Kuinka tienaan rahaa blogillani + muutamia faktoja aiheesta

Ne päivät ovat olleet jo ikuisuuden historiaa kun blogien tai somen kaupallisuudesta ei vielä ollut tietoakaan. Nykyään kun ala on elinkeino ja ammatti yhä useammalle suomalaisellekin ja mielestäni se on aivan mielettömän hieno asia. Vaikka olen itse koko blogiurani ajan tehnytkin ohella muita töitä, olen itse tienannut blogillani rahaa enemmän tai vähemmän nyt noin seitsemän vuoden ajan. Alkuvuosina tein ainoastaan affiliatemainontaa, jossa tuloni kertyivät postausteni mainoslinkeistä ja bannereistä. Viime vuosina olen tehnyt myös kaupallisia rahaa vastaan tapahtuvia yhteistöitä. Ennen vanhaan kun blogimainonta oli vielä ihan alkutekijöissään, antoivat yritykset bloggaajille tuotteita näkyvyyttä vastaan, useinhan bloggaajat myös näistä kirjoittivat. Tuolloin päästiin kyllä yritysten taholta melko helpolla! Nykyään kun joutuu lähes poikkeuksetta laittamaan rahaa peliin, mikäli haluaa taatun näkyvyden suuressa blogissa ja vieläpä toivotun viestin kera.

Edelleen teen itse pääasiassa affiliatea ja voin rehellisesti kertoa, etten kyllä elättäisi itseäni  pelkästään blogillani. Toisaalta en myöskään haluaisi viedä blogiani siihen pisteeseen, jossa tämä olisi sisällöltään vain yhtä mainospaikkaa. Sanoisinko, että saan blogini kautta kuukausittain noin muutaman sadan euron tulot. Riippuu siis todella paljon kuukaudesta, yhteistöistä ja kaikesta muustakin. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Keskimäärin pyöritään ehkä jossain 500 euron tuntumassa, mikä sekin on toki ihan kivaa pientä korvausta tekemästäni ”työstä”. Mutta sitten taas kun miettii sitä, kuinka monta tuntia oikeasti käytän blogiini kuukaudessa.. Nopeasti laskettuna varmaankin noin 50-70h, joka loppupeleissä on melko paljon ottaen huomioon, että teen ohella myös täyspäiväisesti muita töitä. Tuntimäärän kun jakaa noilla tuloilla, niin eipä tuolla tuntipalkalla juhlita. Ja ei sillä, toki tämä on oma valintani ja siksi teen ohella myös päivätyötä, pääasia kuitenkin, että saan tehdä jotain josta nautin.

Asia, joka minua välillä harmittaa on se, etteivät bloggaajat vielä välttämättä osaa hinnoitella työtään järkevästi. Nyt ei puhuta kaikista bloggaajista, toki työkseen bloggaavat varmasti tietävät työnsä arvon. Eihän hullukaan tee työtä riistopalkalla tai ilmaiseksi. Varsinkaan siis jos tekee sitä oikeasti työkseen. Tällöin se on elantosi, jolla maksat vuokran, ruoan ja muut päivittäiset kulusi. Verrattuna muihin mainoskanaviin, on blogimainonta oikeasti halpaa verraten sen tehokkuuteen. Silti on pöyristyttävää, etteivät läheskään kaikki yritykset ole vieläkään heränneet siihen. Olen täällä aiemminkin kertonut, että silloin tällöin saa kuulla kyllä varsin naurettavia yhteistyöehdotuksia. Bloggaajalle tarjotaan nimetön rahapalkkio tai kenties vain tuotepalkkio sitä vastaan, että sinulle käytännössä syötetään suuhun se, mitä tuotteesta täytyy kertoa. Ei kiitos! Itse olen ehdottomasti ennemmin ilman sitäkin pientä rahasummaa, kuin alennun alipalkatuksi. Usein sääntö on se, että jos vastaanotat tuotteita testiin, ei sinulla ole niistä postauspakkoa. Jossei sinulle erikseen makseta sisällöstä, ei ole perusteltua esittää miten ja mitä kerrot tuotteesta. Vai kerrotko ollenkaan. Kerrot sitten jos oikeasti siihen tykästyt ja luulet aiheen kiinnostavan myös lukijoitasi.

