Kahden viikon kulutuspäiväkirjani

Olen tehnyt blogissani kulutuspäiväkirjan tätä ennen tasan yhden kerran. Muistaakseni tuo taisi olla vuonna 2009, joten ehkä on jo aikakin uusia kyseinen aihe täällä. Välissä vierähtänyt kuitenkin jo melkein kymmenisen vuotta. Tarkkailen kulutustani säännöllisesti, mietin mihin rahaa kuluu ja harkitsen turhia ostoksia, silti haluan mahdollisuuden ostaa silloin tällöin myös niitä ”turhia” juttuja. Kunhan niistä ei tule pitkällä aikavälillä suurta menoerää. Take-away-kahvit, limsat, tekstariliput ovat juttuja, joihin mielelläni en käytä rahaa. Toki poikkeuksia on ja syönkin lähes päivittäin lounaan ulkona, se onkin juuri asia, josta periaatteesta voisin säästää, mutten halua. Joskus saatan myös napata mukaan työmatkalla smoothien tai tehdä pieniä heräteostoksia, mutta näiden kohdalla tarkkailen lähinnä sitä, paljonko näihin kuluu rahaa pitkässä juoksussa.

Viikko 1

Maanantai: Söin poikkeuksellisesti kalliimman lounaan Roslundilla, 18€. Maanantaina ei kulunut rahaa muuhun.

Tiistai: Kävin lounaalla ramenilla, johon kului 10€. Tämä oli ihan pirun kylmä päivä ja neulotut sormikkaani hajosivat, jostain oli saatava uudet. Kävin ostamassa tarjouksesta uudet nahkahanskat (59€), jotka toivon mukaan kestävät seuraavat vuodet käyttöä. Päivän kulutus siis 69€.

Keskiviikko: Kotona ei ollut oikein kunnolla syötävää ja pienen lounaan jälkeen jäi nälkä. Nappasin ennen pilatestuntia Jungle Juice Barista mukaan smoothien, joka maksoi 5,90€. Pilateksen maksoin liikuntasetelillä (4€), jonka jälkeen maksettavaa jäi 1€. Lisäksi löysin UFF:ilta 6€ neuletakin, jota en raaskinut jättää rekkiin. Keskiviikko oli aikamoinen törsäyspäivä, hurjat 12,90€!

Torstai: Söin aamiaisen kotona ja nappasin ennen paltsuun lähtöä kotoa salaatin jämät. Laukkuun otin mukaan banaanin evääksi. Päivän aikana rahaa ei mennyt kertakaikkiaan mihinkään. Päivän kulutus: 0€

Perjantai: Söin lounaaksi hampparin Naughty BRGR:issa, 13,50€. Maksoin vitosen joogan liikuntasetelillä (4€), maksettavaksi jäi 1€. Ruokaostoksiin kului 10€. Päivän kulutus yhteensä siis: 24,50€.

Lauantai: Brunssi Relovessa, 19,50€. Päivän saldo: 19,50€.

Sunnuntai:  Käytiin perheen kesken syömässä ulkona, jonka maksoin. Ravintolaan meni 28€. Paluumatkalla kävin kaupassa hakemassa banaaneja, maitoa ja leipää. Ostosten hinta yhteensä 8€, mutta käytin 5€ Plussa-setelin, eli maksettavaa jäi 3€. Päivän suurin kulu oli kuitenkin Adlibriksen lankatilaus, johon meni 135€. Päivän saldo siis 166€, huhhuh..

Tällä viikolla sain myös palkan ja siirsin lainanhoitotilille noin 500€, sekä maksoin muutamia laskuja, joihin meni yhteensä noin 50€.

Viikko 1 kulutus yhteensä: 309, kiinteiden kulujen (asuntolaina, vastike, puhelinlasku, jotka nyt sattuivat tälle viikolle) kanssa noin 859€.

Saatoitte ehkä huomata, ettei ruokaan mene juurikaan rahaa.. Tämän suhteen saamme olla onnekkaita, nimittäin saamme suurimman osan kotona syötävistä ruoista viikolla puolison työn kautta. Käytännössä ruokaostokset ovat niitä Wc-paperi, banaanit ja maito-tyylisiä. Myönnän, etten muutenkaan ihan kamalasti nauti ruokaostosten tekemisestä.

Viikko 2

Maanantai: Kävin ostamassa pipo-projektiin yhden lankakerän lisää, 10,90€. En enää muista missä kävin lounaalla (ehkä ramenilla :D), mutta olen kirjannut ylös, että siihen meni 10,30€. Yhteensä siis 21,20€.

