Luopuisinko lentämisestä?

Sain teiltä postausaiheen liittyen lentomatkailuun ja miten nykyään suhtaudun siihen, eli tänään olisi luvassa postaus tuosta ajankohtaisesta aiheesta. Sitä ennen haluan kuitenkin jorista hieman kevyemmistä jutuista. Olen nimittäin superinnoissani uudesta kesähameesta, jonka löysin viime viikolla UFF:ilta! En ole aikoihin tehnyt juurikaan mitään hyviä kirppislöytöjä, joka tekee tästä tietysti vielä kivemman. Talvella oli joku ennätysmäinen tuuri kirppisjuttujen suhteen. Löytyi juuri nappiin istuvat nahkahame, mokkahame, villahame, neuleita ja vaikka mitä, sitten hetkeen en taas onnistunut löytämään juuri mitään. Jos on  hakusessa joku erikoisempi hame kesäksi, niin käy kurkkaamassa kirppikseltä! Ainakin UFF:illa oli tuon tyylisiä iso rekki. Tämä omani oli tosin melko ”kallis” eli hurjat 8€ kun on tottunut niihin tasarahapäivien muutaman euron juttuihin.Nyt kun ajattelen, niin en tainnut tätä ennen edes omistaa mid-hametta, joten tämä oli myös sen suhteen kiva löytö.

Olen jonkin verran kirjoitellut vihreistä valinnoista, joita teen arjessani. Otan aina kauppaan mukaani kankaiset kauppakassit, suosin kotimaista aina kun mahdollista, en omista autoa, suosin hyötyliikuntaa, en polta, suosin eettisesti tuotettua luonnonkosmetiikkaa (ja muita hyödykkeitä), kannatan pieniä ympäristöystävällisesti toimivia yrityksiä, syön punaista lihaa melko harvoin ja oikeastaan aina kun tarvitsen uusia vaatteita, käyn ensin kiertämässä kirppiksellä. Jos en jotain halua tukea, on se semmoinen kertakäyttöteollisuus, jossa vaatteita ja sälää ostetaan vain kerran huvin vuoksi. Sanoisinko, että valtaosa vaatteistani on useita vuosia vanhoja. Esimerkiksi kuvan musta toppi on ostettu H&M:ltä vuonna 2009 ja edelleen käytössä. Itse pyrin juurikin siihen kestävään vaatekaappiin, vaikka toki välillä saatan jotain uuttakin ostaa. Pääasiassa pyrin siihen, että vaatteet kestävät käytössä vuosikausia. Mutta sitten.. Kyllä, matkustelen paljon ja yleisesti lentopäästöt ovat viime aikoina olleet melkoisen paljon tapetilla. Myönnän, että olen alkanut pohtimaan tätä asiaa enemmän ja tuntenut myös pientä huonoa omaatuntoa siitä, että suosin lentomatkailua.

Todella nostan hattua niille, jotka oikeasti pyrkivät välttämään lentämistä ihan vain ympäristösyistä. Hieman jännittää sanoa mielipiteeni tästä aiheesta, koska haluan sanoa tämän suoraan ja rehellisesti myönnän, etten itse pystyisi täysin lopettamaan matkustamista lentäen. Valitettavasti useimmat matkakohteeni vaativat sen lentomatkan ja itselleni matkustaminen on niin suuri henkireikä elämässä, että lopettamalla maailman näkemisen, kuolisi minusta sen myötä pala. Olen itse päässyt elämäni aikana näkemään paljon maailmaa yli neljässäkymmenessä maassa ja ilman muuta haluan tarjota samaa myös omalle lapselleni. Jos jollekulle toiselle on tärkeää opettaa lapselleen mahdollisimman monta kieltä sujuvasti, on itselläni taas se, että lapsi näkee eri kulttuureita, ihmisiä ja saa mahdollisuuden avarampaan maailmankuvaan. On täysin eri asia katsoa netistä kuvia suurkaupungista tai kauniista saaresta kun se, että pääsisit itse tuntemaan ja tutkailemaan paikan menoa jokaisella aistillasi. Tietty voisi käyttää lomapäivänsä matkaillen junalla Suomen sisällä, mutta ymmärrätte varmasti pointin, eihän se oikein ole sama asia (minulle)..

