Lomakuulumisia ja minä ilman pidennyksiä

Minulla alkoi maanantaina virallisesti kesäloma kun poika palasi kesälomilta takaisin tarhaan. Ja voi kun onkin ollut outoa hengailla kotona ilman mitään sen kummempia pakollisia juttuja tai tehtäviä asioita. Ihanan rentouttavaa! Heräillään aamuisin viimeistään seiskalta, koska vien pojan aamuisin tarhaan ja jatkan itse siitä suoraan sitten lenkille, eli mistään myöhäisistä herätyksistä ei voisi puhua, mutta jääpähän aikaa enemmän päiviin. Eivätkä nuo herätykset millään tapaa minua haittaa, vaikka omakin unirytmi on tässä lomaillessa siirtynyt hieman myöhäisemmäksi. Se on kyllä mainittava, että nämä helteet ovat laiskistaneet varmasti itse jos kunkin. Päivät ovatkin siis menneet todella chilleissä meiningeissä, pääasiassa neuloen, aamulla meditoiden lenkin jälkeen, kuunnellen äänikirjoja ja tällä viikolla kävin myös hoitamassa asioita keskustassa. Eli todella stressivapaasti siis! En valita ollenkaan 🙂

Mietin alkuun, että pitäisinkö pojan kotona koko kuukauden kanssani lomalla, mutta totesimme sitten, että haluan itsekin viettää edes reilun viikon kotona niin, että saan hyvin tehtyä joitain hommia, kuten järjesteltyä kaappeja, luettua ja kaikkea semmoista, joiden tekeminen on vähän haastavampaa kun on lapsen kanssa. Ja toki, tarvitseehan äitikin lomaa, eikä se tarkoita sitä, että äiti olisi itsekäs. Tai joku jokaisen täytyy olla terveellä tavalla itsekäs ja huolehtia omasta jaksamisestaan.

Reissataan kuitenkin kesäloman ulkopuolella perheen kanssa ainakin pari kertaa, joten vuoteen kertyy kuitenkin reippaammin yhteistä perhelomailua, kun monille tuon kuukauden kesäloman aikana. Toinen syy pojan laittamiseen loppulomani ajaksi hoitoon oli se, että tämä oikeasti viihtyy tarhassa ja käyttäytyykin siellä kuulemma huomattavasti paremmin kuin kotona (eli ei esimerkiksi viskelele tavaroita tai lautasia :D). Vaikka usein sanotaan, ettei alle kolmevuotias oikeasti tarvitse sosiaalisesta näkökulmasta muiden lasten seuraa, olen itse kuitenkin jossain määrin eri mieltä.

Ei varmaan olla ainoita, joiden perheessä Ryhmä Hau on the thing.. Tunnari soi mulla päässä jokaikinen päivä. Mulla on jo oma lempparikin noista (Samppa) 😀

Poika on nyt alkanut jo jonkin verran leikkimään muiden lasten kanssa (vaikka se nyt vielä semmoista vähän alkeellista onkin :D), mutta varsinkin hieman vanhempien lasten kanssa leikkiminen on jotain, mistä hän tykkää hurjasti! Ja kehittää varmasti monelta kantilta myös vuorovaikutuskykyjä. Itse kun en kykene samanlaiseksi leikkikaveriksi kun joku toinen pienempi siellä tarhassa. Itse näen siis pienen lapsen sosiaaliset suhteet myös suurena plussana ja koska meillä ei ihan kamalasti ole kaveripiirissä lapsia, on tarha sitten se leikkipaikka ja on ilo huomata, että pieni tosiaan nauttii muiden seurasta.

Innostuin ekana lomapäivänä keräilemään jopa kukkia 😀 Tällä viikolla on muutenkin tullut tehtyä asioita, joita en yleensä ikinä tee arkena. Kuten kaappien järjestely, kunnon löhöily ja tavaroiden järjestely.

