Kodin tunnelman upgrade älyvaloilla

Kivaa sunnuntaita! Viime viikolla kun päästiin pitkästä aikaa kotijuttujen pariin, niin nyt olisi vuorossa pientä jatkoa aiheeseen. Meillä tulee ensi kuussa vuosi täyteen uudessa kodissa. Tai no, eipä tämä vuoden asustelun jälkeen ihan niin uusi tosin ole. Silti ollaan vielä täysin keskeneräisiä monen projektin suhteen. Täytyy kuitenkin sanoa, että olen viihtynyt kodissamme aivan erinomaisesti, vaikka sisustusproggikset vielä osittain kesken ovatkin. Eräs asia on ollut meillä kotona kuitenkin erityisessä fokuksessa, nimittäin valaistus! Asuntomme on todella avara ja huonetila olohuoneessa korkea, joten valoa tarvitaan. Keittiöön asensimme remontin yhteydessä kahdet eri ledit, jotka valaisevat keittiön todella tehokkaasti.

Olemme olleet keittiön valoihin todella tyytyväisiä, niiden tarkoitus onkin (ainakin omasta mielestäni) nimenomaan valaista tehokkaasti. Eihän kukaan nyt tahdo hämärässä kokkailla. Käpylän kämpässä omalla kohdallani viihtyvyyttä ehkä vähensi juuri se, että asunto oli melko hämärä. Siksi haluankin täällä keskittyä nimenomaan valoisuuteen ja niiden kautta myös kodin tunnelmaan. Koti on ”turvapaikka”, jossa haluat viihtyä ja kokea olosi rentoutuneeksi. Siksi onkin tunnelma ollut tänä syksynä itselläni ykkösjuttu. Saatatte muistaa kun pari viikkoa takaperin kirjoittelin, että olen pyrkinyt luonnollisten tuoksukynttilöiden avulla luomaan kotiin uudenlaista fiilistä ja tunnelmaa. Sama juttu toimii myös valojen kanssa!

Toistaiseksi meillä on olohuoneessa ainoastaan kattolamput. Ja miksi? Yksinkertaisesti, koska vielä toistaiseksi on täysi mahdottomuus pitää lattioilla tai pöydillä lamppuja, jotka lentäisivät kumoon alta aikayksikön. Päivitimme olohuoneen kattolamput älyaikaan ja sen jälkeen olemme todenneet, että nämä yhdet monipuoliset valot ajavat saman asian kun useampi erilainen lamppu tai tunnelmavalaisin. Tuon päivityksen myötä ei ole ollut paluuta normaaleihin lamppuihin, jotka tuntuvat nykyään jopa ärsyttävän silmiä 😀

Sain kuukausi takaperin meille (blogin kautta) Philipsin uudet Hue-älyvalot, joista en rehellisyyden nimissä ollut kuullutkaan ennen tuota. Älyvalot, what?!  Olen ihan fiiliksissä lampuista 😀 Sain itse Hue White and Color Ambiance starter-kitin, joka sisältää kolme polttimoa, katkaisimen/himmentimen ja sillan. Eli siis kaikki, mitä todella yksinkertaiseen asennukseen tarvitsee. Hueta myydään kahta erilaista Ambiance-settiä, White Ambiance, joka sisältää laajan skaalan eri valkoisen sävyjä ja sitten tuo omani, joka sisältää kaikkien noiden valkoisten sävyjen lisäksi myös 16 miljoonaa eri väriä. Asensimme kaksi lampuista olohuoneeseen ja kolmannen yläkertaan yölamppuuni. Itse olenkin ollut erityisen innoissani juuri näistä värivaloista. Nyt haluaisinkin meidän kaikki valot Hueta. Näiden myötä on alkanut ajatella valaistustakin aivan eri kantilta.

Tässäpä kiteytettynä muutama seikka, joiden vuoksi älyvalot ovat mielestäni perinteisiä lamppuja kätevämmät:

 

Etäohjaus mahdollistaa valaisimien ohjauksen kotoa käsin Huen puhelinsovelluksella, koska valaisujärjestelmähän on nimenomaan langaton. Esimerkiksi jos haluat talvella pimeän tullen kytkeä töistä käsin hauvoille valot päälle puhelimella tai sitten vaan luoda hämäräheikeille illuusion, että kotona ollaan! 😀 Päälle kytkemisen lisäksi voi valoja ajastaa sovelluksen avulla. Huen mukana tulee myös perinteinen katkaisin (joka muuten on meillä kätevästi magneetin avulla jääkaapin ovessa), mutta melkeinpä yksinomaan tulee ohjailtua valoja nyt puhelimella.

Eri värisävyt tunnelman luomiseksi. Itse olen näiden myötä oppinut, että se tunnelma todella ratkaisee ja vaikuttaa fiilikseen. En olisi oikeasti voinut uskoa ennenkö kokeilin itse! Me ei ennen pidetty olohuoneen lamppuja päällä melkein ikinä, koska se perinteinen ”tylsä” valo ja tympeä sävy yksinkertaisesti  jotenkin häiritsi silmää. Aina jos laitoin olohuoneen valot päälle, pyysi Tommi laittamaan ne pois. Nyt taas ollaan pidetty valoja päällä päivittäin. Eräs juttu on nimittäin sävyjen lisäksi näissä ihan ehdoton: himmennys! Illalla voidaan laittaa valot todella himmeäksi, joka luo kivaa tunnelmaa. Meidän vakio on iltaisin värivalikoiman vakioasetuksista Arctic Aurora, joka on sekoitus sinisen ja vihreän eri sävyjä. Todella rauhoittava ja luo rentouttavaa fiilistä. Aamuisin taas kytken päälle kirkasvalon, jonka kylmä päivänvalo valaisee tehokkaasti ja muutenkin virkistää mieltä.

