllästyykään. T-paidat, poolopaita, pitkähihaiset puuvillapaidat mustana ja valkoisena, tuommoisia vaatekappaleita, jotka ovat mahdollisimman helppoja ja käytännöllisiä. Vaikka osa vaatekaappini perusvaatteista osa on ollut käytössä vuositolkulla ja useammat ihan jotain edullisempia randomlöytöjä, ovat ne edelleen hyvässä kunnossa.

Toki tarkkailen materiaalilappuja myös edullisemmistakin hankinnoista, mutta en ole silloin niin ehdoton materiaalien suhteen, vaikka usein jätänkin 100% polyesteriretkut ostamatta. Siksi käyn nykyään harvemmin vaateostoksilla esimerkiksi Zarassa, koska olen jotenkin kyllästynyt niihin iänikuisiin viskoosiriepuihin. Joo toki, takit, jakut ja tietyt sesonkijutut ovat edelleen siellä todella kivoja, mutta olen todennut, että esimerkiksi Ginasta ja H&M:stä saa huomattavasti edullisemmin hyvälaatuista perusvaatetta. Jos nyt siis vertaillaan siihen Zaraan. Tällä hetkellä on kyllä vaikea sanoa, mistä ostan eniten vaatteita. Loppupeleissä en kyllä osta ihan kamalasti, silloin tällöin perusvaatetta juuri noista aiemmin mainituista GT:stä ja Hennesistä, mutta nykyään ehkä enemmän reissuista pienemmistä puljuista ja tuntemattomilta merkeiltä.

Voisin kuitenkin todeta, että enimmäkseen shoppailuni ovat vähentynyt sen vuoksi, etten koe tarvitsevani usein uusia juttuja. Tämä tietysti taas johtuu siitä, että olen pyrkinyt ostamaan niitä ”ikuisesti kivoja juttuja”, joihin en kyllästy vuosienkaan saatossa ja jotka itselleni tuovat tiettyjä muistoja mieleen. Jokainen vaatekaappini perusjuttu on jollain tapaa minulle tärkeä. Siihen on joku tietty tunneside esimerkiksi ostopaikan suhteen, kuten lomamatka tai joku muu tarinan tynkä. Toki myönnän arvostavani joitain juttuja ihan senkin vuoksi, että tietää nuukana ihmisenä maksaneensa siitä enemmän kuin keskivertovaatteesta. Silti vaatekaapissani roikkuu kyllä ihan yhtälailla niitä edullisempiakin luottovaatteita, välillä kun on ketjuliikkeissä vähän arpapeliä, että saako halvalla oikeasti todella hyvää ja kestävää vai aivan täyttä shaibaa..

Omalla kohdallani nämä ovat olleet vaatekaapin parhaimpia hankintoja..

 

Ralph Laurenin Polo-kauluspaita, joka näkyy näissä kuvissakin päällä. Ostin paidan pitkän harkinnan ja etsinnän jälkeen Loseista RL:n Rodeo Driven liikkeestä vuonna 2013. Maksoikohan silloin jotain 60 dollaria ja merkkinä ehdottomasti semmoinen, joka kannattaa ostaa Jenkkireissulta. Samoin kuin Tommy Hilfiger, Michael Kors, Victoria’s Secret ja mitä näitä merkkejä nyt on, joihin en ikimaailmassa laittaisi Suomessa rahaa. Aikoinaan käytin tuota paitaa todella ahkeraan työpaitana ja sittemmin vähän tämmöisissä rennommissa asuissa esimerkiksi tennareiden kanssa. On tosi kiva myös neuleen tai collegepaidan alla. Jokaisen dollarin arvoinen! Ja edelleen kuin uusi 🙂

Zaran nahkatakki. Olen elämässäni omistanut kaksi oikeasti kivaa ja laadukasta nahkatakkia, molemmat Zarasta. Toisen myin vuosi sitten pois, koska koin pärjääväni yksinään tuolla uudemmalla päivitetyllä mallilla. Mitäs sitä turhaan pitämään kaapissa vaatekappaleita, joita en käytä.

