Tässä se nyt on! Omatekoinen villapaitani + helppo ohje

Postaus sisältää affiliate-linkkejä

MAINOS: Hei lukijani! Kokeile Nextoryn e- ja äänikirjoja maksutta 30 päivän ajan täällä 🌞 Omia kirjavinkkejäni löydät tästä postauksestani.

www.nextory.fi/iines

EDIT: Kurkkaathan päivitetyn aikuisten chunky beanien ohjeen , virkattujen minikorien ohjeen ja muita helppoja ohjeita verkkokaupastani Iines DIY!

Neulomani villapaidan ohjetta on pyydetty hurjasti ja nyt olisikin vihdoin sen aika! Huhhei, en nimittäin voi vieläkään uskoa, että menin tekemään villapaidan. Juuri kun kesällä tuumailin vintagekätköistä löytämieni äitini neulomien villapaitojen suhteen, että kuka ihme osaa neuloa villapaidan. Ja millä ajalla mukamas? Jostain se ajatus sitten lähti, että ehkäpä minäkin testaan. Saapa tehdä juuri semmoisen rennon villapaidan, jonka itse tahtoo. Loppupeleissä tämä löytämäni ohjekin oli varsin yksinkertainen ja uskoisin, että jos minä osaan, niin osaatte tekin!

Noin yleisesti haluan mainita näistä neulomisohjeista, että tiedostan etteivät varsin yksinkertaiset ohjeet välttämättä inspiroi tai anna kokeneille neulojille mitään uutta. En ole itse mikään pro-neuloja todellakaan, vaan tämmöinen satunnaisesti silloin tällöin neulontaa harrastanut tyyppi, nimenomaan siis tehnyt melko helppoja juttuja. Lapasia, villasukkia, virkannut ja sitä rataa. Enemmän haluankin ehkä kannustaa ja antaa vinkkejä aloittaville neulojille, että melko yksinkertaisestikin voi saada kivoja juttuja itse aikaan. Eihän sitä tiedä, jos itsekin tästä pikkuhiljaa intoudun astetta haastavammista jutuista. Toivottavasti näistä on edes jollekulle apua tai iloa!

Juttuhan meni niin, että kävin ensin ostamassa langat ja puikot, vasta sitten aloin tutkimaan mahdollisimman simppeliä ohjetta rennosta mallista, joka miellyttäisi omaa silmää. Omat puikkoni ovat 9mm (80cm) pyöröpuikot, eli todella isot (löytyy esimerkiksi täältä). Halusin siis erityisesti näin ekaksi kokeilupaidaksi isoa neuletta, jolloin neulomiseen ei mene niin törkeästi aikaa. Samoinhan on tulos myös ”rennompi” (ja reikäisempi :D), varsinkin tämmöisellä ohuemmalla langalla. Pakko myöntää, etten ollut täysin tyytyväinen lankavalintaani jälkeenpäin. Ostin nämä sieltä Oulunkylän Lankamaailmasta hieman kiireessä samalla kun Tommi etsi lankoja pipoonsa. Jälkiviisaana olisin ehdottomasti ottanut sitä samaa alpakkalankaa, josta tein sen hattarapipon, mutta nyt paidan ollessa valmis, tykkään siitä kyllä kovasti, ottaen huomioon, että tämä todella oli melkoinen harjoittelukappale 😀

Tähän on käytetty kahta lankaa. Merinovillalankaa ja silk-mohairlankaa, neuloin siis näistä kahdesta tuplana, eli kokoajan kummastakin kerästä. Tuo mohairlanka itsessään on todella ohutta ja hentoa, mutta toi tuon merinovillan lisäksi kivan semmmoisen pienen pörröisyyden paitaan. Yksinään tuosta merinovillalangasta en olisi tätä lähtenyt tekemään, olisi ollut jotenkin liian tylsä. Kumpaakin meni 5-6 kerää, joista tosin jäi yli. Sanoisinko, että viidellä pitäisi pärjätä! Ja kannattaa ihmeessä kurkata se Adlibriksen lankapuoli, tosi edullisesti monipuolinen valikoima! Nyt vielä paljon alennuksia.

