Totuuden hetki: Pilasiko imetys rintani?

Ihan alkuun huomiona, että postauksella on ällövaroitus, eli jos imetysasiat eivät kertakaikkiaan kiinnosta, ei kannata lukea tästä eteenpäin.

Asia, jota tulevat tai tuoreet äidit aivan satavarmasti googlettavat (ainakin kerran) on se, mitä käy rinnoille äitiyden tai imetyksen myötä? Pinnallista tai ei, on aihe semmoinen, joka loppupeleissä ainakin jossain määrin mietityttää naisia. Muistan silloin ekoilla neuvolakäynneillä joskus vuoden 2015 loppupuolella kun hoitaja kysyi, että meinasinko imettää. Olin aivan ulapalla, koska en tiennyt imettämisestä MITÄÄN! En sitä, että siitä on lapselle terveyshyötyjä, sitä kuinka yleistä imettäminen on tai saati sitten ollut edes ajatellut, että meinasinko imettää.

Ihan kamala myöntää, mutta ensimmäinen ajatukseni oli, että ”en halua imettää”, ihan vain koska en oikeasti tiennyt aiheesta mitään. Jotenkin luulin, että on ihan arkipäivää syöttää vauvaa tuttipullosta. Synnytyksen lähestyessä kävi itsestäänselväksi, että aion ainakin yrittää imettää ja alkuvaikeuksien jälkeen meidän imetystaival menikin varsin intensiivisesti ja jatkui reilun vuoden, päivin ja öin. Näin reilut pari vuotta synnytyksestä ja reilu vuosi imetyksen lopettamisen jälkeen ajattelin kirjoittaa muutaman sanan aiheesta, josta ajattelin etten ikinä postaisi. Miten äitiys ja imetys vaikuttivat rintoihini?

Vaikken itse jaksanut asiaa aivan kamalasti stressata rintojen ”pilalle menemisen suhteen”, myönnän itsekin tätä joskus googlanneeni. Keskusteluiden kommenttien saldoa oli muistaakseni suurinpiirtein: ”Rintani ovat imetyksen jälkeen vain kaksi tyhjää pussia. Eivät olet palautuneet ja tuskin palautuvatkaan. Nimim. synnytyksestä 3 vuotta” tai ”Rinnat roikkuvat, eikä mieskään enää tykkää. Kaduttaa.” Mietin muutamaan otteeseen, että missä mahtoivat olla ne kommentoijat, joiden rinnat sitten palautuivat.. Luulisi, että valtaosa ovat kuitenkin näitä tapauksia. Öhöm.

Imetyshommammehan olivat hieman kinkkisiä alusta alkaen. Vauvalle kelpasi synnytyssairaalasta lähtien vain toinen rintani. Käytännössä imetin siis vain yhdestä rinnasta, joka oli aina tuplakokoinen toiseen verrattuna. Alkuun yritin pitää maidontuotantoa yllä myös toisesta rinnasta rintapumpulla, mutta muutaman viikon jälkeen en yksinkertaisesti enää jaksanut ja annoin periksi. Parin kuukauden jälkeen ei pienelle kelvannut pumpattu maito enää edes tuttipullosta, tuttia tämä ei suostunut ikinä syömään. Olin yli vuoden siis kirjaimellisesti aikalailla rintapuoli.

Poikamme oli vauvavuoden aikana todella huono syömään kiinteitä suuresta yrityksestä huolimatta ja sanoisinko tämän olleen melkeinpä 8-9kk käytännössä täysimetyksellä. Ja toki, sujuihan se niinkin. Pääasia, että joku ravinto kelpasi. Vasta imetyksen asteittain lopettamisen jälkeen, lapsen ollessa 1 v 1kk, alkoivat kiinteät maistua paremmin. Tuohon saakka ruokin lasta siis vain toisesta rinnasta. Tämän oman empiirisen tutkimukseni perusteella voinkin hyvin kertoa, että vaikuttiko imetys oikeasti rintoihin?

Ja vastaus on: No ei! Tällä hetkellä molemmat rintani ovat täysin identtisiä, edelleen. Imetysrinta ei roiku, ole isompi tai pienempi tai eroa millään muullakaan tavalla toisesta. Voisin siis todeta, että imetys ei siis ainakaan omalla kohdallani vaikuttanut rintoihin mitenkään. Sen sijaan millä oli vaikutusta, oli kehonkoostumuksen muutoksella. Rinnoista lähti rasvaa maitoa varten ja kyllä, rintani ovat edelleen ainakin yhen kuppikoon pienemmät kuin ennen lasta, mutta se ei haittaa ollenkaan! Omalla kohdallani rintojen ”palautumiseen” meni noin puoli vuotta, jonka aikana ne pikkuhiljaa kiinteytyivät rasvan palautuessa pikkuhiljaa. Toki, harvalla kolmekymppisellä nyt muutenkaan on varmasti enää samanlaiset rinnat kuin parikymppisenä..