Mikä parasta, näissä on wake up light-mahdollisuus! Eli voit tehdä käytännössä mistä tahansa valaisimesta herätysvalon. Itse olen kyhännyt semmoisen yöpöytäni jalkalampusta. Sovelluksen avulla voit ajastaa herätysvalon, jolloin se herättää sinut haluamaasi aikaan asteittain uuteen päivään. Wake-up-lightit ja kirkasvalolamput voivat olla suureksi avuksi kaamosväsymyksestä kärsiville ja yleisesti silloin kun aamuisin pimeällä herääminen on vaikeaa. Heräät huomattavasti pirteämpänä kun makuuhuone täytyy pikkuhiljaa valolla auringonnousua jäljitellen. Olen itse aikaisemmin käyttänyt Philipsin wake-up-lightia ja kokenut sen loistavaksi, mutta en ole vielä tämän kanssa kunnolla päässyt ominaisuutta testaamaan. Heräämme Tommin kanssa aamulla samoihin aikoihin, mutta koska napero vielä toistaiseksi nukkuu kanssamme samassa tilassa, en ole halunnut häiriköidä tätä vielä valoleikeilläni ennen aamukuutta 😀 Suunnitelmissa olisi alkaa käyttämään herätysvaloa sitten kun poika siirtyy nukkumaan omaan huoneeseen. 

Huomaatko eron tunnelmassa valoja vaihtamalla?

 

Olenkin päättänyt hankkia myös pojan huoneeseen Huen. Yövalo-mahdollisuus nimittäin kiinnostaa erityisesti lastenhuoneen osalta. Veikkaan, että rauhoittava himmeä valo voi olla avuksi siinä vaiheessa kun opetellaan omassa huoneessa yksin nukkumista. Tässä tapauksessa kun kattovalaisin toimisi myös yövalona, ilman että semmoista tarvitsisi erikseen ostaa. Myös eri värivaihtoehdot ovat varmasti lapselle kova sana leikkien suhteen myöhemmässä vaiheessa.

Yleisesti pidän näissä siitä, että Huet eivät ole vain lamput, vaan nimenomaan monipuolinen valaistusjärjestelmä, joka on osa kotia. Tässä kuukauden aikana on Hue kasvanut osaksi meidän arkeamme, juuri tunnelman luojana. Ihan älytöntä, että valot voivat  vaikuttaa niin paljon fiilikseen. Nämä pitäisi saada synkronoitua myös TV:n, pelien ja musiikin kanssa, sitä ei vielä olla kokeiltu. E27-kannat voi liittää siis mihin tahansa kodin valaisimiin.

Oletteko vielä kuulleet Huesta?

 

Lamput saat blogin kautta / Ei sovittu yhteistyö

4 vastausta artikkeliin “Kodin tunnelman upgrade älyvaloilla”

 1. Tosi mielenkiintoista! Ihan uutta tietoa oli koko älylamput mutta hyvältä kuulostaa. Osaatko sanoa millaisissa hinnoissa nää pyörii? Kiinnostaa lähinnä tuo tavallinen versio ilman värejä.

  Ja kiitos ihanasta blogista, vuosia jo roikkunut mukana 🙂 täällä kovin kiinnostais nähdä kuvia hauvoista jos postausehdotukset kiinnostaa ?

  1. Nuo ovat oikeasti ihan huiput! Koko sitä ideaa on tosi hankala saada kirjoitettua selvästi auki, nuo täytyy kokea! 😀 Ainakin Gigantti myy HUEta: https://www.gigantti.fi/product/tietokoneet/alykas-koti/HUEGU10STARTP/philips-hue-color-aloituspakkaus-huegu10startp

   Toki tuo aloituspakkaus on kallein kun sisältää nuo kaikki härvelit.

   Ja kiitos ihana <3 Mukava jos olet pitänyt postauksista! Kiva kun kommentoit ja kiitti postausehdotuksista, joku aika takaperin teinkin postauksen hauvojen kuulumisista 🙂

 2. Hue-valot on ihan parhaat! Meillä on sarastusvalo erikseen, mutta lisäksi ollaan asetettu ajastimella keittiön ja olohuoneen valot syttymään suunnilleen aamuherätyksen aikoihin. Inhimillisempää näin kaamosaikana kömpiä makuuhuoneesta olkkarin puolelle kun siellä on himmeä valaistus jo valmiina. Meiltä löytyy myös Google home, joten meidän valot on myös ääniohjattavat – voi vaikka eteisestä käsin sammuttaa kaikki valot ulos lähtiessä eikä tarvitse kaivaa appia esiin.

  1. Oho, wau! Mun täytyy tutustua tuohon Google Homeen. Huet ovat kyllä aivan loistavat, sen jälkeen kun on siirtynyt niihin niin ei oikein osaisi olla ilman! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.