Niin kauan, kun riittää myös niitä, jotka suostuvat yhteistöihin alihintaan, riittää myös niitä yrityksiä ja toimistoja, jotka kinnaavat palkkioiden nousua vastaan ja joiden tilipussiin suurin osa mainospalkkioista valuu. Toki suurimmassa osassa tapauksia viestintä- ja mediatoimistojen palkkiot ovat täysin perusteltuja. Hehän tekevät asiakashankinnan, neuvottelevat hinnat, ideoivat kampanjat ja hoitavat niiden jälkeen myös mahdollisen raportoinnin. Tottakai kaikki haluavat tehdä bisnestä ja rahaa. Silti väittäisin, että jos palkkiosuhde on enemmänkin 90/10 kuin 50/50, on tilanne hieman epäreilu. Ja puhutaan siis tilanteesta, jossa toimisto vetää välistä sen 90% ja bloggaajalle maksetaan tämän tekemästä työstä se 10% viipale. Itsekin noudatan nykyään yhteistöiden suhteen tiettyä hinnastoa. En lähde tekemään kaupallista, rahaa vastaan tapahtuvaa yhteistyötä ilman tiettyä x hintaa. Minulla on myös laadittu hinnat sille, mitä esimerkiksi veloitan IG-näkyvyydestä. Ainoastaan silloin kun olen merkinnyt postauksen ”kaupallinen yhteistyö x kanssa” saan rahallisen korvauksen postauksesta. Tällöin postaus on toteutettu ja suunniteltu yhdessä asiakasyrityksen kanssa. Muulloin toteutan postaukset omasta tahdostani tai esimerkiksi tuotetestauksen muodossa. Minulla on useita yhteistyökumppaneita, joiden kanssa homma sujuu ja pelaa, joiden kanssa haluan tehdä pitkäaikaista yhteistyötä, vaikken siitä varsinaista rahallista korvausta saisikaan. Toki mainitsen yhteistyöstä aina erikseen.

Miksi blogi tai yleisesti some sitten on oiva mainostila yrityksille?

Tuotteen tai palvelun mainostaminen luonnollisessa ympäristössä on aina tehokkaampaa, kuin perinteinen printtimainonta. Verratkaapa itse, ostatteko mielummin kalliin kasvovoiteen sen perusteella, että joku oikea ihminen kehuu sitä toimivaksi vai siksi, että naistenlehden koko aukeaman kokoinen mainos väittää sitä kymmenen eri faktan kera parhaimmaksi voiteeksi ikinä? Itselläni on ainakin tapana melko tehokkaasti jättää huomioimatta suurin osa mainoksista. Usein kiinnitän esimerkiksi tuotteisiin huomiota silloin jos joku mainitsee niistä somessa, esimerkiksi IG-feedissäni. Koen ainakin omalla kohdallani, että tuotteet ovat huomattavasti kiinnostavampia silloin kun joku oikea ihminen kertoo niistä. Ja jos yhteistyö on toteutettu kuten pitää, täytyisi niihin kokemuksiin osata myös luottaa. En itse ainakaan haluaisi tai suostuisi sanomaan susihuonoa tuotetta hyväksi rahasta. Toki mielipiteitä on aina monia, eivätkä kaikki välttämättä esimerkiksi kosmetiikan suhteen pidä samoista asioista. Lisäksi blogimainonta antaa yrityksille ja verkkokaupoille valtavan hakukone-hyödyn, usein kun blogit rankaavat aika korkealle esimerkiksi googlen haulla. Jos olen itse kiinnostunut jostain tuotteesta tai palvelusta, tottakai googlaan sen ensin. On yritykselle suuri hyöty, jos heidän tuotteista tai palveluista on löydettävissä hakukoneissa kivoja kokemuksia. Blogipostaukset ja artikkelit kuitenkin pysyvät netissä käytännössä ”ikuisesti” löydettävänä julkaisun jälkeen.

