Outoja unia ja vinkkejäni parempiin yöuniin

Ennen lomaa kärsin suurista vaikeuksista rentoutua ja rauhoittua illalla. Liian paljon meneillään kokoajan ja keho tuntui käyvän jatkuvasti ylikierroksilla. Juuri päivää ennen lomaa luulin jo kertakaikkiaan pimahtavani hoidettaviin hommiin, enkä osannut yhtään rentoutua. Jo pari viikkoa ennen reissuun lähtöä aloin jälleen kerran kärsiä uniongelmista. Iltaisin on vaikea nukahtaa ja rauhoittua, heräilen pitkin yötä, varsinkin aamuyöstä, enkä enää meinaa saada unta. Mielikuvaharjoittelu on todella auttanut, mutta nyt olen ottanut myös muita keinoja käyttöön rentouttaakseni kehoa päivän päätteeksi. Ja niitähän muuten löytyy!

Olen useaan otteeseen kirjoittanut uniongelmistani, joista olen kärsinyt todella pitkään. Välilllä enemmän, välillä vähemmän. En oikein osaa sanoa mistä uniongelmat johtuvat, en siis todellakaan kuulu niihin, jotka voivat iltaisin sulkea silmänsä ja nukahtaa. Välillä saatan valvoa jopa tunteja sängyssä, näin on ollut jo lapsesta saakka. Tiettyjen niksien jälkeen ovat asiat kuitenkin parantuneet ja ainakin suurimman osan ajasta osaan siirtää esimerkiksi murehtimisen muualle kun sänkyyn. Se ja muiden turhien asioiden miettiminen silloin kun niille kertakaikkiaan ei voi mitään, ovat niitä pahimpia valvottajia!

Hyvän ja riittävän unen merkitystä kun ei voi liiaksi korostaa. Uni ja sen vähyys vaikuttavat niin moneen asiaan. Ennemmin teen kaikkeni hyvien yöunien eteen ja olen päivisin tehokkaampi sen sijaan, että altistaisin itseni univajeen myötä kroonisen väsymyksen lisäksi monelle muulle vaivalle. Oma uni kun on loppupeleissä aina omalla vastuulla.

Nyt olen myös käyttänyt aromaterapeuttisia eteerisiä öljyjä rentoutumisen tukena. Sama juttu kun tuoksukynttilöiden kanssa. Aiemminhan olen kirjoittanut postauksen siitä, kuinka olen käyttänyt kynttilöitä hyvän fiiliksen luojana, polttanut tietynlaisia tuoksuja tietyssä mielentilassa ja yrittänyt ”opettaa” kehoani sitä kautta myös palaamaan myöhemmin noihin fiiliksiin saman tuoksun kautta. Tietyt tuoksut ja eteeriset öljyt, kuten esimerkiksi laventeli, tutkitusti rauhoittavat mieltä ja parantavat unta.

Weledan laventeli-vartaloöljy on aivan ihana tuote koko kropalle illalla lämpimien suihkujen jälkeen! Talvella on muutenkin ihana lotrailla öljyillä, tämä laventeliöljy ravitsee ihoa tehokkaasti ja sen lisäksi laventelin tuoksu rentouttaa, sekä rauhoittaa tehokkaasti. Käytän tätä koko kropalle kasvoja lukuunottamatta. Tätä voi muuten käyttää myös hierontaöljynä. Itse tykkään hurjasti laventelin tuoksusta ja olen jo lapsena polttanut tuoksulyhdyssä laventelitippoja iltaisin 🙂