Koska ympäristöasiat ovat itselleni todella tärkeitä, pyrin siihen, että teen niitä vihreitä valintoja muilla osa-alueilla. Ja jos joku nyt tulee ilmoittamaan, että lentopäästöjen kompensoiminen millään muulla on lähes mahdotonta, hold your horses, olen tästä tietoinen. Silti jokainen ihminen tekee ne omat valintansa ja edistää asiaa niillä keinoilla, jotka ovat omaan tilanteeseen sopivimmat. Mielestäni asioiden ja ilmiöiden nostaminen esille on aina hyvä asia. Silloin ihmiset ajattelevat enemmän valintojaan ja miten niihin voisi omalla kohdallaan vaikuttaa. Siis juurikin itse. Jos sinä valitset olla seuraavat 5v lentämättä, on se minulle täysin ok, mutta ihminen ei voi vaatia samoja asioita toiselta. On minun mielestäni lapsellista kritisoida jonkun toisen valintoja vain sen tähden, että joku toinen tekee jotain, mitä itse ei tekisi. Aina riittää niitä, jotka tekevät toisen mielestä väärin, olipa asia sitten äitiys tai kokkaaminen. Jotakuta voi ärsyttää se, että ostat kaupasta ranskalaisia tai muita ruoka-aineita, jotka sisältävät sademetsiä tuhoavaa palmuöljyä tai luontoon päätyvät tupakan tumpit. Jos kaiken nostaa tapetille, tekee joku aina jotain väärin jonkun toisen mielestä ja elämä on yksinkertaisesti pelkkää kinastelua. Sen sijaan voisi sen ajan käyttää siihen, että miettii omalla kohdallaan asioita, joita kenties voisi tehdä paremmin tai toisin? Jokaiselta meiltä löytyy paheita, eikä kukaan meistä ole täydellinen.

Tottakai ymmärrän pointin, että esimerkiksi lentopäästöt ovat oikeasti globaali ongelma ja tämä on juuri asia, johon voi itse vaikuttaa. Kokonaiskuvassa näen kuitenkin, että se että teet yksittäisiä pieniä valintoja, on jo kokonaisskaalassa suuri vaikutus. Helposti ajattelee, että miksi minä korjaisin tuon roskan maasta kun ei kukaan muukaan niitä korjaa? Mitä väliä sillä on vaikka minä ostan muutaman näitä ketjuliikkeen polyesteritoppeja, ”ettei yhden ihmisen teko vaikuta”. Sehän se juju onkin, kun miljoonat ihmiset tekevät niitä ”omia pieniä vihreitä valintojaan” muuttuu maailma pala palalta. Enkä sano sitä, että aikoisin loputtomiin matkustaa lentäen. Mielipiteeni asian suhteen voi muuttua nopeastikin. Ensiaskel on asian tiedostaminen ja sen olen nyt kokenut. Vaikka en itse ole juuri tänään valmis lopettamaan lentomatkailua, ehkä joku teistä siellä ruudun toisella puolella pistää tämän postauksen innoittamana asian hautumaan mieleensä? Koen kuitenkin olevani ihminen, joka on tietoinen ympäristöasioista ja oikeasti tekee omalta osaltaan niiden eteen asioita päivittäisessä arjessa.

Sitten ihan muihin aiheisiin. Nuo rannekorut olen ostanut kivikauppa Seraphinesta ja ovat ranteessa melkeinpä päivittäin. Ensin ostin tuon roosan ruusukvartsisen aiemmin keväällä, mutta tykästyin siihen niin kovasti, että viime kerralla tarttui sitten matkaan myös tuo toinen koru ametistia. Tilasin itseasiassa joku aika sitten myös Etsytstä vähän tuon tyylisen, se on vielä tosin matkalla postissa.

Toppi / H&M

Hame / 2nd hand

Tennarit / Vans (nämä, juuri eri väreissä alessa 63e! )

Kello, Swatch

Mitä ajatuksia lentäminen ja ympäristöasiat herättävät teissä? Mitkä ovat teidän arjen vihreitä valintoja?

Olisitko itse valmis luopumaan lentomatkailusta?

Ps. Ja mitä tykkäätte hameesta? 😉

 

Kuvat Jutta. Sisältää kaupallisen linkin.

10 vastausta artikkeliin “Luopuisinko lentämisestä?”

