Pieniä vinkkejä piinaavan kaamosväsymyksen selättämiseen

Ensi viikolla häämöttää kauan odotettu loma ja ei ehkä kamalasti yllätä, etten malttaisi odottaa. Toivottavasti ette menetä hermoanne näihin ainaisiin lomahehkutuksiini. Odotan aina reissuja kun kuuta nousevaa, niin toki se innnostus heijastuu tännekin. Tällä viikolla pistetään uudet ESTAt hakuun juuri vanhentuneiden tilalle (iik, eka ESTA muuten lapsen kanssa) ja sitten alkaisikin olla lomavalmistelut pakkailuita vailla valmiita. Paitsi vikan yön majoitus Loseissa, joka on edelleen varaamatta.

Muistaakseni mainitsin jo aikaisemmin pahasta väsymyksestä, jota olen potenut tämän talven aikana. Samoin myös kaikki mahdolliset rasittavat päikkäripöpöt ovat jyllänneet, mutta tämä väsymys on ollut jotain ylitsepääsemätöntä. Joululomankin lepäilin, mutta silti väsyttää. Sitten, yksi sunnuntai auringonpaistetta ja mieli virkstyi heti! Siitähän se johtuu varmasti suurilta osin. Hemmetin pimeys! Nyt kun viime viikolla aloin asiaa ajatella, toistui sama kuvio kylläkin myös viime vuonna. Tosin ilman näitä flunssia. Kotimammaillessa en ollut kertaakaan sairaana. Olin jatkuvasti hoitovapaalla juuri vuodenvaihteessa todella väsynyt, välillä tuntui siltä kun romahtaisin kasaan kaikkien hommien keskellä. Ja siis yleisesti, vaikkei paljoa hommaa olisikaan. Sama juttu on tullut nyt takaisin ja hoksasin sitten, että omalla kohdallani kroppa reagoi pimeään vuodenaikaan, kylmyyteen ja väsyneeseen mieleen juuri tuolla tavalla.

Vuosi sitten vuodenvaihteessahan hakeuduin lääkäriin noiden oireiden nojalla, jotka melko vahvasti viittasivat kilpirauhasen vajaatoimintaan. Oli uupumusta, turvotuksia (varsinkin kasvoissa; huulet, silmät ja yleinen pöhötys), aineenvaihdunnan hidastumista ja katkeilevaa tukkaa. Olin ekan lääkärikäynnin jälkeen lähes täysin varma, että oireisiin tulisi selitys kyseisen diagnoosin puolesta, mutta ei. Arvot olivat täysin normaalit ja diagnoosi oli: Äitiys ja katkonaiset unet. Toisaalta, totta varmasti sekin. Minulla matkailu auttaa oikeasti tehokkaasti kaamosväsymykseen. Usein näitä ultimaalisia väsymyskohtauksia tulee juuri silloin, kun on ollut erityisen pimeä jakso, eikä reissua ole ollut tiedossa. Usein kun ollaan reissattu juuri loppusyksystä jonnekin. Viime tammikuun lopullahan lähdimme Seychelleille ja nyt kun mietin, niin tuo väsymys väheni sitten siihen. Palatessamme kotiin alkoi täällä valoisammat päivät ja pahin väsykin oli tipotiessään. Niin se aina helpottaa kevään hitaasti saapuessa.

No, jokatapauksessa. Aurinkoloma tulee niin tarpeeseen. Tällä kertaa olen halunnut erityisesti panostaa matkaan ja ollaan varattu hieman paremmat majoitukset. Vaikka reissuun meneekin melkoisesti rahaa, on matkakassaa tullut säästettyä jo pitkään, enkä edes jaksa tällä kertaa miettiä majoituskuluja pennilleen. Haluan vain päästä rentoutumaan mukaviin puitteisiin ja mielestäni olen sen kyllä ansainnut! Havaijilla majoitumme ensin alkulomaksi Waikikille ja loppulomaksi lähdemme kivaan resortiin rentoutumaan rauhallisempaan ympäristöön. Juuri eilen tutkin hotellin palveluita ja heillä järjestetään esimerkiksi auringonlaskun joogaa, pilatesta ja kaikkea muuta ihanaa. Täällä eräs, joka haluaa osallistua about kaikkeen!