Useat farkut, jotka ovat kestäneet vuosikaupalla kovaa käyttöä. Esimerkiksi nuo kuvien Tiger of Swedenin farkut, jotka tosiaan ostin 10v sitten! 😀 Kova yllättäjä on vuosien saatossa ollut esimerkiksi Ginan farkut, joista on löytynyt eniten hyviä, Hennesin housut ovat kirineet vasta lähivuosina. Ennen ostin aina vaan pelkästään merkkifarkkuja, mutta nykyään kyllä ennemmin suosii niistäkin edullisempia jos tulee hyviä vastaan.

Neuleet, joissa on mahdollisimman vähän akryylia ja muita keinokuituja. Sanoisonko, että kelpuutan vielä semmoisia villapaitoja, joissa on tekokuituja seassa 30%, ihan max 50%. Siinä vaiheessa alkavat keinokuidut jo näkyä laadussa, akryyli menee nopeasti todella huonoksi, tosin semmoisella nyppylänpoistajalla saakin jo pelastettua villapaidan lähes uudenveroiseksi. Pitäisikin ostaa! Olen ollut hurjan tyytyväinen vaikkapa H&M:n Premium-neuleisiin, en oikeastaan huomaa eroa tuplasti kalliimpaan Samsoe & Samsoeen.

Todella monet collegepaidat ja t-paidat ovat olleet todella hyviä hankintoja, esimerkiksi Hennesin 10e harmaa college. Monet perus-teepparit ovat myös kulkeneet vuodesta toiseen ja pysyneet hyvänä. En itse henk.koht raaskisi maksaa t-paidasta ihan kamalasti. Ainakaan näiden hyväkuntoisten halppislöytöjen jälkeen, vaikka joskus olenkin sivusilmällä tuumaillut jotain T by Alexander Wangin tai Acnen t-paitavalikoimaa.. Jokatapauksessa, se kun on laadukas collepe parissa värissä ja muutama hyvä yksivärinen t-paita, niin on yksinkertaisten asujen yhdistely jo todella helppoa.

Tässä muutamia juttuja, joihin erityisesti panostan..

 

Talvitakit. Viime syksynä ostin Peak Performancen Frost Down Jacketin, joka oli ehkä koko vuoden paras ostos. Käytin sitä kotimammaillessa melkeinpä joka päivä syksystä kevääseen! Todella lämmin ja laadukas takki, suosittelen tosi lämpimästi. Itseasiassa Sportamorella on vielä tänään 9.10 -25% ale kaikesta, esimerkiksi Peakin valikoimasta. Hyvä sauma siis vaikka juuri talven takkihankintoihin. Ale tulee koodilla 25ALL vähintään 59€ tilauksista.

Löysin muutama viikko takaperin Partioaitan Outletistä satasella Patagonian untuvatakin talveksi. Vähemmän sporttisen mallin kun tuo Peak, jota voi käyttää kivasti arkenakin. Peakia kun pääasiassa olen käyttänyt vapaa-ajalla ja liikkuessa. Kalleimmista hankinnoista löytyy kaapista myös Canada Goosen Trillium-parka, jonka ostin joskus reilut 5v sitten. Enää en ehkä tuota takkia ostaisi, mutta toisaalta, miksi siitä nyt luopumaankaan kun kerran on hankittu. Se on kyllä myönnettävä, että on ollut tähän saakka kyllä kestävyyden ja lämpöisyyden puolesta hyvä hankinta.

Laukut. Tiedätte, että olen hulluna laukkuihin. Niihin siis ehdottomasti panostan, mutta en vaadi kaikkien laukkujeni olevan miltään huippumerkeiltä. Lempparini on esimerkiksi Rebecca Minkoff, joka vielä toistaiseksi on melko keskihintainen ja laatu äärimmäisen hyvä! Myös lompakon vaadin olevan nahkaa, koska laukkujen tavoin haluan niiden kestävän kovaa käyttöä vuosia.

Sitten juttuja, joihin ”semipanostan”, eli joista tarkkailen laatua, mutta suosin silti budjettihintaisia tuotteita..