Ylemmissä kuvissa muuten pitkästä aikaa kuvaa täysin omasta tukastani. Pidennyshuolto oli lomien vuoksi päässyt venähtämään ja päädyin repimään roikkuvat sinetit irti. Oma tukka on tällä hetkellä siis varsin lyhyt, mutta huonon latvan katkeiltua käytännössä kokonaan pois on kunto yllättävän hyvä. Kasvattelu siis jatkuu.. Moni teistä totesi Instan puolella, että pitäisi pysyä tuolla omalla tukalla, mutta katsotaan. Jos se olisi kauttaaltaan edes 5-10cm pidempi, niin olisin niin iloinen! Onneksi tukka kasvaa.

Huomenna suuntaan Köpikseen, joten alkuviikosta tulossa kuulumisia sieltä! Tarkoituksena koluta ainakin vintageliikkeitä ja Isabel Marantin liike, johon olen himoinnut pääseväni jo vuosia ;D Jos Köpiksen kuulumiset kiinnostaa, niin reaaliaikaisia matkajuttuja voi seurailla IG Storiesissa @iines

Kivaa viikonloppua!!

14 vastausta artikkeliin “Lomakuulumisia ja minä ilman pidennyksiä”

 1. Oi että nauti omasta lomasta! Kyllä sitäkin aina välillä tarvitsee! 🙂

 2. Yleensä syy miksi lapsi ”käyttäytyy päiväkodissa paremmin” on se, että ei ne siellä hoitajille näytä kaikkia tunteitaan toisin kuin kotona omille vanhemmilleen joihin tietävät että voivat täysin luottaa. Joten lapsen ”huonompi käytös kotona” ei ole huonompaa käytöstä vaan luottamuslause vanhempiaan kohtaan. Ja kotona varmasti kaikki tunteet saa näyttää, ihan samalla tavoin miten aikuiset myös toimii, hieman eriroolissa töissä kuin kotona. Kotona saa olla just se oma itsensä. Tavallaan surullista lukea tekstiäsi, koska lapsesi on hyvin pieni vielä, ei todellakaan voi olettaa että olisi hyvää ja huonoa käytöstä, ainoastaan opettelua elämästä. Jota vanhemmat ohjaa omalla esimerkillään. Hyvää kesänjatkoa sinulle.

  1. Olipas melko ikävä kommentti. Mielestäni on melko asiatonta kommentoida perheen asioita tietämättä esimerkiksi lapsen luonnetta tai. En tarkoita missään nimessä, etten haluaisi olla lapseni kanssa lomalla, mutta jos hän selvästi viihtyy tarhassa ja minulla on mahdollisuus viettää yksi ainoa viikko lomaillen, niin miksi en sitä tekisi jos vietämme kesälomaviikkojen lisäksi pari kuukautta vuodessa yhdessä reissaten/lomaillen? Arki todella voimakastahtoisen ja temperamenttisen lapsen kanssa ei aina ole kovin helppoa ja jossei tämä tarhassa viskele ruokavälineitä, täysiä ruokalautasia, mukeja ja leluja lattialle tai muuta joka on oikeasti ”kiellettyä”, niin mielestäni tämä on ”parempaa käytöstä”. En tietenkään verrannut siihen, että kotona pitäisi olla aina enkeli eikä tunteita tai kiukkuja saisi näyttää, mutta melko vähän olen täällä kuitenkin lapsemme luonneasioista kertonut, joten sinänsä todella ikävää, että joku vetää harhaisia johtopäätöksiä yhden kirjoittamani lauseen perusteella. Moneen muuhun perheeseen verrattuna vietämme kuitenkin varmasti enemmän aikaa yhdessä perheenä.

 3. Yksityisessä päiväkodissa töissä ollessa meille sanottiin että vanhempien ei tarvitse heti töiden jälkeen olla hakemassa lasta, ei tarvitse olla koko vanhemman lomaa poissa hoidosta jne koska vanhemmilla on myös oikeus omaan aikaan ja meidän työntekijöiden tehtävä ei ole siitä huomauttaa ja tuomita. Moni lapsi viihtyy juuri leikkikavereiden takia tarhassa hyvin, mun mielestä hyvä ratkaisu ja ihanaa että kirjoitit siitä koska se saattaa rohkaista muitakin samaan ratkaisuun.