Jossei ole koko kropan tuotteiden perään, löytyy myös kaksi erilaista täsmätuotetta. Ulla Gracen  Sweet Dreams-voide ja Frantsilan Iltaöljy. Molemmissa myös rauhoittava laventelinen tuoksu. Frantsilan roll-on- öljyä sivellään ranteisiin, joista sitä voi levittää korvien taakse, ohimoille ja otsalle. Iltaöljy lupaa tuudittaa makoisille unille ja edesauttaa virkeää aamua. Laventelin lisäksi sisältää Iltaöljy appelsiinin eteeristä öljyä. Ulla Gracen voidemainen Sweet dreams-voide sisältää eteerisiä öljyjä ja auttaa tasapainoittamaan nukkumisen ja heräämisen rytmiä. Voide auttaa nukahtamaan ja rauhoittamaan sekä mielen, että kehon levolliseen uneen. Tätä hierotaan noin 20minuuttia ennen nukkumaanmenoa niskaan, käsiin, ranteisiin ja dekolteelle. Olen kieltämättä huomannut olevani huomattavasti rentoutuneempi ennen unia sen jälkeen kun olen ottanut nämä käyttöön.

Magnesiumöljy on ollut iltaisin käytössä jo pitkään ja itse olen käyttänyt tuota Uni-magnesiumöljyä. Kätevässä pumppupullossa olevaa öljyä suihkutetaan iholle iltaisin, itse suihkin joko pohkeisiin tai hartioihin. Tämän on tutkimuksissa todistettu nostavan magnesiumtasoja nopeammin kuin suun kautta nautittavat kapselit. Tuote on tarkoitettu juuri yöheräilyistä, suonenvedoista tai rauhattomuudesta kärsiville.

Clean sleep. Harjoitin viime kesännä clean sleep metodia ja totesin sen todella toimivaksi. En edes tiedä miksi homma sitten jäi, mutta nyt olen päättänyt ottaa itseäni niskasta kiinni tämän suhteen. Metodin idea on karsia unirutiineista pois kaikki turha ja tavoitella vähintään 8 tunnin keskeytyksettömiä yöunia.

Clean sleepiä noudatetaan seuraavanlaisesti:

 

Selkeät unirytmit. Mielellään nukkumaan aina samaan aikaan ja herätys samaan aikaan. Tällöin keho mukautuu omaan luonnolliseen unirytmiin. Itse pyrin nukkumaan joka yö vähintään 8h, joka on itselleni minimi.

Vältä kofeiinia iltapäivisin ja iltaisin. Kofeiinin puoliintumisaika on todella pitkä ja huomaan itse heti yöunissa, jos juon kahvia lounasajan jälkeen. Ratkaisu tähän on erilaiset kofeiinittomat juomat, kurkumalatte tai tee silloin kun haluaa juoda kupin kuumaa.

Sänkyyn 30-60 minuuttia ennenkö toivoisit nukahtavasi. Tällöin ehtii rauhoittua, kerrata päivän tapahtumia ja rentoutua rauhallista yöunta varten. Itselläni kestää useimmiten ainakin tämä aika nukahtaa sänkyyn menon jälkeen, joskus useampikin tunti, mutta virikkeiden minimointi nopeuttaa ehdottomasti nukahtamista!

Mahdollisimman pelkistetty nukkumaympäristö ja neutraali makuuhuone. Himmeät valot, mukavat petivaatteet, eikä ylimääräisiä virikkeitä sängyn lähettyvillä.

Sano heipat älylaitteille ja muulle elektroniikalle viimeistään reilu tunti ennen nukkumaanmenoa. Oma huono tapani on nykyään selailla puhelinta ja kirjoitella ystävieni kanssa ennen unta. Eipä sitten ihmekään, ettei uni meinaa tulla. Älylaitteiden ja muiden ruutujen sininen valo on nimittäin pahin asia nukkumisen kannalta! Sininen valo aktivoi ja viestii aivoille, että on päivä, jolloin  kehon luontainen melatoniinin tuotanto häiriintyy pahasti. Nyt olenkin aloittanut tiukan linjan, että läppärit ja puhelimet menevät jemmaan viimeistään iltakahdeksan aikaan. Vain äänikirjat ovat sallittuja.