Täytyy myös muistaa, että usein kohdeyleisö on somemainonnassa tehokkaasti kohdennettua. Eli kun esimerkiksi mammabloggaaja mainostaa raskausvitamiinia tai lastenvaatteita, voidaan olettaa suurimman osan seuraajista olevan niitä, joita nämä aihealueet oikeasti kiinnostavat ja jotka ovat potentiaalista asiakaskuntaa. Kun tuote ja blogi on valittu oikein, voidaan tehokkaasti edesauttaa tuotteen brändäämistä. Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että tuote on valittu tarkasti mainostajalle sopivaksi tämän omaan imagoon ja on todettavissa, että tämä on aidosti tuotteesta kiinnostunut. En itse lähtisi erävaatteiden lähettilääksi tai mainostajaksi, koska tiedätte varmasti itsekin, ettei se lainkaan olisi minua, kuten sitten taas esimerkiksi joku kauneuteen tai matkailuun liittyvä asia, jonka tiedätte muutenkin olevan kiinnostuksen kohteeni. Yhteensopivuus ja uskottavuus on siis kaiken perusta.

Kuten olen aiemmin maininnutkin, ehdotan itse paljon yhteistöitä yritysten kanssa. Tällöin saan tehdä yhteistyötä juuri semmoisten tuotteiden ja brändien kanssa, jotka oikeasti kiinnostavat. Joihinkin ehdotuksiin joudun kiittämään ei, koska en halua kirjoittaa mistään epäkiinnostavasta aiheesta vain sen tähden, että saisin rahaa tai ilmaista tavaraa. Olisihan sekin naurettavaa joutua keksimään päästään, että miten voisi tuotteesta x kertoa. Mielestäni yhteistyöjuttuihin täytyy olla itsellään jo valmiina jonkinlainen kiinnostus tai edes mielenkiinto sen testaukseen. Valtaosan kosmetiikkatuotteistani tulee blogin kautta PR-lahjoina ja toki aina mainitsenkin asian postausten yhteydessä. Niitäkin tapauksia löytyy, kun lukija ei itsepäisesti halua uskoa blogin käyttökokemuksia jostain tuotteesta vain siksi, että tuote on saatu. Miten se vähentää kokemusten uskottavuutta? Varsinkin kun mitään postauspakkoa tuotteista ei ole. Jossei jokin tuote miellytä, ennemmin sitten jättää siitä postaamisen väliin. Tuskin yksikään yritys tahtoo tuotteistaan huonojakaan kokemuksia ilmoille.

Itselläni on blogin kautta suhteita eri maahantuojiin ja pr-toimistoihin, joiden työ on nimenomaan saada heidän edustamilleen tuotteille näkyvyyttä lehdistössä ja somessa. Jos minua kiinnostaa tietyt brändit, joiden kanssa teen yhteistyötä, miksi ostaisin näitä tuotteita kun on mahdollisuus saada samoja tuotteita testiin, nähdä vaivaa siihen, että otan niistä kuvat, kerron tuotetietoja ja omia kokemuksiani? Vastineeksi tuotteista, saatan toiminnallani edistää niiden myyntiä, antaa näkyvyyttä, sekä auttaa teitä lukijoita mahdollisesti löytämään sopivia ja kiinnostavia tuotteita. Toki edelleen tulee paljon testituotteita, joiden tiimoilta lähestytään minua, mutta paljon tiedustelen myös itse tuotteita testiin ja tämä on itseasiassa melko yleistä. Onhan sekin järkevää, että bloggaaja valikoi tuotteita aidon kiinnostuksen siivittämänä, verrattuna siihen, että saat postissa jonkun random-lähetyksen. Eihän yrityksillekään ole kannattavaa lähettää tavaraa sokkona olematta täysin varma siitä, että tuote oikeasti kiinnostaa kyseistä vaikuttajaa.