  1. No jep, kiitos tästä. Ei olisi varmasti taas pitänyt sanoa asiasta täällä mitään.. 🙂 Varmasti aika moni toimii näin, mutta monet eivät luultavasti kyseisestä syystä kehtaa asiaa sanoa ääneen, kun heti tuomitaan. Eri asia tietysti olisi jos jatkuvasti lykkäisi vapaa-aikanakin lasta hoitoon. Meillä on poika taas ollut hoidossa tämän reilun 2v aikana kummeilla noin kolme kertaa, joista näistä yksi oli muuttomme, toinen päiväkodin vanhempainilta ja kolmas eka ja ainoa kerta kun olemme miehen kanssa olleet kahdestaan dinnerillä ;D Koemme kuitenkin lomamatkoillakin viettävämme vuosittain aika reippaasti aikaa perheenä, joten en jaksa potea huonoa omaa tuntoa yhdestä viikosta, heh. Tuntuu tietysti hölmöltä joutua täällä selittelemään asiaa täysin vieraille ihmisille, jotka eivät asioistamme tarkkaan tiedä :/ Kiva kun kommentoit ja mukavaa viikkoa!

 4. Ikinä en ole ymmärtänyt tätä, että otetaan lomaa omista lapsista – kertakaikkiaan todella outo käytäntö. Surullista, mutta onneksi näihin ei usein törmää ?

  1. No, kuten tuolla tekstissä sanoinkin, niin vietämme vuosittain yhdessä aikaa lomamatkoilla keskivertoperhettä enemmän.. Olen ollut tähän mennessä kaikki tarhalomat kotona pojan kanssa, jonka lisäksi reissaamme yleensä 1-2kk perheenä. Tarhan lisäksi lapsemme ei ole ollut tämän reilun kahden vuoden aikana hoidossa muun kuin meidän vanhempien luona ehkä yhteensä muutaman tunnin ajan, joten en nyt lähtisi yhdestä viikosta syyllistämään ketään huonoksi äidiksi… vuoroviikoin toisen vanhemman luona asuvat eroperheiden lapset ovat sitten varmasti aivan menetettyjä tapauksia kun molemmat vanhemmat lomailevat lapsista puolet ajastaan ja joku toinen viikon vuodessa 6h/ päivässä? 🙂