Itse noudatin metodia viime kesänä menemällä aina iltaisin tiettyyn aikaan nukkumaan. Pikkuhiljaa keho tottui luontaiseen rytmiin ja tuolloin hoitovapaalla heräsin luontaisesti aamulla ilman kelloa aina omalle keholle riittävien unien jälkeen. Juuri tällöin opinkin, että omalle keholleni noin 9h on optimaalinen unimäärä. Sama tuli todettua nyt myös reissussa. Kannattaa kokeilla!

Unimaski on myös ihan ehdoton juttu. Matkoilla ja kotona! Häiriinnyn valoista ja mielelläni nukkuisin aina säkkipimeässä. Onneksi silmälaput auttavat oikeasti. Itselläni on tuo ihanat Bybin silkkiset silmälaput.

Sitten taas hihhulivaroitus! Kävin joku aika sitten uudestaan kivikaupassa, tällä kertaa lähti mukaan kaksi uutta kiveä. Ensimmäisestä vierailustani kivikaupassa kerroin täällä. Poimin käteeni intuitioni saattelemana kivoja kiviä, sanoisinko 7 kappaletta. Näistä kivistä kaksi kuitenkin olivat erityisen kivoja, joihin tunsin tietynlaista vetoa. Kun kävelin löytämieni kivien kanssa tiskiin, sanoi kivikaupan nainen juuri noista kahdesta kivestä, että ne ovat ne, jotka tarvitsen. Molemmat hoitavia kiviä, toinen päiväksi ja toinen yöksi. Päiväkivi on ystävyyden kivi, joka auttaa minua ystävystymään etenkin itseni kanssa. Yökivi  taas auttaa minua unien kautta käsittelemään tiettyjä keskeneräisiä asioita. Tämä olikin sitten se oudoin juttu. Olen nimittäin nyt nukkunut unikiveni kanssa, pitäen sitä tyynyni alla. Kerrottakoon, että olen nähnyt lapsesta saakka tietynlaisia samoja unia. Palaan siis aina samaan paikkaan, unessa myös toistuvat samat henkilöt. Tietyllä tavalla on ahdistavaa, koska en oikein tiedä mitä nuo unet ovat yrittäneet koko tämän ajan viestiä, sen olen kuitenkin tiennyt, että on tiettyjä asioita, joiden vuoksi nuo samat asiat aina toistuvat unissani.

Eräs viikonloppu näin todella ahdistavaa unta. Palasin jälleen kerran tuohon samaan paikkaan ja tietynlaiseen tilanteeseen, jota olen ehkä yrittänyt vältellä. Ennen tuota tilannetta ajoin unessa uudella polkupyörällä vauhdikkaasti. Kohdattuani tilanteen oli maa muuttunut kauttaaltaan mustaan jäähän, enkä enää päässytkään uuden pyöräni renkailla eteenpäin jäässä. Yritin päästä tilanteesta pois, mutten kertakaikkiaan päässyt pyörälläni eteenpäin. Uni ja koko tilanne tuntui ahdistavalta. Heräsin hetken päästä pää pyörällä. Mietin unen tapahtumia ja aloin pian etsimään unikiveä, jota en kuitenkaan löytänyt tyynyni alta. Pian löysin unikiven altani ja se hohkasi aivan kuumana.

Ja en tietenkään ole suinpäin suistunut uskomaan näihin kivijuttuihin, vaan kyse on enemmänkin siitä, että tietty esine auttaa sinua asioiden äärelle tai saa sinut työstämään tiettyjä asioita tai tunteita. En ole kuitenkaan muistaakseni aikaisemmin nähnyt unta, jossa olisi ollut noin selkeä viesti: En pääse pakenemaan mieltä vaivaavaa asiaa, vaan uni pakottaa minut kohtaamaan ja käsittelemään sen. En päässyt jäällä eteenpäin pyörälläni, vaikka olisin halunnut olla missä tahansa muualla kuin tuossa tilanteessa ja ajaa pois niin nopeasti kuin vain mahdollista. Vielä en tiedä, miten käsittelisin kyseisen asian, mutta olen miettinyt asiaa viimeaikoina paljon. Samainen asia liittyy myös samaan seikkaan, jonka aikaisemmin oivalsin olleen se, josta minun täytyy päästä irti sen irtipääsemisen kiven avulla. Noh, vaikka kivi tuskin ihmeitä tekee, on se ollut minulla tyynyn alla viimeaikoina.