Kuinka kuka tahansa sitten voi tehdä blogillaan rahaa?

Sitten takaisin tämän postauksen alkutekijöihin eli siihen kumppanuusmarkkinointiin, jota kerroin itse pääasiassa tekeväni. Olette varmasti huomanneet esimerkiksi kauneuspostausteni sisältävän kaupallisia affiliatelinkkejä, joiden avulla voin tienata rahaa. Vaikka joku ehkä voisi ajatella toisin, en kuitenkaan tienaa senttiäkään sillä, että joku klikkaa linkkejäni. Mielestäni ei ole keneltäkään pois, että bloggaaja saattaa tienata jotain sillä, että suosittelee lukijoilleen tuotteita, joista ajattelee näiden pitävän ja joita suosittelisi ihan ilman niitä mainoslinkkejäkin. Hommahan menee niin, että jos joku teistä ajautuu ostamaan linkkini kautta jonkin linkittämäni tuotteen, saan ostoksesta komissiona jonkun pienen osan, esimerkikisi 10%. Eli jos joku tilaa kauttani 15 euron kasvovoiteen, saan siitä ehkä parhaimmillaan euron-parin luokkaa. Vaikkei suurista summista olekaan kyse, on mielestäni kyseessä todella reilu ansiomalli bloggaajille, jotka jokatapauksessa suosittelisi niitä samoja tuotteita. Ottaen huomioon, että blogien lukeminen on kaikille ilmaista. Ei kukaan valita siitä, että joutuu maksamaan lehtitilauksesta, joka on pullollaan maksettua mainosta, sisältäen huomattavasti vähemmän oikeaa ja aitoa sisältöä blogeihin verrattuna.

Oma tuntumani on, että bloggaajien työpanosta saatetaan pitää itsestäänselvyytenä, eikä ehkä ajatella kuinka paljon hommaan oikeasti kuluu bloggaajan aikaa ja nimenomaan välttämättä ilman mitään korvausta tästä työstä. Siksi esimerkiksi mainoslinkkien tulot eivät oikeasti ole konkreettisesti kenenkään pussista pois. Jos joku lukee mielellään blogin kauneustuotevinkkejä, mutta ihan silkasta periaatteesta välttää linkkejä ”ettei bloggaaja vain saisi mitään” ja näpyttelee samaiseen verkkokauppaan jotain muuta kautta, on mielestäni hieman syytä mennä itseensä. Miksi joku toimisi näin? Onko sekään reilua, että mielellään hyödyntää kaiken blogin tuottaman sisällön, vieläpä ilmaiseksi ja yritetään viime hetkeen asti taistella sitä vastaan, että bloggaaja saisi euroakaan tekemästään tuntien työstä (joka ei kuitenkaan oikeasti ole keneltäkään pois). Mielestäni jokaisen pitäisi miettiä tätä. Itse teen affiliatea pääasiassa kahden verkoston kautta: Performission ja Awin.. Kuka tahansa voi liittyä näihin verkostoihin mukaan ja tienata blogillaan tai somellaan. Itse teen Performissionin kautta yhteistyötä kauneuden, sekä hyvinvoinnin ohjelmien, kuten eleven, Jolie, Naturelle, NaturalGoodsCompany, Hyvinvoinnin tavaratalo ja sitten Stockmannin kanssa, Awinin kautta taas pitkäaikaista yhteistyötä Zalandon ja Elloksen kanssa. Olen tehnyt kumppanuusmarkkinointia niin monia vuosia, että itselleni se on jo täysin selkeä juttu ja pidän tästä toimintatavasta. Ostolakossa-Virve itseasiassa kirjoitti mielenkiintoisen postauksen samaisesta aiheesta ja toimi inspiraationani tähän postaukseen. Käykää lukaisemassa myös hänen ajatuksensa aiheesta 🙂

Ja jos kuvien kalenteri herätti mielenkiintonne, niin on Nunucon juuri ilmestynyt ensi vuoden kalenteri (saatu). Minullahan oli tuo samainen kalenteri myös tälle vuodelle ja on kulkenut mukana laukussani suunnilleen vuoden jokaisena päivänä. Vuosi sitten jo hehkutin, että Nunucon kalenteri on kaunein kalenteri, jonka olen omistanut!