 1. Mä ymmärrän sua täysin. Jos itse lopettaisin matkustamisen, menettäisin suuren intohimoni, enkä koe että olen siihen ainakaan tällä hetkellä valmis. Toki kannatan suoria lentoja ja vapaaehtoisia päästömaksuja. Varmasti lentojen hinnatkin tulevaisuudessa nousevat ympäristömaksujen myötä – ja se on oikein! Jos joku mua lentomatkustamisessa ärsyttää, niin ehkä sellainen nykyajan ”lennän tänne 24h takia, jotta saan kuvan Instaan”-meininki, se sais kyllä vähentyä.

  Kaikkein raskainta on tuo ajattelutapa, että ei kannata tehdä mitään, ei mun teot vaikuta mitenkään. Tai että ”ei meillä Suomessa tarvitse kierrättää/vähentää autoilua/lakata käyttämästä muovipusseja, koska Kiinassakaan ei niin tehdä.” Argh, tää jos joku nostaa mussa esiin sisäisen raivon!

  Tai se kuinka on tekopyhää alkaa vaikka vegaaniksi, jos kuitenkin matkustelee samaan aikaan lentäen…sekö on siis kaikki tai ei mitään? Paras teko planeetalle olisi kuolla pois, kukaan tuskin sitä haluaa. Lähtökohtaisesti elämän tulisi olla elämisen arvoista, eihän kaikesta voi eikä tarvitsekaan luopua. Jollekin on helpompaa jättää pois lihansyönti, toinen viihtyy kotimaassaan ja voi aivan hyvin luopua lentämisestä. Tärkeintä ois, että jokainen miettisi omia tekojaan, niiden seurauksia ja valintoja arjessa (sekä toki lomaillessa).

  Samoja vihreitä valintoja täälläkin; on aina käytössä kestokassit, hedelmiä tai vihanneksia en juuri koskaan pakkaa pikkupusseihin (ja jos teen, biohajoava pussi it is). En osta punaista lihaa (syön jos joku tarjoaa) ja muutenkin syön kasvispainotteisesti. Mullakaan ei ole autoa, miehellä kyllä. Suosin luonnonkosmetiikkaa ja viime aikoina olen innostunut zero wastesta – pyrin välttämään jätettä mm. Käyttämällä mm. Palasaippuaa, tekemällä itse pesuaineita etc. Meillä kierrätetään muovi, pahvi, metalli, lasi ja biojäte. Lapsen vaatteet ja tavarat 99% kirppikseltä, itsellenikin kelpaisi jos vaan löytäisin hyviä juttuja (Stadissa tää ei oo varmasti ongelma). Samaten sisustusjutut ja huonekalut. Yleisesti välttelen turhaa kulutusta, niin tavaroiden kuin vaikkapa sähkön tai veden suhteen.

  Huh, tulipa pitkä kommentti 😀 tästä aiheesta vois kyllä keskustella paljon ja onneksi keskustellaankin! Aika ahdistavia aikoja eletään, kun joka päivä saa lukea ilmastonlämpenenisestä, mikromuoveista ja valtamerien jätelautoista. Pakko lisätä loppukevennyksenä, sun mekkolöytösi on kyllä kaunis! 🙂

  1. Ihan alkuun: kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi! 🙂 Olen ihan samaa mieltä sen suhteen, että tuommoista todella turhaa reissaamista pitäisi vähentää ja esimerkiksi työmatkoja, jotka periaatteessa voisi hoitaa vaikkapa Skypen välityksellä. Tottakai on niitä tapauksia kun läsnäolo toisella puolella maapalloa on oikeasti välttämätöntä esimerkiksi jonkun tehdas-tai yritysvierailun kohdalla, mutta useissa tapauksissa tapaamisetkin voi nykyään hoitaa etänä minne tahansa päin maailmaa. Ja vapaaehtoisille päästömaksuille todellakin peukku!

   Ja todellakin, se on jo paljon, että tiedostaa asiat ja tekee JOTAIN sen sijaan, että ajattelisi niin, että ”ehkä joku muu hoitaa ekologiset valinnat puolestani”.