Liikunnathan ovat jääneet syksyn jälkeen melko vähälle ja sekin on varmasti vaikuttanut väsymystasoon. Kiireet, flunssakierteet pojan päiväkodin aloittamisen jälkeen ja tuo yleinen väsymys. Yksinkertaisesti liikunta on jäänyt harmikseni ihan minimiin, vaikkei se niinkään saisi mennä. Olen laittanut itselleni ehdottoman deadlinen joogan ja pilateksen aloittamisen suhteen ja se on helmikuun alku, heti lomalta palatessa. En malta odottaa! Jooga on mitä parhain keino pitää itsestään huolta ja mikä parasta, on myös todella meditatiivista ja auttaa saamaan ajatukset pois arjesta. Jos juoksulenkillä käyn läpi asioita, saan ideoita ja muutenkin työstän asioita pääni sisällä, toimii jooga taas päinvastoin irtiottona kaikesta. Ajatukset keskittyvät hengitykseen, liikkeisiin ja pää on tunnin jäljiltä kuin nollautunut arjen kiireestä ja stressistä. Jotenkin kauhistuin tällä viikolla bussiin juostessa, huomasin nimittäin hengästyväni todella nopeasti ja aivan veri suussa puuskutin päästessäni nippa nappa bussiin 😀

Jokatapauksessa liikunta, raitis ilma ja tietty myös riittävät yöunet ovat ehdottomia juttuja. Talvella pitäisi mielestäni harrastaa enemmän mukavia asioita. Mielekäs tekeminen pitää mielen virkeänä, motivoi ja muutenkin siirtää ajatukset muualle pimeydestä. Toki sitten ruokavalio ja vitamiinit ovat tärkeä juttu, myös kirkasvalohoidoista voi olla apua virkistämään aivoja pimeän keskellä. Itse säädän aina kotitoimistopäivinä meidän olkkarin HUE-valot aina kirkasvalo-moodille, joka kieltämättä piristää!

Syksyn ja talven aikana ovat myös vitamiinit olleet kovalla käytöllä. Aloitin syksyllä B-vitamiinin käytön ja huomasin nopeasti muutoksen vireystasossa. Auttaa ihan selvästi väsyneeseen mieleen. Nappaan aamuisin myös purkista C-vitamiinia, joka myös piristää kivasti aamulla ja tukee immuunijärjestelmän toimintaa. Eli näin yksinkertaistettuna siis piristää ja ehkäisee pöpöjä. Lisäksihän C-vitamiini tukee kehon luonnollista kollageenin tuotantoa ja näinollen vaikuttaa myös ihon hyvinvointiin. Omalla kohdallani huomaan C-vitamiinin selvästi piristävän, joten näin talvella se on B-vitamiinin ohella ihan lempparivitamiinini! Itselläni on ollut käytössä tuo Terranovan Multi-C-vitamiini, jonka olen kokenut tehokkaaksi. Nappaan aamuisin 2 kapselia aamupalan yhteydessä. Flunssien aikana olen myös syönyt NORDIQ Nutritionin Immune Complexia, joka ehkäisee flunssia ja lyhentää niiden kestoa. Varmasti olisi pitänyt tankata tuota säännöllisesti syksystä alkaen, niin olisin hyvällä lykyllä saattanut välttyä noilta kaikilta sitkeiltä lastentaudeilta..