Ja nyt kun kerroin tuosta unesta, on aivan pakko kertoa myös lähes identtisestä unesta, jonka näin juuri viime yönä. Olin samassa paikassa kun aikaisemmassa unessa, pakoillen samanlaista tilannetta. Yritin pojan kanssa pakoon matkarattailla, mutta renkaat olivat lukittuina. Herättiin muuten taas tänään kolmelta kukkumaan, mutta pieni nukahti vielä uudelleen. Uskokaa tai älkää, oli kaivanut tyynyni alta unikiveni ja nukahti se kädessä viereeni 🙂

Unta voi edesauttaa myös sisäisesti. Olen itse muutaman viikon ajan käyttänyt Terranovan Smooth Synergy-valmistetta  ja Kaura & Kirsikka Super Blendiä, joihin olen tykästynyt hurjasti. Molemmat ovat yrttipohjaisia valmisteita, jotka luontaisesti rauhoittavat. Smooth Synergy sisältää hermoston toimintoja tukevia yrttejä kuten esimerkiksi Ashwagandhan juurta, joka samalla edistää myös kehon energiatasoja, kuitenkin stimuloimatta elimistöä liikaa. Vihreä kauransiemen sisältää paljon B-ryhmän vitamiineja ja rauhoittaa hermostoa.

Smooth Synergyn kanssa suositellaan erityisesti käytettäväksi yhdessä tämän Kaura & Kirsikka Super Blend-jauheen kanssa, joka on niin herkkua! Olen yleensä todella huono syömään mitään jauhemaisia tai nestemäisiä valmisteita, mutta tätä hujautan alkuillasta veteen sekoitettuna puoli teelusikallista. Superfood-jauhe rauhoittaa hermostoa ja vähentää stressiä. Myös tämä sisältää vihreää kauransiementä, mutta lisäksi myös Montmorency-kirsikkaa, joka sisältää kasvikunnassa harvinaista luontaista melatoniinia. Lisäksi kirsikka sisältää runsaasti magnesiumia, kaliumia ja kalsiumia, jotka myös edesauttavat rentoutumista.

Ei unohdeta myöskään uniteetä! English Tea Shopilta löytyy tuo rauhoittava Sleepy Me-luomutee, joka ei sisällä lainkaan kofeiinia. Tee on sekoitus kamomillaa, laventelin nuppua, sitruunamelissaa, humalanlehteä ja rohtovirmajuurta. En yleensä juo ollenkaan kahvia aamun jälkeen, jotenkin senkin vuoksi olen hurahtanut teehen ja juuri kofeiinittomiin. Ei tule outoja kofeiinioloja tai karkoita yöunta. Tällä viikolla ajattelin testata tehdä tästä jääteetä kaappiin iltajuomaksi 🙂

 

Onko teillä samoja niksejä? Mikä on oma vinkkisi parempiin yöuniin?

 

Tuotteet saatu blogin kautta. Sisältää kaupallisia linkkejä.

2 vastausta artikkeliin “Outoja unia ja vinkkejäni parempiin yöuniin”

  1. Kiitos hyvistä vinkeistä, täytyykin kokeilla tuota magnesium-suihketta seuraavaksi.
    Itse nukun myös aina silmälaput silmillä ja korvatulpat korvissa. Kuorsaava mies vieressä…
    Niin ja sitten makuhuone pitää olla viileä, joten meillä nukutaan ikkuna raollaan kesät talvet.
    Hyvää yötä (-:

    1. Huh, ymmärrän tuskasi kuorsaamisen suhteen! Korvatulpat varmaan auttaisivat iltaisin itseäkin telkkarimeluun! Ja olen ehdottomasti myös viileän makkarin kannalla 🙂 Ihanaa viikkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.