   Olet kyllä oikeassa, että on kyllä ankeaa lukea huonoja uutisia ympäristöasioista, mutta toisaalta jos niistä ei puhuttaisi, ei totuus koskaan iskostuisi meille 🙂

   Ihanaa päivää <3

 2. Minustakin on niin ärsyttävää kritisoida toista, ellei hän tee samoin kuin itse tekee! Maailma on täynnä valintoja: esim. toiset matkustavat enemmän, toiset vähemmän.
  Itse käyn vain kerran vuodessa ulkomailla, joten ei – en aio lopettaa matkustamista. Sen sijaan olen vähentänyt (punaisen) lihan syöntiä, ostan mahdollisimman paljon luomua ja käytän pääasiassa luonnonkosmetiikkaa. Aion jatkossa vähentää myös muovin kulutusta. Lisäksi kierrätän, myös vaatteet. Ainoastaan ihan risaiset vaatteet heitän roskiin.
  Käyn vaateostoksilla äärimmäisen harvoin, mutta kun käyn, pyrin välttämään tekokuiduista tehtyjä vaatteita ja asusteita.

  1. Niinpä, samoilla linjoilla ollaan 🙂 Kuten tuossa aiemmassa kommentissani mainitsinkin, niin asiat joista voisi vähentää on esimerkiksi turha työmatkailu silloin kun esimerkiksi kokouksen voisi hoitaa myös Skypen välityksellä lentämättä muutamaksi tunniksi toiselle puolelle maapalloa.

 3. Olisi myös mielenkiintoista tietää, mitä ajatuksia sulla on lentosäteilystä? Esim. Jos pienen lapsen kanssa lentää monta krt vuodessa, kyllähän siitä sitä säteilyä kertyy jonkin verran.

  1. Hei Alisa ja todella hyvä pointti! Tätä en ollut asiaa pohtiessa hoksannutkaan. Raskauden aikana olin jotenkin aivan hysteerinen lentosäteilystä, mutta sen jälkeen tutkin asiaa tarkemmin ja rauhoituin kun löysin artikkeleita, joiden mukaan kohtuullisesti lentäessä ei tarvitse olla huolissaan säteilyn suhteen. Toki täytyy pistää tämä asia taas mietintään ja tuumailla juuri esimerkiksi vuositasolla, kuinka paljon lentoja tulee kasaan, jolloin toki myös altistuu säteilylle enemmän.. 🙂 Kivaa päivää ja kiitos kommentistasi!

 4. Siis tää postaus on kuin mun kirjoittama! Itse pidän itseäni jonkinmoisena pienenä ekohippinä, mutta lentämistä en jätä. Rakastan nähdä maailmaa. Valitettavasti aina aika ei riitä semmoiseen että junalla painelisi pitkin Venäjää tai Eurooppaa menemään. Ja kun kaikkialle ei pääse junalla. Musta on tosi hyvä että edes tiedostaa lentämisasian ja hoitaa nämä ekoilut muilla elämän osa-alueilla. 🙂

  1. heh, kiva että samiksia löytyy! ;D Ja joo, sama homma. Lisäksi mannerten väliset matkailut ovat ilman lentämistä täysin mahdottomuus, laivalla hidasta (eikä tietty myöskään käsittääkseni päästövapaata). Ihanaa torstaita <3

 5. Hei, on todella hyvä, että ihmiset pyrkivät tekemään kestäviä valintoja arkipäivässään. Toivon kuitenkin, että tajuat kuinka itsekästä ja etuoikeutettua on suhtautua matkusteluun tuolla tavalla. Järkevämpäähän ois myös tehdä pitkiä reissuja eikä montaa lyhyttä vuoden aikana, koska välimatkoihin ei mene niin paljoa päästöjä ja toivottavasti kukaan ei kuvittele pääsevänsä sisälle kulttuuriin viikossa. Sanot, että ”[o]n minun mielestäni lapsellista kritisoida jonkun toisen valintoja vain sen tähden, että joku toinen tekee jotain, mitä itse ei tekisi”, mikä on ihan älytön argumentti, koska tuollahan voi puolustaa käytännössä mitä vain. Matkustelusta syntyy niin paljon päästöjä ja se tuhoaa niin paljon ekosysteemeitä, että se ei ole yksityisasia. En tarkoita, että matkustelua ei saisi harrastaa enää ollenkaan. Siihen, millä tavalla matkustaa, pitäisi kuitenkin kiinnittää yleisesti enemmän huomiota.

  1. Hei ja kiitos kommentistasi! Toki tiedostan tämän ja ”itsekkyyteni” asian suhteen. Toivottavasti pyrin jatkossa tekemään parempia valintoja matkailun suhteen suosimalla esimerkiksi juuri pidempiä matkoja pienten yksittäisten sijaan. Tietysti tiedostin tämän julkaistessa, että eri mielipiteitä on ja kiitän kommentistasi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.