Tiistai: Rahaa ei kulunut mihinkään. Söin aamiaisen kotona ja otin myös lounaaksi mukaan jämiä. 0€!!

Keskiviikko: Kävin pilateksessa, jonka maksoin liikuntasetelillä (4€), maksettavaksi jäi 1€.  Kotimatkalla kävin kaupassa ostamassa maitoa, banaaneja, voita ja muuta sälää, yhteensä noin 15€. Keskiviikkona meni siis rahaa noin 16€.

Torstai: Jouduin käymään lääkärissä, johon kului yksityisellä noin 170€ kaikkiaan. Minulla on vakuutus ja saan koko summan sieltä takaisin, joten käytännössä tuo ei ollut kulu. Kävin myös lounaalla, hinta 13,50€.

Perjantai: Olin etänä, joten söin aamiaisen ja lounaan kotona. Kävin viemässä Ärrälle paketin postitukseen ja samalla latasin matkakortille kautta, vaikka oikeasti kausi olisi loppunut vasta seuraavalla viikolla. Yhteensä meni näihin 60€. Perjantain ruokaostoksiin meni noin 10€ (lähinnä siis herkkuja :D). Yhteensä meni perjantaina siis noin 70€.

Lauantai: Käytiin täydentämässä kaappeja ruokakaupassa, ostosten summa 15€.

Sunnuntai: Sunnuntaisin saatetaan käydä perheen kesken jossain syömässä tai laiskana tilata ruokaa kotiin. Tänä sunnuntaina syötiin Fafa’sia, perheen ruoat 28€. Muuhun ei kulunut sunnuntaina rahaa.

Viikko 2 kulutus: 126,5€. Tästä suurin investointi oli ehdottomasti matkakortin lataus, johon meni yli 50€.

Kahden viikon aikana kulutin siis kaiken kaikkiaan 435,50€, ilman asumisen kuluja ja muita ylempänä mainittuja kiinteitä kuluja. Kuten ehkä huomata saattaa, suurin osa rahoistani on mennyt: Ulkona lounastamiseen / perheen kanssa syömiseen ja lankoihin 😀 Toisaalta, nämä ovat niitä mihin sallitusti käytän rahaa. Jos haluaisin pihistellä ja olla himosäästäjä, en söisi ulkona ja keksisin harrastuksia, jotka eivät maksa mitään (nuo euron joogat ovat aika lähellä :D), mutta haluan käyttää rahaa juuri niihin juttuihin, jotka ovat tärkeitä ja yrittää välttää esimerkiksi turhia heräteostoksia.

En oikein tiedä ostanko muihin verrattuna vähän asioita? Toki välillä saattaa mennä jollain viikolla parikymmentä euroa kirppikselle tai tarttua mukaan jotain muuta akuuttia, kuten nuo hanskat, mutta en koe, että nämä olisivat niitä juttuja, mihin se talous kaatuu. Toki, tämäkin seuranta sai hieman hahmotettua, että kuinka paljon rahaa oikeasti kuluisi, jos esimerkiksi tekisin aina kotona lounaan mukaan töihin.

Mihin teillä kuluu eniten rahaa ja jos oma ”sallittu törsäyskohteeni” on ulkona lounastaminen, mikä on teidän?

 

Kuvat Jutta.

 

18 vastausta artikkeliin “Kahden viikon kulutuspäiväkirjani”

 1. Nyt en ymmärrä. Millä laskutoimituksella saat ensimmäisen viikon kulujen lopputulemaks 210€?

 2. Mulla kuluu rahaa ehdottomasti eniten vuokraan, joka on 350 €/kk. Pyrin käymään maksimissaan kaksi kertaa viikossa ruokakaupassa, kertaostosten määrä vaihtelee 20 €:sta 50 €:een. Omat sallitut tyrsäyskohteeni ovat Netflix (jonka tosin jaan vanhempieni kanssa) ja Storytel.

 3. Meillä varmaan menee ruokakauppaan eniten ja sitten ehkä vauvan vaatteisiin 😀 Ostan kyllä aika paljon noita vaatteita aleista ja kirppiksiltä niin loppujen lopuksi ne tulevat kyllä aika halvoiksi. Välillä myös kun liikkuu vauvan kanssa niin take away kahveja tulee ostettua aika paljon. Mutta pyrin jättämään niiden ostot kertaan pariin viikossa ettei ihan joka päivä tulisi ostettua. Toisaalta, sitten kun on takaisin työssä niin silloin ei enää ehdi hengailemaan kauppakeskuksissa niin paljon niin jää nuo take awaytkin vähemmälle.