 5. Toi lyhyempi tukka sopii sulle todella hyvin! Näyttää ihanan raikkaalta, varsinkin näin kesäaikaan. Ihanaa lomaa!

 6. Pakko kommentoida myös tähän kesän päivähoito-asiaan, itse kun varhaiskasvatusalalla olen. Monet päiväkodit ovat kiinni kesällä 4-5 viikkoa koska suurin osa lapsista sekä henkilökunnasta lomailee juuri tuon ajan. Useilla alueilla ainakin pääkaupungissa on tapana koota kaikkien alueiden kesähoitoa tarvitsevat lapset päivystävään päiväkotiin, jossa usein toisilleen tuntemattomat, eri päiväkodeista tulevat lapset ja työntekijät ovat tuon ajan. Toki pienissä yksityisissä päiväkodeissa käytäntö voi olla erilainen, mutta kunnallisissa aina kustannukset menevät muun edelle. Itse en halua koskaan kesäisin työskennellä tällä päivystysajalla, sillä meno siellä on usein oman kokemukseni mukaan ollut todella raskasta. Lapsilla ei välttämättä ole siellä tuttuja kavereita (suuri osa lapsista jättää lopulta tulematta kesällä vaikka on ilmoitettu, että he tarvitsevat hoitoa, eli ovat kuitenkin sen sijaan mummolassa tms.) eikä tuttuja aikuisia. Useimmiten erityisesti pienillä lapsilla, joilla ei ole omia isompia sisaruksia turvana, on todella haastavaa olla uudessa ympäristössä, vaikka itse päiväkoti olisikin se oma tuttu, mutta sosiaalinen ympäristö vaihtuu. Toki toiminta päivystävissä päiväkodeissa on usein hiottu niin toimivaksi kuin mahdollista, mutta se on aina täysin erilaista, kuin omassa tutussa päiväkotiryhmässä. Työntekijän näkökulmasta tämä olisi se viimeinen vaihtoehto, minne haluaisin oman lapseni kesälomani ajaksi hoitoon laittaa, mutta ymmärrän hyvin myös sen, että vanhemmat tarvitsevat lomaa ja omasta hyvinvoinnista tulee pitää huolta. En siis haluta tuomita, vaan avata hieman tätä käytäntöä, miksi juuri nämä kesän lomasesonkiviikot eivät usein ole paras hetki pitää sitä omaa kesälomaa ilman lasta ja lapsen ollessa päiväkodissa. Kertomasi perusteella uskon, että poikasi selviää tästä varmasti hyvin ja sopeutuu myös muuttuvaan arkeen mukavasti, mutta varmasti siellä on paljon muita lapsia, joilla ei ole yhtä helppoa, ja itkua ja levottomuutta näissä on aina paljon. Tämä vaikuttaa varmasti aina myös muihin. En kuitenkaan tarkoita, että tästä mitään traumoja jää eivätkä pienet lapset tälläisiä muista, mutta tärkeää on, että vaihtoehtoja on harkittu. Toivottavasti viikko sujuu hyvin! 🙂 Mukavaa kesää ja lomaa sinulle!

  1. Hei ja mukava kun avasit asiaa! Itselleni nuo päivystävät ryhmät ovat olleet tähän saakka ihan viimeinen vaihtoehto, joululomat ja muut poikkeukselliset päivät olen aina ollut pojan kanssa kotona. Nyt kun sopeutuminen on kuitenkin mennyt hyvin ja lapsi selvästi tykkää myös toisten lasten seurasta sen sijaan, että olisimme viikkotolkulla kaksin, niin päätimme tuommoisen lyhyen ajan viedä päivystävään paikkaan, jossa onkin mennyt hienosti. Tähän saakka en ole aikaisemmin edes pitänyt itse lomiani kesäisin, joten vaihtoehtona olisi pahimmassa tapauksessa ollut kokonainen kuukausi päivystävässä paikassa. Osittain myös sinänsä ”onni”, että loppuajaksi oli hoito, koska sain toissaviikolla noidannuolen alaselkään ja lapsen nostaminen on ollut hankalaa 🙁 Mieheni on myös koko kesän töissä, joten kohdallamme tämmöinen pieni jakso on mielestämme varsin ok, mutta toki eri luonteisen lapsen kanssa voisi olla eri juttu. Lapset ja tilanteet ovat aina erilaisia. Mukavaa kesän jatkoa ja kiva kun otit kantaa asiallisella kommentillasi! 🙂

 7. Minusta teet oikein. Harmittaa, että.me jotka joudumme laittamaan lapsemme vuorohoitoon emme koskaan saa viedä lasta hoitoon ja olla itse kotona. Sinne ei edes saa viedä lasta kahta tuntia ennen töihinmenoa tai hakea niin että kävisi eka kaupassa. Se on väärin. Ihan niin kuin meillä vanhemmilla ei olisi oikeutta koskaan huolehtia omasta jaksamisesta, vaikka vuorotyö itsessään on jo tosi rankkaa. Täytyisi varmaan nyt alkaa etsiä jotain luottolapsenvahtia. Kyllä kaikki tarvitsevat hetken yksin.

  1. Niinpä, olet ihan oikeassa! Sinänsä harmillista, että tuntuu olevan väärin huolehtia omasta hyvinvoinnistaan :/ Itse teen normaalisti lomalla blogijuttuja, joten ihan virallisesta lomasta ei voisi puhua ja samalla tavalla tämän kanssa täytyy hoitaa velvoitteet. Ja ymmärrän täysin tuon sinun kinkkisen tilanteen! Hurjasti tsemppiä arkeen ja mukava kun otit kantaa keskusteluun 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.