Korut. Haluan, että päivittäisessä käytössä olevat korut, kuten kaulakorut ja ranneketjut kestävät käyttöä. En halua niistä rihkamaa, joka tummuu ja pahimmillaan värjää vaatteita, silti en ole valmis maksamaan koruista maltaita, koska ne voivat aina hukkua, hajota ja sitten vasta harmittaisi. Kallein käytössä oleva kaulakoru on maksanut noin 60e ja on kullattua hopeaa. Loput koruni ovat pääasiassa Glitterin aitohopeaa, jota en voisi enempää suositella. Esimerkiksi se hopeinen laattariipus on saanut paljon kyselyitä ja on tämä ketju yhdistettynä tähän kirjainlaattaan (löytyy erilaisia ja muitakin kun kirjaimia). Suosittelen!

Perusvaatteet, kuten t-paidat, pitkähihaiset ja topit. Usein suosin näissä pellavaa ja puuvillaa, mutta esimerkiksi topeissa rakastan Forever 21:en spagettiolkaimisia 2 dollarin perustoppeja. Pellavaiset t-paidat ostan yleensä Hennesiltä ja Gina tricotilla on usein hyviä ekopuuvillaisia peruspaitoja. Printillisten t-paitojen suhteen en ole kovin nirso, niillä on kiva piristää tylsiä asuja helposti, joten pääasiassa valkkailen printtien mukaan, mistä nyt sattuu milloinkin kivoja löytymään. Juuri viime viikolla löysin itseasiassa Ginasta uuden kivan 🙂

Kengät. Vaikka yleisesti pidänkin laadukkaista kengistä, suosin yleensä esim tennareiden suhteen perusmerkkejä, kuten Nike, Vans, Puma yms.. Ei tulisi mieleenkään ostaa lenkkareita miltään fiinimmältä merkiltä, koska en todella usko, että esimerkiksi Balenciagan tennarit olisivat paremmat jalkaan kun Niket. Juuri lenkkareissa ja tennareissa kun se mukavuus on ihan ykkösjuttu. Sen puoleen olen kyllä sitten valmis panostamaan esimerkiksi ajattomiin nilkkureihin, kuten niihin Acnen Cypresseihin, jotka olleet lempikenkäni nyt jo vuosia. Saappaissa ja nilkkureissa tekonahka on ehdoton no-no, ennemmin sitten heittämällä parempi merkki kuin massatekoa, joilla kävelee yhden syksyn ennen hajoamista.

Loppupeleissä on kuitenkin (minun mielestäni) huomattavasti epäekologisempaa panostaa kymmeniin keinonahkaisiin kenkiin, laukkuihin tai takkeihin, joiden kestävyys ja lämmittävyys ovat naurettavaa luokkaa, kun sitten panostamalla oikeasti kestävämpään laatuun ja ostaa yksi tuote vastaamaan sitä kymmentä huonompilaatuista. Ymmärrättekö mitä tarkoitan? En itse halua kannattaa muoviteollisuutta ja vaikka nyt on varmasti kaksipiippuinen juttu, että kannatanko sitten ennemmin lihateollisuuden sivutuotteena syntyvää nahkatuotetta, niin ekologisuuden kannalta, näiden kahden vaihtoehdon väliltä kyllä.

Muotikorut ja sesonkivaatteet. Kesäiset roikkuvat korvikset, röykkiörannekorut ja sitten toisaalta bikinit sun muut kesäjutut. Olen todennut, että bikinit kuluvat ihan yhtälailla yhtä astetta paremmilta merkeiltä, joten niiden suhteen en ole kovin valikoiva. Samoin korviksia saattaa tarttua ketjuliikkeistä esimerkiksi kesäasun piristykseksi. Kesämekkoja ostan yleensä sieltä ja täältä, usein valinta niiden kohdalla on mahdollisimman helpot ja yksinkertaiset ”toppi-tyyliset” valinnat.

Treenivaatteet. Yleensä suosin nykyään trikoista ja teknisistä paidoista edullisempia merkkejä. Ennen ostin esimerkiksi trikoot aina Nikelta, mutta olen todennut myös H&M:n todella hyväksi! Kunnon ulkoilutakkiin ja lenkkareihin panostan, samoin ehkä urheiluliiveihin, mutta kaikki muut releet voivat olla halvempia.