Olen nyt tekemässä toista villapaitaa (siitä alpakkalangasta) 6mm puikoilla ja voin kertoa, että on niiiin paljon työläämpää kuin tämä! Samassa ajassa kun olisin neulonut tästä koko etu- ja takakappaleet, olen saanut alareunaa valmiiksi noin 15cm, koska pienemmillä puikoilla on tulos huomattavasti tiiviimpää. Suosittelen siis kärsimättömille tyypeille isoilla puikoilla aloittamista.. Itselläni meni tähän paitaan 1-2 viikkoa, joista en tietty kaikkina päivinä työstänyt. Sanoisinko, että ahkeralla neulomisella saa kyllä helposti alle viikossa tämmöisen valmiiksi, jos vain on aikaa, esimerkiksi kuten minulla oli joululomalla. Aloin googlailemaan ohjeita ostettuani nuo puikot ja langat. Nopealla etsinnällä löysin tämän Kalastajan vaimon ihanan yksinkertaisen ohjeen, josta sitten otinkin mallia, hieman kuitenkin soveltaen, hieman erilainen tuosta omastani tosin tuli ihan jo puikkojen eri koon ja erilaisen langan vuoksi, mutta siitä nyt olinkin itse jo tietoinen kun paidan neulomisen aloitin.

Ohje: Luo 160 silmukkaa. Neulo muutama kerros 2 o 2n joustinneuletta alahelman resoriksi. Jatka sileää neuletta suljettuna neuleena kainaloon saakka (omassa paidassani noin reilut 35cm). Kainalon kohdalla jaoin silmukat kahteen osaan, eli 80 ja 80, etukappaleeksi ja takakappaleeksi. Neuloessani etukappaleen, laitoin takakappaleen silmukat langalle odottamaan.

Takakappale: Neulo noin 18cm sileää neuletta ja päättele keskimmäiset 30 silmukkaa pääntieksi. Sen jälkeen jatka vielä 2cm ja päättele myös hartioiden silmukat. Takakappale on valmis!

Etukappale: Poimi silmukat puikolle ja neulo sileää neuletta noin 16cm ja päättele keskimmäiset 30 silmukkaa pääntieksi. Neulo vielä hartioita noin 4cm ja päättele myös loput silmukat.

Hihat: Luo 30silmukkaa. Hihoja en tehnyt suljettuna neuleena. Neulo ensin pari kerrosta 2 o 2 n ja sitten sileää neuletta (jokatoinen kerros oikeaa, joka toinen nurjaa), lisäten kierroksen alkuun ja loppuun aina yhdet silmukat joka 8. kerros. Eli joka kahdeksannella kerroksella tulee 2 silmukkaa lisää. Päättelin hihan kun puikolla oli 54 silmukkaa. Huom, katso alta mitat. Itse tein tarkoituksella hihoista extrpitkät!

Kauluksen neuloin seuraavasti: Nappasin samaisilla pyöröpuikoilla pääaukosta silmukoita ja neuloin muutaman kerroksen 2 o 2n-joustinneuletta. Makuasia tietysti kuinka massiivisen resorin haluaa.

Parsin osat kokoon isosilmäisellä tylsällä neulalla ja samalla langalla siis, jolla neuloin paidan. Kun neuloo pyöröpuikoilla, tulee tuo ”core-osa” yhtenä kappaleena, eli käytännössä vain olkasaumat ja hihat parsitaan kiinni.

Tässä omassani on pituus helmasta kainaloon noin reilu 35cm, eli tein melko cropped-mallin. Halusin myös erityisen pitkät hihat ja niiden pituus olkapäästä hihansuuhun on noin 65cm, mittailin hieman mallia muiden villapaitojen hihoista ja halusin semmoiset hihat, noihin voi helposti ”kääriytyä” kylmällä, sekä myös taittaa hihoja lyhyemmäksi. Periaatteessa olisin voinut tehdä paidan hieman vähemmillä silmukoilla, koska käsiala on noilla puikoilla suurempaa. Omani on siis melko cropped & oversized.