Aikaisemmin syksyllä postailin luonnollisista vitamiinilisistä, joilla aloitin tuolloin B-vitamiinien käytön. B-vitamiinivalmisteita suositellaan varsinkin kiireisille, stressaantuneille tai väsymyksestä kärsiville ja paljon urheileville. Olen itse tässä kaamosväsymyksen keskellä todella saanut näistä avun ja tuolloin lokakuussa huomasin selkeän muutoksen viikko B-lisän aloittamisen jälkeen. Auttavat väsymykseen ja yleisesti suorituskykyyn työssä, tukemalla hermoston toimintaa. Viimeisimpänä olen käyttänyt tuota NORDIQ Nutritionin B-Complexia ja nyt lähteekin juuri käyttöön Terranovan B-Complex, joka sisältää myös C-vitamiinia (250mg), eli todellinen piristysruiske talven keskelle! Nämä ovat siis valmiste, jota nimenomaan erityisesti suositeltiin ”kiireiselle taaperon äidille” 😀Vitamiinien suhteen olen viime kesän jälkeen käyttänyt paljon luonnollisempia valmisteita, juuri NORDIQ Nutritionia, Wild Nutritionia ja nyt Terranovaa, johon olen ihastunut kovin. Terranovan valmisteet ovat täysin lisäaineettomia ja luonnonmukaisia. Valmisteet sisältävät yrttejä, marjoja ja kasveja, jotka ovat eettisten ja ekologisten periaatteiden mukaan valmistettuja. Myös teho ja imeytyvyys on luonnollisissa ja ruokaperäisissä vitamiinivalmisteissa tutkitusti parempia, kuin synteettisissä.

Ja nyt kun eletään pimeää vuodenaikaa, tulisi kaikkien napsia D-vitamiinia purkista! Itse syön juuri tuota Terranovan D3-lisää, joka on täysin kasviperäinen ja valmistettu jäkälä-lajista, jolla on erityisen korkea D3-pitoisuus. B-, C-, ja D-vitamiinit ovat siis ne, joiden nimeen vannon näin talvella. Jos kaamosväsymys piinaa, niin suosittelen ehdottomasti testaamaan, jos vitamiineista olisi apua. Toki nämäkään eivät mitään todellisia ihmeitä tee, mutta itse kyllä olen huomannut eron vitamiinien käytön suhteen 🙂

Vitskut, liikunta ja aurinkoloma. Onko teillä muita vinkkejä sitkeään kaamosväsymyksen voittamiseen?

 

Vitamiinivalmisteet saatu. Sisältää kaupallisia linkkejä.

4 vastausta artikkeliin “Pieniä vinkkejä piinaavan kaamosväsymyksen selättämiseen”

  1. Olen todella tykästynyt sinun blogiin, kaikki aiheet tuntuu olevan todella ajankohtaisia myös itselle 🙂 Etenkin tämä Havaiji ! Olen lähdösä ensi syksynä Waikiki beachille miehen ja 5v tyttären kanssa viettämään syksyä puoleksitoista kuukaudeksi. Kovasti odotan reissupostauksia teidän matkalta!

    1. Moi Senja!! Ja ihana kuulla. Vitsi, olen todella kade, puoleksitoista kuukaudeksi. Aivan ihanaa! <3 Ja tosiaan , reissupostausta tulee ehdottomasti. Ihanaa viikonloppua 🙂

  2. Haha, tekis mieli kirjoittaa tähän todella pitkä romaani taas mun väsymyksestä 😀 ehkä tyydyn nyt ostamaan noita laadukkaita vitamiineja koska loma ei just nyt ole mahdollinen ja liikunnallekaan ei kertakakkiaan löydy aikaa. Ellei sitä lasketa kun juoksee lasten perässä 😀 mä just sanoin eilen, että mulla on jatkuvasti todella epämiellyttävä olo kaikin puolin, ärsyttää kuiva iho, sähköiset hiukset ja väsymys ja lihasjumit.. Luulin et väsymys johtuu mun onnettomasta syömisestä mut ehkä toi pimeys on pahin tekijä kuitenkin! Vaikka pitäs kyllä alkaa syödä terveellisemmin ja säännöllisemmin, sekin auttaisi luultavasti heti 🙂

    1. Ymmärrän täysin ja sama homma, vaikkei nyt mitään hikiliikuntaa ole säännöllisesti tullut harrastettua, niin lapsen perässä juokseminen nostaa kyllä kivasti sykettä, haha 😀 Hyötyliikuntaa sekin. Kokeile ihmeessä C- ja B-vitskuja!! Onneksi pian alkaa kevät, niin varmasti sulla myös helpottaa. Hurjasti tsemppiä <3 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.