Mitä Suomi merkitsee minulle ?

Itsenäisyyspäivänä on kiva hetki palata viime viikonloppuun ja melkeinpä idyllisiin talvimaisemiin. Tulipas heti lumen tullen niin joulufiilis, että oli pakko leipoa pipareita. Sanoinhan, että olen alkanut höperöityä näiden kotipuuhasteluiden kanssa. Tuoksukynttilät, joululahjafiilistelyt, piparit, neulominen.. Apua, mitä tapahtuu?! 😀

Tiedättekö, kun heräsin maanantai-aamuna lähes 9 tunnin yöunien jälkeen tunsin olevani lähes uudestisyntynyt. En edes muista milloin olen viimeksi nukkunut noin maittavat yöunet. Jälleen kerran totesi kuinka yöunien laatu merkitsee paljon. Alkoi jopa nolottaa viime viikkoinen nurina väsymyksestä ja ahdistuksesta. Mutta sehän on täysin normaalia, että noita kausia tulee ja menee, välillä kaikki ärsyttää, on väsynyt, flunssakin piinaa ja tuntuu siltä kun maailma kaatuisi päälle. Sitten taas paistaa se aurinko risukasaankin.

Ajattelin aamusta kotimaatamme Suomea ja mitä se minulle merkitsee? Ensimmäinen asia, joka nousi mieleeni oli ehdottomasti turva ja turvallisuus. Tunnen oloni Suomessa turvalliseksi ja onhan tämä maailman kärkimaita turvallisuuden suhteen. Kaikilla on yhtälaiset avaimet menestykseen. Kaikille tarjotaan apua, eikä ketään jätetä puille paljaille, vaikkei byrokratiaviidakko aina sieltä helpoimmasta päästä olekaan. On mahdollisuudet opiskella ilmaiseksi melkeinpä mitä tahansa, lapsiperheitä tuetaan varsin anteliaasti monen muuhun maahan verrattuna esimerkiksi lapsilisän ja kotihoidon tuen muodossa. Sairastuessa pääset hyvään hoitoon, sekä saat tukea myös lääkkeisiin. Eipä ihan itsestäänselvyys verraten maihin, joissa jopa tuiki tavalliset antibiootit ja rokotteet, jotka ovat meille täysin arkipäivää, ovat muille ylellisyyttä tai jopa täysin saavuttamattomissa. Edes kaikissa länsimaissa ei ole itsestäänselvyys saada laadukasta terveydenhuoltoa. Jossei sinulla ole varaa maksaa hoidoista tai leikkauksesta tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia euroja, olet käytännössä oman onnesi nojassa.

Toki aina löytyy asioita, jotka tietysti voisivat olla paremmin tai mitä pitäisi kehittää. Mielipiteitä löytyy yhtä monta kun meitä ihmisiä tässä maassa asustaa. Harmillisen usein törmää siihen kuinka Suomen järjestelmää arvostellaan tai kritisoidaan. Huomio kiinnittyy juuri niihin pieniin puutteisiin tai miinuksiin. Unohdetaan täysin keskittyä niihin hyviin asioihin ja kuinka loistavasti asiat ovat. Yleisestikin kannatan itse elämässä positiivista lähestymistapaa asioihin, sen sijaan että aina miettisin niitä huonoja ja negatiivisia puolia. Oma elämänlaatukin on loppupeleissä paljon omasta asenteesta kiinni. Miten voisi koskaan olla tyytyväinen elämäänsä ja ympärillään oleviin asioihin, jos näkee ainoastaan ne huonot puolet ja unohtaa iloita hyvistä asioista?

Kerroin muuten pienelle, että tonttu on käynyt yöllä kurkkimassa 😉 Tuskin vielä kovin ymmärsi, mutta täytyy yrittää jo opettaa, että joulun alla on oltava kiltti.

Kotimaa on tarjonnut minulle laadukkaan maksuttoman koulutuksen ja jopa kuukausittain maksanut minulle opiskelusta opintotuen muodossa. Olen aina saanut nopeaa terveyspalvelua tarvittaessa, lapselleni on tarjottu edullinen ja laadukas päivähoito, ilmaiset neuvolapalvelut, unohtamatta äitiyspakkausta! Sain olla lähes vuoden päivät vauvani kanssa kotosalla varsin kivasti äitiyspäivärahalla elellen. Hyviä juttuja voisi luetella loputtomiin.

En itsekään tietysti kannata kenenkään elintason laskemista, mutta jos ollaan realisteja, ei tällä menolla yksinkertaisesti olisi Suomen talouden puitteissa mahdollista ylläpitää samaa systeemiä loputtomiin. Ajat muuttuvat ja maailma sen mukana. Uskoisin, että moni joka kokeilisi elämää ilman näitä kotimaamme etuuksia, voisi aika nopeasti alkaa ikävöimään montaa asiaa. Kaikilla on mahdollisuus valita missä asuu, muttei kuitenkaan mahdollisuutta valita sitä, minne syntyy.

Useamman pitäisi miettiä näitä realiteetteja ja muistaa, ettei asioita tulisi pitää itsestäänselvyyksinä, vaikka itsekin siihen joskus olen sortunut. Toki nyt itsekin olen täällä useita kertoja maininnut haaveistani asua ulkomailla ja tietysti rakastan nähdä myös muita paikkoja. Silti koen Suomen olevan maailman paras maa asua ja kasvattaa lapsi. Suomessa kaikki on mahdollista kun vain uskoo itse itseensä ja omaan juttuunsa. Koen itseni todella onnekkaaksi kun olen saanut syntyä Suomeen 🙂

Hyvää itsenäisyyspäivää!

 

2 vastausta artikkeliin “Mitä Suomi merkitsee minulle ?”

  1. Totta puhut! Enemmän pitäisi kyllä muistaa se että kuinka hyvin asiat on eikä siihen että aina valitetaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.