Käsityövinkki joulupyhille: Omatekoinen villapipo!

EDIT: Kurkkaathan päivitetyn aikuisten chunky beanien ohjeen ja muita ohjeita verkkokaupastani Iines DIY!

Sain IG:n puolella kyselyitä neulomastani villapiposta ja ajattelin jakaa pipon helpon ohjeen myös blogin puolella. Neulominen jos mikä on viime viikkoina vienyt minut mukanaan, ihan parasta puuhaa ikinä! Toki olen aikaisemminkin neulonut, mutten oikeastaan vuosiin aktiivisesti. Aiemmin olen neulonut lapasia, villasukkia ja jotain kaulaliinaviritelmiä. Oikeastaan en edes tiedä miksen aikaisemmin ole neulonut pipoa? Varsinkin kun vielä itse olen niin pipojen perään. Mitä haaskausta ostaa kaupasta parilla kympillä akryylinen massapipo, kun samalla hinnalla teet itsellesi muutamassa illassa kotitekoisen villapipon. Eikä rennon pipon suhteen haittaa, vaikka jälki olisi hieman rosoista! 😉

Oma piponi valmistui seuraavalla ohjeella. Vinkkaan, että käyttämälläni langalla on varmaan yleisin koko naisille 64 silmukan pipo. Tein omani 60 silmukalla, koska olen todellinen minipää 😀 Ja huomio! Tein pipon tuplalangalla, joka tarkoittaa, että neuloin koko pipon kahdesta kerästä. Näin on siis mahdollista saada juurikin tuommoinen ”muhkea” neulos, kun langasta tulee paksumpaa.

Tarvitset:

1: Noin 2 kerää paksua villalankaa. Itse ostin langat ja puikot Kampin Snurresta. Oma lankani on Puno Gepard-lankaa vaalean beigenä. Aivan todella ihanaa lankaa! Tästä haluan tehdä vaikka mitä muutakin 🙂 EDIT: Vinkkinä puolet edullisemmasta langasta on esimerkiksi tämä Alpaca Cloud, joka on suunnilleen vastaavanlaista 🙂

2: Pyöröpuikot (40cm), omani kokoa 7mm. Toki onnistuu myös sukkapuikoilla, mutta olen itse kokenut pyöröpuikot huomattavasti helpommiksi.

Ohje onkin sitten varsin yksinkertainen: Luo 64 silmukkaa. Sulje silmukat ”ympyräksi”. Neulo joustinneuletta 2 oikein, 2 nurjaa niin kauan, kunnes pipo alkaa olla riittävän pitkä omaan makuun. Itse halusin, että käännettävä resori on melko paksu. Toki tämäkin on makuasia. Aloitin kavennuksen siinä vaiheessa kun olin sovittanut, että pipo on varmasti riittävän pitkä. Katsoin googlesta jonkun random-kavennusohjeen, jonka mukaan neuloin aina 2 silmukkaa yhteen 2 o ja 2 n-tyylillä siihen asti, kunnes silmukoita oli jäljellä 3. Vedin langan läpi lopuista silmukoista, päättelin ja viimeistelin pipon katkomalla langanpäät. Vedin itse pätkät vielä muutamista silmukoista läpi, etteivät ilmesty törröttämään mistään.

Nämä ohjeet tehty siis juuri tällä langalla ja puikkopaksuudella toteutettavaksi. Tuloshan voi olla toisella langalla tehtynä täysin erilainen 🙂

You can do it!

 

Ps. Ette ehkä usko, mutta parhaillani neulon ensimmäistä villapaitaani…

 

Sisältää kaupallisen linkin.

9 vastausta artikkeliin “Käsityövinkki joulupyhille: Omatekoinen villapipo!”

 1. Käsityöt on kyllä rentouttavaa puuhaa. Ainut ”ongelma” on aina että mitä tekis ja minne ne kaikki tehdyt työt mahtuisi 😀 Itse innostuin tänä syksynä virkkaamisesta taas pitkästä aikaa ja tuli virkattua myös muutama ”hittipipo”, ehkä vähän samantapaisia kuin sunkin neulottu pipo 😀

  Jään odottamaan innolla sun villapaitaa!

  1. Niin onkin ehdottomasti! Virkaaminen on myös ihan huippua 🙂 Mulla oli sama tilaongelma yhteen aikaan kun virkkasin semmosia koreja, sitten aloin antaa niitä lahjaksi 😀

 2. Wow, tosi hieno!!! Kiitos inspiraatiosta, nyt tiedänkin mitä teen joulupyhinä?

 3. Tosi nätti pipo! Viitsisitkö vinkata että mistä katsoit kavennusohjeen, ajattelin itsekin kokeilla neuloa tällaisen pipon, mutta kavennukseen kaipaan semmoista ”for dummies”-ohjetta että menee jakeluun 😀

  1. Googlasin jonkun Suomi24-keskustelun 😀 😀 Teinköhän tämän mukaan:neulot 2o 2n kunnes pipo on lähes riittävän korkea ja sitten kavennat aina 2o yhteen ja 2n yhteen (10 s/puikko) ja jatkat vielä muutaman kerroksen 1o 1n ja sitten kavennat vielä aina 2 yhteen ja vedät lopuksi langan loppujen silmukoiden läpi.

   Mut tosiaan, nyt kun aloin miettiä, niin kavensin todella nopeast, eli melkeinpä kaikki silmukat 2 o ja 2n aina kahdella silmukalla. Mutta omaan makuuni oli kyllä ihan riittävän siisti kavennus, tosin aika nopsaan kapeni eli täytyy olla varma, että pipo on jo kaventamisen aloittaessa riittävän pituinen 🙂

 4. Sorry ihan supertyhmä kysymys mutta aloitin neulomisen vasta kuukausi sitten ja kaikki on uutta vielä 🙂 Tuplalanka -tarkottaako siis sitä, että neulot koko ajan kahdella langalla? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.