Alusvaatteet. Ostan alusvaatteet melko randomisti, pääasiassa ehkä Calvin Kleiniä ja VS:ää, ennen en muita huolinutkaan. En siis todellakaan nirsoile esimerkiksi pikkuhousuostoksilla ja yleensä niistä tarttuukin aina reissuilta niitä Victoria’s Secretin ”viidet alkkarit 20 dollarilla”-settejä 😀 Myös Gina Tricotin ja Changen alusvaatteet ovat todella hyviä.

 

Ja sitten vielä tämä asuun. Pakko vinkata, että Zalandon mid season salessa on noita Polo Ralph Laurenin kauluspaitoja alessa eri väreissä. Löytyvät täältä!

Farkut / Tiger of Sweden

Tennarit / Vans (nämä)

Kauluspaita / Polo Ralph Lauren (tämä)

Nahkatakki / Zara

Rosekultainen rannekello / MK

Tällä viikolla on blogissa luvassa mm. hiusjuttuja. Palataan!

 

Sisältää kaupallisia linkkejä.

Kuvat Jutta Hirsimäki.

4 Replies to “Ajattoman vaatekaapin avaintuotteet”

 1. Kiitos kiinnostavasta postauksesta, paljon hyviä näkökulmia!

  Täältä myös ääni Tiger of Swedenin farkuille. Olen ostanut Tiger of Swedenin suoralahkeiset farkut joskus ehkä 2010 ja ne on tosi hyvässä kunnossa edelleen. Jossain vaiheessa vähän kyllästyin niihin, mutta nyt ne pienen tauon jälkeen taas tuntuvat raikkaalta valinnalta.

  Villaneuleista olen kuullut, että ainakin joissakin tapauksissa se 30 % tekokuitua voi jopa parantaa neuleen kestävyyttä. Tästä ei ole kyllä omakohtaisia kokemuksia?

  Minulla on myös hieman ristiriitainen suhtautuminen nahkatuotteisiin. Olen pyrkinyt vähentämään lihansyöntiä, mutta käytän kuitenkin nahkaisia kenkiä ja laukkuja. Toki uusia kenkiä ja laukkuja ostan enää todella harvoin, mutta mielelläni olen toistaiseksi käyttänyt niitä kaappiin jo hankittuja ja nimenomaan laadukkaiksi havaittuja kappaleita. Olisi kiva kuulla jostakin kokemusta sellaisista kenkämerkeistä, jotka nimenomaan markkinoivat vegaanikenkiä, että onko ne kestävämpiä ja hyvälaatuisempia tavallisiin tekonahkakenkiin verrattuna?

  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  1. Kiva kun kommentoit! Mulla ei ole itsellä kokemusta vegaani-kenkämerkeistä, mutta aion tosissani vähän tutkia valikoimaa niiden saralla! Ja ehdottomasti sama juttu, ennemmin panostaa niihin todella pitkäikäisiin nahkatuotteisiin ja esimerkiksi laukkuihin, joita voi käyttää vuositolkulla, miksei jopa vuosikymmeniä. Olen myös kuullut tuon, että pieni määrä keinokuitua auttaa vaatteiden kestävyydessä (ja varsinkin siinä, ettei villavaate kutistu pesussa) ja siksi en itsekään ole niin ehdoton niiden suhteen. Toki semmoiset 70%-akryylijutut jätän suosiolla hyllyyn 🙂

   Ihanaa viikkoa sulle myös! 🙂

 2. Kysyisin siitä Samsoe & Samsoen harmaasta piposta. Kutittaako se? Kun itsekkin tykkäisin panostaa enemmän kunnon materiaaleihin, mutta esim. neuleissa kun on kokeillut muutamia, niin kyllä ne vaan kutittaa… Ihmettelen, miten niitä jotkut sitten pystyy pitämään 🙂

  1. No nyt kun aloin miettimään, niin ehkä välillä vähän kutittaa otsaa! 😀 mutta samalla tavalla mulla saattaa kutittaa ihan semmoset akryylisetkin, jopa paljon enemmän. Eli ei tosiaan huomattavasti, ainakaan en ole kiinnittänyt mitään huomiota sen koommin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *