Huomioita Havaijilta x 8

Aikaisempi huomioita Kaliforniasta-postaus sai paljon palautetta ja samanlaista postausta toivottiin myös Havaijin osalta. Tai oikeastaan Waikikin, koska Waikiki Beach on oikeastaan melko räikeä vastakohta sille, millainen Havaji on noin muilta osin ja muualta. Vietimme alkuloman Waikikilla, joten siitä syystä ovat nämä tuona aikana kirjoitetut jutut melko Waikiki-painotteisia. Ajattelin tehdä vielä erillisen matkapostauksen reissusta. Mistä varasimme lennot, missä majoituimme yms, mutta sillävälin tässä postausta Havaijista.

Waikiki Beach on tosiaan Havaijin tunnetuin paikka, eli se suurin turistikeskittymä. Turisteja on todella paljon. Samoin hotelleja, kauppoja ja kaikea muutakin. Toki Waikikilla on ollut aikaisemminkin paljon turisteja, mutta tällä kertaa kävi turistikuhina jotenkin aivan ylivoimaisena. Varsinkin iltaisin ovat kadut niin pakkautuneena ihmisistä, että hyvä jos pääsee pääkadulla eteenpäin. Ekoina päivinä tuo ihmisvilinä alkoi jopa ahdistaa, vaikka olinkin ollut täällä monesti aikaisemminkin. Monissa liikkeissä ja ravintoloissa oli ”palkataan työntekijöitä”-kylttejä, joten mietinkin, että onko turistien määrä oikeasti lisääntynyt ja sitä myötä myös työvoiman tarve. (Vai Trumpin työllistämisohjelma, haha :D)

Kodittomia on todella paljon Waikikilla. Kun matkustaa paratiisisaarelle, ei ehkä odottaisi näkevänsä onnettomia ihmisiä, mutta niitä on täällä melkeinpä enemmän kun missään. Oahulla on todella paha huumeongelma ja se näkyy. Kodittomia kylttien kanssa on laidasta laitaan, miehiä, naisia, vanhoja ja nuoria. Monesti olen miettinyt, mikä näiden ihmisten tarina on? Ovatko he reissanneet Havaijille paremman elämän ja paratiisi-unelman perässä, mutta suunnitelmat ovatkin menneet pahasti mönkään? Tämä on ehdottomasti paikan kurjin kääntöpuoli.

Paras aamiainen Waikikilla tuli syötyä ehkäpä Eggs & Thingsissä, jossa kävin myös edellisellä kerralla. Buttermilk pancakes ananaksella, nam! Pannukakkuja tulee reissun jälkeen kova ikävä.

Shoppailumahdollisuudet ovat täällä mitä parhaimmat! Pääkadulta ja Ala Moana-ostarista löytyy kauppoja vaikka millä mitalla, nyt löysin lisäksi kaksi aivan mieletöntä outlet-paikkaa!! Itse en niin surffikaupoista välitä, mutta Victoria’s Secret, UGG Australia, Sephora, Foot Locker ja Forever 21 ovat paikkoja, joissa haluan täällä edes käydä piipahtamassa. Lempparipaikkani tehdä ostoksia on kuitenkin ehkä tuttu ja turvallinen Nordstrom 😀 Nyt löysin ihan sattumalta Nordstromin Outletin Nordstrom Rackin Waikikilta. Huhheijaa! Vaikka millä mitalla Vansia, Calvin Kleinia, Minkoffia, Marc by Marc Jacobsia, UGGsia ja vaikka mitä, ihan pilkkahintaan. Paikka oli hieman hämyisesti Kuhio Avella (toinen, hiljaisempi pääkatu, sisempään Kalakaua Avesta). Toinen ehdoton shoppailulöytö oli Saks 5th Off, eli Saks 5th Avenuen outlet Ala Moana ostarissa. Melkolailla samanlainen valikoima kuin Nordstrom Rackissä, ehkä vielä monipuolisempi ja enemmän high end-muotibrändejä. Ala Moana on maailman suurin ulkoilmaostari ja Waikikilta kulkee Pink Line Waikiki-trolley jatkuvasti Waikikin ja Ala Moanan välillä. Helppo tapa kulkea ostariin ja maksa 2$ / suunta.

Aasialaisia turisteja on niin paljon, ettei aina uskoisi olevansa Yhdysvalloissa. Korea, Japani ja Kiina, siinäpä varmaan top 3 maista, joista tänne reissataan. Voisi jopa todeta, että Havaiji on aasialaisten Kanaria. Ruokalistat, kyltit ja muu on usein juuri myös japaniksi, kiinaksi ja koreaksi englannin lisäksi.

