Tavoitteena täydellinen hammasrivi

Yhteistyössä Esteettisen hammashoidon klinikka eSmile / = Hoidosta saatu yhteistyöalennus

Viime viikkoina olen ollut erityisen innoissani eräästä asiasta, jonka tiimoilta olen pariin otteeseen käynyt hammaslääkärin vastaanotolla. Aloitin nimittäin viime viikolla oikomishoidon! Juttu jota olen enemmän tai vähemmän harkinnut jo useita vuosia. Omalla kohdallani on purenta aikuisiällä ”elänyt” ja olen myös kärsinyt siihen liittyvistä vaivoista. Harskutan hampaita öisin, samoin puren todella vahvasti hampaita yhteen unissani, joka on aiheuttanut esimerkiksi inhottavia päänsärkyjä. Suuni on todella ”ahdas” joka on johtanut siihen, että hammasvälit ovat todella ahtaat ja esimerkiksi välien puhdistaminen täyttä tuskaa. Lisäksi muutamat hampaat ja niiden lievä vinous ovat alkaneet viime vuosina ärsyttää. Oikomishoidon suhteen suurin homma on oikeasti varmaankin se viitseliäisyys, että saa homman alulleen. Olin itse pohtinyt tätä useamman vuoden, kunnes reilu vuosi sitten sain vihdoinkin raahattua itseni oikomishoidon konsultaatioon.

Tuolloin sain puolen vuoden hoitoarvion, jonka mukaan ihan ehdoton juttu täydellisen hammasrivin saavuttamiseen olisi yhden hampaan kirurginen poisto ja sen jälkeen oikominen. Homma jäi jokatapauksessa tuolloin hautumaan, koska hoitovapaalla useamman tuhannen euron projekti oli yksinkertaisesti liian kallis ja sain muutenkin kyseisellä klinikalla sen kuvan, että projekti olisi jotenkin ylitsepääsemättömän hankalaa. Eihän semmoiseen ole aikaa, jos menen jonnekin asiakkaaksi, haluan että hommat ovat asiakkaalle mahdollisimman vaivattomat ja hoito rullaa ilman, että sitä juurikaan edes muistaa.

Vuoden aikana jotenkin ehdin unohtaa koko jutun, kunnes eräs ystäväni viime vuoden lopulla aloitti oikomishoidon Invisalign-menetelmällä Esteettisen hammashoidon klinikalla eSmilessa ja juuri noiden suositteluiden siivittämänä marssin itsekin samaiseen paikkaan konsultaatioon. Ja onneksi menin! Pari viikkoa konsultaatiosta oli päätös tehty ja kävin hampaiston skannauksessa, sekä röntgenissä. Siitä se homma sitten lähti. Nyt jälkeenpäin olen kuullut todella positiivisia kokemuksia myös muilta eSmilessä asioineilta.

Omalla kohdallani on hoitosuunnitelma Invisalign Full, jonka kesto on arviolta noin 1-1,5 vuotta. Full-hoito siksi, koska oma tavoitteeni on hoitaa samalla kertaa koko hampaisto tiptop purentoineen ja tuossa ajassa se on mahdollista. Hammasrivistööni ”raivataan tilaa”, sekä korjataan purtentaa vinoja hampaita oikaisten. Ylärivistö oikenee jo ennen hoidon puoliväliä, mutta alahampaissa riittää hommaa juuri tuon tilan raivaamisen ja itse oikomisen suhteen, joten siitä syystä oli tuo laajempi vaihtoehto omalla kohdallani se suositeltu.

Ennen..

Jälkeen!

Mietin ystäväni kanssa tätä hommaa ja hoksasin sen itsekin, jos on mahdollisuus fiksata jotain, joka vaikuttaa koko loppuelämääsi, miksi aikailisit sen kanssa? On tavallista, että purenta muuttuu aikuisiällä, harvemmin parempaan suuntaan. Itse havahduin tähän silloin kun huomasin, etteivät vuosia kaapissa lojuneet narskutteluun teetetyt yökiskot enää istuneet suuhuni. Mitä ihmettä, hampaani ovat liikkuneet! Ja kyllä, nyt harmittaa etten ryhtynyt tähän jo silloin vuosia sitten. Aikuisten oikomishoito on usein juuri esteettistä ja pakko kyllä myöntää, ettei myöskään ihan edullista puuhaa. Jos kyse on kuitenkin tuloksesta, joka pysyy koko loppuiän on kertaluontoinen satsaus kuitenkin nopea kirpaisu. Verrattuna siihen, että purenta menisi vuosi vuodelta yhä huonompaan suuntaan.

Homma lähti käyntiin konsultaatiosta, jossa annetaan alustava hinta-arvio ja kartoitetaan hoidon laajuutta. Melkeinpä jo heti konsultaatiossa päätin, että haluan lähteä hommaan mukaan, koska: Nyt tai ei koskaan. Vaikka oikomishoito vaatiikin potilaalta oikeasti sitä huolellisuutta ja pitkää sitoutumista hommaan. Seuraava käyntini oli 3D-skannaus, jossa hampaani ja purentani skannattiin. Skannauksen jälkeen muotit pistetään tilaukseen, hammaslääkäri laatii hoitosuunnitelman ja jee, minäkin sain kotikoneelle ihmeteltäväksi 3D hoitosuunnitelman, jossa voi seurailla hoidon etenemistä. Sitä onkin kohtuullisen monta kertaa tullut tässä pyöriteltyä 😀