Tuon Johannan ohjeen villapaita on tehty 3/4 hihoilla, joten jos haluaa lyhempihihaisen mallin, kannattaa kurkata hänen ohjeensa, jossa vielä kuva ”osista”. Kiitos vielä hänelle loistavasta ohjeesta!!

Mitäs tuumaatte? Ottaako joku villapaita-haasteen vastaan?

 

Sisältää kaupallisen linkin.

17 vastausta artikkeliin “Tässä se nyt on! Omatekoinen villapaitani + helppo ohje”

 1. Heh, mulla on juuri puikoilla neule samalla ohjeella! 😀 Ekaa kertaa minäkin teen paitaa, joten saas nähdä mitä tulee. Tuo sun tekemä on tosi kivan värinen!

  Mulla oli ihan viime vuosiin asti suuri kammo käsitöihin. Se juontaa juurensa ala-asteen opettajaan, joka oli aina ihan hermona muhun kun oon vasenkätinen ja mulle neulomista oli jostakin syystä haastava opetella 😀 Kunpa hän vaan näkisi mitä nykyään väsäilen – kiitos Youtuben vähemmän tiuskivien opastusten. Neulominen on ihan parasta terapiaa!

  1. Eihän! Hauska sattuma ;D Tuo ohje on kyllä niin paras! Itsekin piti youtubesta kyyläillä esimerkiksi päättelyn, kun en muistanut vuosien jälkeen miten menee.. on kyllä kätsy! Hurjasti neulomisen iloa sinne <3

 2. Ihana neule! Oot ihanan kokeileva ja ahkera. Se on kyllä totta että villapaidan neulominen on aika työlästä ja siksi en oo ite niitä tehnyt since yläasteen.

 3. Hyvälle näyttää.
  Kerrankin niin selkeä ohje, että kyllä, otan haasteen vastaan ?

 4. Mulle iski myös joulun alla neulomisvimma ja vähän himottais kokeilla villapaitaa seuraavaksi. En oo todellakaan mikään neulomisekspertti, mutta tän ohjeen avulla voisin jopa uskaltaa kokeilla… 🙂

  Kiitos siis paljon ohjeesta!

  1. Eipä mitään, siitä se lähtee! Tee ihmeessä 🙂 Itsekään en olisi voinut vielä syksyllä kuvitella, että neuloisin villapaidan, mutta niin siihen vaan hullaantuu 😀

 5. Hei etsiskelin helpon villapaidan ohjetta ja löysin sivusi googlen kautta. ?Ohjeesi on todella helppo ja yksin kertainen. Paitakin näyttää todella mukavalta??. Olisin kysynyt sen verran ohjeesta että neulotko tuon etu ja taka kappaleen erottelun jälkeen kummatki puolet tasoneuleena (oikealla oikein ja nurjalla silmukat nurin) ??

 6. Heips! Minäkin löysin tänne juurikin googlettelemalla helppoa villapaidan ohjetta, ja tää oli oikeesti eka ohje mistä aloin päästä jyvälle!

  Muuten uskaltaisin jo tämän ohjeen kanssa lähteä paitaa kokeilemaan, mutta vieläkään järkeen ei käy että miten taka- ja etukappaleiden neulomista jatketaan 2/4cm keskimmäisten silmukoiden päättelyn jälkeen? Pitääkö siinä alkaa kikkailemaan monien yksittäisten puikkojen kanssa yks hartia kerrallaan vai mitenkä, oon tässä nyt parisen tuntia vaan ihmetelly ja koittanu aihetta tutkiskella 😀 Kiitos jo etukäteen jos kerkiät vastaamaan!

  1. Moikka! Kiva jos lähdit myös tämän ohjeen kanssa neulomaan villapaitaa! 🙂 Elikkäs joo, yksi hartia kerrallaan tehdään ne loppukaistaleet. Eli ensin toinen ja kun se on päätelty, niin toinen. Mulla on ollut ne molemmat samoilla pyöröpuikoilla siis, mutta työstän yksi kerrallaan aina ja käännän työn 🙂 Toivottavasti oli apua!

 7. Montako silmukkaa tarvii 72 cm
  ”-” 56 cm
  ”-” 42 cm
  ”-” 62 cm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.