Herättääkö blogilla tienaaminen teissä minkälaisia ajatuksia? Nyt saa kertoa mielipiteitään anonyyminä tai omalla nimellään.

Ansaitsevatko bloggaajat mielestänne palkkansa tämän postauksen luettuanne? 😀

 

14 vastausta artikkeliin “Kuinka tienaan rahaa blogillani + muutamia faktoja aiheesta”

 1. Nyökyttelen täällä aamukahvin äärellä lukiessani! Niin totta joka sana. Päädyin lukijaksi sun blogiin joskus vuosikausia sitten just kosmetiikka arvostelujen takia! <3

 2. tosi mielenkiintoinen teksti! Uskon että erityisesti nuoret bloggaajat ja vloggaajat eivät osaa arvostaa katsojakuntansa markkinallista arvoa tarpeeksi ja siten helposti ehkä myyvät näkyvyyttä liian halvalla.
  Miten monta lukijaa sulla on kuukaudessa? Ootko laskenut että mikä markkinointiarvo yhdellä lukijalla on? Muistan joskus lukeneeni että esim. instassa se laskettaisiin niin että 1 seuraaja on 1 dollarin arvoinen 😀

  1. Kiva jos tykkäsit! Mulla on kuukaudessa noin 15 000+ yksittäistä uniikkia lukijaa. En ole itseasiassa miettinyt tavallaan yksittäisen seuraajan arvoja, mielenkiintoinen pointti ja täytyy ihan ehdottomasti kyllä miettiä 🙂 Tutustuin ystäväni kautta esimerkiksi Social Bluebookiin, joka antaa kivasti ja helposti kanaviesi statistiikan perusteella osviittaa hinnastoista. Omat hintanikin voisivat olla enemmän jos tosiaan Social Bluebookia vain katsoisi! Ja kaverini tekee viestintää, niin ollaan paljon puhuttu juuri tästä, että vaikuttavat pyytävät aivan liian pientä palkkiota työstään.

 3. Olen aina ollut sitä mieltä, että bloggaaminen on ammatti siinä, missä muutkin. Bloggaajat ehdottomasti ansaitsevat tienestinsä; en pidä sitä minään kummallisuutena.
  Yhteistyöpostauksiin olen kuitenkin suhtautunut vähän kahtiajakoisesti tullen siihen tulokseen, että ne ovat ok, kunhan niitä ei ole joka toisessa postauksessa.

  1. Niinpä! Riippuu tosi paljon juuri siitä miten yhteistyöpostaus on toteutettu ja tietty myös, että kiinnostaako kyseinen aihe lukijaa ollenkaan 🙂 Jos tuote on valittu oikein blogin aihepiiriin, niin todennäköisesti mainostettavakin tuote suurissa määrin kiinnostaa lukijoita!

 4. Tää oli hyvin sanottu. Kaupallisuus jakaa aina ihmisten mielipiteet kahtia ja tulee varmasti aina jakamaankin, varmaan johtuen siitä kun osa tietää että mistä lähtökohdista blogit ovat lähteneet ja ehkä jollain tapaa kaipaa vielä sellaista blogiaikaa. No mene ja tiedä. 😀