Yleinen fiilis on täällä myös todella laid-back, kuten Kaliforniassakin. Surffi, surffi ja surffi. Se houkuttelee tänne myös boheemimpaa turistia. Aitoon tunnelmaan pääsee heti jo enemmän poikkeamalla edes pari kadunväliä pois pääkadulta. Myös pääkadun ravintolat olivat lähes poikkeuksetta kaikki todella huonoja. Jos olet Waikikilla, lähde kävelemään pois ytimestä, niin johan alkaa löytymään food truckeja ja muuta autenttisempaa ruokapaikkaa! Lounaaksi söimme ABC:n (paikallinen R-kioski, joita on ihan jokapaikassa) parin dollarin riisipalloja ja -rullia, todella hyviä!

Tässäpä muuten näkymää Waikikin hotellihuoneestamme (Aston Waikiki Beach), pari viereistä taloa rajattuna pois sivuilta 😀

Rantojen suhteen ei missään nimessä kannata jäädä jumittamaan Waikikille. Kun vuokraa auton ja ajaa pois Waikikilta, löytää jo tyhjiä luonnonrantoja, joilla sielu lepää. Ei nyt sillä, etteikö Waikikikin olisi kaunis.

Itse rakastan Waikikia ja yleisesti Havaijia, mutta pakko myöntää, että tällä kertaa oli turistien määrä jopa itselleni liikaa. Jos siis vielä tulemme tänne, on hyvä aika Waikikilla semmoinen 2-3 yötä, jonka jälkeen voi siirtyä rauhallisempiin maisemiin suurimmaksi osaksi lomasta. Itse olen ollut aikaisemmin Mauilla ja päiväristeilyllä parilla muulla saarella, mutta erityisesti kiinnostaisi jatkossa Kauai. Island hopping saarten välillä lentäen on melko edullista. (Tai ainakin oli vielä joskus kun sitä tutkin.)

Helpot sanat turistille muistaa ovat esimerkiksi aloha ja mahalo. Yleensä myös muita havaijilaisia sanoja tarttuu reissun aikana matkaan, mutta aloha on yleinen tervehdys ja mahalo kiitos. Kun menet kauppaan, sanot aloha ja kun lähdet pois, mahalo, hehe. Aloha tarkoittaa myös rakkautta, keiki taas lasta ja moana on meri.

Ihana Havaijin matka jokatapauksessa, josta parhautta oli ehdottomasti North Shore, jossa vietimme loppuajan. Yritän saada vielä erillisen matkapostauksen ulos palattuani kotiin 🙂

 

4 vastausta artikkeliin “Huomioita Havaijilta x 8”

  1. Eräs entinen opettajani on käynyt pari kertaa Havaijille. Hän sanoi paikan olevan amerikkalaisempi kuin Amerikka itse. 😀 Onko se mielestäsi totta?

  2. Voi mikä matkakuume tästä postauksesta tuli!! Tuttuja juttuja vuosien takaa noi sinun huomiosi, mutta toi huumeongelma ja kodittomien määrä yllätti. En muista tällaista ollenkaan siitä vuosien takaisesta Waikikin matkastani, vai onkohan aika kullannut muistot? Osaatko sanoa, onko tämä ongelma lisääntynyt vuosien varrella vai oliko sama tilanne silloinkin, kun kävit ensimmäistä kertaa Havaijilla? Entä ovatko reissusi aina ajoittuneet suunnilleen tähän vuodenaikaan vai osaisitko sanoa, mikä olisi paras ja rauhallisin aika matkustaa sinne?

    1. On tuo ongelma mielestäni lisääntynyt kyllä, mutta en itsekään vuosia sitten kiinnittänyt asiaan niin huomiota, mutta kyllä asia osui jo silloin silmään :/ Olen ollut kolmesti Havaijilla juuri näihin aikoihin ja sitten syksyllä lokakuun tienoilla /loppuvuodesta. Sanoisin, että nyt on ehkä rauhallisempi aika (tai ollut ennen), mutta tosiaan tuosta ihmisvilinästä perustaen en osaa sanoa kuinka vilkkaita ne vilkkaat ajat sitten ovat nyt! 😀 Täytyykin tutkia, että olenko ihan väärässä tuon hiljaisen tammikuun suhteen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.