Itse halusin nimenomaan kiskottoman vaihtoehdon ja nykypäivänä huomaamaton Invisalign onkin niitä yleisimpiä oikomishoidon valintoja. Invisalign-muotit ovat muoviset kalvot, jotka on kustomoitu juuri omien hampaidesi mukaan. Muotit vaihdetaan uusiin 1-2 viikon välein ja niitä tulee pitää vähintään 20-22h vuorokaudesta. Oikeastaan aina, paitsi silloin kun syö tai juo jotain muuta kuin vettä. Alkuun pelkäsin, että mitä jos ne näkyvät selkeästi, tuntuvat ikäviltä tai etten osaa puhua ne suussa? Toki alussa on hieman totuttelemista, mutta olin oikeasti todella yllättynyt, kuinka vaivattomat nämä ovat! Eivätkä oikeasti näy ulospäin, ellei nyt joku tule ihan naaman eteen niitä tietoisesti ihmettelemään. Monesti havahdun paniikkiin, että olen unohtanut laittaa muotit suuhun, mutta sitten tajuankin, että ne ovat olleet kokoajan suussa. Enää en juurikaan edes huomaa niitä.

En malta odottaa, että ensimmäiset muutokset alkavat näkyä. Siirryin juuri maanantaina toisiin muotteihin, joten ehkäpä lähiviikkoina.. 🙂 Postailen muutaman kuukauden päästä ensimmäisistä tuloksista ja hoidon kulusta, kunhan pääsen tästä alun ihmettelyvaiheesta, hehe.

Onko joku teistä käynyt läpi oikomishoidon aikuisiällä?

 

15 vastausta artikkeliin “Tavoitteena täydellinen hammasrivi”

 1. Ah, tää on niiiiin itselleni osuva aihe!! Täältä löytyy paha ylipurenta ja vinoja hampaita, jotka on häirinnyt jo sieltä teini-iästä asti. Invisalignia olen harkinnut pari vuotta, ja nyt olen luvannut itselleni että kun AMK saadaan pakettiin tämän vuoden aikana, palkitsen itseni ja käytän osan säästötilin euroista tähän oikomishoitoon! 😀 Innolla siis odottelen lisää postauksia aiheesta 🙂

  1. Hei, kiva jos oli kysyntää! Itsellä ainakin tämä oli semmonen juttu, joka vain roikkui ja roikkui, onneksi nyt sain aikaiseksi. Ainakin näin reilun viikon perusteella voin ehdottomasti suositella Invisalignia! 🙂

 2. Mielenkiintoista seurata tätä sun oikomisprojektia! Mulla on vähän yli 2 vuotta oikomisprojektia nyt takana, ja suurin piirtein samoista syistä. Mulla poistettiin 1 hammas, ja kiskot on ylhäällä ja alhaalla. Ei kuulemma olisi tällä toisella menetelmällä onnistunut, mutta toki joku toinen hammaslääkäri olisi voinut olla eri mieltä. Täällä landella vaan ei oo niin kauheesti vaihtoehtoja… Oon kyllä ollut tosi tyytyväinen ja en malta odottaa, että muutaman kuukauden päästä pääsen eroon kiskoista! On muuten pari vuotta hurahtanut tosi nopeasti! Kiinnostaisi muuten vielä tietää, että miten usein käyt hamnaslääkärissä ja saat ilmeisesti aina nuo uudet kuoret?

  1. Ainiin, vitsi sullahan oli myös oikomisproggis. Mulla tosiaan sanottiin samaa aluksi, mutta kuulemma nykyään poistetaan ihan viime hädässä, voi tosiaan olla, että joillain lääkäreillä alkaa olla enemmän kokemusta Invisalignista ja on huomattu, että se tepsii ilman poistoja. Mutta ihanaa kuitenkin, että sulla homma loppusuoralla! Nyt alkuun käyn 3 viikon välein, nyt sain siis kolmet muotit alkuun, joita jokaisia pidetään 1viikko. Jatkossa sitten 2 viikkoa ja saan aina muutamat mukaan käynniltä 🙂

 3. Eksyin jostain tänne blogiin, itsellä meni just muotit nro 14 suuhun ja onhan tämä aivan mahtavaa kun alkaa huomata tuloksia! Hoitopaikka sama ja en voi myös kuin suositella. Ihan kuin olisi kirjoituksesi ollut omasta kynästä. Tsemppiä sinnekin jatkoon! ?

 4. Juuri loppui oikomishoito. Minulla oli vuoden verran ylähampaiden sisäpuolella raudat 🙂 Eli täysin huomaamattomat. En halunnut tuollaisia muovisia muotteja, koska en jaksa kokoajan pestä hampaita tai varsinkaan ottaa muotteja suusta pois aina kun haluan laittaa suuhuni jotain.. Olen kyllä erittäin onnellinen hampaisiini 🙂 Rahaa meni kylläkin haha! Alahampaita en oikonut, sillä ne eivät näy oikeastaan koskaan ulospäin.

  1. En tiennytkään, että on olemassa myös hampaiden taakse tulevia kiskoja, wau! Kyllähän tässä joutuu tietysti pitämään huomattavasti parempaa huolta syyhygieniasta nyt, toisaalta ihan hyvä ;D Kiva kun jaoit kokemuksesi!

 5. Hei!
  Joudutko siis ravaamaan siellä paikassa kahden viikon välein vuoden ajan? Kuinka paljon tuo sinulla kustantaa?:)

  1. Nyt alkuun kerran kuussa suunnilleen, mutta jatkossa siis paljon harvemmin kun saa muotteja aina enemmän mukaan. Mulla on hoidolle hinta-arvio 6000e, koska Full-hoito, yleensä hinnat lähtevät käsittääkseni noin 4000e—> 🙂

 6. Päädyin tänne googlehaun kautta. Juuri eSmilessa hoito alkamassa. 🙂 Kiva tuo fb-ryhmä, pistin heti liittymispyynnön!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.