 5. Nyt poikkean vähän aiheesta ? Mutta mitä oot ollut mieltä niistä pidennyksistä/tuuhennoksista mitä hommasit? Onko tukka kestänyt, ettei oo irronnut niitä sinettejä? 🙂 Mulla on nimittäin oikeestaan lähes tismalleen samanlainen tilanne kun sulla oli.. eestä tukka on vaan jäätävästi katkennut ja muutenkin oikeesti todella ohuet hiukset omaavana noi eessä olevat hiukset näyttää vaan joltain epämääräsiltä haapuilta.. Ja on ollut muutenkin hiustenlähtöö. Mut kun kerroit siitä laittajasta kuka ne sulle laitatti, kun se pilkko ne sinetit pienempiin ja kevyempiin osioihin, niin ois ihan sairaan ihanaa kuulla kokemusta et miltä ne on tuntunu ja onko tukka sanonut siihen mitään? Oon harkinnut nimittäin et menisin laitattaa mahdollisesti samalle laittajalle. Osaatko muuten sanoo et paljon suurinpiirtein se laitto maksais? Kiitos oikeesti ihan hirveesti jos vastaat tähän!<3

  1. No mä itseasiassa juuri aiemmassa postauksessa kerroin lyhyesti niistä hiuksista kokemuksia! 😀 Mutta siis olen tykännyt ihan hurjasti. Sinettejä ei ole irronut yhtäkään, mutta mulla on huono tapa näpertää niitä itse irti, niin muutaman olen telkkaria katsoessa näpertänyt. En usko, että muuten olisi yksikään lähtenyt. Ja kun ne on pilkottu niin ohuiksi, niin mua ei ole yhtään häirinnyt vaikka niitä osioita on ollut melko ylhäällä, oon itsekin ollut tästä hämmästynyt!! Aivan supertyytyväinen siis 🙂 Kantsii käydä ainakin konsultaatiossa ja mulla tosiaan vain tuuhennos (paras vahitoehto nyt kun tukka on ollut kriisivaiheessa) ja laitto maksoi muistaakseni 200e 🙂 Plus siihen päälle hiukset.

 6. Uskon kyllä että bloggaajat ansaitsee palkkansa, koska blogiin menee tosi paljon työtunteja, varsinkin jos sitä kehittää niin pitkälle että sillä alkaa ansaita.

  Toiiiisaalta nyt bloggaajilla on juurikin tuo etu puolellaan, että heidän tuotesuositus menee tehokkaammin perille kuin perinteinen mainos. Uskon että nyt kun bloggaajien yhteistyöt ja ansiot tulee näkyvimmiksi, seuraajat alkaa ymmärtää että bloggaajat suositus on yhtä kuin mainos ja tää tulee heikentään bloggaajan suosituksen tehoa. En usko, että bloggaaminen bisneksenä enää kauan kasvaa vaan päinvastoin. Monet on jo kyllästyneet lukemaan mainospostauksia blogeissa eikä klikkaa enää auki blogeja ja postauksia, joiden sisältö on pitkälti vaan sitä mainostusta. Luulen että pitkällä tähtäimellä taas kasvaa arvostus ns. asiantuntijoita kohtaan oli se asiantuntija sitten toimittaja, jolla koulutuksen puolesta parempi käsitys viestinnästä ja mainonnasta ja tietyistä journalistisista standanderista tai kauneusalan ammattilainen.

  1. Hyviä pointteja ja olet ihan oikeassa! Mutta toisaalta uskon, että ”tavallisten ihmisten” kokemukset ovat aina haluttuja, toki sitten juuri merkitys sillä, mihin tyyliin mainos tehdään ja alkaako blogimainontakin olla juuri ”liian mainostava” normaalien käyttökokemusten sijaan. Mutta, onhan näkyvyys aina plussaa tuotteelle tai brändille jos tapahtuu oikeassa paikassa. Saa kuitenkin nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan! 🙂 Kiitos kivoista näkemyksistä!

 7. Hei!
  Sanaa ”jossei” ei ole olemassa suomen kielessä. Sanat ”jos” ja ”ei” ovat. Kiitos, että vaihdat niihin:)!

  1. Pahoitteluni, joskus kiireessä klo 6 aamutuimaan kirjoittaessa voi eksyä jokunen epämääräinen sana mukaan. Onneksi maailmassa varmasti on suurempiakin murheita. Muistuttaisin myöskin, ettei blogini ole äidinkielen oppikirja 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.