 4. Tulikin mieleen noista ruokakuluista! Minne suosittelisit pienen 3-5hlö mammaporukan vauvoineen menevän arkena lounaalle?

  1. Hei Kampin Kortteli on kiva! Siellä on paljon mammoja aina ja hyvin tilaa vaunuille. Itse olen käynyt myös Stockan yläkerrassa (myös valinnanvaraa tilan lisäksi), nämä nyt tulivat ekana mieleen 🙂

 5. Mielenkiintoinen postaus 🙂 Tätä pitää itse joskus kokeilla, loma-arki vs. meri-arki… kulutuksessa vissi ero hah haa 🙂
  Energistä päivää Iines <3

 6. Hei,
  voisitko vähän avata tuota puolison työtä…. ruokakulut on kuitenkin aika iso erä viikottain. Tykkään kovasti tästä blogista ja varsinkin kun puhut rahasta niin avoimesti, Aurinkoista kevättä!!!

  1. Hei! Joo se on kyllä suuri plussa, koska ruokakulut ovat kuitenkin melkoinen kuluerä. Valitettavasti puolisoni ei toivo täällä mitään häneen henkilökohtaisesti liittyvää, joten sen enempää en tätä asiaa valitettavasti avata 🙂 Ihanaa kevättä!

 7. Joo ruokaan menevä summa kuussa on aivan valtava..vaikka ei söisi ulkona kertaakaan ja miettisi viikon syömiset kerralla ja myös ostaisi ne kerralla, max kahdella. Meillä on kolmen hengen talous, kaksi aikuista ja yksi taapero. Rahaa ruokaan menee kuussa useita satoja euroja, noin 350-450e. Olen ihmetellyt joitakin rahaa ja säästämistä koskevia postauksiasi, mutta nyt kun kerroit että suurimman osan kodin ruokatarvikkeista saatte työsuhde-etuna ymmärrän paljon paremmin..

  1. Joo, onhan se merkittävä kulu.. Meillä on ollut tämä systeemi vasta syksystä asti, että sinänsä melko ”uusi juttu” meille. Vaikka olen postaillut säästämisestä melko samaan tyyliin jo ennen tätä, niin onhan se totta, että nyt saa huomattavasti paremmin rahaa säästöön, vaikka herkkuostoksiin meneekin sitten rahaa ;D Aikaisemminkin ollaan mietitty paljon niksejä, miten säästää ruokakuluissa. Hoitovapaalla käytettiin paljon soijarouhetta ja muita edullisia raaka-aineita, joilla sai pidettyä ruokakulut edes kohtuullisina 🙂

 8. Mulla menee ehdottomasti eniten ruokaan ja herkkuihin, siis pakollisten kulujen lisäksi. Salimaksua maksan 65e/kk mutta se on puoleen hintaan Smartumeilla. Ja no, omasta hyvinvoinnista voinkin maksaa. 🙂 Mutta ehdottomasti pitäisi vähentää herkkujen ostoa ja kirjata kuinka paljon niihin menee viikossa rahaa… järkyttyisin varmaan siitä rahamäärästä, sillä nopeasti parin euron ostoksista kertyy isot summat.

 9. Olipa mielenkiintoinen postaus, vaikka yleensä ei kiinnosta yhtään mihin kukakin käyttää tai ei käytä rahaa. Mielenkiintoista jo siksi, että meillä myös 3hlö talous ja lapsemme melko saman ikäisiä, mutta kulut meillä menee ihan eri tavalla. Myös meillä miehen ”työsuhde-etu” on ruoka, tosin nyt pitkällä saikulla ja kyllä heti näkyy kauppalaskussa. Aika hyvin pysyy kauppakuluissa kärryillä, kun lähes kaiken ostaa tuosta lähimmästä marketista ja näkee kertymät. Kauppalasku meillä 800-1000e, toki sisältää hygienia yms. tuotteet. Meillä siis ruoka se mistä ei pihistetä. Ulkona tosin ei syödä lähes ollenkaam, vaan miehen intohimo ruokaan ja kokkailuun jatkuu myös vapaa-aikana. Täytyy kyllä itsekin listata parilta viikolta kaikki menot, voisi olla silmiä avaavaa.

  1. Mukava jos tykkäsit! Ruokakulut ovat kyllä ihan huomattava siivu kuukauden rahamenoista.. Ja suosittelen listaamaan menoja, avaa kyllä todella silmiä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.