Kehoilla on tietysti eroa ja tottakai esimerkiksi rintojen kokokin voi merkitä asiassa paljon. Rintojen palautumista voi kuitenkin edesauttaa myös itse. Tukevat liivit, liikunta, rintojen rasvailu ja rintalihasten treenaaminen ovat asioita, joilla palautumista voi edesauttaa. Asia, joka kuitenkin eniten vaikuttaa myös rintoihin, on kehon painonvaihtelu. Rasvaa tulee ja rasvaa lähtee, tottakai se jättää kehoon jälkensä. Naisilla voi olla olla todella hankala päästä raskauskiloista eroon ja jos puhutaan jopa kymmenistä kiloista, on selvää että rasvaa kertyy reippaasti myös rintohin. Ja sitten kun paino putoaa, tietysti se vaikuttaa myös ”rintoja tyhjentävästi”. Tämähän on vielä asia, joka voi käydä kenelle tahansa, ei vain äideille.

Ja mitä voisin sanoa kaikille tuleville äideille, jotka miettivät imetyksen skippaamista sen tähden, että pelätään rintojen menevän pilalle. Don’t do it! Jos asia on oikeasti tärkeä, keskity ennemmin pitämään itsestäsi huolta raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Kävelylenkit, kevyt liikunta ja terveellinen ruokavalio. Näin paino (ehkä) pysyy kurissa. Kirjoittaa siis Iines, joka lihosi raskauden aikana lähes 20kg.

Mitäs tuumaatte?

Pilasiko imetys tai lapsen saaminen rinnat vai palasivatko ne ennalleen?

 

8 vastausta artikkeliin “Totuuden hetki: Pilasiko imetys rintani?”

 1. Kolmea lasta olen imettänyt, enkä ole huomannut sen kummempaa vaikutusta imettämisellä. Ennemminkin näin viittäkymmentä lähestyvänä voin todeta iän ja painovoiman hieman vaikuttavan. Toki tiedostan olevani ehkä myös onnekas, sillä aika paljon rintojen muutokset taitavat riippua myös siitä, millaiset ne luontaisesti ovat. Minulla ovat olleet aina melko kookkaat ja kiinteät, mikä on huono juttu esim. rintasyöpätarkistuksen tunnustelujen kohdalla, mutta ilmeisesti vastustavat painovoiman vaikutusta paremmin kuin vähemmän rauhasia ja muuta kudosta sisältävät…
  Siis en koe imettämisen varsinaisesti vaikuttaneen, mutta iän tuomiin muutoksiin on syytä henkisesti varautua 😉

  1. Olet oikeassa, usein suurimman muutoksen tekevät juurikin ikääntymiseen liittyvät seikat! Painovoima, iik 😀 Mukava kun jaoit omat kokemuksesi 🙂

 2. Olen ollut huolestunut, mutta kirjoituksen lukiessa, en enää. Ikä, rintaliivien tuki ja liikkumattomuus varmasti vaikuttaa enemmän. Iho menettää kimmoisuuden vasta paljon myöhemmin.

  Kiitos!

  1. Jep! Ja veikkaisin, että kun noihin mainitsemiisi seikkoihin kiinnittää huomiota jo nuorempana ennen lapsia, niin voidaan ehkäistä tätä jo ennakkoon 🙂

 3. Mun rinnat ei kyllä koskaan palannut entiselleen ja valehtelisin, jos väittäisin ettei se harmita. En tietenkään jättäisi/olisi jättänyt lapsiani imettämättä tämän takia, mut kyllä syö naiseutta kun oon näin nuori ja rinnat roikkuu ja on muutenkin pienet. Yritän kovasti hyväksyä asian ja silikoneja en oo menossa ottamaan, mut kyllä aika ajoin niin harmittaa ja inhottaa oma vartalo!

  1. Todella harmillista kuulla ja on täysin ymmärrettävää (ja sallittua), että asia harmittaa!! Voisiko olla, että kohdallasi tilanne vielä voisi palautua kun aikaa kuluu, juuri kehonkoostumuksen muuttuessa ja rasvan pikkuhiljaa palautuessa?

 4. Sun kirjoitus antoi toivoa, että palautuisivatko rintani sittenkin.. yksi isoimmista muutoksista, raskauden aikana (kasvavan masun lisäksi) kokivat rintani. Noin 30- kymppiseksi luulin olevani melko pienirintainen, noin b-kuppia.. nyt imetyksen myötä liivit ovat f-kuppia?? raskauskilot ei tunnu lähtevän helpolla ja imetän yhä.. jotenkin vain arvelen, ettei näille tapahdu helpolla muutosta.. kaikki muoto yms muuttui niin paljon, se painovoima? luulen, että siihen vaikuttaa eniten ihon ja rinnan rakenne..

  1. Hei älä todellakaan huoli, varsinkaan jos imetät vielä <3 Itselläni ainakin lähtivät rasvavarastot palautumaan vasta imetyksen jälkeen ja noin vuosi lopettamisen jälkeen on ihan eri juttu! Ja kannattaa myös rasvailla, niin iho kiinteytyy. Älä siis stressaa! 🙂 Useimmiten keho kyllä korjaa. Kiva kun kommentoit!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.